tuya 23.01.06, 10:11 Zwariowałam na punkcie pewnej ślicznej kotki. Jakoże to szaleństwo totalne to czytać też chciałabym o kotach. Jakie znacie książki, w których koty są ważnymi bohaterami? Takie raczej dla starszaków;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: książki o kotach??? 23.01.06, 10:15 Na początek zajrzyj tu: leksykot.top.hell.pl/koty/teksty/index.shtml Poza tym w kryminałach Jeremiego Bożkowskiego koty się przewijały... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb jeszcze lepszy link 23.01.06, 10:16 Tu jeszcze ciekawszy link (mój ulubiony dot. kotów w literaturze) koty.wb.pl/literat.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: książki o kotach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:15 "Podróże z moją kotką" - Aleksandra Ziółkowska-Boehm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turkusowy Kapturek Re: książki o kotach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:52 Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to w "Kalendarzu i klepsydrze" Konwickiego był fajny kot;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: książki o kotach??? 23.01.06, 11:14 Nie zawodzi. Iwan miał na imię. A poza tym lektura obowiążkowa dla kotologów Wiliam J. Thomas "Malcolm i ja, czyli rozkosze posiadania kota" - humorystyczna książeczka cała o kotach, a właściwie jednym. I forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=25946568&a=25946568 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia585 Re: książki o kotach??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:29 Terry Pratchet 'kot w stanie czystym" , Behemot oczywiście (czyli Mistrz i Malgorzata)Grońskiego "Kłębuszek snu" no i w powieściach Colett, ech to tyle ile mi przyszlo na mysl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onion Re: książki o kotach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:51 Terry Pratchett "Kot w stanie czystym", "Trzynaście kotów" - zbiór opowiadań, polecam zwłaszcza "Złote popołudnie" Andrzeja Sapkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 13:23 Hoffmann "Kota Mruczysława poglądy na życie". Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: książki o kotach??? 23.01.06, 13:41 na naszym rynku pojawiły sie chyba dwa tłumaczenia książek akifa pirincciego - felidae i druga część, nie pamiętam tytułu - narrator jest kotem i detektywem zarazem:) i rozszyfrowuje ponure zbrodnie w kocim świecie, wbrew pozorom to nie są opowiastki dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 13:47 Próbowałam przeczytać to Felidae, ale pomimo całego mojego uwielbienia dla kociego rodu, nie dałam rady. A może właśnie dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turkusowy Kapturek Re: książki o kotach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 13:54 Własnie przypadkiem natknęłam się na "koci" element w "TP", zatem wklejam link zarówno dla wielbicieli kotów, jak i Hrabala:) www2.tygodnik.com.pl/ksiazki/17/ksiazki02.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: książki o kotach??? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.06, 14:32 Historia zycia czarnego kota, polska ksiazka dla wiekszych dzieci, narratorem jest kot przywieziony z nad morza do Warszawy przez pewna rodzine: Pana, Panią i Dziewczynkę. Warto przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
obces Re: książki o kotach??? 23.01.06, 18:40 Dużo takich książek nie czytałem, ale te które znam mogę z całą pewnością polecić. Kres i Sapkowski to wielbiciele kotów i doskonale potrafią oddać koci charakter (albo tak mi się tylko wydaje; mam psa he he). Cykl fantasy "Księga całości" - Feliksa W. Kresa Opowiadania: "Szklany szpon" Eugeniusza Dębskiego "Muzykanci" Andrzeja Sapkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 18:58 A to już było? (Nie ma sił, by szukać w linkach tu podanych) "Córuś moja, dziecię moje, co u ciebie szepce? Pani matko dobrodziejko, kotek mleko chłepce; Oj kot, pani matko, kot, kot, Narobił mi w pokoiku łoskot. Córuś moja, dziecię moje, co u ciebie stuka? Pani matko dobrodziejko, kotek myszki szuka; Oj kot, pani matko, kot, kot, Narobił mi w pokoiku łoskot. Córuś moja, dziecię moje, czy ten kot ma nogi? Pani matko dobrodziejko, i srebrne ostrogi; Oj kot, pani matko, kot, kot, Narobił mi w pokoiku łoskot." :/ Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 