inna

(35 wyników)
  • Czy ktoś zauważył może podobieństwo w HP do innych wątków? Bo ja sporo. Nie będę tu pisac o wszystkim, bo pewnie to, o czym ja wiem wie większosc, ale co nie co tu znajdziecie :) HP to żadna nowość. To temat wałkowany miliony razy - podstawowa walka dobra ze złem, z dołączonymi elementami popkultury. Wilkołaki, miotły, czarodzieje...to wszystko już było, i myślano, że się znudziło, tylko, że Rowling potrafiła to odkryć na nowo. I tutaj - brawa dla niej. Może nei za oryginalnośc,...
  • Zdarzyło mi się widzieć /kątem bo kątem/ oka filmowe wersje HP w telewizji i jestem gotowa mordować kiedy słyszę jak profanuje się za pomocą dubbingu postać Snape'a graną przez Alana Rickmana. Za to powinno się napaść zarówno pomysłodawcę, jak i odtworce w ciemnym zaułku i przy pomocy wynajętych drabow o przeszłości kryminalnej wyposazonych w kije bejsbolowe /mogą być i do gry w golfa - ponoć szkocka gra/ najlepiej byłych obywateli zza wschodniej granicy - tacy są bardziej przekon...
  • Ja może władam ale chciałabym mieć pewność co do pewnego zdania ale nie dotyczy to HP. To cytat: chociażby kawałek cytatu - jak go rozumiecie? bo ja może zbyt jednowymiarowo " For there is nothing lost, that may be found, if sought" Hm? Pozdrawiam
  • Zastanawiam się, jak działa ochrona świata czarodziejów przed mugolami. Wiele mówi się w książce, że jeżeli mugole przypadkowo czy wskutek celowego działania "magicznych" zobaczą coś, czego nie powinni widzieć czy wiedzieć, poddawani są oni modyfikacji pamięci. Ale wiadomo jest też, że musi istnieć pewna grupa mugoli, którzy zdają sobie z szerokim zakresie sprawę z istnienia świata magicznego. Są to na przykład : - Rodzice mudbloodów. Wiedzą, do jakiej szkoły chodzi dziecko, robią z nim...
  • Witam. Myśl ta chodzi mi po głowie od dawna - był taki motyw że skarzat /jakżeż mu było? ten co służył Malfoyom - chyba wiecie o kim myślę?/ więc on mówi coś takiego, że od czasu kiedy w dziecinstwie Harry pokonał Voldiego zmieniły się warunki skrzatów /czy jak je tam/ - przestały być tak źle traktowane. Czemu? Musi być jakiś powód - no powinien, gdyby myśleć logicznie. Jakiś skrzat musiał się czymś wykazać w tej sprawie... tak mi się wydaje. Pomijam już kwestię, że jest to duża, n...
  • Mam na myśli jej niemagiczne koleżanki z dzieciństwa. Wraca na wakacje do domu... i co? Owszem, można sprzedać bajeczkę, że uczy się w szkole z internatem, nie przybliżając zbytnio charakteru tej szkoły, ale taka bajka zaczyna się sypać przy pierwszych ploteczkach. No wyobraźcie sobie: opowiadają o swoich chłopakach, chwalą się ich sportowymi sukcesami, w końcu ktoś pyta Hermionę: a twój chłopak w co gra? - W quidditcha. - ????! Albo tak. - Omawialiście już "Hamleta"? Ale nuuudy, p...
  • Czy Wy tez zauwazyliscie ze kilka spraw poruszonych w pierwszych czesciach cyklu, pozniej tak jakby są na siłe przystosowywane do okolicnzości z tomów póxniejszych? Np. opis tego jak Voldemort napadł na dom Potterów, który harry slyszal w momencie spotkania z dementorami, lilly potter mowila mniej wiecej w tych słowach, prosiła voldemorta zeby zabił ją a zostawił w spokoju harrego, a przeciez od chwili wymówienia przepowiedni James i Lilly wiedzieli, że głównie zabezpieczają małeg...
  • Mnie denerwują takie wszechwiedzące postacie jak Dumbledore czy Gandalf w Władcy Pierścieni.
  • www.hpzagadkowy.blox.pl PO CO ZAKLADAC GLUPIE TEMATY TYPU "DUMBI ZYJE BO..." NA WYZEJ PODANYM LINKU NAPISALEM BLOGA NT.DUMBLEDORA MEDALIONA I RABa...!! ZANIM COS NAPISZESZ TO WEJDZ!!
