inna

(315 wyników)
  • Sława! Innej Rosji nie będzie Filip Memches 21-11-2009, ostatnia aktualizacja 21-11-2009 14:16 Nawet jeśli na Kremlu zasiedliby „liberałowie”, z Moskwą, tak jak dziś, będzie można handlować lub prowadzić wymianę kulturalną, lecz nic poza tym autor zdjęcia: Janusz Kapusta źródło: Rzeczpospolita +zobacz więcejPolityczną podświadomość Polaków na temat Rosji wciąż kształtują mickiewiczowskie strofy „Do przyjaciół Moskali”. Żywimy się przesądem, który gł...
  • Witam, Czy może mi ktoś podpowiedzieć najbardziej popularnych artystów oraz utwory z Bułgarii, Rumunii, itp? Interesuje mnie Czalga i innego rodzaju folk-pop. Podobne rzeczy do Bregovica, itd. Bardzo będę wdzięczna. Dziękuje z góry. -K
  • rozdzial dopisz w naglowku nazwe jezyka bedzie przejzysciej.
  • Sława! Tu proszę umieszczać zaproszenia na inne fora. Niekoniecznie muszą one być związane z naszym tematycznie, bo pewnie uczestnicy FORUM SŁOWIAŃSKIEGO interesują się, podobnie jak ja, również innymi sprawami... Zapraszam również do współtworzenia naszego forum. Pozdrawiam! Ignorant +++ PS Myślę, że warto w zaproszeniu napisać dwa, trzy zdania o Waszym Forum.
  • Sława! wiadomosci.onet.pl/nauka/rosnie-populacja-hybrydowych-niedzwiedzi,1,4085781,wiadomosc.html Stanowczo nie moge sie zgodzic na prawa norymberskie dla niedźwiedzi. Zawsze tez uczono mnie ze zwiekszanie róznorodnosci genetycznej jest rzecza dobra... Moze to nie rzadne ocieplenie ale zdrowy rozsadek i wieksza atrakcyjność obcych panienek kaze misiom bzykac sie w taki sposób??? A zreszta coz takiego wyjatkowe jest w tym parzeniu sie misiów??? Mysle ze miałao ono miejsce i w pr...
  • Andrew Michta zwraca uwage na wiele z tych elementów, o których pisałem tu już kilkakrotnie: www.rp.pl/artykul/9133,421067_Michta__Nie_dac_sie_zepchnac__na_peryferia_Europy.html Nie dać się zepchnąć na peryferia Europy Andrew A. Michta 17-01-2010, ostatnia aktualizacja 17-01-2010 23:56 Dla bezpieczeństwa Polski ważna jest prowadzona w ramach Unii silna polityka wschodnia, zwłaszcza wobec Ukrainy i Białorusi – pisze amerykański politolog źródło: Fotorzepa +zob...
  • Sława! Szuszkiewicz ubolewa z powodu słów Buzka o sytuacji na Białorusi rik, PAP2009-10-16, ostatnia aktualizacja 44 minuty temu Były przewodniczący białoruskiego parlamentu Stanisław Szuszkiewicz wyraził żal z powodu słów przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Jerzego Buzka dotyczących sytuacji na Białorusi - podaje niezależny portal "Karta-97". Białoruś: milicja rozpędziła demonstrację. Pięciu milicjantów na protestującego (16-10-09, 20:40) Raport: Na Białorusi wciąż ...
  • Ignorancie, mam taka refleksje (pyskowki Marii mnie tylko zdopingowaly): a moze wrocic do takiej formuly forum jaka byla na poczatku,jak zaczynalismy? Tzn-tylko tematyka slowianska; mniej/lub w ogole tematow pobocznych (takie watki jak antyamerykanizm, opiniotworcze gazety, zydzi w Polsce, NAFTA, USArmy w Polsce, ekonomia i gospodarka, globalizm poszlyby np do archiwum lub do kosza). I wtedy zostalibysmy jak kiedys, przy tematach scisle slowianskich (a nie,ze skoro np Ukraincy to Slow...
  • blog.rp.pl/wroblewski/2009/09/30/przerwa-na-demokratow/ « Moralswazja Przerwa na demokratów Albert Einstein powiedział kiedyś, że szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów. Jeśli miał rację, to polityka Baracka Obamy – czwartego demokratycznego prezydenta Stanów Zjednoczonych, który zaczyna od planów rozbrojeniowych – i tak skończy się eskalacją napięć w świecie. Pamiętają państwo Johna Kennedy’ego, który chciał rozbroić świat? ...
  • Sława! www.rp.pl/artykul/464052_Bukowski__Kreml_za_Katyn_was_wciaz_nie_przeprosil.html Kreml za Katyń was wciąż nie przeprosił Piotr Zychowicz 19-04-2010, ostatnia aktualizacja 19-04-2010 20:57 Lech Kaczyński nie powinien był lecieć do Katynia. Powinien zademonstrować swój sprzeciw wobec działań Kremla, który nie wyjaśnił zbrodni, lecz ograniczył się do kilku gładkich, ogólnych stwierdzeń – mówi były sowiecki dysydent Władimir Bukowski w rozmowie z Piotrem Zychowiczem ...
  • Sława! polskatimes.pl/opinie/164756,polacy-nie-wierza-juz-w-opieke-nato,id,t.html#material_2 Decyzja prezydenta Obamy o rezygnacji z przygotowanego przez administrację Busha programu tarczy antyrakietowej wywołała kryzys zaufania w stosunkach Waszyngtonu z Europą Środkową i Wschodnią. Proponowana przez obecną ekipę architektura bezpieczeństwa prawdopodobnie jest bardziej sensowna w kontekście zagrożenia irańskiego, ale cała sprawa może osłabić pozycję polityczną naszych trans...