19:07 Przygody Filonka bez ogonka mi sie przypomnialy.. No i kot ze Sniadania U Tiffanyego Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 19:10 AAa Eliott!!! Koty - Eliott Thomas S. To bardzo trudna rzecz imię wynaleźć kotu. Trudniejsza niż świąteczna zagadka albo gra; Powiecie, żem jest wariat lecz przysiąc jestem gotów: Porządny kot nie mniej niż trzy imiona ma Po pierwsze imię, co w codziennym jest użyciu, Jak Tom, Alonzo, August, Jonatan albo Sam, Po prostu Mruczuś albo bardziej po prostu Kiciuś; Imiona z sensem, które wy znacie i ja znam. Wśród bardziej wyszukanych rozmaitych kocich imion Niektóre są dla panów, niektóre są dla dam, Takie jak Safo, Jowisz, Elektra czy Ancymon; Lecz wszystkie z sensem, które wy znacie i ja znam. Lecz mówię wam: kot musi mieć jeszcze drugie imię (jak nie ma go nie będzie chciał pić ani jeść), imię, przez które mógłby się nad tłum szary wynieść i dumnie wąs rozpostrzeć i ogon w górę wznieść! Tego rodzaju imion mam zapas znakomity: Na przykład Ścichapęk, Szasprastuś albo Prot, Albo Bombalurina (dla pań), lub Makawity ... Imiona, które może mieć jeden tylko kot. Ale imieniem trzecim kot sam się zwykł nazywać I nigdy go nie poznasz ani nie poznam ja; I próżny byłby trud wszechludzkich poszukiwań: Kot nigdy go nie zdradzi a on je tylko zna! Gdyś czasem spostrzegł, ze w głębokiej medytacji Twój albo inny kot w dal patrzy w zamyśleniu To wiedz: ta kontemplacja jest z jednej zawsze racji: On myśli, myśli, myśli, myśli o Tamtym swym Imieniu, O swym zmyślnym, wymyślnym, przemyślnym, Niedodomyślnym, Utajonym, niedosięgłym, najbardziej własnym Imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: książki o kotach??? 23.01.06, 20:57 Tad Williams "Pieśń łowcy" Erin Hunter "Ogień i lód" Stanisław Klimek "Otulę cię ciepłym mruczeniem" i "Ja w sprawie kota" - te dwa ostatnie tytuły to tomiki wierszy. Zuzanna Stromenger "Koty i kotki" - druga część tej książki to poradnik, ale pierwsza - zdecydowanie O kotach; desmond Morris "Dlaczego kot mruczy" Gratuluję zakocenia! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: książki o kotach??? 24.01.06, 13:12 > > Gratuluję zakocenia! :-) Ciekawe co się z tego urodzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: książki o kotach??? 23.01.06, 22:50 "Jak żyć z wyrachowanym kotem?" E. Gurneya (chyba tylko w antykwariacie albo w bibliotece). Pozdrawiam z zazdrością ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: książki o kotach??? 25.01.06, 21:13 Aaaa! No to, oczywiście jeszcze "Jak żyć z neurotycznym kotem" oraz "Jak żyć z właścicielem neurotycznego kota" Robina Bakera :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
violach13 Re: książki o kotach??? 24.01.06, 22:19 jedyną pozycją godną polecenia (moim zdaniem-rzecz jasna)jest "W krainie kota" Doroty Terakowskiej, nie wiem czy ten rodzaj literatury Ci odpowiada..ale polecam Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_ilczyszyn Re: książki o kotach??? 26.01.06, 17:57 Hrabal też był kociarzem - "Auteczko", "Bajki dla Cassiusa", poniekąd "Taka piękna żałoba", fragmenty "Wesel w domu" Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: książki o kotach??? 26.01.06, 20:56 Kot żeglarz :"Myszołów, kot wspaniały" Andrzeja Urbańczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foxie77 Re: książki o kotach??? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 26.01.06, 23:37 Jako wielka milosniczka kotow, troche sie zgadzam z Gatta. Kilka razy podchodzilam do roznego rodzaju "kocich" ksiazek. Niestety jedyne co lubie czytac o kotach to sa to pozycje naukowo-weterynaryjno podobne. Swietnym przykladem co mam na mysli, jest ksiazka Claire Bessant Zaklinacz Kotow,jak rozmawiac z kotem. Tylko temu podobne utwory mnie interesuja, Co do Hrabala, nie chce tu otwierac puszki pandory. "Since each of us is blessed with only one life, why not live it with a cat?" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onion Re: książki o kotach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 09:19 Właśnie skończyłam "Zadziwiającego Maurycego i jego uczone szczury" Pratchetta, świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: książki o kotach??? 05.02.06, 12:13 I jeszcze, oczywiście, nowość: "Opowieść o kocie, mistrzu zen" Henri Brunel'a. polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś