forum

(1039 wyników)
  • Pani Ekspert, [b]Malwina Okrzesik,[/b] psycholożka, instruktorka szkoły rodzenia, konsultantka laktacyjna, posiada miedzynarodowy certyfikat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Od 14 lat zajmuje się przygotowaniem kobiet i par do porodu oraz wsparciem po porodzie, przede wszystkim w problemach z karmieniem piersią. Współautorka książki "Piersią spoko. Poradnik mamy karmiącej". Pracuje na oddziale położniczym w Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej oraz prowadzi prywatn...
  • forum.gazeta.pl/forum/w,570,123326647,123337454,Re_O_FORUM_.html czy dalo by sie gdzies upchnac ze to forum WSPIERAJACE KARMIENIE PIERSIA? chyba co poniektorym trzeba o tym przypomniec..
  • dziewczyny, zwlaszcza te odpowiadajace 'bywalczynie' , moderatorko, pani Ekspert, i jeszce kto tam sie tym zajmuje. slowo o naglowku forum , co mnie juz od dluzszego czasu gryzie no bo generalnie to ladnie pieknie, Pania Ekspert podziwiam sama od dluzszego czasu, zanim jeszcze dolaczyla do forum, i ciesze sie z tego ze na forum jest ktos z takimi 'osiagnieciami ' tak bogatym....'cv' (vide naglowek :) ale kurcze ale gdzie jest info przydatne dla dziewczyn,mam tu sie pojawiajacych, ktor...
  • Bezsmoczkowa, dokarmiana na początku w szpitalu przez około tydzień. Je krótko. Po dwie, trzy minuty co godzinę, dwie, trzy..Bardzo różnie. W nocy też. Różnie też sypia. Najłaskawiej je na pół śpiąco. Najlepiej na leżąco. Najchętniej spałą by z cyckiem w buzi. Wieczorami opracowuje płaczem emocje z całego dnia. Płacze też jak jest zmęczona i chce spać. Jak jej coś nie pasuje. No taki mały nerwus ale z tym już sobie radzę. Ogólnie wesoła. Ma 3 miesiące i dwa tygodnie. Przybiera ładnie: 8,300 (...
  • niezrozumiałe było dla mnie wywalenie tego forum (jakis czas temu) z działu "fora z ekspertem" i wrzucenie - nie wiedziec czemu, do działu Pielegnacja i Zdrowie. Nareszcie forum wróciło tam gdzie powienno być. Gratulacje.
  • Tak sobie czytam i nawet tam pisuję, ale czasem mi się nie chce. Bo niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego są takie osoby którym się wyjaśnia pewne kwestie a one dalej swoje. A może one czują się winne w jakimś sensie, że nie karmią piersią i szukają wsparcia, że ach jak to cudownie karmić mm. Bo tłumaczysz takiej, że laktator nie jest miernikiem a ta dalej w koło powtarza, że jej dziecko się nie najadało i że nie miała mleka. Dziewczyny, które karmią mm twierdzą, że to na nich jest nagonk...
  • Topik dla wszystkich mam, które pokonały laktacyjne problemy dzięki Pani Monice i wszystkim doradzającym tu mamom. Ja wpisuje się jako pierwsza! I bardzo, bardzo dziękuje!
  • Chcę się wyżalić. Forum Karmienie piersią bardzo lubię, choć się nie udzielam, to bardzo często czytam rady pani Moniki i innych expertek:) Mówiąc szczerze, to z całego serca podziwiam Mamy, które stoczyły czasem wręcz wojny o karmienie piersią i się udało. Tym bardziej doceniam, że ja nie miałam właściwie żadnych problemów (poza pogryzioną jedną brodawką w drugim dniu, ale szybko się wygoiła), a temat nawałów, zastojów, zapaleń, kolek etc. znam z gazety, opowieści i forum. Ale t...
  • Dziewczyny wracam na forum. Pozdrawiam serdecznie. Wszystko dzięki Pani Monice !
  • ...ale jakoś tak wolę tu pytać ;) Młodzież ma 9 miesięcy. Karmiony piersią, do tego jada w zasadzie wszystko, oprócz nabiału (wyjątek robię dla masła). Od 2 tyg w żłobku. Właśnie dopatrzyłam sie wylezionego kolejnego zęba. Ma katar, ale poza tym czuje się dobrze, jest wesoły. Zero zmian skórnych. Może ma trochę mniejszy apetyt, ale kaszy wciąga całą miskę i dopomina się jeszcze, więc to taki wybiórczo mniejszy apetyt. No i od 2 dni ma rzadkie, glutowate, smierdzące, zielone kupska. Nig...
