inna

(19 wyników)
  • Grupa (?) powstała w połowie lat 70-tych. A raczej: nie grupa koncertowa, ale studyjny projekt Alana Parsonsa, który miał już za sobą współpracę z Beatlesami przy Abbey Road, z Paulem McCartneyem i The Wings, Cockney Rebel, Pilot no i "Dark Side of the Moon" Pink Floyda. Pisali do tekstów lub z inspiracji E.A.Poe (The Raven - piękny debiut) Isaaca Asimova. Teksty pisał Eric Woolfson
  • Zespół pieśni i tańca Vanilla Fudge. Grupa potężnych, lecz nieco zmarnowanych możliwości. Zespół złożony z bardzo sprawnych instrumentalistów, którzy okazali się ... marnymi kompozytorami! Wsławili się przede wszystkim bardzo udanymi, ba - wręcz porywającymi coverami cudzych piosenek, natomiast ich własnych kompozycji - właściwie nie da się słuchać. Trzecie płyta "The Beat goes on" z 1968 to nic innego jak collage'owy zlepek przypadkowo dobranych dźwięków, motywów, zarejestrowanych na taśmie...
  • Poza "Whiter Shade of Pale" nie mieli już wielkiego "hitu". Te organy Hammonda, po raz pierwszy z takim prawie symfonicznym brzmieniem. Dla mnie np. to świetna muzyka. Oczywiście też; Conquistador, Homburg, Pandora Box i wiele innych... Ciekaw jestem Waszych opinii!
  • chodzi mi o piosenke z filmu miasto boga,konkretnie ze sceny kiedy bene zostaje zabity w dyskotece, taka fajna zywa piosenka w slowach ma:copacabana; ale na pewno nie jest to ta piosenka copacabana barrego manilowa, tamta jest szybka slowa ma napewno inne, moze ktos bedzie wiedzial o ktora chodzi
  • Kolejny bardzo interesujący jak mniemam zespół psychedliczno-garażowy. Jedna z trzech znanych mi grup, posługujących się tą nazwą i chyba najmniej z nich znana. Pierwszym prymitywem był zespół Lou Reeda z początku lat 60', innym - angielska raczej mało interesująca kapela z lat 80' grająca coś w stylu The Smiths. Teraz jednak chciałbym skoncentrować się na właściwych The Primitives. Zespół próbował wypłynąć w rodzimym, Zjednoczonym Królestwie, jednak zrażeni niepowodzeniem troglodyci postano...
  • Mało kto pamięta o tym, że lata 70-te przyniosły wspanialy start grupy AEROSMITH ,np. ze wpsniałym "Dream On": www.youtube.com/watch?v=BYojs78Tf9Y IMO - trochę może inspirowane "Stairway to heaven", ale na pewno nie gorsze!
  • Tutaj pozwolę sobie odpowiedzieć Koledze ilnickyj na Jego post z innego wątku. "...Lata 70-te - to wielki rozwój przemysłu, showbiznesu, marketingu, ale poza nielicznymi wyjątkami - upadek sztuki, albo raczej - tej spontanicznej ekspresji, innowacyjności, którą przyniosła II połowa lat 60-tych.? Not to sprawdźmy, co to było grane na koncertach w latach 70-tych. Koncertach, na które publika waliła drzwiami i oknami, a bilety rozchodziły sie w kilka godzin. Zacznijmy od najwię...
  • Kto to pamięta? No i najważniejsze - gdzie można usłyszeć? Córka grabarza jest na wrzycie, ale wersje discopolo, nie oryginalne, Serca Słowianki - utworu kabaretu Hybrydy (bodajże) nigdzie nie ma :(
  • Wiedziałem, że Muniek Staszczyk to bliski krewny Idziego Popa, ale żeby aż tak? MUNIEK: www.youtube.com/watch?v=DbZK-0hZUHA IDZI POP: www.youtube.com/watch?v=pSFV6RhdsNs Prawda jacy podobni? DB. Rabbit PS. Następny odcinek będzie o Gabie Kulce, która poświęcila mi swą ostatnią pieśń.
