inna

(164 wyniki)
  • Znacie? Nie znacie? Co sadzicie? I dlaczego? Generalnie czy warto sie za to brac?
  • Carl Sagan "Kontakt" Tego chyba nie powinienem wymieniać, bo lektura jeszcze przede mną. Ale po świetnym filmie podejrzewam, że nie powinienem się zawieść. Arthur C. Clarke "Koniec dzieciństwa" Tą książkę połknąłem w jeden dzień (ale nic dziwnego, skoro w połowie spędziłem go w poczekalni u lekarza) i chyba wskoczyła u mnie na numero uno! Wspaniała monumentalna wizja kontaktu ze stojącą o niebo wyżej od nas rasą Zwierzchników, rozciągnięta na kilka pokoleń ludzkich i na różnych b...
  • Artykuł Michała Chacińskiego z Esensji (http://esensja.pl/magazyn/2002/03/iso/12_05.html) Można się pośmiać... Lepsze to niż wypociny w "Science Fiction" ------------------------------------------------------------------------------- [WP]: Tymczasem w równoległym wszechświecie... W ramach poszukiwań materiałów do numeru o "Władcy pierścieni" odkryliśmy w Esensji, że Peter Jackson nie jest wcale jednym z niewielu reżyserów, którzy brali pod uwagę ekranizację trylogii T...
  • Witam! Mam zamiar zrobić prezent pewniej osobie w postaci zbioru opowiadań SF. Cały myk polega na tym, że ta osoba za SF nie przepada. Moim zdaniem jest to spowodowane przede wszystkim tym, że dla wielu osób nie w temacie, science- fiction kojarzy się głównie ze space operą i cyberpunkiem, czyli statki kosmiczne, strzelanina, roboty lub przynajmniej cyborgi i paru obcych na dodatek. Z tego powodu chcę dobrać do tego zbiorku opowiadania trochę odbiegające od tego stereotypu. I tu ...
  • Niedawno przeczytałem tą wspaniałą knigę. Uważam, że nie brak w niej oryginalności, interygujących sytuacji, oraz bardzo dobrze skonstruowanego głównego bohatera. Jego psychologia i dylematy moralne są wyśmienite. Obraz człowieka, który doznaje wrażeń obcych zwykłemu śmiertelnikowi a jednocześnie próbuje zachować swoje ludzkie "ja" jest wg. mnie genialny. A co Wy sądzicie o tym tytule i innych dokonaniach tego autora?
  • Hej, to ja , czekam, z nadzieją, ze jeszcze mozemy normalnie pogadać (bez podtekstów). Albo przynajmniej pomyśleć o zmianie forum:))))
  • Mam do Was ogromną prośbę. Podajcie mi adresy stron, z których można ściągnąć trailery "Władcy Pierścieni". Dzieki z góry i pozdrowienia!
  • Najprawdopodobniej w kwietniu tego roku rozpoczną się zdjęcia do hollywoodzkiej wersji "Solaris" według Stanisława Lema. Reżyserem filmu będzie Steven Soderbergh. "Solaris" produkowany dla wytwórni 20th Century Fox przez Jamesa Camerona (Lightstorm Entertainment), opowiada o astronaucie, wysłanym na planetę Solaris, aby wyjaśnić zagadkę nagłego zamilknięcia załogi umieszczonej tam stacji kosmicznej. czy ma szanse powstac film wg. lema..... ktory nie bedzie totalna klapa?
  • witam wszystkich mam prośbę: czy ktoś ma tę książkę w formie elektronicznej? czy może mi ją przesłać na skrzynkę pocztową na gazeta.pl? w zamian przeslę coś pilipiuka i "cykl o johnym" pratchetta i inne jak tylko będę mieć. z góry dziękuję.
  • Zgdanijcie, co wczoraj o godzinie 20.10 wpadło w me ręce - usłyszałam "pik", 49,99 i miałam w łapkach WP. W domciu, po narysowaniu 4 ptaków - na wyraźne życzenie Myszy i zrobieniu mnóstwa rzeczy, które pochłaniają czas a sa pierdołami wyciągnęłam się w łóżeczku - no i coż, w tej chwili razem z Frodo, Samem i tym Pippinem z pewną obawą zblizam się do stron rodzinnych Froda - do zagrody jakiegoś gościa, co małego Frodo straszył psami I co wy na to?? Mam fajnie, no nie?
  • A ten?(4)

WIERTŁO CZASU Mariusza poznałem jeszcze w podstawówce. Później poszliśmy do tego samego gimnazjum, a następnie liceum i nie przypominam sobie, aby wyróżniał się wówczas jakimiś nadzwyczajnymi zdolnościami naukowymi. Nic nie wskazywało na to, że zostanie kiedyś jednym z najwybitniejszych wynalazców na świecie, potrafiącym zrobić tak zdumiewające rzeczy za pomocą środków skromniejszych niż te, którymi dysponuje najskromniejsze uniwersyteckie laboratorium. Studia wybraliśmy odmie...
