-
Kredyt refinansowy udzielany jest z przeznaczeniem na spłatę zaciągniętych wcześniej kredytów.
Jeśli uważasz, że płacisz zbyt wysokie raty kredytu powinieneś pomyśleć nad zmianą banku.
Kredyt refinansowy bardzo często okazuje się dużo tańszym rozwiązaniem niż dotychczasowy kredyt hipoteczny
-
posiadamy mieszkanie i kredyt we frankach, ale chcemy zamienić na większe. Nowe mieszkanie to koszt 418 tys. zł, wartośc mieszkania które mamy i chcemy sprzedać to ok. 350 tys. zł, z tego musimy oddać do banku jakieś 200 tys. zł, zostaje 150 tys., dodatkowo mam dom do sprzedania ale dostanę z niego jakieś 100 tys zł i nie wiadomo kiedy gdyż nie moge go sprzedać od 3 lat. Dwójka dzieci, mąż pracuje i ma na umowie 3500zł a ja załozyłam firmę i jak na razie marne z niej zyski. Na jaki kredyt nas...
-
witam
mam pytanie.
czy chcąc sprzedać mieszkanie które kupiłem 2 lata temu, biorąc kredyt we frankach frank był po 2,1 zł) a teraz jest po 3,1 musze spłacić cały kredyt (co byloby niekorzystne dla mnie wartość kredytu jest ok 300 tys zł a wziąłem 205 tys zł).
czy można przepisać poprostu raty na kupującego? - robił to ktoś?
-
Mam pytanie,
w ostatnim czasie słyszy się o tym, że banki obniżają raty kredytów bo spadają stopy procentowe. I wiem, że są takie przypadki.
Ja spłacam kredyt w PKO SA od marca i jedyną obniżkę raty jaką dostałam to po założeniu księgi wieczystej i dostarczeniu dokumentów do banku.
Poza tym żadnej obniżki ?
Czy Wy otrzymaliście jakieś info o zmniejszonej racie czy też płacicie taką samą wysokość raty od miesięcy?
-
Zaciągnięcie kredytu hipotecznego to jedna z najtrudniejszych decyzji, z którymi mierzymy się w zarządzaniu domowymi finansami. Okoliczności często nie sprzyjają działaniu z namysłem, a emocje nierzadko biorą górę nad zdrowym rozsądkiem. Podpowiadamy, co zrobić, aby biorąc kredyt hipoteczny na własne M oszczędzić sobie niepotrzebnych nerwów i podjąć optymalną decyzję...
-
Witam,
w 2009 roku, jeszcze przed ślubem wziąłem samodzielnie kredyt na 30 lat. Zwykły, nie w programie RnS. Było to moje pierwsze mieszkanie własnościowe. Obecnie myślimy z żoną o refinansowaniu tego kredytu i tu rodzą się główne pytania:
a) czy refinansując kredyt możemy skorzystać z programu Rodzina na Swoim (nie korzystałem wcześniej), jeśli właścicielem mieszkania, wg aktu notarialnego, jestem tylko ja
b) abstrahując od pkt. a - czy opłaca się obecnie wziąć kredyt w Euro? waluta ...
-
Witam,
Jestem własnie przed decyzją o wyborze banku , w którym wezme kredyt. Dlaetgo mam prośbę o podpowiedź który bank oferuje obecnie najkorzystniejsza ofertę.
Szczegóły kredytu są następujące.
mieszkanie z rynku wtórnego za 294 tys. Wkład własny 100 tys.
Kredyt na 2 osoby (30 i 35 lat). Dochód łączny 5900 zł/ miesięcznie netto. Żadnych innych zobowiązań.
Kredyt chcialibyśmy na max 20 lat (żeby rata nie przekroczyła 1500 zł)
Z góry ogrommnie dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
-
Znalezienie atrakcyjnego kredytu na budowę domu nie jest łatwe. Zwracamy uwagę, że szukając takiego kredytu warto porównywać nie tylko podstawowe parametry. Duże znaczenie mają bowiem takie elementy jak np. sposób dokumentowania postępów prac. Poszukując kredytu na budowę domu zwykle zaczynamy od znalezienia najtańszych ofert. W tym zakresie kredyt na dom nie różni się istotnie od takiego na zakup mieszkania(...) czytaj dalej:
kredytyonline.hpu.pl/readarticle.php?article_id=80
-
Witam. W projekcie mam powierzchnię domu ok 160 m, a powierzchnię użytkową taką samą jak całkowitą. W domu jest pomieszczenie gospodarcze, garderoby, spiżarnia, które nie powinny się liczyc jako powierzchnia użytkowa. Czy w banku będą patrzec na to co jest wpisane w projekcie czy odejmą te powierzchnie i wtedy będzie szansa na kredyt z dopłatą? Dom jest już częściowo zbudowany.