  • Sława! wiadomosci.onet.pl/1995608,12,ukraina_rodzi_sie_inicjatywa_kijowska,item.html Ukraina: rodzi się Inicjatywa Kijowska Szefowie prezydenckich biur bezpieczeństwa Polski, Ukrainy i Białorusi w czasie rozmów w Kijowie zdecydowali, że będą spotykać się w ramach Partnerstwa Wschodniego w formule trójstronnej. - Omówiliśmy relacje polityczne, gospodarcze i energetyczne; omówiliśmy również perspektywy Partnerstwa Wschodniego. Wypracowaliśmy nowy efektywny mechanizm trójstronnej w...
  • Sława! gielda.onet.pl/0,1978158,wiadomosci.html KE chce kontynuowania projektu gazociągu Skanled (PAP, dd/26.05.2009, godz. 19:45) Komisja Europejska liczy na kontynuowanie projektu gazociągu Skanled. W środę unijny komisarz ds. energii Andris Piebalgs będzie o tym rozmawiał z partnerami w Norwegii - poinformował PAP jego rzecznik Ferran Tarradellas. REKLAMA "To ważny projekt i chcielibyśmy, by był kontynuowany" - powiedział Tarradellas. W projekcie miała wziąć ud...
  • Sława! polskatimes.pl/opinie/wywiady/89247,integracja-byla-iluzja,id,t.html Forum Słowiańskie gg 1728585
  • z powodu naszych ekonoemicznych sukcesów (?) ogłaszanych z najwyższych europejskich trybun, pozwalam sobiw wrzucić kamyczek do ogródka. A to dlatego, ze wiąże sie z tematyką, o której wielokrotnie wspominałem tzn. z naszym bezpieczeństwem a ściślej z jego brakiem... O żałosnym stanie naszej armii wspominałem wielokrotnie. Ostatnimi czasy stała sie ta sprawa głośniejsza ze względu na wystąpienia niektórych generałów, którym starczyło odwagi by nazwać rzeczy po imieniu. Jest smutn...
  • W ostatnim wydaniu GW Świątecznej" (24-25.01.2009) polecam fantastyczny esej Jurija Afanasjewa pod powyższym tytułem. Niestety GW, czy to z przyczyn umowy z autorem czy z sobie tylko znanych powodów, udostępnia esej tylko w postaci drukowanej. Prof. Afanasjew "diagnozuje" Rosję z całym jej cywilizacyjnym bagażem... GW daje nadzieję, że byc może w przyszłym tygodniu udostępni internetowo obszerne (?) fragmenty eseju. Powinna udostepnić w całości! Poniżej fragmencik wstępu: Afa...
  • Sława! www.rp.pl/artykul/153227,242429_Wspoltworca_Niepodleglej.html Współtwórca Niepodległej Piotr Semka 02-01-2009, ostatnia aktualizacja 02-01-2009 02:51 70 lat temu, 2 stycznia 1939 roku, zmarł Roman Dmowski, mąż stanu, twórca ruchu Narodowej Demokracji. W panteonie twórców odrodzenia państwa polskiego, po 123 latach zaborów, Dmowski zajmuje drugie miejsce, zaraz po Józefie Piłsudskim. źródło: Rzeczpospolita Jedno z ostatnich zdjęć Romana Dmowskiego, maj 1938 r. +zob...
  • Czyli: "Nowe mocarstwo nad Wisłą" www.rp.pl/artykul/61991,222924_Nowe_mocarstwo_nad_Wisla.html Nowe mocarstwo nad Wisłą Piotr Zychowicz 21-11-2008, ostatnia aktualizacja 22-11-2008 15:17 Tym, czego chcą Amerykanie, jest powstrzymanie Rosji przed ekspansją na Zachód, obrona linii Karpat. A żeby to zrobić, będą potrzebowali potężnego sojusznika. Kogo wybiorą do tego zadania? Wystarczy spojrzeć na mapę. I nieważne, kto w najbliższych dziesięcioleciach będzie rządzić naszym k...
  • "Obama a sprawa polska" Wszystkim tym, których ukoiła "mocarstwowa wizja" w wątku "Ku serc pokrzepieniu" dla otrzeźwienia polecam trochę Bosackiego z Waszyngtonu: wyborcza.pl/1,75477,5979899,Barack_Obama_a_sprawa_polska.html Barack Obama a sprawa polska Marcin Bosacki, Waszyngton2008-11-24, ostatnia aktualizacja 2008-11- 24 00:51 Gdy ktoś z Polski pyta mnie, jaka będzie polityka Obamy wobec Polski czy naszego regionu, opowiadam dwie fascynujące rozmowy, jeszcze sprzed w...
  • uxa.osw.waw.pl/news/aktu.htm#kaz W Turkmenistanie ogłoszono 13 października wyniki W Turkmenistanie ogłoszono pierwsze wyniki niezależnego audytu zasobów gazuaudytu zasobów gazu w złożach we wschodniej części kraju. Audyt przeprowadziła brytyjska firma Gaffney, Cline & Associates. Według jej danych zasoby złoża Południowy Iolotan wraz z nowo odkrytym złożem Osman wynoszą od 4 do 14 bln m3 (co stawia to złoże na 4-5 miejscu w świecie). Zasoby złoża Jaszlar audytor ocenił na 0,25-1,5 bln...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się