dziadkowie

(15 wyników)
  • Jako, że poprzedni jest zarchwizowany to napiszę tutaj. Mieszkamy z dziadkami. Franio starszy synek spędza z nimi dużo czasu. I widzę, że to jest dobre. Widzę, że gdy spokojnym okiem człowiek popatrzy na to niby rozpieszczanie to może zobaczyć jaki jest głupi i ograniczony jako rodzic. Dziadkowie widzą fantazje dziecka i są bardziej nastawienie na dziecko, a nie na to całe jak to nazywamy "wychowanie". Franio ma 2 lata, trudny to okres dla mnie bardzo. Najpierw stawiałam się, że mają by...
  • Potoczna odpowiedz: maximum przyjemnosci, zero odpowiedzialnosci. Moim zdaniem jest i nieprawdziwa, i szkodliwa. Ale innej tak naprawde nie potrafie znalezc. Dlaczego dziadkowie, ktorzy byli wymagajacymi i stanowczymi rodzicami zamieniaja sie w uleglych dziadkow, ktorzy pozwalaja na wszystko. Oczywiscie robia swoim dzieciom-rodzicom krecia robote, ale jest tez i konsekwencja chyba gorsza - bo wnuki rzadko kiedy ich szanuja - tu sprawdza sie stara prawda o tym, ze dzieci probuja il...
  • Jak zapatrujecie się na mówienie rodzicom, czy dziadkom po imieniu przez dzieci/wnuki? Idzie sobie taka mała 5 -letnia dziewczynka z babcią i nagle mówi do niej: "Krysia, kup mi batona!" Jaka jest Wasza reakcja na taki obrazek (wiedząc, że starsza pani to na pewno jej babcia): - oburzenie - zdziwienie - obojętność - inna: jaka? Ja szczerze mówiąc dziwię się i mam mieszane uczucia, chyba jestem trochę staroświecka. Jakoś nie mogłabym żeby moje dzieci zwracały się do mnie po ...
  • Homoseksualiści ukradli dziadkom wnuki Wpierw stracili córkę, która leczy się z narkomanii. Teraz szkocki sąd odebrał im wnuki, by przekazać parze zupełnie obcych mężczyzn. Sąd pewnie wiedział co robi. 59-letni Szkot i jego 46-letnia żona chcieli robić to, co jest naturalne. Gdy ich córka trafiła do zamkniętego ośrodka dla narkomanów, postanowili zaopiekować się jej dwójką dzieci. Niestety sąd uznał iż są w wieku na tyle podeszłym, że nie będą w stanie zatroszczyć się o 5-l...
  • "Bozia" (15)

Byłam na drugich urodzinach mej brataniczki. Dostala ode mnie Biblię dla maluchow, jest na etapie facynacji książkami wiec i tę przyjęła z wdziecznoscia. Czytala z dziadkiem (moim tata) o stworzeniu świata, wykrzykując za dziadkiem "systko!" [Bóg stworzył] i "duuuuzie" a nawet "wieeeelkie" zwierzątka i wszystko bylo "doble" oczywiscie :). Ciekawa jestem kiedy zacznie sobie zdawac sprawe z istnienia Boga. Niestety tesc mego brata ktory mieszka na co dzien z Wiki, ciagle jej m...
  • wpisalam juz intencje w odpowiednim watku, ale chcialabym bardziej szczegolowo opisac sytuacje. dziadek od wczoraj jest w szpitalu, ma 86 lat, wiec sluszny wiek, ale chcialabym sie z nim jeszcze spotykac. jutro jedziemy po dluuugim niewidzeniu. babcia zostala sama. ostatnio czesciej traci pamiec. nie moze sie pogodzic z zaleznoscia od innych na starosc. teraz dodatkowo czuje sie samotna. oni oboje wychowywali mnie, byli jak rodzice, gdy tych nie bylo. strasznie mi ciezko, bo nie moge im na...
