doda

(209 wyników)
  • O moich problemach (krew w kupie+słabe przyrosty) pisałam ostatnio na forum forum.gazeta.pl/forum/w,570,129897554,129935011,Pani_Malwino_prosze_o_rade.html Okazało się, że w kupie wyszedł gronkowiec złocisty i nasza pediatra jak to zobaczyła to wysłała nas do szpitala. [b]Dziś mija nasza 4 doba w szpitalu i bardzo potrzebuję Waszej pomocy.[/b] Przyszłam do szpitala z gronkowcem, ale ten zszedł na dalszy plan bo najważniejsze dla lekarzy są waga (wręcz obsesyjnie ważna) i krew w kupie. I...
  • Zacznę od początku. Synka karmiłam piersią, za radą pediatry po miesiącu zaczęłam dokarmiać mm bo słabo przybierał. Do spania podawałam smoczek. Po 4 miesiącach odrzucił pierś na rzecz butli i tak zakończyliśmy przygodę z kp. Teraz mam ośmiomiesięczną córcię i od kiedy się urodziła jesteśmy stałymi gośćmi na tym forum. Za radą tego forum obchodziliśmy się bez wszelakich smoków. Tylko teraz trochę mam doła bo wszystkie znajome dzieci są butlowo - smoczkowe i ich matki chodzą wyspane, bez pr...
  • Witam. Emilka ma 9 miesięcy, od 3 miesięcy próbuję rozszerzać dietę z miernym skutkiem niestety. Są dni lepsze, kiedy Emilia zjada nawet prawie pół najmniejszego słoiczka zupki, ale zazwyczaj jednak dzień wygląda tak: 10 - pierś + max 50 ml Sinlaca 12 - pierś 15 - 2 łyżeczki zupki i odmowa dalszej współpracy + pierś (TO zawsze i bardzo chętnie) 18 - próbuję wcisnąć Jej kaszkę ale kończy się na piersi 20 - pierś IDZIEMY SPAĆ i tutaj mniej więcej co 2 godziny przebudza się i c...
  • Za trzy tygodnie wracam do pracy. Coreczka bedzie miala w tym momencie 4 miesiace. Malutka je tylko moje mleko (nie dopajam ani woda ani herbatkami), jedzenie dostarczam kiedy tylko najdzie ja ochota :-) Jako doswiadczona i zapobiegliwa mama ;-) postanowilam karmic tylko i wylacznie moim mlekiem do 6 miesiaca (i dalej). W zamrazalniku mam wiec coraz to wieksze zapasy mleka, ktore mialo byc podawane jak ja bede w pracy. jednego tylko nie przewidzialam: mala nie chce pic z butelki! Pla...
  • Dzień dobry, po kilku dniach życia z nowym tygodniowym synkiem nasunęło sie trochę pytań, w końcu nauczył się ssać i: 1. chętniej ssie jedna z piersi, od tej zaczynam zazwyczaj, potem drugą ale ne zawsze udaje sie go dostawic. jaki może być powód? 2. czy za każdym razem trzeba karmić z dwóch piersi? maluch czasami je tylko z jednej i zasypia i śpi potem 2 -3 godz. czasami domaga się jeszcze drugiej. 20 min jedną i 15 min drugą. czy jeśli po jednej piersi - 20 parę minut zasypia t...
  • Mam pytanie, w ostatnim numerze Dziecka odpisala Pani pewnej mamie, ze moze spokojnie usypiac dziecko piersia. Sama robie to blisko od 3 lat i meteode te chwale wszem i wobec :-) Napisala Pani, ze nie powinno jednak dzieci ssac czesciej niz co 2 godziny, no ale, ze potrzebuje tluszczy to moze sie zdarzyc czesciej. Myslen, ze jest moc dzieci, ktore ssa czesciej (co oczywiscie nie znaczy tez, ze budza sie co pol godziny przez 12 godzin ale moja sie budzila np. co 1/2h po kilka ra...