  • forum.gazeta.pl/forum/w,907,97638139,97638139,Pieniaca_sie_kupka_placz_przy_piersi_prosze_o_pom.html
  • Żegnam forum KP. Po raz drugi już... W zasadzie to wczoraj był ten dzień ale wieczorem, a ja zasnęłam przy moim Roczniaku. Jak ten czas szybko upływa. Do zobaczenia na forum DKP :-)
  • forum.gazeta.pl/forum/w,566,132342900,,Zbyt_dlugie_karmienie_piersia.html?v=2 Tata: "Martwię się o zaburzenia psychologiczne (moja mama mówi wręcz, że "to zboczone" karmić takie duże dziecko, inne osoby w rodzinie też są "zgorszone"). " Dziecko ma 1,5 roku.
  • Witam wszystkie mamy Poniżej wklejam post, który zamieściłam na "Wszystko o jedzeniu". Niestety tam nikt mi nie odpowiedział. Może tutaj ktoś znajdzie czas na przeczytanie i odpisanie. Dziękuję i pozdrawiam Cytrynka Właśnie zaczęłam 36 tydzień ciąży i powoli zbieram się do przygotowania kilku potraw na pierwsze dni po porodzie. Niestety nie mam zbyt wielu pomysłów. Może ktoś podsunie mi przepisy na smaczne, zdrowe i nieszkodzące noworodkowi (którego zamierzam karmić piersią) po...
  • Pani Malwino, po przygodach ze złym przystawianiem dziecka do piersi, minimalnymi przyrostami wagi i mega zastojem wymagającym 2-tyg. leczenia antybiotykami zdecydowałam się karmić dziecko butelką. Na 8 karmień w ciągu doby 6 to moje mleko odciągane laktatorem medela swing. 2 karmienie to mieszanka bebilon pepti. Mam pytanie o technikę odciągania pokarmu, a konkretnie o zaleconą mi metodę 7 - 7 - 5 - 5 - 3 - 3. Pokarm ściągam 5 razy na dobę. Przy zaleconym schemacie 1 sesja trwa ok. 40min. Pr...
  • bebilonu na chama sie otwierajaca na forum kp :/
  • Cześć, kilka miesięcy temu pisałam na tym forum, że moja córcia nie chce jeść z piersi i chyba ją odstawię. Mała płakała na widok piersi i jadła tylko z butelki, z piersi jadła tylko na śpiąco, więc w nocy ją karmiłam. Miała chyba wtedy 7 miesięcy. Kilka dni po tym jak przestałam ją karmić w dzień nagle wszystko się odwróciło, zaczęła jeść głównie z piersi, a butelkę wypluwała. Trwa to do tej pory, a Martynka zaraz kończy roczek. Właściwie w dzień nie upomina się o pierś nigdy, ja sama ...
  • Synek (9 mc) chętnie je deserki i jogurciki. W miarę dobrze zjada kaszkę na śniadanie. Obiadków - żadnych - nie chce. Kupowałam słoiczki, gotowałam bez przypraw specjalnie dla niego. Teraz daję mu takie same jakie jem ja. Niewiele to pomaga. Maluch nie chce i koniec. Karmię piersią rano i wieczorem (chcę już skończyć), ale boję się, że mały będzie miał jakąś anemię.
  • Witajcie Dziewczyny, długo tu nie pisałem, wybaczcie brak wieści, ale cały mój czas pochłania Hela i opieka nad nią. Helunia ma już 9 miesięcy i znowu mamy problem, czy mogę się ponownie Was poradzić? pozdrawiam serdecznie Tomasz
  • z innego forum cytat: forum.gazeta.pl/forum/w,102600,124589311,124592782,Re_jaja_czy_paruwki_.html "...Parówki, receptura dla 100 kg końcowego produktu: 15 kg - SEPARAT (mączka kostna) 15 kg - TŁUSZCZE 26 kg - EMULSJA ZE SKÓRY 10 kg - A-ŻEL (chemia) 5 kg - SKROBIA 22 kg - LED (środek łączący składniki, ulegający rozwodnieniu) 2 kg - SÓL 2 kg - SOJA 1 kg - EMULGATOR 1 kg -BARWNIK + PRZYPRAWY Produkt finalny: 100 kg różowiutkich parówek... Gdybyście w recepturze na próżno poszuki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się