kot

(29 wyników)
  • Niechcacy odkrylam ze maz szykuje mi prezent na urodziny w postaci kota. Niedlugo jednak chcialabym zajsc w ciaze, a nieraz slyszalam ze posiadanie kota kiedy sie jest w ciazy jest niewskazane. Wiem ze moge sobie znalezc rozne informacje w necie, ale chcialabym wiedziec czy byc moze ktoras z was, forumowiczek, miala autentycznie problemy zwiazane z posiadaniem kota w okresie ciazy.
  • Znajomi poprosili mnie o opieke nad ich kotem przez dwa tygodnie, bo jada na wakacje i nie maja co z nim poczac. Glupio mi odmowic, bo nikogo poza nami nie znaja w tym miescie, a poza tym oni opiekowali sie moimi kanarkami, gdy ich poprosilam, bo tez jechalam na wakacje. Problem w tym ze mam alergie na sersc kota, ktora objawia sie czerwonymi plamami na skorze tam gdzie kot mnie dotykal, oraz kichaniem. Pytanie: co moze mi grozic w najgorszym przypadku? Do czego moze prowadzic ta...
  • kot domowy, nie wychodzi nigdzie na zewnatrz. Udrapal mojego meza okrutnie. Tuz nad okiem ma 3 wielkie dosc glebokie szramy. Wczoraj bylismy na weselu i caly cza smial puder i korektor, ale dzis juz jestesmyw domu. Jka to wyleczyc by nie bylo blizny.Mam masc baneocin, lub neomecyne do oczu.
  • Mam w planach przygarnięcie kota jednak planujemy też niedługo zacząć starania o dziecko. Czy wyniki toksoplazmozy IgM 0,07 (normy: ɘ,55 wynik ujemny; 055=< i ɘ,65 wynik alternatywny ; >=0,65 wynik dodatni) oznacza że już przechodziłam tą chorobe i raczej nie ma możliwości zarażenia się od kota?
  • Witam. Mam kłopot z wciąż nawracającym przeziębieniem (katar + wielki kaszel + ból gardła). Mniej więcej co 1-2 miesiące choroba powraca w dużym natęzeniu, pomiędzy tymi najgorszymi okresami albo nic mi nie dolega, albo mam lekki katar i ból gardła (czasem i miesiąc). Mam też w domu kota, takiego z dłuższą i kudlącą się sierścią. Dopiero teraz zaczęłam się zastanawiać, czy to możliwe że to ten kot mnie uczula? Czy to w ogóle możliwe, żeby alergia objawiała się w pełnej krasie ...
  • Napisała przez pomyłkę na zdrowiu dziecka a to ja mam problem. Po drodze z pracy zaliczyłam atak duszności. Poszłam od razu do przychodni i z mety lekarka wzieła mnie na zastrzyk. Dostałam furę leków żeby jakoś się pozbierać. mam gigantyczną alergię na kota, od półtora roku to już trzeci taki atak. Pierwszy był najgroźniejszy, bo jeszcze nie miałam żadnej diagnozy, od tego się zaczęło leczenie alergii. Wtedy to także było gardło zapuchnięte jak po osie. A wczoraj mój kochany mąż...
  • Proszę o porady w następującej kwestii: Od trzech lat mam cudowną kotkę, a od jakichś czterech miesięcy objawy alergii (kichanie, katar, kaszel i najgorsze - duszności w nocy). Tydzień temu alergolog po testach skórnych stwierdził alergię na kota (wynik badania 2/4 - czyli nie jakaś mega silna alergia), natomiast po opisanych przeze mnie objawach, spirometrii, zdjęciu klatki piersiowej również astmę oskrzelową :(. Czekam jeszcze na wynik testów z krwi tzw. panel wziewny, który podo...
  • Byłam już u 2 lekarzy, brałam 2 rodzaje antybiotyków i nadal nie ma poprawy. Męczę się już 3 miesiące. Kaszlę wykrztuszając takie zielone grudki. Już nie wspomnę o katarze i wiecznie zapchanym nosie. Noce nieprzespane i ogólnie samopoczucie do kitu. Czy ktoś też się tak męczy? I może ktoś mi powie, czy alergia na koty ma tu jakieś znaczenie (mam 2 koty)? Odczulałam się biorezonansem, ale bez skutku.