  • w kale mojej corki (5 miesiecy) stwierdzono obecnosc Staphylococcus aureus (wymaz robiony dwa razy)oraz rotavirus,dwoch lekarzy zgodnie stwierdzilo ze nie ma sie czym martwic i ze nie bedziemy tego leczyc (dodam ze corka nie ma zadnych objawow)za dwa tygodnie ma byc szczepiona (druga dawka)na blonnice,tezec,polio,koklusz i tutaj pojawia sie pytanie,czy nie jest to niebezpieczne,czy szczepionka nie wywola jakiejs reakcji ze strony Staphylococcus aureus,no i wlasciwie co to dla nas...
  • wszyscy mówią,że jak się karmi dzidzię, to ciążowe kilogramy szybciej spadają. U mnie to się nie sprawdza a dodam,że moja dieta jest raczej niskokaloryczna. Moja dzidzia ma już 6 miesięcy a tu ile zostało po porodzie, tyle ( no prawie ) jest :) A może tym po 30-stce jest już trudniej :))
  • Witam. Mam pewna kwestię do omówienia z Wami moje drogie mamy i proszę o ewentualne rady w kwestii usprawnienia ;) Wracam do pracy 18 stycznia, Hania będzie miała wtedy 6 msc. Już zaczęliśmy jej rozszerzać dietę. Wcina ze smakiem owoce: jabłka, jabłka z morelami, z marchewką, z gruszką, z obiadków ziemniak z marchwią i ryż z marchwią. Karmię oczywiście piersią. Moja praca to mniej więcej 7,5 h. wliczając dojazd. Zakupiłam jakiś czas temu laktator, ale gdy Haneczka zajada te dwa posiłk...
  • witam, moja córka która 17.12 skończy dwa miesiące coraz częściej bierze piąstki do buzi nawet po skończonym posiłku, jak nie trafi na piąstkę to potrafi ssać kocyk, rękaw od ubarnka w zasadzie co ma przy buzi, niestety też coraz cześciej zdarza się jej ulewać mimo odbekiwania. czy może to świadczyć o tym, że się nie najada czy coś jej dolega? dodam, że jest płaczliwa przez cały dzień, mało śpi a wieczorami płacze nawet na rękach, je w zasadzie przez 2-3 godziny z małymi prz...
  • Synek skończył 6 miesięcy, wprowadzamy stałe pokarmy i przeczytałam właśnie, że pani Monika radzi kaszki na wodzie a nie na mleku modyfikowanym.Synek jest tylko na piersi, nigdy nie podawałam mleka modyfikowanego. Jestem zupełnie zielona w tym temacie, ale jakie to są kaszki na wodzie? Przejrzałam ofertę np Bobovity i wszystkie kaszki mają na opakowaniu napis: wystarczy dodać mleko, albo wystarczy dodać wodę (te są już z mlekiem).Czy są jakieś inne, tylko na wodzie? I czy kleik...
  • syn ma skonczone 7 m-cy karmiony piersia, przybiera bardzo ladnie waga ur. 3360, teraz 9300 dodatkowo od jakiegos czasu codziennie je owoce+zupke (wielkosc sloiczka ale gotuje sama). Wprowadzilam mieso, zoltko. Chce teraz wprowadzic kaszki i kleiki bezglutenowe - ile docelowo powinnam dawac takich posilkow? 2? po wczorajszej wizycie u pediatry czuje pewien niesmak gdyz stwierdzila, ze mleko mamy jest wartosciowe tylko do 8 mca, potem jest to tylko wartosc sentymentalna. albo j...
  • Pozdrawiam! Mam pytanie: czy znacie jakiś środek który może zażywać karmiąca mama? Karmię mojego brzdąca (wyłącznie piersią)średnio co 2h. Chciałabym w ciągu dnia mieć więcej siły i witalności- mało śpię i dodatkowo prowadzę dość drastyczną i monotonną, małowartościową dietę (podejrzenie skazy białkowej u malucha). Zażywam witaminy dla kobiet karmiących, uzupełniam wapń - ale to za mało dla dobrego samopoczucia ...
