Forum eDziecko eRodzice Życie rodzinne
ZMIEŃ
      dziadkowie

dziadkowie

(41 wyników)
    • Chcę opisac pewną sytuację, z którą nie potrafię sobie poradzić, oraz poprosić o spojrzenie na nią tzw. innym okiem - bo może jednak przesadzam? Mam 3,5-letniego synka. Jest pogodny, inteligentny, wesoły, naprawdę fajny chłopczyk - nie jest to tylko moje zdanie, ale i rodziny bliższej czy dalszej, a także nauczycielek z przedszkola. Od jakiegoś roku ma "fazę" na sporadyczne histeryzowanie, podkreślam tu - sporadyczne (od roku zdarzylo się jakieś 5, 6 razy). Czasem zdarza się to jak skumuluj...
    • Mieszkam z 10-cio letnim synem u moich rodziców. Minęło już pięć lat jak się do nich wprowadziliśmy tak więc dziadkowie bardzo zżyli się z moim synem. On też ich bardzo kocha. Problem jest taki, że ostatnio mój syn jest dość niegrzeczny czyli pyskuje, żle odnosi się do starszych, płacze jak coś jest nie po jego myśli itp. To chyba normalne w tym wieku więc często z nim rozmawiam i tłumaczę, że tak nie można i trzeba szanować starszych. No niestety awantury się powtarzają i najgorsze w t...
    • witam. mam taki problem... już będąc w ciąży wiedziałam że urodze dziewczynkę, mój teść miał jednak nadzieje że to ędzie chłopiec, gdy Gabrysia przyszła na świat wogóle się nią nie interesuje, na chrzcinach nawet na nią nie spojrzał. jest mi przkro bo dziecko to dziecko skąd takie przekonanie że jak jest chłopiec to jest lepiej
    • Czy ograniczyć kontakty z dziadkami? Syn ma prawie 11 lat. Mieszkamy za granicą. Dziadków widuje 2-3 razy do roku, czyli rzadko, ale za to są to odwiedziny intensywniejsze czasowo np. tygodniowy pobyt w trakcie wakacji czy tez kilkudniowy w trakcie Świąt. Od jakiegoś czasu zauważyłam (chyba) nieświadomą potrzebę rywalizacji dziadka (mojego ojca) i udowodnienia, iż on jest lepszym dziadkiem niż my rodzicami. Hmmm ... wszystko byłoby dobrze, gdyby nie metody, których w tym celu używa, czy...
    • Witam, Mam prawie 3 letniego synka, ktorym czesto opiekuje sie dziadek tj odbiera go ze zlobka, bierze na spacery, do lekarza, do siebie do domu. Nie jest to pomoc codzienna ale bardzo czesta i jedyna jaka mam. Synek uwielbia dziadka z wzajemnoscia, bardzo sie cieszy kiedy go widzi, razem chodza ogladac traktory czy pociagi. Wszytsko byloby dobrze gdyby moj tata nie ignorowal prosb o zapewnienie bezpieczenstwa w domu, tj pochowanie ostrych narzedzi, tabletek, silniejszych detergentow, truc...
    • Mieszkam w pobliżu moich rodziców (70+). Mama opiekowała się moim synem, gdy wróciłam do pracy, teraz też przychodzi ze dwa razy w tygodniu na kilka godzin. Syn zawsze uwielbiał się z Nią bawić, obecnie też chętnie ze sobą rozmawiają. Gdy syn był mały mój ojciec zajmował się nim chętnie, potem ciężko zachorował i te kontakty osłabły. Kiedy syn rozpoczął szkołę, mój ojciec, jeśli przychodził, to chciał się nie bawić z synem tylko "rozwijać jego horyzonty", co zazwyczaj nie interesowało syna. ...
    • czy dziadkowie adopcyjni mają prawo odrzucić wnuki ktore zostały adoptowane
    • witam serdecznie. chciałabym zasięgnąć opinii Pani ekspert oraz osób obecnym na tym forum. aby określić problem muszę naświetlić troszkę sytuację. otóż za parę dni najprawdopodobniej zacznę pracę na trzy zmiany (mąż też pracuje w takim systemie)tylko nie bardzo mam co zrobić z dzieckiem. w maju mogą zająć się nią rodzice ale w czerwcu jadą na długi urlop - ponad 2 miesięczny. rodzice mówią , że mogliby ją zabrać ze sobą ale według mnie jest to za długi okres czasu jak na "samodzielne"...
    • Witam. Jakie konsekwencje dla dziecka będzie miało wychowywanie go przez dziadków? Matka odwiedza dziecko codziennie, ojca brak.
    • prosze doradzcie jak przekonac męża...moi rodzice, ktorzy maja bardzo dobry kontakt z naszym synkiem(4 latka,samodzielny) chca zabrac go na wyjazd urlopowy na Węgry na ok. tydzien. jada na gorące zrodla a wiec atrakcji dla Malucha nie zabraknie. Ja i tak pracuje, a mąż na zmainy jest w domu z mlodsza coreczka. I znam jego zapatrywanie na ten temat,ze nie chce zeby synek byl bez nas itp... Jak go przekonac ? Ja bym chciala troche luziku,bo przy dwojce dzieci to jednak jest "w...
    • Drogie mamy jestem matką 3 i pół latka. Czytając wasze wątki muszę stwierdzić że sama nie jestem wolna od podobnych problemów. Mam pytanie w kwestii może błachej. Chciałabym jednakże zasięgnąć waszej porady, ewentualnie p. Ekspert w sprawie pewnej kwestii. Problemem są relacje dziadek - wnuczek. Wnuczek kocha dziadka nad życie, dziadek wnuczka zapewne też na swój sposób ale dziadek nie odczuwa potrzeby widywania swego wnuczka (w ogóle). Trudno nikogo nie mogę zmusić.Wnuczek za...
