Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      kredyty

kredyty

(79 wyników)
    • Jesteśmy wspólnotą 7 włascicieli, bez nipu, regonu itp. W tym roku musimy przeprowadzić remont dachu, który będzie kosztowny ze względu na to, że budynek zabytkowy. Mamy lokatorkę, która nie płaci czynszu - zaległości kilkutysieczne. Lokatorzy nie wszyscy, o czym dalej/ przez jakiś czas gromadzili środki i w momencie rozpoczęcia remontu musimy dopłacić brakujące pieniądze. Początkowe ustalenia - kazdy wykłada gotówkę w odpowiedniej kwocie. Ostatnio dobrzy ludzie wymyslili, że zawiązujemy wspó...
    • Witam , czy bank proponujący kredyt udzieli go w przypadku rozkładu głosów: za przyjęciem kredytu 34,..% przeciwko 31,..% wstrzymało sie 25,..% , czy może udzieli kredyt biorąc pod uwagę tylko te za 34%??
    • Proszę o radę. Niedawno kupiłam mieszkanie (własnościowe) znajdujące się w budynku z lat ’50. Aktualnie Wspólnota Mieszkaniowa planuje remont części wspólnych a dokładniej ocieplenie budynku i remont dachu. Niestety Zarząd WM zamiast zaproponować zwiększenie składki funduszu remontowego przedstawił propozycję (właściwie bez prawa sprzeciwu) zaciągnięcie kredytu na remont. Z czym ja osobiście się nie zgadzam. Wolę wpłacić jednorazowo wysoką składkę zamiast kolegialnie brać ...
    • wspólnota musi zaciągnąć kredyt na wybudowanie kotłowni i ocieplenie budynku, wszyscy mieszkańcy wspólnoty będą obciążeni miesięcznymi ratami na lata , a co z mieszkaniami ,które są własnością gminy w naszym budynku ? czy spłata kredytu w całości spoczywa tylko na wspólnocie ? dziękuję
    • w tym roku zaczał się remont we wspólnocie mieszkaniowej której zarządcą jest MPGN, będą ocieplać cały budynek, robić dach itp. całkowity koszt remontu wynosić będzie ok.600.000 zł brutto. Ja jako członek wspólnoty i jeszcze 4 innych właściecieli (wszystkich mieszkań w budynku jest 16) mamy płacić za ten remont wg. procentowego udziału (ja mam 6,2%) i przykładowo ja mam kwotę 37.000 zł.do zapłacenia. MPGN mówi,że będziemy musieli podpisać z nimi kredyt wzięty pod hipotekę (z not...
    • 1)Czy zaciągnięty kredyt na realizację remontu wpływa na rachunek wspólnoty , czy bezpośrednio na konto inwestora ?? 2)Jak powinien być przedstawiony w rozliczeniu rocznym ?? 3)Czy wymogiem koniecznym jest PRZETARG przy kwotach remontu powyżej 100000zł / czy inny wybór wykonawcy , jest - możliwy /
    • bardzo proszę o poradę. Zarząd wm chce zaciągnąć kredyt na remont nw. Jakie muszą być spełnine wymagania prawne zawarte w treści uchwały aby skutecznie wm mogła zaciągnąć ten kredyt. Czy uchwała dot. zaciągnięcia kredytu musi byc podjeta przez 100% właścicieli. czy np. wystarczy wiekszość głosów upoważniających zarząd wm do zaciągniecia kredytu. Co winno byc zawarte w treśći uchwały ws zabezpieczenia kredytu.
    • Jaki procent oszczędności ciepła trzeba wykazać poprzez audyt aby uzyskać kredyt termomodernizacyjny? Jeżeli przy wykonywaniu audytu nie wykonując go za pomocą metody termowizji na jakiej podstawie mogą zostać wykonane obliczenia oszczędności ciepła i jak bardzo mogą się one wahać? Czy na podstawie audytu wstępnego można uzyskać kredyt termomodernizacyjny?
    • Czy podpis w sprawie wzięcia kredytu przez współnote mogę złożyć tylko Ja czy też z żoną. Mieszkanie jest na nas oboje. pozostali lokatorzy juz podpisali
    • Mam do znawców tematu kredytów z premią termo pytanie - czy dysponujecie jakimiś informacjami na temat losów wniosków o kredyty termo z roku ubiegłego. Czy BGK już je rozpatrzył, czy jest w trakcie, czy też jeszcze nie rozpoczął - nie mogę na ten temat uzyskać z BGK jakiejkolwiek informacji. Z góry dziękuję za jakąkolwiek wiadomość w tym temacie. Marian
    • mam pewnien dylemat,otóż za ok 3 tygodni odbieramy w nowo wybudowanym bloku mieszkanie,jest to mieszkanie częsciowo z naszym wkładaem a częsciowo z krajowego funduszu popierania budownictwa(nie wiem czy dobrze to ujęłam) w kazdym razie w umowie mamy napisane że to my pokrywamy vat od kredytu zaciągniętego na nasze mieszkanie,wczoraj jednka moja kuzynka powiedziała mi że nie ma czegoś takiego jak vat od kedytu,jdnak w umowie jest jasno napisane.W takim razie czy istnieje cos takieg...
    • jestem członkiem wspólnoty do której należy 51 mieszkań. Od dwóch lat próbuję przekonać pozostałych członków wspólnoty, że wartoby było zaciągnąć taki kredyt. Dotychczas udało nam się ocieplić szczyty budynku i ostatnie piętro, pieniądze pochodziły z bieżących wpłat. Niestety na ocieplenie pozostałej części budynku musielibyśmy zbierać jeszcze jakieś 5 lat!! A mieszkania moim zdaniem są naprawde zimne, ale widze też poprawe po ociepleniu szczytowej ściany. Jestem przekonana, że koszt...
    • Witam serdecznie, Przeglądałem tekst ustawy o własności lokali, jest tam następujący fragment: Rozdział 3 Prawa i obowiązki właścicieli lokali Art. 12. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie z...
    • Kredyt(4)