  • Witam! Mam pytanie,a raczej kilka pytan.Po pierwsze ile powinno wazyc okolo 2,5miesieczne dziecko?Dodam,ze moja corka urodzila sie z waga urodzeniowa 3500g,gdy wychodzilismy ze szpitala miala 3200.10lutego przy okazjii wizyty u lekarza wazyla 4600.Natomiast martwie sie teraz,bo od tej wizyty minal juz ponad miesiac,a ona przybrala na wadze tylko 600g.Wazy 5200.Czy to nie za malo :(??Dodam,ze od okolo miesiaca zaczely sie cyrki przy jedzeniu:szarpanie,krzyki,a teraz jak ja karmi...
  • Witam i prosze o poradę. Corcia ma obecnie 9 mies., wazy 8100, waga urodzeniowa 2900. Jest od urodzenia karmiona moim mlekiem. Obecnie posilki wygladaja tak: zjada 120g zupki, 150ml kaszki na wodzie, 60-120 g owocow. Do tego piers okolo 4-6 razy/dobe, ale krotko ssie. Czasem wypije ok. 100 ml wody. Jest alergikiem, wiec nie dostaje kaszki na mleku, ja jestem na diecie bezmlecznej. Poniewaz przybor wagi jest w ostatnich miesiacach tragicznie maly (koniec listopada - 7200, poczatek mar...
  • Witam, Od jakiegos czasu jak karmie moja mala to bola mnie sutki tzn nie jak corka porzadnie ssie zeby sie najesc tylko wtedy jak juz zasypia jeszcze z piersia w ustach. Jak ja wyjmuje to mala otwiera buzke i szuka piersi wiec daje jej ja znowu ale chwilke possie i znow zaczyna sie bol. Nie wiem czym to jest spowodowane, wczesniej tak nie bylo choc praktycznie od urodzenia podawalam malej moje mleko w butelce tzn moja mama jak ja musialam wyjsc ne 2-3 godziny z domu (przynajmniej teraz nie m...
  • Witam, Pani Moniko, mam prosbe i kika pytan, moj synek nauczyl sie jak mial chyba okolo 4 miesiecy ssac kciuka, od poczatku nie chcial smoka, zawsze jak mu dawalam to sobie wypychal smoka i ssal kciuka, teraz ma prawie 6miesiecy bez tygodnia, ssie kciuka wtedy kiedy zasypia czasami w nocy zauwazylam, i w ciag dnia jak robi sie zmeczony, wiem ze to go uspokaja i wycisza, ale mam male obawy poniewaz naczytalam sie troche o tym, zeby nie mial problemow z zabkami, czy jakos moge mu po...
  • Już niedługo mam wprowadzić dziecku pierwsze zupy. Do tej pory karmię piersią, synek je też jabłko i sinlac. CZy może mi ktoś doradzić jakie zupy powinny być jako pierwsze? Chciałam coś gotować a nie kupować.
  • Od pewnego czasu( od około tygodnia) moje malenstwo strasznie krzyczy podczas jedzenia. Łapie sutek i wypuszcza,krzyczy, i znowu łapie i puszcza...Nie jest to zalezne ani od pory dnia, ani od tego czy piersi są pełne czy nie. Corcia jest karmiona na ządanie. Wczoraj skończyła 2 m-ce. Nie wiem co robić. Aha, dodam jeszcze, że w nocy się tak nie zachowuje( je spokojnie). W dzien tez nie za kazdym razem krzyczy. Co to moze znaczyć? Prosze o odpowiedz.
  • Witam wszystkie mamy! Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Mam 3-miesięcznego synka karmionego piersią, który ostatnich kilka nocy przespał po 9-9,5 godzin. Zdaję sobie, że to trochę za długo, bo i pediatra i fachowe źródła radzą, by budzić dziecko w nocy po przespanych 6-7h. Jednak kusi mnie bardzo perspektywa przespanej nocy. Co wy na to, by go nie budzić i dać pospać tyle, ile sam sobie ustali? Z drugiej strony wiadomo, pokarm najbogatszy jest właśnie w nocy. Dodam, że mały świ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się