  • bo zabicie Harrego jest celem dla utrzymania swojego życia, ale kim Voldemort chce być w świecie czarodziejów? Czemu maja służyć mu inni czarodzieje? Chce być władcą i jakiego typu? Ale po co? Czemu ma służyć przejmowanie władzy, zwielakratnianie swojej potęgi? Rozumiem, ze chce być niesmiertelny, ale po co? Nie zastanawialiście się czasem nad tym? Będzie zabijał mugoli? Chce utworzyć jakieś królestwo? Dla władzy? Kasy? Nie znalazłam odpowiedzi na to w żadnej części. Czepiam sie? Nurtuje m...
  • Być może był tu taki wątek, ale nie mogę go znaleźć. Zakładam więc nowy temat, mam nadzieję, że jako nowicjuszce (jestem w trakcie czytania trzeciej części) zostanie mi to wybaczone;) No więc.. od początku intryguje mnie pewna nielogiczność. Dodam jednak najpierw, że jestem bardzo daleka od czepiania się o brak realizmu w HP, jak to niektórzy mają za złe, że a to ktoś nie używa zegarka, a to nie ma komórek itp. Wiem, że ten świat rządzi się innymi prawami i to jest w porządku. Akcept...
  • 1. Cytat na grobie Lily i Jamesa pochodzi z Apokalipsy. 2. Cytat na grobie matki Dumba chyba też biblijny. 3. Kościół, do którego ma ochotę wejść Harry. 4. Voldek w piekle wg. Irytka, czyli znajome jest piekło. Duchy Potterów, Lupina i Syriusza ewidentnie nie są potępione. 5. Krzyżyk, który Harry robi na "grobie" oka Moody`ego. ...
  • Jak wam się wydaje? Czy ktoś znalazł jakąś wzmiankę o rozwiedzionych czarodziejach? Być może w tym świecie to jest prostsze: wystarczy miotnąć zaklęcie i problem z głowy?
  • Ja wiem, że Snape, zwłaszcza w świetle ostatniego tomu jest postrzegany jako taki cichy bohater, dręczony całe życie niespełnioną miłością, romantyczny i bajroniczny, ale... Ale ten facet to był jednak kawał drania. Charakter miał wredny i złośliwy. Jako nauczyciel był krańcowo niesprawiedliwy, faworyzując Ślizgonów i udupiając wszystkich innych. Czasami mogło to nieść groźne skutki, gdy "nie zauważał" ataków swoich ulubieńców na innych uczniów (scena z wydłużeniem zębów Hermiony). Pon...
  • jak obstawiacie? co autorka zrobi po siódmym, ostatnim Potterze? a) zaczeka jakiś czas i napisze kontynuację b) będzie pisać inne książki c) nic już nie napisze ja stawiam na c...
  • Mały jeleniu, pamietam jak mówiłaś, w pełni przekonana o swej wyższości, że Snape nie może być dobry, bo nie jest miły dla Harry'ego. Jedno pytanie, mały jeleniu: i kto miał rację?
  • nimbo.net/quiz/hu.html I czy nazwy domów są znaczące? Ravenclaw - to pazur kruka ale inne...? huff and puff - to jakiś idiom, ale nie pasuje mi
  • Przeczytałem 5 części przygód Harrego i ostatni do mnie dotarło, że gdzieś już to przerabiałem. Śięgnąłem do mojego księgozbioru i okazało się, że mam pozycję w której pojawia się taki wątek. Chodzi mi o "Czarnoksiężnika z Archipelagu" Ursuli K. Le Guin. Młody chłopak odażony "mocą" trafia do szkoły, gdzie mają go nauczyć czarodziejskiego "rzemiosła". I w tym momencie Potter jawi mi się jako rozwinięcie tego wątku. Aczkolwiek w jednym i drugim przypadku już w latach szkolnych obaj dokon...
  • cześć, czy ktoś z Was zna jakies inne fan fikty, oprócz tych, które znalzałem na stronie mirriel.republika.pl/index.html?? Te były serio świetne, najlepsze jakie czytałem, gdzie znajde podobne teksty? a może ktoś ma linki do kolejnych rozdziałów, niedokończonej opowieści pt. "Rok jak żaden inny" autorstwa Aspen in the sunlight?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się