kredyty

(86 wyników)
  • Witam, Proszę o opinię ws. przewalutowania kredytu w CHF (zobowiązanie na 15 lat) na EUR. Moje podejście: w tej chwili można ten kredyt przewalutować wg. utrzymywanego przez SNB parytetu 1,2. Biorąc pod uwagę możliwy (?) upadek EUR oraz to że CHF będzie (?) umacniał się dalej (np. z powodu wprowadzenia do obiegu złotych monet: www.bankier.pl/wiadomosc/Szwajcarzy-dyskutuja-o-zlotym-franku-2551614.html) może okazać się że pozostawanie w CHF będzie zgubne bo kurs tej waluty oderwie się o...
  • Na mieście gadają, że statystyczne dane o dużo lepszej spłacalności kredytów walutowych, w szczególności w CHF, wynikają po części również z tego, że sporo takich umów kredytowych ma taką klauzulę, w myśl której nieobsługiwany i postawiony w stan natychmiastowej wymagalności kredyt zostaje automatycznie przewalutowany na PLN. A zatem tak długo jak ten kredyt jest "dobrym" kredytem to jest on kredytem walutowym, a od chwili gdy oficjalnie staje się kredytem "złym" to jest kredytem w PLN i jako...
  • Od pewnego czasu tworzę "licznik mieszkań", stronę zbierającą dane z serwisu tabelaofert.pl oraz dane GUS. Właśnie rozszerzam to też na dane NBP dotyczące kredytów na nieruchomości, co może niektórych z Was zainteresować. Strona tutaj: licznikmieszkan.atspace.com/kredyty.html Wykres drugi i trzeci utrzymałem przez prosty trik polegający na przeliczeniu zadłużenia walutowego na franki (wydaje mi się, że błąd polegający na założeniu, że wszystkie kredyty walutowe są we frankach jest mi...
  • warto brac teraz kredyt w PLN na budowe domu? "za" przemawiaja niskie stopy, zmniejszajacy sie koszt budowy. co o tym mysla grupowi pesymisci? :)
  • Hym, bedzie z pare lat temu, ba a moze wiecej niz pare jak pisalem na tym forum, ze kredyty walutowe to granda, ze w cywilizowanym kraju nikt nie udziela kredytow w obcej walucie na duza skale, ze wzgledu na ryzyko kursowe i efekty jakie moze to wywolac. Bylo to jak wolanie na puszczy. I tera mam kotlet. A gdzie byla ta pieprzona KNB wtedy? Dlaczego nikt nie chcial tego ryzyka zauwazyc? Dlaczego nie wprowadzono jakiejs formy obowiazkowego ubezpieczenia kredytu od ryzka walutowego? Jasne...
  • czy zostawic mieszkanie na wynajem. Wziasc kredyt na budowe i splacac go czesciowo z wynajmu?? czy tak jak w temacie, sprzedac mieszkanie, wybudowac dom, przeczekac ewentualny kryzys i kupic mieszkanie na wynajem?
  • z franków eurusd na HUF (forint) czy bedzie to masowe tez w Polsce? www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=apCwDj_oNdd4
  • Moim zdaniem warto. Jeśli ma ktoś kredyt w złotówkach, to jest to dobry moment by przewalutować go na franki, euro bądź dolary. Jak myślicie?
  • Czołem, panie i panowie, śledzę uważnie forum, ale nie zajmuje Wam czasu, no chyba, że inaczej już nie mogę. Rok temu pytałem, w wątku, co sądzicie o pomyśle: forum.gazeta.pl/forum/w,17007,111745100,111745100,CHF_a_EURO_a_PLN.html - czy nie wyjść z kredytu chf na rzecz euro (takie rzeczy trudno się szacuje po roku, więc nie wiadomo czy pomysł byłby trafny). I teraz - całe szczęście nie desperacka - inna próba zabezpieczenia się absolutnego szaraczka przeciwko swojemu wciąż rosnącemu za...
  • ZA GIERKA ILE POLSKA BYŁA ZADŁUŻONA I NA CO PRZEZNACZONE BYŁY TE PIENIĄDZE CZY NIE NA POPRAWĘ BYTU I ROZWÓJ PRZEMYSŁU - DZISIAJ MÓWIĄ NAM ŻE MAMY DŁUGU KILKANAŚCIE RAZY WIĘCEJ - A PIENIĄDZE NA CO POSZŁY : NA DESTRUKCJĘ GOSPODARKI, NA BIUROWCE I WYSOKIE APANAŻE URZĘDNIKÓW I WSZELKIEGO RODZAJU AFERY ????? I KTO MA TO WSZYSTKO SPŁACAĆ ?? CZY NIE CI KTÓRZY TE KREDYTY ZACIĄGNĘLI W W TAKI SPOSÓB JE ZAGOSPODAROWALI ??? POTRZEBA TU ISLANDZKIEGO ROZWIĄZANIA - NIECH KREDYTY SPŁACAJĄ CI CO JE POBRALI I...
