doda

(26 wyników)
  • Witam. Odwiedziłem Pana stronę. Robi bardzo pozytywne wrażenie. Gratuluję i życzę dalszego rozwoju, pozyskania nowych wspólnot oraz powodzenia w działalności. Pozdrawiam, czajnik5
  • gdy jest zarządca? znalazłam właśnie zapis w mojej umowie o sprawowanie zarządu zapis, który głosi, że zarząd wykonuje swoje czynności bezpośrednio, a czynności zwykłego zarządu może zlecić osobom trzecim fizycznym lub prawnym na podstawie umowy zawieranej przez zarząd samodzielnie. Kolejny punkt umowy głosi, że nadzór nad wykonaniem umowy o administrowanie należy do zarządu. Dodam tylko, że zarząd został powierzony w akcie notarialnej spółce, która zajmuje się administrowaniem budy...
  • Chciałby się zapytać czy ktoś robił już audyt termomodernizacyjny po zmianach, które zaczęły obowiazywać chyba po 19 marca .Pytałem się audytora i mówi że niemają jeszcze norm według których będą obliczali . Czy to jest problem naszego rejonu [ lubelskie ]czy ogólny. Nadmieniam że chcemy ocieplic blok wspónoty
  • Niech mi ktoś wyjaśni czy wspólnota przy udziale 19,50% ma w budynku coś do gadki bo mam wrażenie że mamy siedzieć cicho i wpłacać zarządcy odpowiednie opłaty. Dodam iż reszte udzialów ma gmina. Od lat gmina nie potrafi się uporać z dzikimi lokatorami z naszego budynku(z oficyn). Szczerze muwiąc niewiem co robić bo mam wrażenie że pieniądze jakie wyłożyliśmy na remont instalacji elektrycznej chyba pojdą na marne bo dzicy lokatorzy lubią podpinac się do instalacji elektrycznej. D...
  • Mam problem polegający na tym, że deweloper w aktach notarialnych wliczył do powierzchni użytkowej lokali powierzchnie tarasów (spore). Obecnie konsekwentnie obciąża mieszkańców opłatami uwzględniającymi powierzchnie tychże tarasów, co "dociąża" właścicieli tychże. Co robić? Czy próbowac prostować akty notarialne czy może jest jakaś inna droga? Dodam że zarządca i deweloper nie są skorzy do jakichkolwiek korekt i w związku z tym przeprowadzenie ewentualnych zmian musi być nieco ...
  • Zarząd WM otrzymał oferty na wykonanie przeglądów technicznych budynku – budowlany, inst.gazu i kominów. W niektórych ofertach dodano VAT 7 % w innych 22% jest także określenie – VAT zgodnie z przepisami. Bardzo proszę o pomoc. Jak jest zgodnie z przepisami ? - żeby nie wydać kilkuset zł. bezzasadnie.
  • Bardzo prosze o rade.Jestem w Zarzadzi jako wlasciciel i udzielam sie w naszej Wspolnocie Mieszkaniowej spolecznie.Nie pobieram zadnego wynagrodzenia.Ponosze prywatnie koszty [telefony,pisanie roznych powiadomien oraz pism,jazda do zarzadcy itp.]W jaki sposob mozna mi przyznac jakas kwote na pokrycie tych poniesionych prywatnych kosztow.
  • Mam dwójke dzieci jedno 3 latka a drugie 2 dni. Na klatce do windy mamy 7 stopni i chcieliśmy zrobic na własny koszt podjazd. Złożyliśmy podanie do wspólnoty o zgode i oni sie nie zgodzili. Podobno lokatorzy nie chcą mieć na klatce podjazdu bo będzie im przeszkadszał w trzymaniu sie poręczy. tymczasem podjazd jest składany i tak zaprojektowany że nie bedzie niku przeszkadzał. Czy faktycznie wspólnota może zabronić mi montażu takiego podjazdu. Czy jest jakieś prawo które pozwoli mi...
  • Witam, jestem właścicielką mieszkania w kamienicy, w której jeden z właścicieli (jest nas 8) nie zgadza się na utworzenie wspólnoty. Jest winien innemu właścicielowi kupę piniędzy i sądzi się o to od 7 lat ;-) Podobno wspólnota zawiązuje się w takiej sytuacji z mocy prawa. Czy może mi ktoś pomóc w tej kwestii? Czy to prawda? Pozdrawiam, kinga
  • Witam, w jaki sposób od strony technicznej przeprowadzić głosowanie lokalu garażowego na zebraniu WM? Czy wszyscy właściciele miejsc postojowych w garażu (posiadający w tym lokalu udział) powinni najpierw przeprowadzić takie nazwijmy to: "mini głosowanie" aby okreslić stanowisko lokalu garażowego odnośnie każdej uchwały? Czy aby określić ile głosów było za a ile przeciw danej uchwale powinno się zsumować głos oddany przez lokal garażowy oraz przez właścicieli mieszkań? Zgodnie ...
