dziadkowie

(28 wyników)
  • Wg mnie nie wszystkie imiona pasują zarówno do dziecka jak i do osoby dorosłej. Wyobraźmy sobie sytuację, że za X lat wnuk naszego dziecka opowiada w przedszkolu/szkole o swoich dziadkach i mówi: - moja babcia: Nikola, Paula, Patrycja, Sara, Marika, Angelika, Vanessa, Amanda, Mia itp. - mój dziadek: Kamil, Patryk, Kacper, Natan/Nataniel, Oliwier, Alan, Tymon itp. Nie wiem, takie jest moje odczucie, ale jakoś mi nie pasują te imiona (i wiele innych) do osób dorosłych.
  • Wzorem wątku o imionach rodziców. Rodzice mojej mamy: Kazimiera i Stefan Rodzice mojego taty: Stefania i Kazimierz Zabawnie, co? A u mojego małżonka miłego: Rodzice mamy: Stanisława i Jan Rodzice taty: Krystyna i Anatol Czekam na odzew, Kasia
  • Witajcie , jestem nowa na tym forum i jeżeli było juz takie pytanie - przepraszam, nie doczytałam wszystkiego. Otóż w czerwcu będę miała drugiego syna , którego chcialabym nazwać imieniem Krzyś - po moim zmarłym 3 lata temu Tacie , ale przede wszystkim , bo mi i mężowi się to imię bardzo podoba. No i w momencie gdy powiedziałam o tym kilku osobom , zaczęły się teksty - to przyniesie nieszczęście dziecku, będzie niedobrze się chowało itp. To zburzyło mój spokój - bardzo bym chciała...
  • Rozpoczynam wątek, bo zauważyłam w mojej miejscowości że najmodniejsze są imiona, ktore były nadawane dzieciom około siedemdziesiąt osiemdziesiąt lat temu :) Nie występowały baaardzo wiele lat. Rodzice mamy to: [b]Tadeusz i Helena[/b] (jeszcze pare lat temu, wg mnie były to imiona dla starszych ludzi, teraz to znam dużo małych dzieci w przedziale 0 - 2 lat o tych imionach) Rodzice taty to: [b]Eugeniusz i Józefa[/b] (u mnie albo są to bardzo starzy ludzi, albo maleńkie dzieci)...:)
  • Wątek znalazłam, ale zarchiwizowany. Moja najukochańsza Babcia ze strony mamy - Stanisława, rocznik 1914, cieszy się doskonałym zdrowiem. Ciekawostka: miała aż osiem sióstr! podziwiam pradziadków że starczyło im pomysłów na imiona :-) Większość dożyła sędziwego wieku. Dziadek ze strony mamy - Józef, rocznik 1906, niestety zmarł długo przed moimi narodzinami. Dziadkowie ze strony taty - Maria i Piotr, oboje 1906. Również nie zdążyłam ich poznać. Zawsze żałowałam że nie mam dziadka... ...
  • Poszukuje imiona z dawnych czasów, czyli te które nadawano kiedyś ;-) podobają mi się te tzw. stare imiona i dlatego piszcie jak miały na imie wasze babcie i jak mieli na imię wasi dziadkowie. Może znajde coś dla mojego synka a może córci ;-)
  • witam!za dwa miesiące przyjdzie na świat nasze dziecko-nie wiem czy to bedzie chlopak czy dziewczynka ponieważ chcemy niespodziankę!mamy kilka typów imion! gdy nasi rodzice dowiedzieli się o nich zaraz pojawily się komentarze....np. Melania to za bardzo starodawne,Adrian się żle kojarzy ,Lena i Igor to takie rosyjskie imiona...!!!mają nadzieje że nadamy inne ale sami nie mówią jakie!a nam aię wydaje ze jak już się urodzi maleństwo to je pokochają bez względu na imię! a może Wy miel...
  • wpisujcie imiona Waszych babć i dziadków , często są inspiracją dla następnych pokoleń :-) Oto imiona moich: Halina, Leon, a także z ich pokolenia Stefania, Leonard, Bronisława,
  • Moda na imiona jest tak chwiejna jak drzewo na wietrze.Mój mąż zawsze chciał mieć syna i dać mu swoje imie.Ja byłam temu przeciwna ale ostatecznie się zgodziłam,na początku nie mogło mi to pzejść przez gardło.Teraz uważam ten pomysl za rewelacyjny i nie wyobrazam sobie żeby mój syn miał inaczej na imie jest poprostu Aruś,Aras i oczywiscie Arkadiusz(moj tata tez ma imie po swoim tacie,szwagierki syn po dziadku)
  • Jak Wam sie podoba to imie? W jego rodzinie bylo tradycyjnie nadawane, bylo tam w jego pokoleniu kilku Izkow i jedna Iza-Izydora. Na ogol w spoleczenstwie odbierane jest z pewnym szokiem-wiele osob po prostu nie zna takiego imienia. W dziecinstwie mnie nie zachwycalo, teraz sie do niego przekonalam, tym bardziej, ze dziadek jest super facet...
