Forum Turystyka Polska ROZTOCZE
ZMIEŃ
      dom

dom

(10 wyników)
    • Przyznam, nie pamiętam kiedy czytałem równie wartościowy artykuł o problematyce Roztocza w kontekście turystyki. Polecam ! roztocze.net/newsroom.php/23594_Chłopski_urok_Roztocza_.html Zwierzyniec, kościół pw. Matki Bożej Królowej Polski. Rozpoczyna się nabożeństwo. Ksiądz proboszcz Emil Wojtaś, wita zgromadzonych na mszy św. najpierw turystów, później miejscowych. Wierni ze Zwierzyńca nie mają mu tego za złe. Wiadomo, że ich miasto i okolica żyje z turystów. Chodzi o to, aby przy...
    • Dowiedziałem się, że w wielu częsciach tej krainy np. Werchracie zasięg jest tylko na szczytach pobliskich wzgórz. Jest to dla mnie troche problem, bo komórka na roztoczańskich bezdrożach jest jedynym sposobem polączeia się z cywilizacją w razie potrzeby. Mam nadzieje, że wkrótce postawią tam anteny.
    • Jaki to miły czas na spacery, wysiadywanie np. na balkonie czy tez ławce przed domem, pełno zapachów, miłych odgłosow, spoglądanie w niebo.
    • z jakich korzystacie? Mam w domu tylko jeden - "Roztocze, Puszcza Solska, Lasy Janowskie i Wyzyna Wolynska" Artura Pawlowskiego. Fajny :-) Kupilam go w Zagrodzie Guciow - byliscie juz? Jesli nie, koniecznie musicie, chocby ze wzgledu na ludzi, ktorzy ja stworzyli. Niewiele o nich wiem (wlasciwie to nic) ale podziwiam za podejscie z sercem do zastanego piekna. Szkoda niestety, ze to na Roztoczu raczej wyjatek niz regula. Ale moze sie myle?
    • Lato w Józefowie, wczesne lata siedemdziesiąte. Od paru już dni wszystkie baby niezmiernie podniecone. Biegają od jednej do drugiej, przesiadują razem wieczorami, latają na okrągło do kościoła. Otóż od paru dni krążą wieści, że obrazy święte same schodzą ze ścian i potem na progu chałup się je znajduje. Proboszcz nie ma na ten temat nic do powiedzenia, ale baby go naciskają aby pojechał do biskupstwa. Po całej osadzie Józefów krążą różne wizje co to wszystko ma oznaczać. "Pani Kol...
    • to kolonia w lesie dwa kilometry od Huty Różanieckiej w stronę Rudy Różanieckiej. kilka domów otoczonych Puszczą Solską. najpiękniejsze miejsce na świecie. czy ktoś z Was może tam był przypadkiem? :)
    • Kalendarium. Sierpień na Roztoczu kojarzy mi się z ... 1) żniwami 2) pieszą pielgrzymką na Jasną Górę 3) miesiącem trzeźwości :-)) 4) kaskadą meteorytów na niebie 5) i końcem wakacji na Roztoczu - niestety... Kto ma inne skojarzenia??? Pozdrawiam, sierpniowo... b.30
    • okno (17)

z okna mojego pokoju widac bylo ogrod, dwa rzedy drzew, zagon truskawek, grzadke czosnku, pod oknem kwitly floksy.I pies sasiadow ujadal zawziecie .Takie bylo to moje okno.Bedac w Polsce zrobilam zdjecie z mojego okna.trawa, wszedzie angielski trawnik, drzewa uporzadkowane, jakos tak wszystko wydoroslalo...
    • podobno mrożnie porywisto jest na swiecie...a domach już niedługo zacznie wesoło błyskać ogień w piecu(wercja nowocz.-na płycie elekr.),i będą roztaczać się zapachy dań przygotowywanych na wieczerzę, rozpoczyna się najpiekniejszy wieczor w roku,szczególnie dla dzieci,dzień w ktorym atmosfera basni urzeczywistnia sie na pare godzin, gdy pod pieknie ubraną choinką, w swietle kolorowych swiatelek znajdują prezenty o ktorych marzyly,a my trochę wyrośnięte już dzieciaki cieszymy się p...
    • Chciałbym wiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się