dziadkowie

(23 wyniki)
  • Kochane mam pytanie zmarł mój dziadek. Pogrzeb jest w sobotę (w soboty nie pracuję), potrzebna jednak jestem już w piątek aby wszystko przygotować na pogrzeb. Moje pytanie czy dzień wolny mogę wziąć w piątek, czy wolne dotyczy śmierci czy pogrzebu?. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • Chce wysłać 14letnią córkę z dziadkiem do Włoch, czy oprócz paszportu potrzebne jest jakieś moje oświadczenie? Wiecie może?Będa podróżować autokarem.Dzięki za odpowiedź.
  • Moi rodzice planują na wakacje świąteczne zabrać moją 6-letnią córkę za granicę. Czy któraś z Was może mi powiedzieć jak długo trwa wyrobienie paszportu i jakie dokumenty muszą mieć dziadkowie przy wyjeździe? Potrzebne jest jakieś oświadczenie ze zgodą rodziców na wyjazd dziecka? Jak wygląda sprawa na granicy? Będę wdzięczna za rady.
  • niewidywanie sie z wnuczką lub ograniczanie kontaktow -ma 2 lata. Zwlaszcza ze , dziadek jest agresywny w stosunku do matki dziecka-byly rekoczyny. A babcia sama z siebie nie przyjedzie do dziecka(to tescie) Teraz starszą ze zaloza sprawe w sadzie.Czy tak mozna?
  • Witam!!! Może ktoś z was podawał już o zasądzenie od dziadków płacenia alimentów ? Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda i czy nie ma z tym większych problemów ? Na dzień dzisiejszy to ani mój ex nie ponasi z tego tytułu żadnej kary mimo tego ,że miał już sprawę o nie płacenie , po za tym ani on ,ani dziadkowie nie interesują się dzieckiem , nie łożą na nie złotówki !!! Jeśli ktoś z Was był w podopnej sytuacji i mam to już za sobą bardzo proszę o radę !!! Pozdrawiam
  • Czy w sytuacji gdy "tatuś" nie chce płacić zasądzonych alimentów, mozna je wyegzekwować od jego rodziców. Mama dziecka nie pracuje, ma zasiłek gwarantowany, alimenty do tej pory wypłacał jej fundusz, a obecnie zgłosiła sprawę do komornika. Jeżeli istnieje przepis umożliwiający ściągnięcie pieniędzy od "dziadków" to co należy zrobić, gdzie to zgłosić. Sylwia
  • Sytuacja jest następująca: Mój mąż ma zasądzone alimenty na nasze dzieci, pozostajemy wciąż w związku małżeńskim, rozwód zapewne wkrótce (problem alkoholowy). On 1/2 roku temu stracił pracę, jest bezrobotny, trudno o pracę, podobno jest chory (ma jakieś papiery i tym sie broni). Nie posiada żadnych innych środków na zaspokojenie alimentów. Ja nie pracuję, Fundusz Alimentacyjny nie pomoże, nie mam z czego żyć. Jak by on miał kasę to by płacił, nie uchylał się. Zgodnie z zapisami kr...
  • problem mam nastepujacy: tesc zmarl, zostawil same dlugi, zero jakiegokolwiek majatku - wszystko przepisane na jego konkubine i jej syna. maz zrzekl sie spadku notarialnie. niestety pozniej mielismy mase problemow, ktore nie pozwolily nam odpowiednio wczesniej zlozyc w sadzie odpowiedniego wniosku o pozwolenie na odrzucenie spadku w imieniu dzieci. i teraz - sad nie zdarzy juz wydac orzeczenia w tej sprawie, wiec nie mozemy odrzucic spadku w imieniu dzieci. wierzyciele w tym skarbowka s...
  • Poratujcie proszę, bo się gubię. Mój syn 17 lat otrzyma od swoich dziadków 18 000zł na "dorosłe życie" Nie chciałabym, żeby potem z tego były jakieś problemy. Wiem o limitach- ta kwota tego nie przekroczy, więc nie trzeba zgłaszać sprawy do US. Ale dziadkowie nie mają konta ( emeryturę przynosi listonosz), jak mają więc wręczyć tę kasę legalnie? Wystarczy umowa? Syn ma założone konto, ale jak te pieniądze wpłacić by uniknąć problemów? Trzeba iść na pocztę i wysłać te pieniądze przelewem? Może...
  • Mieszkam za granica.Niedawno dowiedzialem sie ze zostalem wymeldowany z domu rodzinnego w roku 2004 .W domu gdzie sie wychowalem pozostawilem tez dowòd osobisty, ktry niby zaginal.Obecnie mieszkanie z ktorego zostalem wymeldowany (nie wiem czy przez matke , siostre czy tez szwagra) jest wlasnoscia siostry lub jej meza.Nie bylem nigdy na zadnej rozprawie sadowej, nie otrzymalem zadnego pisma .Wydaje mi sito wszystko bardzo skomlikowane bo mieszkanie bylo wlasnoscia dziadka (ojca mojego oj...
