-
Czy wydawnictwo może odrzucić tekst tylko z powodu byczków interpunkcyjnych? Powiedzmy, że fabuła jest ok, ale interpunkcja daje wiele do życzenia. I ...? No, kurde , stara jestem, i tej kwestii jakoś okiełznać nie potrafię...
-
tego typu?
Proszę o adresy www. Ewentualnie opinie, jeśli ktoś zechce wyrazić.
Z góry dziękuję.
-
Witam!
Mam kilka pytań do osób lepiej ode mnie zorientowanych w procesie wydawniczo-
prawniczym. :)
Własnym sumptem chciałbym wydrukować przekłady poezji Goethego przez Adama
Mickiewicza. Całość poprzedzona będzie moim wstępem. Po wydrukowaniu książkę
chciałbym wystawiać do sprzedaży na aukcjach internetowych.
1. Czy ISBN jest konieczny do wydania książki? Co on daje? Czy wiąże się z
jakimiś opłatami?
2. Czy sprzedaż książki na aukcjach internetowych jest możliwa?
3. Czy trz...
-
No wlasnie, Pan z wydawnictwa K z miasta K przypomnial mi niechcacy, ze nasze
ulubione Wydawnictwa zabawiaja sie nei tylko z tlumaczami i autorami. Mydelka
musza rowniez podnosic z podlogi graficy, korektorzy, a pewnie tez DTP-owcy i
inni niewolnicy. Czy ktos zna takowych i czy moglby ich zaprosic pod nasza
Sciane Placzu ? To mogloby byc wielce pouczajace.
B.
-
...szeroko rozumiane. Mial ktos z Was kontakt? Jakies doswiadczenia? Domyslam sie, ze szanse sa niewielkie ale zawsze warto sprobowac - kto pyta nie bladzi.
Pozdrawiam,
Adgrub
-
Być może moje pytanie wyda się niektórym śmieszne - jeśli tak, przepraszam, ale jestem początkującym tłumaczem i nie znam się za bardzo na niuansach prawa autorskiego... Jakiś czas temu przetłumaczyłem dla pewnego wydawnictwa książkę. W umowie zaznaczone było, że "tłumacz przenosi na wydawcę wyłączne prawo do wydania i rozpowszechniania Dzieła niezależnie od formy prezentacji tekstu". Książkę wydano, tłumaczowi zapłacono :). Niby więc wszystko OK. Pewnego dnia jednak ze zdziwieniem ujrzałem t...
-
Mam problem i zastanawiam się nad jego rozwiązaniem - może ktoś z Was będzie
mógł coś poradzić albo podzielić się dotychczasowym doświadczeniem? Chodzi o
kontynuację książki z ... innym wydawnictwem - książką wydaną przez
wydawnictwo A jest zanteresowane wydawnictwo B - właściwie to wydawnictwo B
jest zainteresowane edycją książki, która będzie kontynacją książki wydanej
przez wydawnictwo A. Sprawdzałam w umowie - teoretycznie jest to możliwe ...
A Wy co o tym myślicie?
-
W tym wątku wrzucajcie wszelkie ważne informacje dla autorów i tłumaczy:
konkursy, stypendia, etc :) zarazem uprzejmie proszę tutaj nie dyskutować, to
ma być wątek czysto __informacyjny__.
Konkurs na powieść dla młodzieży:
www.telbit.pl/index.php5?art=265
-
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad otwarciem agencji literackiej, a właściwie już nie, bo "klamka zapadła" :D dlatego jestem ciekawa czy korzystacie z usług agentów, jak oceniacie współpracę z nimi, ale przede wszystkim czego byście od nich oczekiwali, a czego nie oferują inne agencje.
Przyznam Wam się szczerze, że marzy mi się agencja z prawdziwego zdarzenia, bo książki, media to moje największe życiowe hobby. Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.
Pozdrawiam
-
Przyjeżdżam na łikęnd do domu i takie oto czytam wiadomości:
wyborcza.pl/1,75475,10720845,Bunt_wydawcow_przeciw_EMPIK_owi.html
Z jednej strony to bardzo złe, że Empik postępuje jak skończony monopolista, bóg rynku i święta krowa, z drugiej jednak cieszę się, że duża gazeta codzienna wetknęła w końcu szpilę temu molochowi. Ja wciąż uprawiam bojkot Empiku, głównie ze względu na ich złodziejskie stawki. I choć to nie chrześcijańskie to bardzo się cieszę, że może się okazać, że na Boże Narodze...
-
Mam małą zagwozdkę natury emocjonalno-prawnej.
Wrocławska miejska biblioteka (sieć bibliotek) wdrożyła ofertę pn. Obligacja Kulturalna. Każdy, kto ma kartę, może korzystać z rabatów u partnerów, no i wypożyczać książki za darmo (raz się tylko kupuje kartę).
Oferta bardzo miła, z bibliotek korzystam od lat, z oferty partnerskiej też już skorzystałam - bez zarzutu.