  • Czy zarząd WM może na swoim posiedeniu podjąc uchwał o wykluczenie sposród swojego grona jednego członka, który "przeszkadza" pozostałym w uprawianiu bezprawia i prywaty. Dodam, że ci pozostali są w komitywie z administratorem i kręcą lodu wokół finansówe. Przykład: W 2003 roku minał termin wykonania rocznego przeglądu technicznego budynku. Pomimo kilku monitów w tej sprawie, zarząd i administrator nie wykonują podjętej w 2004 roku uchwały dot. przglądu. Kombinują, aby podnieś FR do 1,5...
  • Pytanie na które chyba wszyscy znają odpowiedź. Członek wspólnoty uparł sie jednak, aby dać mu odpowiedź na piśmie, dlaczego nie można zamontować podzielników tylko w jego lokalu, a później go z nich rozliczać. Proszę Was o podpowiedź, co mądrego można temu Panu odpisać (może jakiś konkretny przepis). Dodam że Wspólnota narazie nie chce podjąć uchwały o montażu podzielników w budynku (najpierw planuje jego ocieplenie).
  • czy istnieje możliwość (w ramach czynności zarządu wspólnoty) dokonania pożyczki z konta funduszu remontowego na konto eksploatacyjne ? jaki zapłacimy ew.podatek , jak to formalnie zrealizowac dodam ze pozyczka ma byc spozytkowana na biezące płatności :( pozdrawiam
  • Roztaliśmy się z dotychczasowym zarządcą, który pomimo że ucciwie wszyscy waściciele płacili za dostarczane media on nie płacił wodociągom gdy to ujawniliśmy zblokowaliśmy mu konto a następnie wypowiedzielśmy umowę. Jak później się okazało p. prezes w imieniu wspólnoty rozliczał podatek VAT ,przekazał nam jedynie kserokopie deklaracji podatku VAT , zestawienie rachunków VAT w tej chwili Urząd skarbowy zwrócił się do nas o przedstawienie rachunków z których wynika ndpłata podatku i...
  • Jestem tu pierwszy raz i mogę dać wam kilka rad jak obniżyć koszty ogrzewania 18 lat pracuję w tej dziedzinie: 1.zdemontujcie podzielniki kosztów,mają sie nijak do zużycia głównego licznika 2.pełna regulacja instalacji wewnętrznej, 3.przy wymianie okien parapet powinien wystawać przynajmniej o 2cm za grzejnik i min 10cm nad,żeby nam nie ogrzewał sufitu 4.zamontować grzejniki płytowe, 5.rozliczać sie ze wskazań locznika bez pośredników i mieć wgląd do faktur 6.zamontować automtykę w ...
  • O tym, że właściciele lokali mają prawo do uzyskania danych osobowych innych właścicieli lokali we wspólnocie mieszkaniowej wiadomo - podobnie wiadomo, że dane właścicieli nie są bazą danych w rozumieniu GIODO (interpretacje, orzeczenia itp.). I teraz moje pytanie: Czy pełnomocnictwo udzielone przez właściciela lokalu może obejmować dostęp do danych osobowych innych właścicieli?
  • Ciekawy jestem waszego zdania w proponowanych zmianach do UWL, które zdaniem Zarządców są dobre i powinny jak najszybciej się w niej znaleźć! Oto one; Art. 13 dodać ustęp 3: 3. Właściciel lokalu ma prawo żądać od zarządu lub zarządcy pisemnego uzasadnienia wstępu do lokalu. Art. 21 dodać ustęp 4: 4. Gdy zarząd zarządza wspólnotą wykonując czynności zarządzania zawodowo, to przynajmniej jeden z jego członków powinien posiadać licencję zarządcy nieruchomości. Art. 22 w ust 1 do...
  • Nasza wspolnota zamierza podpisać umowę na administrowanie naszym blokiem.Chciałem zorientować się jak wygląda taka umowa?Może ktoś podeslałby na dadd@poczta.onet.pl treś umowy jaką podpisała Jego wspolnota? Lub treść takiej umowy lub co powinna zawierać?
  • Witam Serdecznie ! Kupuje teraz mieszkanie z wieczystym uzytkownaie mam w zwiazku z tym pytania: - czy uzytkowanie wieczyste to forma wlasnosci gruntu? jak bede mial napisane ze nie mam wlasnosci gruntu ale wieczyste uzytkowanie, to co to znaczy? - jezeli ja bede wieczystym uzytkownikiem to znaczy ze bede palcil gminie oplaty za uzytkowanie? - czy mozna przepisac wieczyste uzytkowanie na prawo wlasnosci? - wieczyste uzytkowanie jest zazwyczaj na 99 lat, co po tym okresie? - cz...
  • firma zarzadzająca naszym osiedlem nie wywjazuje sie nalezycie ze swoich obowiazków.jednak co miesiac z usmiechem na ustach wrecza nam fakture za zarzadzanie na pełną kwotę . pisalismy juz reklamacje do faktur ale ich nie uwzglednili. czy dobrym sposobem byloby nie przyjecie faktury wogóle ???? dodam ze wiaze nas niestety umowa dosc trudna do rozwiazania.... prosze o rade !!!! ps. jak narazie nie płacimy tych nszym zdaniem zawyzonych faktur. pozdrawiam noski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się