  • [i]..."Stopy w Szwajcarii są rekordowo niskie. Kiedyś jednak pójdą w górę. Czy to oznacza, że u nas czy na Węgrzech problem dopiero zacznie się pojawiać? Myślę, że dołek, jeśli chodzi o jakość portfela kredytowego, jest dopiero przed wami. Jak w różnych krajach regionu władze ograniczają dostęp do kredytów walutowych? W Polsce nie było żadnych twardych zakazów, a raczej miękkie regulacje nadzoru, wskazówki dla banków"...[/i] www.rp.pl/artykul/537359-Kredyty-wysokiego-ryzyka.html ......
  • Ile bedzie teraz kosztowala nieruchomosc w Polsce? wyborcza.biz/finanse/1,105684,8189956,Nadzor_chce_ciac_rowno_z_trawa.html
  • Czy ktos wie co sie dzieje na Wegrzech? Jaka jest skala wyplat/wymiany forinta i wywozu go do Austrii? Jaka jest naprawde reakcja rzadu wegierskiego bo podaja bardzo odmienne, wrecz sprzeczne informacje? Na czym polega rozwiazanie wegirskich kredytow frankowych? Nie moge znalezc nic na ten temat a zamian zmuszaja mnie do czytania takich absurdow :( wyborcza.biz/Waluty/1,111023,10920376,HSBC__Polska_waluta_odrobi_w_tym_roku_straty.html wyborcza.biz/biznes/1,100896,10922248,Rostows...
  • W moze i lepiej, bo wychodzi ok. 6% miesiecznie. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7327125,Raport__najbardziej_zadluzony_Polak_zalega_na_prawie.html Niedlugo gadanie "co z tego, ze Polacy maja dlugi, inni maja wiecej", bedzie juz tylko bajka a Tusk bedzie mogl po raz kolejny pochwalic sie z tajemniczym usmieszkiem, ze Polska jako jedyny kraj w Europie ma nadal wspanialy wzrost gospodarczy. Bravo !
  • Wczoraj przyszło mi na myśl coś takiego 1) Co i rusz pojawia się stwierdzenie, że deflacja jest zabójcza do gospodarki. Podstawą dla tego stwierdzenia jest a) Spadające ceny powodują, że konsumenci wstrzymują się z zakupami, a więc spada produkcja, a więc spada zatrudnienie, itp b) Z kolei ciągle rosnące ceny w inflacji powodują, że konsumentom opłaca się wydawać szybko, brać kredyty -> a więc rośnie produkcja, rośnie zatrudnienie itp. 2) Z drugiej strony, mało kto oszczędza po...
  • firma inwestycyjna Madoffa została założona w 1960 roku. Przetrwała besse 1974-76, załamanie 1987, besse 2000-2002. Wyłożyła sie teraz.. Niech to będzie przyczynkiem do refleksji dla tych wszystkich, którzy "już tutaj, już teraz" upatrują końca spadków i oczekują poważnego ozywienia w połowie 2009. najpierw panowie Piotr K, Wojciech B, Krzysztof Ł. Jacek Rz. muszą mieć kliniczne obrzydzenie akcjami, a wówczas pogadamy o dnie. Gdzie to będzie? nie jestem wróżką, ale obawiam sie, ...
  • Opowiem Wam coś z mojego podwórka. Pracuję w firmie, która pomaga klientom usyskać kredyt gotówkowy - multiagencja - kilka ofert banków w jednym miejscu. Do tej pory wyglądało to tak: bank patrzył do BIK, czy klient płaci w terminie inne raty. Jeśli tak, dostawał kolejny kredyt. Konkurencja między bankami sprawiła, że nie liczyły zdolności w kredytach gotówkowych. Co ciekawe już przy mieszkaniowym dokładnie badają zdolność kredytową - co oznacza całkiem inne podejście do róznych produktów k...
  • dzisiaj na bankierze mamy bardzo symptomatyczny tekst www.bankier.pl/wiadomosc/Leszek-Balcerowicz-uchronil-nas-przed-katastrofa-1917216.html a oto fragment ...."Leszek Balcerowicz uchronił nas przed katastrofą? Banki na kredytach hipotecznych świetnie zarabiały. Aż przyszedł krach i wszystko posypało się. Bankrutami są nie tylko ludzie, ale również banki, a z nimi państwa, takie jak Irlandia, Łotwa czy Estonia. Polskę przed takim scenariuszem uchronił Leszek Balcerowicz, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się