Witam. Czy któryś z uczestników forum spotkał się z następującym problemem? Kiedy można uruchomić środki własne przystępując do docieplenia budynku?. Czy zapis o tym, kiedy należy ( można)je uruchomić musi znajdować się w umowie z bankiem udzielającym kredyt? Czy na termin uruchomienia środków własnych ma lub nie wpływ informacja o przyznaniu przez BGK premii termomodernizacyjnej.
    • Witam mam pytanie czy ktoś obecnie korzysta z kredytu termomodernizacyjnego z 25% premią.My jako wspólnota mieszkaniowy oczekujemy na taki kredyt już od końca czerwca 2006.proszę o wypowiedzi
    • czy będzie utrudniony dostęp do kredytu i premii na ocieplenie budynku, remont dachu jeśli jest to budynek sześcioklatkowy gdzie każda klatka jest oddzielną nieruchomością i wspólnotą z zarządem. ...
    • Witam, czy macie może doświadczenie w rozmowach z bankami w sprawie udzielenia kredytu dla wspólnoty? Jesteśmy przed całą procedurą bankową, ale zastanawiamy się gdzie warto pojść, żęby nie być odprawionych z kwitkiem. Ze stron internetowych na razie wyselekcjonowalismy BISE, PKO SA i Kredyt Bank. Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenie w tej kwestii? pozdrawiam kaisa
    • Witam, Czy ktoś z Państwa nalezy do wspólnoty mieszkaniowej, która wzięła kredyt termomodernizacyjny na np. docieplenie budynku it.? Ja należę do takiej wspólnoty i chcielibyśmy ubiegać się o taki kredyt na docieplenie całego budynku. Słyszałam różne opinie na ten temat np.że biorąc taki kredyt-25% które jest zwracane przez Państwo pożerają odsetki z takiego kredytu. Czy to prawda? Prosze napisac czy warto się o niego ubiegać. z góry dziękuję za wszystkie opinie. Pozdrawiam
    • Wspólnota zaciągnęła kredyt na ocieplenie budynku. Jednym z warunków otrzymania kredytu było podjęcie uchwały ( notarialnie) o ustaleniu stawki na fundusz remontowy obowiązującej w całym pięcioletnim okresie kredytowania. Ponieważ obecny zbiorowy właściciel 1/3 mieszkań będzie sprzedawał te mieszkania mam pytanie czy wspólnota musi dopełnić jakiś formalności , żeby nie spotkać się z odmową wpłat na ten fundusz przez przyszłych właścicieli?. Sprawozdanie finansowe za 2005 r, w kt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się