  • ... po członkach rodziny (np. po ukochanej babci, dziadku, mamie itp.)? I co myślicie o nadawaniu imion takich samych jak noszą rodzice - Adam ma syna Adama albo Marta ma córkę Martę??? Ciekawa jestem waszych opinii :)
  • Czy to po rodzicach, dziadkach, drugie ktore sie podobalo? Czy tez bo pasuje do pierwszego? W mojej rodzinie to sa imiona raczej "a bo nie moglismy sie zdecydowac", u mojego M po dziadkach.
  • Znowu liczne rodzeństwo :) Genowefa - 1923 Edward - 1925 Józef - 1927 Stanisława - 1928 Jadwiga - 1930 Anna - 1934 Bronisław - 1935 Felicja - 1936 Franciszek (nie znam dokładnej daty) Stanisław - 1940 Co myślicie o takim zestawie? Mnie się Genowefa wybitnie nie podoba, była typowa sezonówką. To imię pojawia się wśród moich przodków kilkakrotnie, właśnie w latach dwudziestych.
  • Alojzy(9)

Zawsze chcialam miec synka o imieniu Alek. Ale nie podobal mi sie ani Aleksander ani Aleksy. Moj dziadek, ktorego nawet nie zdazylam poznac mial na imie Alojzy. Bardzo mi sie to imie podoba, moglabym je zdrobnic do Alka i co rowniez nie bez znaczenia - moglabym niejako "przedluzyc" pamiec o moim dziadku. Jest tylko jedno ale... troche sie boje, jak to imie zostanie przyjete przez inne dzieci w szkole. Opinia rodziny czy znajomych jakos zbytnio mnie nie interesuje. Nie chce tylko, zeby ...
  • Czy uważacie, że dobrym pomysłem jest nadawanie dzieciom imion po naszych rodzicach, a więc ich dziadkach? Chodzi mi o pierwsze imiona. Rozumiem ogromną miłosc do ojca, matki i chęc uczczenia osoby, która dużo dla nas w życiu zrobiła .... sama mam czasem ochotę nazwac dziecko imieniem mojej mamy/ mojego taty.. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Czy to nie jest tak, że imię powiedzmy Jan przestaje się wszystkim automatycznie kojarzyc ze starszym panem- dziadkiem, a zaczyna z maluche...
  • Te słowa wprowadzają do rozmowy na temat imion z psychologiem w programie "Mamo, to ja": vod.onet.pl/mamo-to-ja,mamo-to-ja,2511,3,2553,odcinek.html (około minuty 4:20) Pozdrawiam.
  • czy macie jakieś imiona, które są przekazywane np. z pokolenia na pokolenie, albo po dziadkach dla wnuków itp? U mnie np. było tak - nie wiem, czy to rzeczywiście tradycja, czy przypadek - że córka dostawała imię po ojcu. Moja babcia była Stanisława córka Stanisława, ja jestem Ryszarda Ryszardowna. Ale sama niestety tę tradycję złamię, bo imię mojego przyszłego na żeńskie się nie da przerobić. No, chyba, że skorzystam z jego drugiego imienia i nazwę ewentualną córeczkę Michalina.....
  • Mam do Was prosbe czy ktoras z Was moglaby mi napisac jak wyglada procedura dodania drugiego imienia dla dziecka ktore ma we wszystkich papierach jedno imie? chodzi o moja kolezanke jej pierwsze dziecko ma dwa imiona a drugie urodzilo sie w anglii i madry maz jak poszedl po akt podal jedno imie,stwierdzil pozniej ze zapomnial.Moja kolezanke bardzo to meczy drugie imiona mieli miec po dziadkach .Teraz mlodsze dzicko ma 3 lata,akt urodzenia ma juz przetlumaczony na polski ma tez polski paszpor...
  • Ostatnio czytalam ciekawy artykul o imionach, w ktorym opisywane sa badania Amy perfors z Massachusetts Institute of Technology, ktora zajmuje sie wplywe imion na ocene atrakcyjnosci osoby noszacej dane imie. Perfors wstawila 24 zdjecia jej znajomych na strone www.hotornot.com dodajac wymyslone przez nia imiona. Kazde ze zdjecia wprowadzila wiele razy, za kazdym razem z innym imieniem. Wynikiem badania bylo to, iz mezczyzni, ktorych imie zawiera jedna z samoglosek artykulowanych z...
  • Zastanawiamy sie nad wyborem imienia dla naszego Synka. Zastanawiamy sie aby dac Mu imie po ojcu. Jak wyglada to w praktyce? jednakowe imie dla Ojca i Syna? Jakie sa wasze doswiadczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.