    • Moje dzieci mają dziwnych dziadków. Zawsze i wszędzie w rozmowach, ksiązkach, czasopismach można usłyszeć, przecztać o tym jak to dziadkowie rozpieszczaja wnuczki. Niestety moi teściowie sa inni- i to bardzo... Nie rozpieszczają, nie interesuja się wnukami, nie martwią się kiedy są chore-bo przecież pewnie i tak nic im nie jest. Widują się praktycznie z własnej inicjatywy tylko z okazji uroczystości rodzinnych. Moje dzieci nigdy spontanicznie nic od nich nie dostały, no może po...
    • Opowiem naprawdę pokrótce o co chodzi: moja matka jest przeraźliwe toksyczną osobą, zupełnie nie bierze pod uwagę tego co mam do powiedzenia w sprawie wychowania mojego dziecka, uważa, że skoro ona wychowała dwójkę to wie lepiej, poniża mnie i szydzi ze mnie w obecności krewnych wyśmiewając moje metody wychowawcze, kiedy się buntuję szczuje na mnie mojego brata, zupełnie nie akceptuje męża, obmawia go za plecami i wyśmiewa, ciągle powtarzała, że zniszczyłam sobie życie i sama ni...
    • Jak wpłynąć na teściów, którzy nie chcą zajmować się wnukami. Nigdy tego od nich nie wymagałam. Nie chcieli, no to nie. Teraz sytuacja się zmieniła bardzo. Mój mąż mnie opuscił, a mam troje dzieci i poprostu potrzebna mi jest ich pomoc. Przecież nie pójdę do lekarza z dzieckiem. Czasami muszę gdzieś wyjśc sama. Mają bardzo dużo wolnego czasu. Dziadek jest na emeryturze, babcia nauczycielka - w związku z tym tylko kilka godzin dziennie w pracy. Dodam, że są to ludzie, którzy uważa...
    • Witam Proszę o podpowiedź w trudnej sprawie. Dotyczy ona relacji z moimi rodzicami. Dość trudnymi od zawsze. Mam 3 letniego synka. Wychowuję go razem z mężem, mieszkamy 300 km zarówno od jednych, jak drugich rodziców. Jestem na wychowawczym. Zarówno jedni, jak i drudzy dziadkowie nie uczestniczą bezpośrednio w wychowywaniu synka - mają swoje sprawy/życie itd Widujemy się średnio co trzy miesiące na 2-3 dni. Synek jest w okresie tzw buntu, przekory i przede wszystkim ma olbrzymie po...
    • Zli dziadkowie bo nie chca sie pogodzic z sytuacja. Syn zalozyl nowa rodzine. Bardzo kocha zone i cieszymy sie z tego. Teraz maja juz 2 dzieci. Ale jest jeszcze problem. Syn ma dziecko (9 lat) z poprzedniego zwiazku, ktore pozostalo przy mamie. Nie wnikamy w powody - nie ma rady na milosc i akceptujemy fakt. Jestesmy szczesliwi kiedy oni sa szczesliwi. Wszystko bylo ok do momentu narodzin pierwszego dziecka w nowej rodzinie. Od tamtego czasu nie ma juz miejsca u nich dla dziecka ...
    • Witam, mam problem ze sobą, przeszkadza mi pewna cecha mojego charakteru, właściwie to wiem, że mój tok rozumowania jest niewłaściwy i walczę z tym, ale jest mi bardzo ciężko. Moja Mama nie żyje, nigdy właściwie nie miałam "normalnej " rodziny, wychowywali mnie dziadkowie i chwała im za to, bardzo ich kocham i traktuję jak rodziców. Mam męża, mam 2,5 letniego syna, mam pracę, razem mamy mieszkanie, ciasne ale własne, mam dobrych teściów (jasne, że czasami wkurzają, ale to są dobrzy ludzie ...
    • Proszę o radę. Jak pomóc 20-miesięcznej dziewczynce przetrwać okres rozstania z mamą, która trafiła do szpitala. Niespodziewana nieobecność mamy, która wcześniej z córką rozstawała się tylko idąc do pracy, może potrwać nawet trzy miesiące! Czy zabierać dziecko do szpitala? Czy rozmawiać z mamą przez telefon? Czy pokazywać dziecku zdjęcia mamy zapewniając o jej miłości, czy raczej próbować pomijać ten temat? Dla formalności: dziecko ma oczywiście zapewnioną odpowiednią opiekę ze strony taty i ...
    • Mieszkamy z teściami w jednej miejscowości, nie daleko od siebie. Mamy 2 dzieci - starszy syn skończył 3 lata młodsza ma 3 miesiące. Mam ogromny żal do moich teściów, że nie interesują się wnukami. Odwiedzają nas rzadko, nie mówiąc o zabraniu wnuków chociażby na spacer. Syn dopytuje kiedy pójdziemy do dziadków itp. Zanim się tutaj przeprowadziliśmy z mężem teściowa deklarowała, że będzie nam pomagała, będzie zabierała wnuki na spacery, do siebie. A teraz?? Cisza. Ogarniam doskonale wszy...
    • Problem jest bardzo poważny, a dotyczy bardzo niewłasciwego zachowania mojego dziecka i dziecka partnera. Nasze dzieci, nie mamy wspólnych, bardzo się polubiły, jedno obstaje za drugim, jednak gdy sa razem są bardzo niegrzeczne, popisuja się na różne sposoby, trudno sie przyznać, ale nie potrafimy ich ogarnąć. Na stałe mieszkamy z moim synem (10 lat), córka partnera (13 lat) przyjeżdża do nas regularnie i o ile ja w stosunku do syna coś tam moge wynegocjować, gdy jesteśmy sami, o tyle gdy j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się