kot

(28 wyników)
  • Witajcie Szukam książek, wierszy, w którym bohaterem jest kot. Na pewno w Mistrzu i Małgorzacie wiele znajdziemy scen z kotem. Ostatnio w antykwariacie wygrzebałam rzadką książkę "Buraski, czarnuchy".
  • prosze wszystkich o opinie czy to fajna książka? chciałbym kupic ją komuś kto bardzo lubi koty? czy warto? czy to dobry prezent?
  • Zwariowałam na punkcie pewnej ślicznej kotki. Jakoże to szaleństwo totalne to czytać też chciałabym o kotach. Jakie znacie książki, w których koty są ważnymi bohaterami? Takie raczej dla starszaków;)
  • Będę wdzięczny za obrazy literacki KOTA; jest mi potrzebne do pracy zaliczeniowej. Z góry dziękuję!
  • Witajcie! Ponieważ piątek proponuję lekką zabawę. Mój nick na tym forum jaki jest każdy widzi. Dlatego czekam na propozycje powieści bądź opowiadania z kotem w roli głównej ale niekoniecznie. Ma w tej książce po prostu być. Jak na dodatek podacie jego imię literackie - jesli takowe posiada, będzie jeszcze lepiej. Pozdrawiam wszystkich miłośników kotów!:)))
  • autor Vicky Mron,Brett Witter. Czy warto przeczytać?
  • Wygląda na to,że Znak wydał dzieło własnej redaktorki. Kolejna przezabawna, relaksacyjna lektura do pociągu?? Czytał ktoś to, bo zaledwie w Empiku pooglądałam i jakoś mi szkoda kasy na śmiecia, ale proszę, wyprowadźcie mnie z błędu:)
  • Witam, Szukam nowych nie odkrytych ladow literackich ale na znanych szerokosciach :) Moze ktos bylby w stanie polecic mi ksiazki/autorow podobnych do "krainy kota" Terakowskiej. Pozdrawiam, :)
  • Podpowiedzcie książki, w których bohaterem jest kot... Albo narratorem... Albo które są po prostu o kotach... Czytam właśnie kryminał Akifa Pirincci "Salve Roma!" - narratorem i detektywem rozwiązującym zagadkę kryminalną jest tu kot Francis. Chciałabym jeszcze coś z kotami poczytać... :-)
  • jak ktoś to rzekł: kochał ludzi, koty, gołębie... życie...
  • Można dużo na w/w temat. Generalnie: jeśli ktoś recenzuje jakąś książkę, niech zada sobie trud i najpierw ją przeczyta!! Recenzent ma prawo do własnego zdanie, ale nie do błędów merytorycznych. Przeczytałam wydaną przez Prószyńskiego "Odyseję kota imieniem Homer". W necie natknęłam się na taki oto kfiatusek: esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=7250 Kto czytał tę opowieść, wie, że kot Homer miał z powodu paskudnej infekcji usunięte gałki oczne, gdy był dw...
  • Niedzielny poranek pod znakiem uaktywnionej Żaby. Czyżby gimnastyka przed zimowym zagrzebaniem?
  • Lubię kawę z mlekiem skondensowanym niesłodzonym, psy, koty, podróże i szybko sie irytuję. Co mam przeczytać i dlaczego? Wrzucajcie swoje typy i zanim ktoś się zdenerwuje, pamiętajcie, że to forum o książkach i (jeszcze) jest demokracja.
  • W jakich zbiorach, antologiach, tomikach, słowem realnie istniejących książkach znajdują się poniższe utwory. Szczególnie proszę o pomoc wszelkich kociarzy. Oto i lista: Halina Poświatowska "Kot", "***" Wisława Szymborska "Kot w pustym mieszkaniu" Charles Baudelaire "Kot", "Koty" Ludwik Jerzy Kern "W królestwie kotów" Julia Hartwig "Kot Maurycy" Jan Brzechwa "Kot", "Kot" Józef Baran "Bajka o kotach"
  • Słynne wiersze na podstawie których powstał musical "Koty", wyszły właśnie już w trzecim polskim przekładzie, tym razem Barańczaka. Przekłady bardzo piękne, choć sama jestem najbardziej przywiązana do tych mniej wiernych Andrzeja Nowickiego, ale okładka woła o pomste do nieba! To klasyczny przykład na to, jak można zepsuć nawet najlepszą książkę, tak bardzo nadającą się na prezent. Mogło być pięknie, a jest smutno, proszę zasłużonej skądinąd oficyny!
  • mi się ostatnio coś o uszy obilo, ale nigdy nikt mi tego nie opowiadał i nie znalazłam nigdzie w necie.. moze Wy ją znacie?
  • Tytułu niestety nie pamiętam, ale było to książka o takim panu który się zakochał w takiej pani a potem na wojnę pojechał a ona miała dziecko i potem się pod pod pociąg rzuciła
  • Czy znajdę na forum bratnie dusze, interesujące się kocimi książkami wszelkiego rodzaju?
  • Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem książki Antoniego Marianowicza pt. "Uśmiech bez kota". Jej podtytuł to "Wiersze z krainy fantazji i nonsensu, własne i zapożyczone". Inna książka z taką twórczością to panabarańczakowa "Fioletowa krowa. Antologia angielskiej i amerykańskiej poezji niepoważnej". Jeśli przychodzą Wam do głowy inne, dopiszcie je tu, proszę. Może macie jakieś swoje ulubione wiersze, z nich wybrane. Oto dwa wiersze Antoniego Marianowicza z "Uśmiechu b...
  • Najfajniejsze imiona kocich pupili w literaturze, a najlepiej przedstawicieli płci męskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna