Forum eDziecko eRodzice Samodzielna mama
ZMIEŃ
      dziadkowie

dziadkowie

(86 wyników)
    • Cześć, jutro mam sprawę o alimenty od matki "ojca-na utrzymaniu żony, nie mogę znaleźć pracy od 6 lat". Babcia oczywiście pomaga synowi w ukrywaniu dochodów - część jego majątku jest na żonę, część na matkę. Alimenty od babci ojczystej to dla nas najlepszy sposób na wyegzekwowanie czegokolwiek od tej rodziny. Niestety, z tego co mnie uprzedziła sędzia, w chwili obecnej linia orzecznicza jest taka, że alimenty od dziadków zasądzanie są w przypadku niedostatku dziecka. Moje dziecko nie żyje w ...
    • Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Czy któraś z Was otrzymuje albo może wie jak to prawnie wygląda i czy w praktyce jest do osiągnięcia. Dzięki za pomoc
    • Witam mam zasadzone alimenty od marca 2012, od pazdziernika sprawa jest u komornika, ale co....szczesliwy bezrobotny, nie odbiera pism nic.. Mam pytanie, po jakim czasie niesciagalnosci moge złozyc pozew o alimenty od dziadka?? wiem ze razem mieszkaja i moj ex pracuje tylko ze na czarno. dzieki pozdrawiam
    • Złożyłam pozew o alimenty od dziadka,wiem,że wiele osób krytykuje takie postępowanie,bo dlaczego niby dziadek ma płacić za syna. W moim przypadku to dzięki swojemu ojcu,ojciec mojego dziecka nie płaci alimentów,tatuś go utrzymuje więc cyt. "nie opłaca mu się pracować". A ja ledwo wiąże koniec z końcem. Zarówno dziadek jak i ojciec(ten jeszcze czasami mnie pognębi sms i telefonami) nie znają mojej córki i nie chcą znać. (czy to będzie miałop znaczenie w Sądzie?) Złożyłam jednocześnie doniesie...
    • Witam mam do Was pytanko, ponieważ mój tata chciałby wziąć mojego synka (6 lat) na mały wyjazd do Czech/Słowacji. Synek ma oczywiście własny paszport (wyrabiony po otrzymaniu zgody Sądu), tatuś oczywiście kompletnie nie zainteresowany dzieckiem. Słyszałam, że przy wyjeździe dziecka za granicę bez rodziców potrzebna jest zgoda (podpisana notarialnie) rodziców na wyjazd dziecka. Czy faktycznie tak jest i czy wystarczy moja zgoda (na tatusia nie ma co liczyć....) Sprawa pilna więc bardzo pro...
    • dziewczyny czy Wasze dzieci jezdza do rodzicow Waszych exow? Jak czesto? Moi byli tescie wczoraj mnie molestowali telefonami, ze bardzo by chcieli sie z wnukiem zobaczyc. No i mlody pojechal do nich wczoraj wieczorem. Nie ufam dziadkom ale z uwagi, ze A. chcial jechac - zgodzilam sie. To sa juz mocno starsi ludzie - martwie sie jak bedzie z opeika bo ostatnio nie bylo zbyt dobrze. A jeslibym sie nie zgodzila to czy dziadki moga wystapic do sadu o ustalenie widzen, kontaktow z dz...
    • a właściwie kiedy? U mnie sprawa alimentacyjna w toku rozprawa w maju, mąż teoretycznie zarabia najniższą krajową i nie jest w stanie zapłacić nawet połowy tego co ma zasądzone (zabezpieczenie powództwa) > Kiedy mam wystąpić o alimenty od dziadków po zakończemiu sprawy alimentacyjnej czy już w trakcie? Jak to zrobić? Z góry wielkie dzięki za wszelkie rady.
    • Jestem przed rozprawa. Ojciec mojego dziecka zamiótł mnie i moje dziecko pod dywan. Wrócił do żony i dzieci, o których zapomniał mi wspomnieć. Postanowił trzymac nas w tajemnicy i nie uświadamiać swoich rodziców i rodzeństwa, że mają wnuczkę/bratanicę. Jestem zdania, ze zarówno jego rodzeństwo jak i jego rodzice powinni wiedzieć, że jest dziecko i samodzielnie podjąć decyzję czy chcą dziecko znać, czy nie. Osobiście uważam, że najlepiej będzie ich poinformować po zakończeniu sprawy są...
    • Od 3mies. nie jesteśmy z mężem razem (wybrał swoich rodziców......). Nasz synek ma 10 miesięcy i on chce zabierać dziecko do dziadków. Ja się na to nie zgadzam, bo uważam, że jest za mały a na dodatek karmię piersią. A poza tym teściowie mają starszą wnuczkę i jej imieniem zwracają się do naszego synka. Koszmar..... Czy mam rację, że nie zgadzam się na takie spotkania? On mnie straszy, że sprawę kontaktów z dziadkami załatwi inaczej.
    • Witajcie! Mam zasadzone alimenty na dwojke dzieci w wysokosci 400 zł na każde. Tatus nie placi, komornik nic nie wskurał, obecnie przebywam na urlopie wychowawczym, wiec zmuszona bylam od listopada u. r pobierac pieniazki z FA. Jednak mysle by pociagnac do odpowiedzialnosci tatusia, ktory wiem,ze pracuje na czarno i pozwac o alimenty tesciową. Co musze zrobic?, jaka jest kolejnosc?
