Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      dziadkowie

dziadkowie

(134 wyniki)
    • CZeść - mam wielki problem. Moja córka reaguje alergicznie placzem na dziadków. Nie wiem co robić. Nie chce u nich być, nie chce aby oni do niej przychodzili, bardzo mi przykro z tego powodu ale nie wiem jak zmienic reakcję dziecka - pomózcie - moze ktos mial taki sam problem???
    • www.edziecko.pl/edziecko/56,129426,11766258,Co_dziadkowie_naprawde_mysla_o_wspolczesnych_rodzicach_.html Czy wasi rodzice lub teściowie wtrącają się w wychowanie waszych dzieci. Ja muszę przyznać, że moja mama wtrąca się bardziej niż teściowa. Teściowa raczej popiera moje zdanie, albo nie komentuje jak jej coś nie pasuję :)Jedyną radę jaką mi dała, to że w jej czasach pierwszym posiłkiem jaki podawało się dziecku to biszkopt na wodzie...powiedziałam jej grzecznie, że pierwszym posiłkiem m...
    • Mam mega problem, związany z zostawianiem mojego synka u teściów.Po prostu nie potrafię się na to zgodzić, a mój mąż ma do mnie o to pretensje. Co więcej planuję teraz zostawić synka na kilka dni u moich rodziców, a mąż twierdzi, że jego mama poczuje się tym urażona i też będzie chciała mieć wnuczka na kilka dni u siebie. Różnica polega na tym, że kiedy moje dziecko zostaje z moja mamą jest przeszczęśliwe. Mama jest na emeryturze, całe życie spędziła pracując z dziećmi i dzieci ja po prostu u...
    • witam Was,podczytuje od bardzo niedawna to forum i pomyślalam ,że może ktos da mi kilka wskazówek... dziadek naszego syna umiera....rak... choroba postepuję -trudno powiedzieć ile czasu jeszcze minie zanim nadejdzie koniec ,ale ja juz chce moje dziecko przygotować na ten moment... nie zamierzam przed nim niczego ukrywac ...ale jak ja mam go do tego przygotowac ?.... dodam,ze zamierzam wziąć go na pogrzeb prosze o jakieś rady ,wskazówki.....
    • Witam, mój teść (lat 55) ma dwie wnuczki w wieku 2 i 3 lat, jednak nie pozwala nazywać się dziadkiem, słowo to jest zakazane, nie można tak mówić o nim i do niego nikomu, dziewczynkom każe mówić do siebie po imieniu. Nie możemy też odwiedzać go w Dzień Dziadka… trochę czasu musiało upłynąć, żebym się do tego przyzwyczaiła, zaakceptowała, co nie znaczy zrozumiała. Trochę mi przykro – może, to moja tęsknota za dziadkiem, którego sama nie miałam? Moja 3 letnia córka mów...
    • Przepraszam z gory za obszernosc, ale nie dało się tego skrócic. Mam problem i nie wiem już co zrobić...od kilku lat nie dogaduję się z rodzicami, nie dogadywanie się wzięło się z tego, że w pewnym momenci epzrestali się mna ,moją rodziną interesowac, w sensie takim, że nigdy nie pytali co u nas,a kiedy my zaczynalismy sami z siebie to nei było kontynuacji tego co zaczelismy, wiec temat był urywany. Kilak lat temu wyjechalismy za praca w inne meijsce Polski, wiec zaczelismy ...
    • Moja dwulatka sprawia wrażenie, jakby nie lubiła dziadków - rodziców męża. Na dzień dobry, przy wejściu , w drzwiach mówi do zbliżającej się babci "NIE!" i wystawia rękę jakby blokowała jej dojście do siebie. Jak mówię, że pojedziemy do dziadków X to ona mówi, że nie chce tam jechać, że chce jechać do babci Y (mojej mamy). Mnie się to nie podoba, takie rozróżnianie - ta jest fajna, a ta be. Czasem mi wstyd, że córka traktuje z buta rodziców męża. Jak ratować tę relację? Do...
    • Dziewczyny doradzcie co mam powiedziec mojemu 2,5 rocznemu dziecku. Dzisiaj zmarł mój teściu, a synuś pyta o dziadka kiedy przyjdzie itp. Co mam mu powiedzieć, żeby coś z tego rozumiał. Mówimy mu że dziadzio umarł i już nie przyjdzie, że jest z aniołkami w niebie... a on i tak nic nie rozumie... może daźć sobie z tym spokoj i nic nie mówic
    • Witam! Moja sytuacja jest bardzo przykra, szczególnie dla mnie i mojego męża. Mój 3,5 letni syn bardzo chętnie przebywa u moich rodziców na wsi. Jest zafascynowany rolnictwem i bardzo angażuje się w zabawę w "życie na wsi". Codziennie chce odwiedzać dziadków, ostatnio chce się do nich przeprowadzić. Bez zastanowienia pakuje swoje rzeczy i jest w stanie opuścić nasz dom choćby w nocy. Odnosi się do nas również lekceważąco, nie mamy rzadnego poważania u naszego syna. Mówi, że dz...
    • Jak to jest z moja córką 19-to miesięczną? Od poniedziałku do czwartku opiekują się nią moi rodzice/ krótko 6 godzin/ od kilku tygodniu jeden dzień w weekend na działce. Chwalą wnuczkę, że jest grzeczna, niepyskata, słodka, prawie posłuszna we wszystkim itp. A jak my się zajmujemy dzieckiem to mała ostatnio buntuje się poprzez wrzaski i kładzenie się na podłodze, asfalcie, schodach. Gryzie czasem, w ogóle jest niedobra:-((( ZXastanawiam się gdzie tkwi błąd i wymyśliłam, że może d...