  • zaczęło się 3 dni temu,plamuy na twarzy,szyi,plecach.Dziś diagnoza: grzybica typu kociego. Maść i taletki. Kobiety, kiedy mi to minie???????????????????????????????????Na razie jest czerwone,obrączkowate i rozplenia się po całym ciele:((((((((((
  • Mam takie pytanie, bo wiele razy o tym słyszałam: czy jeśli kot od jakiegoś czasu z uporem maniaka wspina się na mnie w trakcie nocy i uparcie chce spać na mnie, na moim boku, plecach, czy klatce piersiowej, czy oznacza to, że mogę być chora? zaznaczam, że nie prowadzę zbyt zdrowego trybu życia, papierosy, mało snu, dużo stresu.... Ile jest prawdy w powiedzeniu, że kota "ciągnie" do ludzi, którym coś dolega???
  • Tym razem występuję w roli zakladającej wątek, ponieważ się wystraszylam. Historia wygląda tak: opiekowalam sie przez tydzien kotem moich znajomych, jestem jednak alergiczką i dotykanie kota lub samo przebywanie w jego poblizu powoduje u mnie caly zestaw "efektow specjalnych": swędzenie skory, lzawienie i swedzenie oczu, potworny katar, trudności z oddychaniem, podrażnione śluzówki nosogardzieli. Podczas pobytu kota bralam tabletki przeciw alergii ktore nic nie pomagaly. Kot odje...
  • mam okres, jestem chora, nie mam jak isc pobiegac, nie wiem o co chodzilo mojemu chlopakowi i jeszcze zdechl moj pies i teraz siedze sama w pokoju przed kompem i rycze i mam dosyc wszytskiego
  • mam takie pytanie.. nieco inne niż zwykle.. chcę zacząć brać pigułki.. no i tu sie pojawia moje pytanie.. co jeżeli jestem we wczesnej ciąży, takiej 2-tygodniowej... może mam schizę ciążową, jednak nie znalazłam nigdzie takiej informacji.. co z taką ewentualną ciążą? co się dzieje..??
  • probuje zajsc w ciaze. a tymczasem moj maz zapragnal przygarnac malego kotka, ktorego ktos ma do oddania. czy to ni zbytnia lekkomyslnosc w tej sytuacji? tyle sie mowi teraz o toksoplazmozie... wziac tego kotka, czy raczej sie na to nie decydowac?
  • ciąża(15)

hej,wczoraj zrobiłam test ciązowy i wyszedł pozytywnie:)(hura),kiedy powinnam pójść do lekarza,ostatnia miesiączka 9.02-który to tydzień,jak obliczyć,czy robić jakies badania,podpowiedzcie
  • W jaki sposób można od kota zarazić sie toksoplazmozą? Czy można zarazić sie poprzez głaskanie lub gdy kot liże ręce?
  • Zastanawiam sie nad kupnem kota, ale obawiam sie ze moze zaszkodzic mojej siostrze(rozchodzi mi sie o toksoplazmoze, wiem ze ta chorobe przenosza koty).Siostra juz z nami nie mieszka ale czesto do nas przychodzi. Czy musze zrezygnowac z kupna kotka? Czy moze Jej zaszkodzic?
  • Planuje zajsc w ciaze, wczoraj bylam u pani ginekolog. Poprosilam o skierowanie na toksoplazmoze i rozyczke. Pani doktor zapytala PO CO?? No to jej mowie, ze mam kota poza tym wiem ze powinno sie takie badania zrobic przed. Odpowiedz byla taka ze takie badania robi sie juz W CIAZY a nie przed i wtedy sie leczy, a poza tym ok 60% spoleczenstwa ma przechodzona toxo. Wiec pytam JAK TO NAPRAWDE JEST? Bo wszedzie slyszalam ze to bardzo niebezpieczne choroby dla plodu i powinno robic sie...
  • przygotowuje sie wlasnie do ciazy, jeszcze nie robilam badan na ta chorobe, mam 5 zwierzakow w domu i jesli nie bylam chora to bym chciala te chorobe przejsc... a moze mozna sie zaszczepic?
  • Mam pytanie zwiazane z toksoplazmoza. Jestem w 22 tygodniu ciazy. Jestem rowniez szczesliwa opiekunka 2 przeuroczych kotow. Przed zajsciem w ciaze robilam badania na tokso i oba zarowno IGG jak i IGM wyszly mi negatywne. W pierwszym trymestrze powtorzylam badania. Rowniez wynik byl ujemny. Ostatnio zapytalam mojego ginekologa czy nie nalezaloby powtorzyc badan. stwierdzil ze nie ma takiej potrzeby bo toksoplazmowa jest grozna w zasadzie tylko w pierwszym trymestrze ciazy, poniewaz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się