kontakt

(16 wyników)
  • Sporadycznie mam kontakt z nosicielem wirusa HCV. Mniej więcej wiem w jakich sytuacjach mogę się zarazić, a kiedy nie, ale nurtuje mnie pewna sprawa. Ostatnio osoba ta została podrapana przez psa, chcąc jej pomóc odruchowo dotknęłam rany (lub obok rany - nie pamiętam), z której delikatnie poleciała krew. Obejrzałam swoje dłonie i nie zauważyłam na nich śladów krwi, jednak dzień wcześniej kilkakrotnie dość mocno zacięłam się przy wycinaniu skórek. Nie panikuję - najpierw szukam i...
  • no własnie, niżej jest post o praktykach seksualnych i zarażniu wzwc, a co z B? czy to działa na takiej samej zasadzie, tzn, czy też nie jest tak łatwo zaraźić sie tą drogą?
  • Przyjaciolka zwiazala sie z mezczyzna, jest z nim od ok 2,5 m-ca (wspolzyli moze z 5 razy, daleko od siebie mieszkaja). I ow Pan bardzozle sie czul, wiec w koncu lekarz........i okazalo sie , ze od ponad ok 6 lat ma WZW C. Teraz to o sobie dalo znac. Jego zona robila badania i nie jest zarazona, jest zdrowa. Jakie sa szanse, ze i moja przyjaciolka jest zdrowa i jakie bad powinna wykonac. pozdrawiam aldona
  • Witam, załozylam ten watek bo jestem ciekawa jak hcv wpływa na wasze kontakty z ludzmi...dlugo zastanawialam sie czy powiedziec chlopakowi ze mam hcv, w koncu odwazylam sie i powiedzialam. Oczywiscie nie mial zielonego pojecia co to jest (ja tez nie mialom dopoki nie zachorowalam) na poczatku przezyl lekki szok, nastepnie staral sie, udawal ze miedzy nami nic sie nie zmienilo ale ja widzialam ze zachowuje sie inaczej, mimo ze wspieral mnie to jednak stracilismy ta bliskosc ktora nas łac...
  • Co sądzicie o tym badaniu jako metodzie wykluczenia zakażenia wirusem HCV... Byłem u lekarza zakaźnika i polecił mi tą metode, bo jest dużo dokładniejsza i pewniejsza niż antyHCV. jedyna wada to to że jest droga- ale to akurat nie problem... Dodatkowo powiedział ze na przeciwciała czeka się do 6 miesięcy, a u części zakażonych (nawet do 15%) wogóle się nie pojawiają kazał mi oznaczyć HCV RNA po 4 tygodniach, a następnie powtórzyć badanie po 12 tygodniach i powiedział, że jak bedą ...
  • W szpitalu zakaźnym kilka lat temu poznałam pewną dziewczynę na oddziale. Do dzisiejszego dnia utrzymujemy kontakt. Właśnie udaje mi się namówić ją na wizytę w poradni hepatologicznej i wciągnięcie się na listę oczekujących na leczenie. Od kilku lat zupełnie "zapomniała" o przyjacielu, a to niedobrze ;) Dlatego zależy mi aby trafiła na lekarza, który nie będzie jeszcze bardziej zrezygnowany od niej. Słyszałam wiele dobrego o dr Pisuli z Chorzowa, sama się tam nie leczę więc nie wiem jak...
  • Witam! od jakiegos czasy w badaniach kontrolnych (ciaza, zabiegi laparo.) wycodzil mi dodatni wynik p cial hcv tzn 0,1. Bardzo mni to niepokoilo, wiez szybko zrobilam badanie dna i to wykluczylo chorobe. Skad w takim razie u mnie te p-ciala? O czym to moze swiadczyc? mam 33 lata, jestem zdrowa. Mialam jednak w zyciu kilka operacji, moze mialam jakis kontakt z wirusem??? Prosze o pomoc
  • Mam takie pytanie, dostałam wyniki badan i napisano mi: przeciwciała anty HBc całkowite ujemny. I mam pytanie: co to oznacza? Bo obiło mi się coś o uszy, ale nie jestem pewna, czy to prawda: że to znaczy, że mam tak jakby hmm, małe prawdopodobieństwo, żeby kogoś zarazić, że potrzebna by była duża wymiana krwi między nami.. Nie wiem, czy to prawda, dlatego pytam, jeśli to głupota, to mnie nie zlinczujcie, ale jestem zielona w tym temacie, a pani doktor zapomniałam zapytać :)
  • Czy można się zarazić tym wirusem poprzez seks oralny? Wogóle poprzez seks?