  • W związku z tym, że AS w końcu napisał III tom. Bardzo proszę o krótkie przypomnienie co się działo w pierwszym i drugim tomie. Czytałem Bożych wojowników rok po Wieży błazna i niektórych wątków, postaci zupełnie nie pamiętałem. Przez to lektura II t. była mniej ciekawa, a powtarzać I tom to przesada. Z drugiego tomu to pamietam, ze było dość krwawo. Hobolty mi sie wbily w pamiec, ale jak konczy sie drugi tom to juz mi wylecialo z pamieci. :- ) Dzieki wielkie
  • Wczoraj skończyłem świeżo wydaną książkę z serii "Świat Dysku". Wiele po niej oczekiwałem, gdyż od dość długiego czasu nie wychodziły w Polsce nowe książki z tej serii, ponadto uważałem że powieści spod znaku "Rincewind i s-ka" są najwyższych lotów ze wszystkich pratchettowskich. Niestety po lekturze czuję zawód. O ile w książce jest sporo humoru słownego, zabwanych sytuacji, świetnych aluzji do różnych zjawisk i aspektów życia, o tyle fabuła leży i kwiczy. Przydługie akapity, a w nich ...
  • Wlasnie. W scenach EKSTRA na DVD sa wyciete sceny pokazujace konflikt miedzy paniami. Nie rozumialem nigdy, czemu to wycieto. Ale czego by Scott nie robił, nie wytłumaczy jak stworek wielkosci szczura w ciagu niecałej godziny staje sie ponad dwumetrowym sukinsynem, zdolnym wydusic całą niemal załoge. No zeby tak urosnac to chyba cos jesc chlopak musial, nie? BO jak widzielismy to miloscią on nie żył. :-) fan obcych ps. nie ruszał mnie nigdy ten film... zbyt to bajkowe ...
  • W majowym numerze Nowej Fantastyki znalazłam recenzję "Tarczy Szerni" Kresa, pióra pana Wojciecha Chmielarza. Przeczytałam i szczęka mi opadła. Pan Recenzent nawyraźniej nie odrobił pracy domowej. Po pierwsze - powiela standardowe miągwienie na temat "niepotrzebnegop okrucieństwa" tudzież rzekomego sadyzmu Kresa. To można by Recenzentowi wybaczyć, w końcu nie każdy lubi takie książki (ja uwielbiam). Oczywiście, p. Chmielarz powiela także inny standardowy zarzut - "bohaterowie przek...
  • Byłem na Rewolucjach. Odradzam komukolwiek iść na ten film bo na prawdę nie ma sensu. Lepiej wybrać coś innego, a jeśli jesteście ciekawi Rewolucji poczekajcie na dvd, albo... ściągnijcie sobie skądś. Texty są tragiczne. Zgadzam się z recenzją którą przeczytałem na tym forum - tekst Trinity:"wiązałam buta 10 minut" - myslałem, że padnę. Poza tym teksty smitha, chyba miały byc jakoś powiązane z filozofią, ale sensu się w tym nie doszukujcie, po prostu amerykańskie płytkie sentencje...
  • witam, szukam ksiazek ktore laczylyby w sobie sf i fantasy - np. cos w klimacie gry might and magic gdzie oprocz nawiazan do mitologii pojawiaja sie istoty z innej planety zwane starozytnymi, ktore pod koniec gry kaza nam odlozyc miecz i wsadzic w lape laserowy pistolet pińcet sto dziwińcet :] bylbym wdzieczny za pare tytulow
  • Jestem już strasznie zmęczony przedzieraniem się przez opinie dziesiątek kretynów nie mających pojęcia o prawdziwym s-f, których cała inwencja ogranicza się do rzucenia paru bluzgów i banałów. Mam już dość po raz tysięczny czytać: nuda, za dużo efektów, fabuła bez sensu itp. itd. Jest też trochę wartościowych wypowiedzi i opini ale przywalone są tonami tego śmiecia. Dlatego postanowiłem założyć temat TYLKO dla ludzi myślących którzy rzeczywiście mają coś ciekawego do powiedzenia. ...
  • Jako, ze sa tylko 3, dodam swoj: Trzy pierścienie dla Elfich Królów, co pod gwiazdami trwali, Siedem dla Krasnali Władców, w ich grotach z kamienia, Dziewięć dla Śmiertelnych, co się śmierci bali, Jeden dla Pana Mroku, na czarnym tronie z cienia. W Mordorze - krainie, gdzie cień blady płynie. O mocy władania Pozostałymi, Jedynie ów Pierścień odnaleźć je mógł I w mroku zespolić sznurami czarnymi, Aby je posiąść i złożyc u stóp. W Mordorze - krainie, gdzie każda nadzieja ginie. ...
  • kurde ciekawe kto zwraca uwaga aż na takie szczegóły :-) wiadomość dla fanów "pianisty" chleby które trzymali żydzi miały metki z piekarni w paradyżu. :-) ja to dostrzgłem jako pierwszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się