Forum Kultura Agatha Christie
ZMIEŃ
      inna

inna

(15 wyników)
    • ...w jakich językach, poza polskim, czytacie książki Agaty? ja niestety tylko po polsku i angielsku :-)
    • Pytanie z gatunku kulinarnych. Wśród róznych innych napojów Poirot pił owaltynę. Może wie ktoś co to takiego? Szukałam w googlach, ale nic nie znalazłam.
    • czasem jako 'wprawka" przed rozwinięciem w większej fabule ("śmiertelna klątwa" i "noc i ciemność"), czasem - chyba hmmm z braku pomysłu - jako element zagadki kryminalnej (na przykład trochę zbyt często jak na mój gust pojawia się motyw "kogoś z przeszłośc", kto zna jakąś straszną tajemnicę mordercy i kogo trzeba w związku z tym uciszyć na wieki).
    • ....z wydaniem brytyjskim. I jakież moje zdziwienie, gdy czytając w tempie żółwim, gdyz mój angielski jest daleki od doskonałości, odkrywam, że język jakim pisała Agatka jest zupełnie inny niż nasze tłumaczenia. Po polsku wszystko brzmi bardzo nowocześnie. Słownictwo nie ma nic wspólnego z tym, które było używane w pierwszej połowie XX w. A cały w tym sęk, aby odnieść się do czasów GB opisywanych w książkach Agatki. Czy któs ma podobne wrażenia? Czy może ktoś, kto czyta Agatkę płynnie...
    • Jak myślicie, czy Amercom będzie wydawał inne filmy na podstawie prozy agathy Christie? W sumie to mogliby wydać te seriale z Beresfordami no i filmy z Ustinovem. Czy ktoś z Was oglądał może cztery filmy z Margaret Rutherford? Czy one są czarno-białe, czy kolorowe? Jak je oceniacie?
    • ktoś z Was grywa? jestem posiadaczką takiej gry, ale jeszcze nie miałam okazji w nią zagrać. "W dniu dzisiejszym detektywi rozpoczęli dochodzenie w rezydencji zamordowanego Doktora Czarneckiego. Jego ciało znaleziono w ubiegły czwartek wieczorem. Przesłuchiwanych jest szereg podejrzanych - gości doktora Czarneckiego. Policjanci prowadzący śledztwo zgromadzili zestaw przedmiotów, które mogły posłużyć jako narzędzie zbrodni. Przedmioty oczekują na fachową ekspertyzę... Ale o c...
    • w chmurach, smierc lorda edgewera i kilka innych odcinkow... szkoda ze nie ma tego na DVD
    • Herkules Poirot nieraz wspominając o Sherlocku Holmesie mówił o "pietruszce zagłębiającej się w masło w upalny dzień". Czy ktoś może wie, z jakiego opowiadania z Sherlockiem to pochodzi? Czytałam Doyle'a sporo - fakt, że w większości dawno temu - ale nic takiego nie pamiętam. A może to był tylko taki żarcik Poirota???
    • Dzisiaj na TCM o 00.10 z M. Rutheford w roli panny Marple. Ciekawa jestem tylko jakiej książki jest to ekranizacja :) Jedyne co mi przychodzi do głowy to "Po pogrzebie". Jak dotrwam to zweryfikuję...
    • To ponoć jest zbiór opowiadań... czy mógłby ktos potwierdzić i ewentualnie podać tytuły? Czy na rynku istnieją książki Agathy, których tytuły zostały różnie przetłumaczone? Czy zbiorki opowiadań się dublują? Pozdrawiam M
    • Amercom ogłasza, że 16 maja w kioskach pojawi się płyta z filmami: "Kradzież królewskiego rubinu" oraz "Morderstwo na Balu Zwycięstwa" pozdrawiam, kindov :)
    • I co dalej z zabawą? czekam niecierpliwie na wynik, a tu troche zamarło... Sama nie czytałam wielu książek z p. Marple więc ograniczam sie do kibicowanoa- a tu cisza od 19 września... Pozdrowienia dla twórcy zabawy i jej uczestników M
    • Hej, Nie przeczytałam wielu pozycji A.CH. Kiedyś przeczytałam około 10,15 książek, potem miałam przerwę, czasami jedną książkę przeczytałam Agathy. Ostatnio ponownie wróciłam do twórczości pisarki. I dzisiaj nastąpiło pewne zaskoczenie - otóż opowiadanie "Projekt okrętu podwodnego" (w zbiorze opowiadań "Wczesne sprawy Poirot'a") jest niemal identyczne z opowiadaniem "Niewiarygodna kradzież" (w zbiorze opowiadań "Morderstwo w zaułku"). Na stronie kolegi z forum znalazłam informacj...
    • Od dechy do dechy naraz? Robicie sobie herbatkę i chlebuś z serem? Czytacie wszędzie gdzie popadnie, czy w zaciszu, żeby wgryźć się w wątek? Książki Agathy jedną po drugiej, czy przedzielacie sobie innymi? Ja czytam na przemian z innymi, zeby mi się bohaterowie nie pomylili:). Czytam tylko wieczorami, bo w ciągu dnia harmider straszny. I lubie do tego Inkę z mlekiem:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się