  • Dwa dni temu opiekowałam się straszą panią po dializie. Córka kobiety nic nie powiedział mi że matka jest chora na HCV stąd zadnych środków zabezpieczających przed zarażeniem nie zastosowałam. Przypadkowo dowiedzialam się jednak o tej chorobie i teraz jestem zła i rozgoryczona. Jak można tak postępować z innymi ludzmi. Pewnie nie znalażła innej opieki dla matki wieć lepiej było nie informować potencjalnej opiekunki,a wystarczyły byzwykłe lateksowe rękawiczki.Oceniając swoją sytuac...
  • Witam! Zostałam zdyskwalifikowana jako dawca krwi ponieważ wykryto u mnie przeciwciała a-HCV. Wynik CO Ratio 4,81 ALAT -8. Nie mam żadnego pojęcia co to może oznaczać. Powiedziano mi tylk, że nie jestem chora. Dalej nie zdążyłam się zapytać, w lekkim szoku. Nie miałam żadnych przypadkowych kontaktów, narkotyków i innych nie mam pojęcia jak mogła "wejść w ich posiadanie". A boję się, że mogłam zarazić podczas ciąży, porodów moje córki, no i mojego męża czy kogokolwiek bo nie wiem ...
  • Bardzo chcielibyśmy mieć drugie dziecko,mąż jest HCV+ ja nie,jak to zrobić by być nadal zdrową i miec zdrowe dziecko-jest to w ogóle możliwe?
  • MÓJ PARTNER JEST NOSICIELEM HCV. ZDARZAŁY SIĘ M. NAMI ZBLIŻENIA BEZ UŻYCIA GUMY A JA MAM nadżerkę(DUŻĄ).CZY ISTNIEJE JAKIEŚ RYZYKO?? FACET NIE KOŃCZYŁ WE MNIE.
  • Mam pytanie: Czy jezeli pozbęde sie wirusa to czy można zostac krwiodawcą??? Jak mialam 8 lat juz chcialam zostac krwiodawca i zastanawiam sie czy gdzie za poltora roku<bede miala 18 lat> i minusiku<mam nadzieje> będe mogła oddac krew czy juz w ogole nigdy?? POzdrawiam i minusa życze:)
  • HCV(11)

Bardzo proszę o udzielenie mi informacji w jaki sposób najszybciej mozna wykluczyć zakażenie wirusem wzwC? słyszałam o testach na przeciwciała- jednak strasznie długo trzeba czekać i czytając "prometeuszy" dowiedziałam się ze nie zawsze są wytwarzane przeciwciała. więc to badanie nie da 100% pewności. może jest jakieś inne badanie, które pozwoli na zaznanie spokoju. Słyszałam o badaniu HCV RNA- czy to badanie daje pewnośc?? Wiem że jest drogie, jednak to już nie ma znaczenia... Kie...
  • Od pażdziernika zaczynam staż podyplomowy. Skończyłam studia medyczne. 6 lat ciężkich wyrzeczeń. Przy przyjęciu do pracy w szpitalu zrobiono mi badania wstępne, w tym także HCV. Niestety okazał się dodatni. AlAT 19 a Bilirubina 0.7. Pielęgniarka radziła mi jeszcze powtórzyć to badanie w szpitalu zakaźnym, ponieważ zdarzały się przypadki wyników fałszywie dodatnich. Jednak trudno mi w to uwierzyć. Czekam na wynik w poniedziałek. Zwaliło się to na mnie jak grom z jasnego nieba. Opró...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się