-
Witam,
W 2009 r. wraz z małżonką wziąłem kredyt w programie Rodzina na Swoim w banku PKO PB. Poniżej warunki kredytu jakie wtedy otrzymałem:
- marża 2 procent, raty stałe, wartość kredytu 440 tyś w PLN, obecna rata ok. 1900 – 2000 zł.
- ubezpieczenie kredytowanego wkładu w wysokości 64300 na 36 miesięcy – 2121 zł.
- ubezpieczenie od pożarów na 12 miesięcy – chyba 352 zł (płatne co roku)
Spłacam raty regularnie ale za kilka miesięcy minie mi 36 miesięcy od wzięcia k...
-
Deutsche bank? Polbank?
-
Mam kredyt w CHF, płace ok. 900 zl miesiecznie w Millennium. Prowadzenie konta walutowego kosztuje 7 zl. czy przy takiej racie warto biegac do kantoru i kombinowac? Nie potrafię tego przeliczyc ile konkretnie moge zyskac. Moze dac sobie z tym spokoj?
-
Rodzice przekazali mi w darowiźnie (akt notarialny) dom. Rodzice mają słuzebnośc/dożywocie. Chcemy rozbudować dom o poddasze i urządzić tam mieszkanie dla siebie. Z tego co czytam i słyszę, banki nie dają kredytów z taką sytuacją. Czy rzeczywiście? Nic się nie zmieniło? (poprzednie posty są sprzed ok. 2-3 lat).
A moze jest możliwość rezygnacji z tej służebności przez rodziców?
Doradźcie coś pliiiis
-
Witam,
Mam takie podstawowe pytanie dotyczące zasad 'działania' kredytów hipotecznych, bo się w tym temacie kompletnie nie orientuję ;)
Powiedzmy, że zaciągam kredyt na 300 tys w PLN na 30 lat. W ciągu jednego roku sprzedaję obecne mieszkania i mam na spłatę całego kredytu. I teraz pytanie - ile muszę spłacić bankowi, zakładając,że bank nie pobiera opłat za wcześniejszą spłatę?
Czy będzie to całkowity koszt kredytu (czyli ok 580 tys PLN wg pierwszego lepszego kalkulatora w interneci...
-
Sytuacja nasza jest następująca:
oboje pracujemy w budżetówce - mąż żołnierz (3200 netto) i ja administracja (netto 3200). Nie memy zobowiązań kredytowych, żadnych kart i rat, limitu na koncie tez nie mamy. ja mam spłacony kredyt studencki i pospłacane raty(wszystko zawsze terminowo). Czy mamy szansę na kredyt przy 3-ce dzieci? Dodam że mieszkanie (do 50m2) chcemy kupić w programie RnS i je poprostu wynająć - bo mieszkamy w służbowym męża.
Pozdrawiam
-
Wziąłem 200.000 kredytu w EUR na 1,3% marży w DB, oczywiście oferta z łączonym produktem oszczędzania. Czy dobrze?
-
Mam kredyt w CHF. Do końca pozostało 17 lat spłacania, do spłaty zostało 73000 CHF.
Mieszkanie na dzień dzisiejszy jest warte jakieś 370000 zł czyli na razie kredyt nie przekracza wartości mieszkania.
Załóżmy jednak taką sytuację, że mimo wszystko nie jestem w stanie spłacać dalej kredytu. Jakie w tym momencie mam opcje?
Sprzedać mieszkanie i zostawić sobie kredyt?
Sprzedać z kredytem?
Poddać się "olać wszystko" i zostawić to bankowi?
Jak to w tym momencie może wyglądać?
Pozdrawiam...
-
Witam,
jestem właścicielem mieszkania o wartości ok. 350-400 tysięcy, z czystą hipoteką. Ponieważ powiększyła mi się rodzina, chciałbym przeprowadzić się do większego lokum. Znalazłem mieszkanie za 550 tysięcy. Chciałbym więc wziąć ok. 200 tysięcy kredytu, a resztę inwestycji sfinansować z wkładu własnego po sprzedaży mieszkania. Jaka jest kolejność działań? Czy najpierw muszę sprzedać swoje mieszkanie i dopiero wtedy zacząć się starać o kredyt, czy też możliwe jest wzięcie najpierw kredytu...
-
przy braniu kredytu hipotecznego ogromne znaczenie odgrywa marża narzucana przez bank.
jednak istnieje możliwość wynegocjowania niższej marży
-
Chcemy wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu, teraz już chcemy złożyć wniosek. Ma to być RnS. Koszystałam z expandera, ale jakoś mnie ich porady nie przekonały. Mamy wkład własny działka + 20 %. zrobione, na co się zdecydować ????????? Co sądzicie o PEKAO SA ???????