kredyty

(242 wyniki)
  • bez paniki ale pewnie walnie po kieszeni:( wyborcza.biz/Waluty/1,111132,17258264,CHF_drozeje__Bank_centralny_przestal_bronic_jego_kursu.html#MT
  • Witajcie, forum czytam od kilku lat, piszę pierwszy raz. Rzecz jest o kredycie hipotecznym i wynajmowaniu - czyli odwieczny problem ;) Zawsze wydawało mi się, że jak kredyt hipoteczny, to na 30 lat i całe życie w cieniu tego kredytu. Dlatego też nei brałam tego jakoś pod uwagę, takie zobowiązanie wydawało mi się straszne. Dodam jeszcze, że mąż jest zupełnym przeciwnikiem wszelkich kredytów. Ale kilka dni temu coś mnie tknęło i co nieco policzyłam. W ciągu roku, odkładając 30% pensji, naskł...
  • Witam, jest to mój pierwszy post, ale czytam to forum od dłuższego czasu. Proszę o radę. Mojemu mężowi zamarzył się dom i upiera się przy budowie. Ja się bardzo boję kredytu zwłaszcza, że szałowych zarobków nie mamy, a będzie jeszcze gorzej. Sytuacja wygląda tak: rodzina 2 + 1 (dziecko 5 miesięczne), mąż zarabia 4000 zł, ja na macierzyńskim dostaję 2500 zł (za miesiąc 60% z tego czyli 1500 zł, ale to tylko przez pół roku, potem wracam do pracy. Symulacja najkorzystniejszego kredytu w b...
  • Nie wiem jak to przeliczyć chodzi mi o ubezp. na życie które jest wymagane w Eurobanku a w ING nie. 1. Eurobank kredyt na 88 tys. wartośc nieruchomości 118tys marża 1.37% -oprocentowanie 4,76 prowizja 2% podwyższenie marży o 0.85% do momentu wpisu do hipoteki wycena nieruchomości 260 zl z banku ok. 500 zl. - przez rzeczoznawcę niezależnego ubezp. na zycie skladka roczna 270 zł( wymagane) ubezp. nieruchomości (wlasne, lub poprzez Bank)- wole wlasne...chodzi o ruchomości które nie sa za...
  • Zacznę od tego, że mamy kredyt we frankach wzięty w 2006r. Aktualnie po 8 latach spłacania w przeliczeniu na złotówki zostało jeszcze ok 220tyś. (oczywiście w związku z kursem franka znacznie więcej niż braliśmy), które musimy/chcemy(?) spłacić innym kredytem w złotówkach (po prostu nie możemy pozostać dłużej przy kredycie, który mamy, ponieważ za niezbędny dla nas aneks do umowy bank zażądał spłaty 54tyś. których po prostu nie mamy). Czy przy takiej transakcji na coś szczególnie powinniśmy z...
  • Witam cenię Was i to forum więc mam nadzieję, że ktoś z Was był wpodobnej sytuacji ;) Sprawa wygląda tak: w 2006 roku kupiliśmy m3 za 55 000, wzięliśmy kredyt na 15 lat-49000. Teraz wartość mieszkania podwoiła się. Chcemy w przyszłości kupić dom, taki za 400 000- 450 000. Będziemy mięli wkładu własnego ok 280 000, nie licząc tego naszego mieszkania. No właśnie bo nie wiem co z nim. Czy można dobrać kredytu? I sprzedać to mieszaknie? Bo jak byśmy to sprzedali to mieszkanie to bysmy mięli ok ...
  • Mam kredyt do 11.2015 roku gdzie miesięczna rata to 500 zł myślę aby nadpłacać ten kredyt i wpłacać 1500 zł policzyłam że skończył by nam się w czerwcu 2014.Ale było by to kosztem wszystkiego.Jak myślicie?
  • witam forum podczytuję od dawna, dopiero teraz odważyłam się napisać. Mam kredyt hipoteczny, wzięty we frankach w 2008, czyli kredyt większy niż wartość mieszkania. Na dodatek wzięty z konkubentem, z którym się rozeszliśmy. W mieszkaniu mieszkam ja, ponoszę wszystkie opłaty, czynsz, woda itd, natomiast sam kredyt płaciliśmy po połowie. Na nieszczęście mój ex stracił robotę i zapowiedział, że może go nie być stać spłacać dalej. Kredyt jest ściągany z mojego konta, przez parę miesięcy je...
  • Witam wszystkich :) Ostatnio zastanawiam się nad wzięciem kredytu hipotecznego. Nie byłaby to duża kwota - 105 tysięcy na małe dwupokojowe mieszkanko, małe miasto wojewódzkie (150tys. mieszkańców). Kredyt wzięłabym na mnie mama za względu na posiadanie zdolności kredytowej. Obecnie mieszkam z narzeczonym u teściów na wsi. Moja sytuacja: praca na umowę zlecenie, zarobki 1700zł - 2300 (ta sama firma od 3 lat) plus możliwość dorobienia większej kasy w lutym- marcu oraz w czerwcu. W razie c...
  • Mieszkamy w kawalerce. Udaje nam się co miesiąc odłożyć 1000zł ( gdybyśmy mocniej "zacisnęli pasa" udało by się więcej). W tym momencie mamy odłożoną kwotę na wyposażenie nowego mieszkania. Mamy 2 opcje: 1. Kupić większe mieszkanie na kredyt (100%), kawalerkę wynająć za ok 1200zł, więc musielibyśmy coś dokładać z pensji do rat kredytu. 2. Czekać, zbierać dalej i kupić większe mieszkanie za gotówkę. Szkoda nam się pozbywać kawalerki, bo ma wiele plusów...ale boję się, że któreś z nas str...