  • Następne pięć, wraz z ilustracjami z youtuba 11. „Szczęśliwej drogi już czas” – Vox www.youtube.com/watch?v=ZoXOcr8YttQ 12. „Pomaluj mój świat” – Dwa + Jeden www.youtube.com/watch?v=bWE4VVjgvkk 13. „Korowód” – Marek Grechuta www.youtube.com/watch?v=9A8YDlj5Ffs 14. „Pamięć” (LP) – SBB www.youtube.com/watch?v=slXejMAKA5o 15. „Obracam w palcach złoty pieniądz” – Perfect deryl.wrzuta.pl...
  • Od niedawna przesłuchuję r e w e l a c y j n a płytkę nieśmiertelnej grupy MOUNTAIN "Masters of War"... Niby nic nowego: piosenki Boba Dylana w tym klasyki takie jak "Blowin' the Wind", "The times They Are A-Changing"... Tytułowy "Masters of War" w wykonaniu Ozziego Osbourne'a. Generalnie: cudo! Polecam, kto nie ma. Wszystko nagrane i wydane w 2007 roku (Big rack records) z oryginalnego Mounain grają panowie West i Laing.
  • To dla mnie jedni z wielkich. I nie "Go Now", które było NUm ber 1. ale oczywiście "Nights in White Satin" (które nigdy nie było pierwsze, ale parę razy w ciągu 20 lat powracało na NME Chart) i jeszcze <a href=" www.youtube.com/watch?v=-KdSMMfUiaw&NR=1 " target="_blank">Voices</a> !!!
  • Klasyk rocka progresywnego lat 70-tych. Koncertują w Wawie. I co wy na to ?
  • Odpowiadając na pytanie z innego wątku, pozwolę sobie stwierdzić, że muzyka lat 70-tych byłaby mocno zubożona, gdyby John McLaughlin nie zebrał składów do swojej Orkiestry. Chociaż wówczas trudno było zaakceptować "z marszu" ten typ muzyki. Tutaj można posłuchać jak grali w roku 1973. Wirtuozeria w każdej nutce. Strona jak najbardziej legalna: concerts.wolfgangsvault.com/arr/mahavishnu-orchestra/4363.html
  • Zdaje się, że istniała taka grupa w Anglii, psychodelizująca w czasach flower power. Ale nigdzie jej nie znalazłem :-( A może ktoś wie, słyszał? :) Jo.
  • Pamiętacie film Davida Lyncha "Dzikość serca"? Tam oprócz Presleya, pojawiała się inna piosenka z lat 60- tych bardzo znana "Baby please don'y go", ktora byłam przekonana że w wykonaniu Rolling Stones. A tymczasem okazuje się, że to THEM, o którym nikt już nie pamięta. No, poza tym że tam śpiewal Van Morrison. W ogóle uwielbiam Lyncha, oprócz "Wild at Hart" oczywiście Twin Peaks. Miłego dnia - Ann
  • Właściwie to chciałam zaprotestować. Dlaczego się tu lekceważy i pomija polską muzykę z tych czasów. To jakiś snobizm? Ja znam wykonawców polskich, ktorzy nie ustępowali tym sławom anglo- języcznym (zresztą to wtedy zaczął się naprawdę proces globalizacji, który dla narodowych kultur jest zabójczy). SBB - np. to była świetna formacja, wcale nie gorsza od tych progresywnych Ten Years After, czy Pink Floyd. Byli też inni. Tak, tak - cudze chwalicie, a swego nie znacie!
  • Czy spotkaliście się z tym terminem? Otóż grupa cwaniaczków usiłowała wmówić fanom rocka, że prawdziwe arcydzieła muzyki rockowej można znaleźć nie na słynnych płytach czołowych wykonawców muzyki lat 60/70, ale na "zaginionych" taśmach, które dzięki nim zostały odnalezione. I oczywiście wydane na CD, a następnie sprzedawane po mocno wygórowanej cenie. Mieliśmy w związku z tym wysyp nagrań takich zespołów, jak: T2, Cargo, Indian Summer, itd.,itp. Przyznam się, że dałem się k...
  • To taka mniej znana grupa, ale grała nie gorzej od TYA czy Led Zeppelin. Znalazłem (oczywiście na U2be); www.youtube.com/watch?v=iHrwgvhX3ko :) Baz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się