Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      doda

doda

(261 wyników)
    • zaczełam wprowadzac deserki ale małej cos nie smakuje i moze pytanie czy ja moge dac do kaszki mleczno ryzowej deserku ze słoiczka np pół czy moze cały?
    • Moja corka uwielbia mleczne kaszki. Problem w tym ze te ktore przygotowyje sie na mleku modyfikowanym. Zakupilam przez nieuwage kilka kaszek do ktorych dolewa sie wode. Moja corka ich nie znowi. Czy moge tego rodzaju kaszki przygowowac na mleku (raz sprobowalam i wypila ze smakiem)? Pytam bo nie chce zaszkodzic dziecku. Dziekuje za pomoc
    • Tak się zastanawiam, bo skoro niektórzy dają w 9 miesiącu chlebek z wędlinką (i chlebek i wędlinka zawiera sól) to może można troszkę do zupki. Moje wydają się takie bez smaku. Mała woli te słoiczkowe. A tam podobno nie ma soli. Chyba wogóle coś się zmieniło, bo moja cała rodzinka (starsze mamy) się dziwią. A Wy co polecacie by potrawki nabrały trochę smaku. Może owoce dodać do obiadku?
    • jak wyzej zaczełam gotowac czy mozna kukurydze z puszki czy trzeba swieza ? bo chce jarzynowa z kukurydza zrobic :-)
    • Witam serdecznie moja 5,5 miesięczna córka miała bardzo suchą skórę, na rączkach i udach pojawiły się czerwone szorstkie plamy, natomiast pod kolankami miała zaczerwienienia ale gładkie. Jeszcze do tego wszystkiego pojawiła sie ciemieniucha. Wraz z tymi zmianami córeczka zaczęła się drapać po główce i po nóżkach. Pani doktor przepisała nam maści które pomogły, skóra jest już gładka, ciemieniucha też już prawie zeszła. Mam dwa pytania: czy to może być AZS? Drugie pytanko, skóra wygląda...
    • Nie wiem co mam robić, wydaje mi się, że nie umiem uśpić małej, nie mam na to jakiegoś sensownego sposobu. Mała ma 9 miesięcy i powinna zasypiać sama w łóżeczku, a przynajmniej ja powinnam ją tego uczyć. Nijak niestety nie mogę jej do tego zmusić. Jak ją położę do łóżeczka, to wiercić się może tak nawet godzinę, dwie, trzy i miałczeć, płakać na przemian ze śmianiem się. Wszystko póki jej nie wezmę na ręce. Na rękach usypia też z trudem, ale jednak usypia. Mało tego, że z trudem, to jeszcze na...
    • Witam! Czy są tutaj mamy, których dzieciaczki też w tym wieku się jeszcze nie przekręcały na boki. Mój synek kilka razy obrócił się z brzuszka na plecy, odwrotnie jeszcze nie. Pięknie podpiera się na przedramionach, dźwiga się do siadu z pozycji półleżaćej, ale nie obraca się- jak mu pomóc, może ktoś pamięta jakieś ćwiczenia. Dodam, że synek jest bardzo duży jak na swój wiek. Pozdrawiam
    • Drodzy rodzice,bardzo proszę o wasze rady (doświadczenia)odnośnie kleiku ryżowego. Odstawiłam kilka dni temu moją córcię od piersi i muszę dodać do jadłospisu jeszcze jeden posiłek mleczny.Tak więc dzisiaj dałam jej kleik ryżowy(na bebilonie pepti) z warzywami ze słoiczka, ale nie powiem żeby małej to smakowało...:( Teraz się zastanawiam czy wogóle można łączyć obiadki ze słoiczków z kleikiem ryżowym...Dodam jeszcze że do tej pory o 14-ej jadła obiadki ze słoiczka a następnie popijała m...
    • Może to głupie ale nic nie przychodzi mi do głowy.Jak to zrobić zeby przy kazdej odpowiedzi ukazywał się link do zdjęcia.
    • Czy macie jakieś sprawdzone przepisy? Mój straszak uwielbia takie jedzenie i chciałabym gotować dzieciom razem. Poza nalesnikami i kluskami leniwymi nie bardzo mi wychodzi.. Oczywiście chętnie usłyszę przepisy łatwe w wykonaniu bo słaba ze mnie kucharka:) najchętniej coś co można podać z warzywami , no i żeby nadawało się dla 10 miesieczniaka. Miłego dnia:)
    • dziewczyny mojemu małemu zaczeło w nocy furczeć w nosku... przeczuwałam,ze bedzie katar i tak się właśnie stało. gwiżdze mu w nosku.odciagnelam to cos sie dało. zmierzyłam temp.i jest ok. nie kaszle. nie wiem czy z samem katarem powinnam lecieć do przychodni czy chociaż troche poczekać? mam obawy co do przychodni bo cholerna zaraza panuje i tam to jest dopiero zbiór świństw. poradzcie coś. ps.i jeszcze zdenerwowana jestem bo w poniedziałek był szczepiony...