  • Macie pewnie też znajomych lub osoby z rodziny, które ewidentnie uzależnione są od oglądania TV? Czyli czy się ogląda czy nie- telewizor gra na okrągło, służy też do zasypiania i innych czynności życia codziennego. A jak wytłumaczyć to zjawisko uzależnienia dziecku np. 6-letniemu, 9-letniemu? Zwłaszcza jeśli dotyczy to bliskich osób: babci i dziadka. Moim zdaniem, sprawa jest delikatna. Jak naświetlić to dziecku, by nie wyrażać się źle o własnych rodzicach?- z chęcią wysłucham r...
  • Średnia przyniosła mi wypisy z polskiego. "Wtedy zobaczyłam ich. Parę staruszków. Nie wyróżniali się niczym szczególnym. Po prostu szli. I trzymali się za ręce. Tak jak zakochane nastolatki w maju. Coś we mnie drgnęło. Świat pozieleniał. Pomyślałam, że poświeciłabym wiele dla tego, by mój mężczyzna, mając osiemdziesiątkę na karku, szedł przy mnie i trzymał moją rękę tak, jak dłoń młodej dziewczyny" ( Beata Bazan Bagrowska) Znacie takie pary ? Byliśmy z dzieciakami na w niedzielę na wys...
  • jako się rzekło - wątek o dzieciach, które mają 'wszystko':(
  • Przeglądam sobie lutowy numer "Rodziców i przedszkola" - to takie pisemko, które leży w przedszkolach, niektórzy je znają.A tam "Kochani staruszkowie". " To bardzo ważne, żeby dziecko choć trochę czasu spędzało z osobami starszymi." I już mam wrażenie jakbym czytała " dobrze jest mieć w domu zwierzątko ze względu na rozwój dziecka..." Potem jest o tym, że dzieci widują się z dziadkami krótko i rzadko. Tak bywa. "Rezultat jest taki, że nasze dzieci coraz częściej boją się osób stars...
  • tytuł trochę prowokacyjny mi wyszedł, a i problem ogólnowychowawczy, ale Was znam więc proszę o radę:) w szkole jest sklepik, dziecko ma oszczędności w śwince skarbonce... i wpadło na pomysł, że to są jego pieniądze, więc sobie weźmie i wyda w sklepiku... oczywiście na to nie chcę pozwolić, skarbonka 'nie ma dna' bo dziadkowie systematycznie zapełniają (małymi kwotami, ale wystaczy...), sklepik też nie ma dna, bo wiadomo...;) do tej pory ze świnki wyciągaliśmy raz na pól roku i szli...
  • właściwie sama nie wiedziałam jak zatytułować ten post Czy rozmawiacie z dziećmi o ‘trudnej miłości’ z Waszymi matkami (ojcami)? Bo przecież widzą… Z jednej strony darcie kotów, z drugiej – jesteśmy przecież rodziną. Jak o tym mówicie dzieciom? A może w ogóle, tak przemilczając sedno sprawy ‘bo to sprawy między dorosłymi’? Ostatnio u nas sytuacja wygląda tak, że to nie są już tylko przepychanki werbalne ‘powinnaś…powinniście….&#...
  • Witam, Rzadko się odzywam, ale regularnie Was czytam, a dziś mam prośbę o modlitwę. Mój 5 letni synek pierwszy raz jedzie bez nas rodziców do dziadków. Jadą razem samochodem (300km) i ja mam od dwóch dni czarne wizje. Do tego obejrzałam wczoraj "Warto rozmawiać" na temat wypadków drogowych (chyba mi odbiło). No, a na dodatek od rana leje :(( Dlatego proszę Was o modlitwę za szczęsliwy i bezpieczny dojazd mojego synka z dziadkami na miejsce. Z góry dziękuję Ilona
  • Mój pięciolatek wyjechał pierwszy raz na 5- dniowy wyjazd bez rodziców - czyli nas. Nigdy do tej pory nie był bez nas tak długo. Wszystko spakowane, buziaki dane.... Jeszcze dzis będzie w Złotym Stoku płukał złoto. Na pociechę pojechała z nim Średnia :) ale oni często się kłócą ;)))), bo to taka prawdziwa siostra ;)
  • Kupiłam chrześnikowi Pismo Święte z racji jego I Komunii Św. Pomóżcie mi napisać dedykację - może znacie jakieś odpowiednie cytaty? Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się