    • Moja córeczka ma 1,5 roku. Bardzo lubi dziadka (ok) i zaprasza go do zabawy, chce zyby czytał jej bajeczki, karmił jak akurat jest, a czas na jedzenie, robił babki i pioaskownicy itd. Przychodzi do niego i pokazuje o co chodzi. Problem w tym, że mój ojciec na początku bawił się i wogóle, a teraz jakby mu się znudziło i odpowiada wnuczce, że dziadek coś tam robi..., albo wogóle nie reaguje tylko swoje dalej gada. Widząc jak córeczka do niego przyhcodzi i przychodzi mówiłam mu: tata ona c...
    • Witam Umarł mój tato, jest juz jakis czas po pogrzebie. Nie powiedzielismy jeszcze nic naszemu maluchowi. Michalek ma 4 latka, nie wiem jak mu wytłumaczyć to że dziadka z nami juz nie ma i nie będzie. Może któraś z Was ma podobne doswiadczenia i moze wspomóc radą. Nie wiem jakich słów użyć tłumacząc mu śmierć. Nasz maluch w sumie chyba nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego ze ludzie umierają. pozdrawiam joanna
    • Drogie e-mamy, Bardzo Was proszę doradzcie mi jak mam się zachowac, bo już mi rece opadaja, nerwy puszczaja, najchętniej to wykrzyczałabym glosno co mysle o niektórych ludziach, ale nie wiem czy warto… Mam problem z moimi teściami, a w zasadzie bardziej z teściem W zasadzie nie wiem czy będę potrafila przekazac to co mysle, ale postaram się Mam 2 dzieci (2latka-syn, 9lat-corcia), do We wrzesniu ub.roku mój 17sto miesięczny wtedy synek, zachorowal na zapalenie jamy ust...
    • czy ktos moze mi poradzic jak mam powiedziec dzieciom (4,5 i 5,8 lat - dziewczynki) o tym ze jedziemy do dziadkow poto by pozegnac sie z dzaidkiem ktory od nas odchodzi na zawsze. czy powinnam , czy powinnam mowic o smierci. dzieci maja dosc dobry kontakt z dziadkiem. wiedza ze jest w szpitalu i ze jest bardzo chory.
    • mam problem-moja córka na nasze zakazy reaguje histerią, zaraz chwyta za telefon, dzwoni do dziadka ze skargą szlochając przy tym strasznie. Następnie po kilku minutach dziadek czyli mój ojciec dzwoni do mnie albo do mojego męża z kazaniem, że wprowadziliśmy reżim i tak nie wolno bo to tylko dziecko, itp, itd. Najgorsze jest to , że moja córka ma argument taki , że będzie dzwonić do dziadka, bo on jest moim ojcem i może mi coś kazać. Wczoraj była taka "jazda". Babcia dzwoni, że dz...
    • Prosiłam wiele razy, aby nie dawali mojemu synkowi-13 miesięcy- słodyczy... Jestem przeciwna podawaniu małemu dziecku słodyczy, czasami owszem, kiedy sama coś jem i synek to zauważy, daję mu spróbować.Poza tym synek pije soki i je słodzone deserki owocowe wiec uważam, że na razie to mu wystarczy. Już kilka razy złapałam ich na tym, żeby jeszcze dawali coś wartościowego, ale nie zwykły lizak i nie umyją mu nawet potem ząbków, wkurza mnie ta głupota...Najlepiej by było wogóle nie dawać i...
    • Tak z ciekawości. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
    • Cześć. Mam problem z moim małym. Do tej pory było ok , mógł zostawać z teściami na kilka godzin bez problemu. Od jakiegoś tygodnia nie chce nawet siedzieć u nich jak ja jestem.Jest płacz i chce do siebie na góre (mieszkamy z teściami).Nie wiem czy problem nie leży w tym że zaczęłam kurs prawa jazdy i nie ma mnie nieraz pół dnia w domu. Ale z drugiej strony z moją siostrą lub mamą zostanie bez płaczu. Już nie wiem co się z nim dzieje. A może to bunt dwulatka?
    • Mam dwóch synów 3 i 8 lat.Mają znakomity kontakt z moimi teściami .Gdy są tam w ciągu dnia to czują się tam super ,nawet nie chcą wracać do domu bo babcia im na wszystko pozwala.Kiedy zbliża się wieczór chcą do domu a najbardziej młodszy.Nie ma mowy o tym żebym poszła gdzieś z mężem do znajomych , na dyskotekę.Na każdego grilla zabieramy dzieci ze sobą i pierwsi wychodzimy bo dzieciaki chcą spać.Nigdzie też nie wyjeżdzamy na parę dni bez dzieci.Teściowa chętnie się nimi zajmuje i ...
    • Na wstępie witam serdecznie,udzielam się trochę na "samodzielnej...", ale mój aktualny probem dotyczy raczej czegoś innego. Moja córcia to niesamowicie żywiołowe dziecko, wesołe przy tym i pogodne, no, kochane. Ale skończyła niedawno dwa latka, a co za tym idzie ogarnął ją taki bunt, taka samowolka, nieprzewidywalna płaczliwość, itp, co pewno niektóre mamy znają z własnych doświadczeń... Córka jest cały dzień pod moją opieką, co nie ukrywam, szczególnie w ostatnich miesiącach męczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się