Ale...
Ja taką samą ofertę pod nazwą "Konto Bestsellerowe" (wcześniej - Karta Bestsellerowa) mam w swoim wydawnictwie t...
-
Zauważyłem, ze co jakiś czas pojawiają się pytania o podatki, koszty, działalność gospodarczą itp. Postanowiłem napisać na gorąco tak w wolnej chwili krótki mini-poradnik w tej tematyce. Oczywiście wszelkie uwagi i komentarze wskazane. Zastrzegam, że to poradnik raczej dla początkujących, więc starzy wyjadacze którzy zjedli zęby na tych zagadnieniach (albo mają od tego Księgową) mogą poczuć się lekko znużeni.
Jak czytam, osoby, które tu zaglądają uzyskują przychody z reguły albo – w ...
-
Kolejna upadłość wydawnicza:
- wydawnictwo Słowo/Obraz/Terytoria ( www.komunikaty.pl/komunikaty/0,79738.html?xx_announ=4439531&announcementTypeAlias=kom)
Kto następny? Nie wliczam w to wydawnictwa Świat Książki, bo tutaj są zupełnie inne powody zakończenia działalności.
-
Czy rzeczywiście jesteśmy gotowi się sprzedać za wszelką cenę?
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7563995,Aaaaby_ksiazke_niedrogo_sprzedam.html
-
Jakoś tu cicho, a duża afera na linii autor-wydawca w toku. Wszystko zaczęło
się od wpisu Jakuba Ćwieka o współpracy z Fabryką Słów:
carpenoctem.pl/wordpress/jakubcwiek/2010/01/07/ciekawy-przypadek-drzewa-crossa/
ciąg dalszy na blogu autora carpenoctem.pl/wordpress/jakubcwiek/
Inni autorzy wyrazili podobne zdanie pod własnymi nazwiskami, w tym Jakub
Małecki i autorzy Sępów.
-
Pragnę podzielić się moimi uwagami na temat współpracy z wydawnictwem psychoskok. Jest to niezwykle zajmujaca historia...
Postanowiłem samodzielnie wydać swoją książkę i na początek zrobić to w formie e-booka. Zwróciłem się do nich z pytaniem, czy mogą zająć się dystrybucją. Odpowiedzieli, że tak i nawet nadesłali umowę. Wtedy się zaczęło...
Na początek zapytałem za co mam im zapłacić około 500 zł, gdyż zgodnie z tym, co wcześniej im podawałem, zamierzałem jedynie z ich pomocą wprowadzić ...
-
Żuk w pudełku oraz 99 innych eksperymentów myślowych, Julian Baggini, WAB.... Książka napisana świetnie, ale wydanie elektroniczne - klęska!
Poważnie się zastanawiałem, czy nie żądać zwrotu kasy! Nikt nie raczył sprawdzić formatowania i za często bełkot wychodzi. W każdym rozdiale błędy transferowe, duże male litery, zbitki niby polskie, większość "jest" rozdzielona na "je st". I tak w całej książce.....
Da się przeczytac i zrozumieć, ale odbieram to jako totalne lekceważenie i zlewkę. ...
-
Nie wiem jak Wy, ale ja czasem mam ochotę porozmawiać o pisaniu, wydawaniu, o
wydawcach, autorach, etc.
Jednak w wątkach, gdzie ktoś prosi o radę, albo toczy się dyskusja na
określony temat, nie jest to wygodne.
Zakładam więc odrębny wątek, który z założenia będzie sobie żył, o ile ktoś
zechce rozmawiać :) zasada jest prosta: żaden offtop nie będzie krytykowany.
Zero ingerencji, chyba że ktoś się zapomni i naubliża dyskutantowi :)
No to zakładam, spróbuję zaraz przyszpilić, reszt...
-
Czytam sobie wypowiedzi niektórych osób, które na stałe zajmują się tłumaczeniem - mają zlecenia z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, na koncie już kilka (i więcej) przetłumaczonych tytułów, renomę, względny dobrobyt... I po raz kolejny odnoszę przykre wrażenie, że się urodziłem przynajmniej 10 lat za późno. Do wydawnictw można sobie słać CV - poczta elektroniczna nic nie kosztuje. Tylko co napisać w doświadczeniu zawodowym? Że się jest świeżo po studiach i nie przetłumaczyło się jeszcze żadnej ...
-
Kilka tygodni temu, w witrynie Merlin.pl, pojawiły się recenzje "elit artystycznych" ujawniające fakt, że Sławomir Koper zerżnął sporą część swojego 'dziełka' z innych książek, np. cały rozdział o Kossakach to wycinanka książek R. Podrazy, Z. Niewidowskiego i K. Olszańskiego. Wkrótce po tym, Koper umieścil w Melinie "stanowisko autora", w którym wszystkiemu zaprzeczył i przy okazji publicznie naubliżał i poniżył recenzentów. Dzisiaj wspomniane recenzje zostały usunięte, lecz książka nadal się...