    • Wiem ze aby pozwac dziadkow o alimenty gdy tatus sie uchyla i to od kilku lat musza byc spelnione podstawowe kryteria; dziecko musi pozostawac w niedostadku no i dziadkowie musza miec stale i wystarczajace dochody aby mieli z czego placic. Aco w wypadku gdy dziadkowie sie ,,postawia'' w sadzie i kategorycznie odmowia. Czy te sprawy w sadzie nie odbywaja sie czasem na zasadzie ze sedzia po prostu ,,podchodzi dziadkow psychologicznie'' namawia itd. az w koncu dobrowolnie sie zgadz...
    • Dziadkowie (ze strony ojca) mówią, że chcą utrzymywać kontakt z wnukiem. U nas do tej pory byli 3 razy - na chrzcinach i na 1-wsze i 2-gie urodziny. Babcia mówi, że nie ma prawa jazdy, więc zdana jest na dziadka, a po drugie "jak ona spojrzy w oczy moim rodzicom po tym co jej syn zrobił". Z kolei dla dziadka 30 km wyjazd na kilka godzin do wnuka to strata pieniędzy. I kończy sie w ten sposób, że to my jeździmy do nich - średnio raz w miesiącu. Oczywiście tatuś dziecka ma wąty, że ...
    • Witam i prosze o radę! W skrócie: osoby zainteresowane: ja - rozwódka od 4 lat, synek - 5 lat, tatuś - regularnie spotykający sie z dzieckiem raz w tygoniu przez godzine u mnie w mieszkaniu (zero wyjazdów z dzieckiem, zero odwiedzin dziecka u tatusia, zero weekendów u tatusia), dziadkowie - rodzice exa wykazujące minimalne zainteresowanie wnukiem ograniczające się do prezentu pod choinkę i na urodziny (fakt chociaż tyle). I nagle: dziadkowie (ze swojej inicjatywy) + prawie 40-let...
    • Witajcie samomamy :) Przez długi czas( opory moralne) nosiłam się z zamiarem pozwania dziadków mojej córci - decyzja podjęta będe składała pozew. Z dziadków w sumie mogę pozwać babcie bo dziadek też się ulotnił od rodziny jak ex był dzieckiem (tradycja rodzinna).Ex nie płaci od samego początku jak sie córcia urodziła (12 lat),babcia również przez te lata się nie interesowała wnuczką. Czy ktoś z Wrocławia zakładał taką sprawę , jak sie do tego odnosi nasz Wrocławski Sąd,ile napisać w pozwi...
    • Mam taki problem: Mój synek od 3 lat mieszka w domu moich rodziców przekonali mnie, że to najlepsze rozwiązanie bym mogła spokojnie kończyć studia(w innym mieście)ja do synka przyjeżdżałam na każdy weekend(wieś) i tak to się ciągnęło teraz gdy już studia skończyłam i jestem w trakcie szukania pracy w Warszawie , a także pracuję dorywczo, nadal do niego jeżdżę do domu dziadków jednak od pewnego czasu jestem związana z kimś i razem jeździmy do małego i mnie ta sytuacja już męczy tym...
    • Mój problem - z ojcem dziecka nie brałam ślubu, więc rozwodu też nie było. Nie było zasądzonych sądownie alimentów, ale były partner płaci systematycznie i nie ma z tym problemów. Problemy są gdzie indziej - minaowicie spotkania dziecka z ojcem i dziadkami ze strony ojca. Póki co wychodzi to tak że spotykają sie oni w domu moich rodziców. Nie znam osób które są po rozwodzie czy rozstaniu i nie wiem jak takie spotkania wyglądają u innych osób. Bardzo proszą o opinie jak to u Was wygląda??
    • Mój ex wyjechał za granicę, no właściwie uciekł i z nikim nawet ze swoją rodziną nie utrzymuje kontaktu. Nikt nie wie gdzie jest i czy w ogóle jeszcze żyje... Alimentów nie widziałam już od 1,5 roku w związku z tym mam pytanie, co ja w ogóle mogę z tym zrobić? Czy mogę żądać alimentów od jego rodziców skoro on się nie wywiązuje (jeśli chodzi o dziadków z tamtej strony, to kontakty są raczej mierne, czyli dzwonią do synka dwa razy w roku złożyć życzenia na urodziny i święta). Dziękuję...
    • Witam Szykuje się do sprawy rozwodowej. Dzieci zostają ze mną. Mąż na widzenia chce je zabierac do swojej mamy. Jest to zła kobieta, moja córka jej nie lubi (7 lat) a syn ma 3 lata i jeszcze nie mial z nia stycznosci. Co zrobic by sad wprowadzil taki zakaz i czy to w naszym systemie jest mozliwe.Jak uargumentowac. Zmolinska
    • ...która z Was je ma...? Pytam, bo się nad tym zastanawiam, czy warto, czy powinnam, ale ja mam ciężką sytuację finansową, i rodzinną.Mam juz dość martwienia się czy starczy mi na mleko`.` Napiszcie, która z Was o tym myślała, kto ma je od dziadków, czy ma sens zakładanie sprawy.
    • Witam, jestem calkiem nowa na tym forum i bardzo prosze o rade. Otoz jestem juz po rozwodzie i ma 4 letnia coreczke. Przed rozwodem moje dziecko nie odwiedzalo swojego taty w domu ze wzgledu na jego rodzicow, z ktorymi nigdy nie moglam sie dogadac i ktorzy, jak to okreslili zabiora i wychowaja mi dziecko! Tatus raczej nie interesowal sie dzieckiem, odwiedzal je raz na kilka m-cy, mimo ze nigdy nie utrudnialam mu kontaktow z corka i wrecz prosilam zeby czesciej ja odwiedzal. Bardzo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się