  • Na fali pytań o podejmowanie ryzyka, ja również zapytam o radę. Od 5 lat wynajmuję pokój ze współlokatorami, mniej lub bardziej uciążliwymi. Mieszkanie ma niski standard ale jest tanie. W przyszłym roku kończę 30 coraz bardziej mnie drażni mieszkanie z kimś. Zastanawiam się nad kredytem i sama nie wiem… Zarabiam ok. 3200. Rata ew kredytu byłaby na poziomie 1100zł. Na życie zostałoby mi 2100 więc teoretycznie ok. Rachunki (czynsz do spółdzielni (chcę mieszkanie w starym budownict...
  • Metoda dotyczy tylko tych, którzy mają jeszcze zdolność kredytową a chcą się zabezpieczyć na przejściowe trudności, powiedzmy przez rok. Biorę kredyt na maksymalnie długi okres i z minimalnie możliwym oprocentowaniem. Idealnie pod zastaw mieszkania. Rata wynosi 0,5% "wytworzonych" oszczędności miesięcznie, przykładowo 250 zł/mies od 50 tys oszczędności. W razie wtopy z pracą mam rok na znalezienie następnej. W tym czasie uczciwie spłacam bankowi a z reszty mam na dofinansowanie codzie...
  • Myślimy o zakupie mieszkania w związku z pojawieniem się drugiego dziecka. Do tej pory wynajmowaliśmy 2 małe pokoje(ok 1000 zł opłat). Mamy pewne oszczędności, więc kredyt jaki musielibyśmy zaciągnąć, to 100 tys. Nigdy nie mieliśmy żadnego kredytu, ewentualnie pożyczki z pracy, trochę się boję tej pentli na szyję. Tak dużo mówi się teraz o zwolnieniach i braku pracy. Nie wiem co zrobimy, jak jedno z nas straci pracę. W naszym mieście i tak ,,dużo" zarabiamy na państwowych posadach i raczej ni...
  • Mam pytanie czy osoba ktora nigdy nie brala kredytu, ale jej maz kiedys bral, czy ma szanse na kredyt na mieszkanie ? czy lepiej przed staraniem sie o kredyt na mieszkanie wziac jakis maly kredyt i go splacic zeby miec historię? Nie mam na mysli bogaczy, tylko srednio zamoznych ze tak powiem ;)
  • Mam parę dylematów związanych z finansami i mam nadzieję, że pomożecie podjąć jakąś decyzję.Niedawno przeprowadziliśmy się do naszego domu, który wybudowaliśmy. W domu da się mieszkać - ale z rzeczy niedokończonych to: -górna łazienka -ocieplenie i elewacja (nie robiliśmy tego z przyczyn pozaekonomicznych, gdyż budynek powstał w tym roku) -ogrodzenie -taras -"drobiazgi" - jakieś szafki wnękowe itp To wszystko w sumie na jakieś 50tys Wszystko co do tej pory zrobiliśmy to oszczędności + ...
  • Udało nam się znaleźć malutką działkę w naszym mieście na pod budowę domu, pół km od naszego obecnego miejsca zamieszkania. Ma kosztować 73.000. Obecny właściciel sam chciał się na niej budować, wygląda, że ma wszystko, czyli warunki zabudowy, ustalenia z mediami (woda, prąd, gaz, kanalizacja), nawet projekt, ale ten nam akurat nie odpowiada. Na pewno będzie potrzebne pozwolenia na budowę i jakieś inne "drobne" opłaty urzędowe. Pozwolenie na budowę może być wydane, sprawdziłam w urzędzie. ...
  • sobie spokój... Witam:) 10 lat temu dostaliśmy w spadku dwupiętrowy dom-bliźniak. Jesteśmy 14 lat po ślubie. Dom z tzw. dożywotnim prawem do mieszkania na jednym piętrze teściów. Ja przez pierwszych 6 lat uczyłam się- nie miałam na początku dochodów, potem stypendium doktoranckie, teraz od 4 lat pracuję. Mój mąż cały czas pracował. Mamy jedno dziecko. Dom kiedy go dostaliśmy był w opłakanym stanie- żadnych tynków, dach z eternitu, na zewnątrz nic nie wykończone. Przez te lata udało nam...
  • Padłam i prawie zeszłam na zawał. Oglądałam historię mojego kredytu na necie i co widzę? Bank BPH, w którym mam kredyt hipoteczny - bez ŻADNEGO UPRZEDZENIA - doliczył mi do salda kredytu 4000CHF, czyli kilkanascie tys zł! Opłata manipulacyjna z tytułu "przekroczenia dopuszczalnego obciążenia nieruchomości kredytem". Nie dostałam żadnego pisma, więc nie mogłam zareagować na czas (np. nadpłacić kredyt lub poprosić o aktualną wycenę mieszkania). Nie poproszono mnie też o dodatkowe zabezpieczenie...
  • Mam pytanie: czy gdy nadpłacacie kredyt, to czekacie, aż zbierze się jakaś większa kwota? np. pięciokrotność raty? czy też kapiecie nawet po 200 zł nie pytam o sensowność nadpłacania tylko o nawyki :)
  • Ślub wzięłam w 2008, bo blyma w ciąży, nie dało sie zyc u teściów, wzięliśmy kredyt n a jednopokojowe 300.000 (warszawska cena). W 2011 urodziło sie nam drugie dziecko. Ja nie pracowałam, pracował on. Teraz i ion nie pracuje. Nie wiem co robic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się