  • Co zrobić w takiej sytuacji: jestem bez elemetarnego wyksztalcenia, (mam niepełne podstawowe), już dwoje dzieci, i 22 lata. Siedzę u dziadków (to 2 starowiny, po 80tce), wiem tez, że niedlugo bedzie "po nich". Mieszkanie przejdzie na matkę - bardzo mi nieprzychylną hiopokrytkę. Jak się zabezpieczyć przed tym wszystkim. (Moze zasiedzieć?)
  • Mam takie pytanie - czy jeśli nie ma przeprowadzonego prawa spadkowego jeden z potencjalnych spadkobierców może sobie otworzyć np sklep w budynku, którego jak na razie nikt nie jest formalnym właścicielem? Czy , o ile wogóle jest to możliwe, pozopstali spadkobiercy powinni być o tyum poinformowani i wyrazić na to zgodę? Mam taką sytuację - moi dziadkowie od wielu lat nie żyją, mieli 3 synów. Dwaj żyją, trzeci zmarł, pozostawiając jedną córkę - mnie. W domu tym razem z babką po ś...
  • Zacznę od początku ,mimo iż ten post będzie długi i zapewne chaotyczny proszę o rady.Mieszkam z moim mężem i córką z moimi rodzicami i siostra w 3pokojowym mieszkaniu i jest ok,nie marudzę i nie wymyślam czasem dajemy sobie wszyscy we znaki ale zazwyczaj panuje u nas rodzinna atmosfera.Moja teściowa jest z teściem po rozwodzie i ma 2synów,mojego męża i jego brata.Teść po rozwodzie zrzekł się mieszkania na rzecz mojego męża,z kolei mój mąż się wymeldował z mieszkania swojej matki(3pokojo...
  • W mojej rodzinie toczy sie sprawa podzialu majatku, tzn. juz jest praktycznie zakonczona. Jet to skomplikowana sprawa, wiec przytoczę tylko kilka faktów. Moi dziadkowie przez cale swoje zycie zamieszkiwali dom rodziców babci, oplacali podatki (rowniez za dzialki). Teraz decyzją sądu,wszystkie te dzialki i dzialka na ktorej stoi ten dom i w ktorym to nadaj zamieszkuje moj juz prawie 80 letni dziadek (babcia zmarla 5 lat temu)maja byc sprzedane i podzielone na kilkanascie osób - w tym na ...
  • Mam pytanie. W latach 70 mój dziadek przepisał całą swoją gospodarkę z domem i ziemią na jednego z synów. Miał jeszcze jednego syna i dwie córki. Czy teraz po śmierci dziadka i babci rodzeństwu się nic nie należy z tego majątku? Nikt z nich nie zrzekał się swoich praw do majątku.
  • mam ogromny problem. babcia mojego narzeczonego jest bardzo chora. dziś dziadek oswiadczył ze jeśli umrze nie pochowa jej. nie zrobi pogrzebu. umówił się z nią podobno, ze jeżeli ktoreś z nich umrze to drugie skremuje ciało i zostawi w domu. a pogrzeb będzie dopiero jak to drugie umrze. żeby byli razem pochowani. ich synowie nie zgadzają się na takie coś. chciałabym się dowiedzieć czy może tak zrobić???? mam nadzieje ze nie jest to zgodne z prawem. proszę o odpowiedz z odnośnikami do o...
  • czy ktos może mi podać namiar na przepisy dotyczace udzielania dni wolnych od pracy (ilości) np. z okazji slubu, w przypadku smierci małzonka, rodziców, dziadków itp
  • Skarbnico wiedzy! Jak lepiej załatwić przepisanie mieszkania? Testament czy darowizna (ze służebnością)? Co jest prostsze i tańsze? A jak ktoś może poświęcić chwilkę to proszę o przeczytanie historii i poradę. Przedstawię z grubsza sytuację: babcia mojego męża była najemcą mieszkania komunalnego, dwoje dzieci, owdowiała, wyszła ponownie za mąż (przyszywany dziadek – rozwodnik miał dziecko z którym nie utrzymuje kontaktów), to było 30 lat temu, jedno z dzieci babci to moja teściowa ...
  • Może ktoś oriętuje się, czy możliwy jest zakup mieszkania przez nieletnie dziecko. Pieniądze to mogło mieć z darowizn itp., ale jak wygląda sama sprawa własności?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  • Proszę o poradę - rodzice chcą przepisać swoje mieszkanie (spółdzielcze własnościowe) na mojego synka (ma dopiero 3 lata). Jak w takiej sytuacji wyglądają formalności, jakie będą koszty? Jak się za to zabrać? Czy występować o wpis do księgi wieczystej przed, czy dopiero po przepisaniu na dziecko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się