    • Kupiłam pierwszy raz, chciałabym zrobić dziecku ale nie wiem co może jej na pierwszy raz podejść. Czy mogę poprosić jakiś przepis?
    • Czesc, Mam pytanie. Młody ma skonczone 5 miesiecy. Je moje mleko ale sciagane wiec butla. Czym moge zagescic na noc zeby ewentualnie dłuzej pospał i był bardziej najedzony.Mam kaszke bobovity smaczny sen mleczno ryzowa z bananami ale nie wiem czy mozna kaszke ktora ma mleko dodawac do swojego mleka . Chodzi o to zeby nie obciazyc nerek.Moze dac taka kszke gdzie jest dodaj mleko zamiast dodaj wode?? Jak myslicie i jak ewentualnie wy robicie???? Pozdrawiam
    • Dziewczyny! jaka moze byc przyczyna tego,że moja córcia pręży się, popiskuje,płacze,wije sie przy robieniu kupy??? Dodam,że wydaje mi sie że w kupsztalu jest śluz i ma dosyc mocny zapach. Córka jest na piersi,czasem dokarmiana butelką(nan1).Troche ulewa ale przybiera na wadze.I nie wiem czy to tak ma byc czy nie??? jem drób,pije herbatę lub wodę,jedynie co to pozwalam sobie na biszkopciki,mleko pije tylko wieczorem razem z płatkami,masło do bułek,wedlina drobiowa, zup nie zabiel...
    • Jejku jakie to rozszerzanie diety maluchowi jest trudne ;) Mój mały piersiowiec od 2 tyg je coś poza mleczkiem. Zaczęliśmy od ziemniaczka później dodaliśmy marchew.. potem na podwieczorek jabłko. Aktualnie je ziemniaka, marchew, pietruszkę z kapką oliwy z oliwek... wszystko gotuje na parzę i sama miksuję... Jabłko je od 3 dni więc też mu gotuje na parze.. Czy ta zupka jest według was ok?? Jutro chce dodać do niej królika bo ponoć żelazo ważniejsze niż gluten i potem po 2-3 dniach ...
    • Witam. Moja 7mies. córka nie chce jeść mleka w żadnej postaci nawet jak jest głodna.Gdy próbuje jej coś dać to ma odruch wymiotny, wypina się i płacze. Do tej pory wypijała trzy, cztery butle dziennie i jedną w nocy a teraz ani jednej. Nie wiem co mam z tym fantem robić jest za mała żeby nie piła w ogóle nie piła mleka. Pomocy!!!!!!!!!!!
    • Witam Was! Minął czas kiedy moje maleństwo tylko leżało i spało. Teraz nie można jej ani na chwilę spuścić z oka. Mała jszcze nie siedzi a raczkowanie wychodzi jej nie do końca jak powinno, za to przewracanie się na plecki i na brzuszek robi w zastraszającym tempie. Szaleje po całej podłodze, jak się cieszy to strasznie macha nogami, jak coś złapie w rękę to nie ma tkiego który by jej wyrwał, tyle ma siły skubana(u pediatry pociągnęła za sobą cały stolik do badania). Dodam, że ...
    • Witajcie, Chciałabym dziś podać córce połowę żółtka. Jak to się robi? Do zupki dodać ugotowane żółtko i zmiksować? Czy surowe i w zupce zagotować? (Taką wersję słyszałam, choć dla mnie brzmi dziwnie) Dzięki za rady
    • Muszę podać dzidzi Lakcid i zastanawiam się czy mogę zawartość ampułki wlać do butelki z mlekiem. Wcześniej podawałam na łyżeczce, ale wówczas większa część płynu leciała po brodzie a nie do gardełka.
    • dziewczyny czy przygotowujecie w domu same dla Waszych niemowlaków jakieś soczki z warzyw?ostatnio mnie natchnęło do własnych produkcji ale pomysłów brak,no bo co można mieszać żeby było smacznie,to że zdrowo to rzecz jasna.sama wielka fanka warzyw niestety nie jestem ale chcę małą od małego uczyć dobrych nawyków żywieniowych a i sama pewnie przy tym skorzystam.no więc podpowiedzcie co oprócz tej słynnej marchewki trzeć,przeciskać i zgniatać?a dodam że dziecko 9 miesięczne więc może już...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się