Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      na czczo

na czczo

(25 wyników)
    • co sie dzieje jesli wezme tyroksyne po sniadaniu , czy tez lepiej nie brac wcale tego dnia, tylko dopiero nastepnego??? zauwazylam, ze nie biorac wcale bardzo zle sie czuje i jestem koszmarnie senna, po prostu zwala mnie z nog. Biore 50 mg, a jednak i ta dawka dziala na mnie pozytywnie. Dzieki za odpowiedz.
    • Jaka powinna być insulina na czczo?Ja miałam ok.1,2 Labolatorium nie podało mi normy ,gdyż moja endokrynolog kazała wyniki zrobić w jej klinice i ona na insulinę nie każe pisać norm.Wydaje mi się ,że za niska.Natomiast cukier na czczo-77.Po godz.-108 a po dwóch 109(wynik powtarzany 2 razy).Niby w normie ,ale nie wygląda to na krzywą.Jak tylko skuszę się na coś słodkiego zaraz waga rośnie
    • Czy te wyniki trzeba robić na czczo czy nie?W jednym laboratorium robiłam TSH na czczo, a w drugim fT3 ft4 i anty tpo normalnie po śniadaniu około 10 . Jedno laboratorium mówi,ze trzeba na czczo, drugie nie i juz nie wiem. Wyniki mam dziwne i nie wiem czy mam powtarzać. TSH wyszło mi 5,50 norma do 5.01 ( na czczo) a ft3 3,69 (1,8 - 4,2) ft4 1,58 ( 0,8- 1,9) anty tpo <10Pogubiłam sie w tym wszytkim i teraz już nie wiem.Niby mam pełno objawów niedoczynności, alew laboratorium mi powiedzi...
    • Witam,powinnam przyjmować Euthyrox 50 1 tabletke na czczo,tylko że właśnie jest u mnie z tym problem,rano zapominam a jak pamietam o tabletce to czasem jest juz południe czyli juz nie biorę, mam pytanie czy mozna niekoniecznie na czczo? I czy wtedy ma takie samo działanie?
    • Moje dzieci mają 4 latka, dziś jednak lekarz zadecydowała, ze synek musi brać Euthyrox. Sama biorę, ale jak dać dziecku pół godziny przed jedzeniem? Tym bardziej, ze rano wstają i tak wcześnie do przedszkola i szoda mi go budzić jeszcze pół godziny wcześniej. No, ale jak nie ma wyjścia to będe.
    • Witam, jestem tu nowa, oglądając swoje pierwsze wyniki podejrzewam u siebie Hashimoto i subkliniczną niedoczynność tarczycy. Wizytę u lekarza mam dopiero 16 września, zatem proszę Was o interpretację moich wyników. TSH 8,35 IU/ml (norma: 0,55 - 4,78 IU/ml) FT3 3,04 pg/ml (norma: 2,3 - 4,2 pg/ml) FT4 1,10 ng/dl (norma: 0,89 - 1,76 ng/dl) a-TPO > 1300,0 IU/ml (norma <60,0 IU/ml) a-TG 110,40 IU/ml (norma <60 IU/ml) US...
    • Podstawowa i żelazna zasada badania hormonów to: 1. Pobierać krew bez zażycia tabletki hormonalnej ! 2. Badania robić najlepiej 6 tygodni po zmianie dawki leku. Trzecią którą tu kiedyś poruszałyśmy jest: 3. pobierać krew z żyły! a nie z palca! bo krew włośniczkowa może fałszować wynik... choć mnie się akurat zdarzało tak badać od czasu do czasu - to bardzo źle? Kolejna o której przy ostatnim badaniu się dowiedziałam to to by: 4. Krew pobierać zawsze o tej samej porze, najlepiej ...
    • Witam! Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, w jaki sposób zażywać te suplementy tak, aby wzajemnie nie przeszkadzały sobie we wchłanianiu, a przy okazji nie przeszkadzały we wchłanianiu Letroxu/Euthyroxu. Są pojedyncze informacje, np.: że żelazo 4h po hormonie, ale co z resztą? Czy selen i żelazo można łączyć podczas zażywania, itp., itd.. Załóżmy, że do rozplanowania dziennego mamy zażywanie następujących preparatów: 1. 1 tabletka Letrox/Euthyrox. 2. 2-3 tabletki żelaza SD/T...
    • w ulotce jest napisane, ze 2 godz, ale 2 lekarzy powiedzialo mi, ze pol godziny wystarczy, przy czym najpierw powinno sie euthyrox, potem sorbifer. na czczo, bo lepiej sie wchlaniaja. czy ktos z was przetestowal to na sobie?
    • Od kilkunastu już lat leczę się na niedoczynność ze skutkiem takim sobie( ciągłe dolegliwości i samopoczucie - zwłaszcza to psychiczne - byle jakie).Zmieniłam w międzyczasie 3 lekarzy- wszyscy dobrzy ponoć i z polecenia, ale żaden nie był w stanie mi pomóc. Żaden też nie nazwał właściwie mojej choroby po imieniu: czy to tylko niedoczynnośc czy także hashimoto?Poza złymi wynikami tsh, ft3 i ft4,wysokimi anty TPO, robione co dwa lata usg tarczycy pokazuje jej stałe zmniejszanie się...
    • W poniedzialek rano ide na badanie krwi (tsh, ft3, ft4) i nie wiem czy powinnam wziac tabletke tak jak zawsze o godz 8 rano? Czyli tuz przed badaniem? Nie wiem tez czy lepiej isc na czczo, czy nie. Prosze dajcie znac czy to ma jakies znaczenie. Pozdrawiam.
    • Zgodnie z forumowym wskazaniem podaję wyniki (robione przed tabl). Rutynowo biorę 50 Eutyroxu, czuję się nieźle,choć nadal mam kłopoty ze zrzuceniem wagi (dieta MM - 3kg po 1,5 miesiąca). Selen biorę (po badaniach ft zaczęłam) tsh 3,4 (0,27 - 4,20) ft4 1,55 (0.93 - 1,71) 80% ft3 2,81 (2,30 - 4,20) 27% Zgodnie z sugestią Rostedy zrobiłam ferrytynę 15,50 (10-291). Co teraz? Czy powinnam zrobić B12 (na czczo, po hormonie?)? Czy taką ferrytyną powinnam się przejmować, czy nie? W mojej ...
    • witam wszystkich serdecznie maoja 6 l. córka od ponad roku ma niedoczynnosc tarczycy, przyjmuje euthyrox25, ćwierć tabl co drugi dzień. Dwie kontrole robieone w kilkumisięcznych odstepach czasu były ok, natomiast w ostatni piatek wyszło nam TSH 4,58 (norma do 4,30). Załamana tym wynikiem powtórzyłam dziś badanie w innym labie i wyszło 2,13. Powiedźcie, co o tym sadzić? Nasza endo twierdzi, że jedno z badań jest błedem laboratoryjnym, że taka różnica jest niemożliwa. Tyle, że ostat...
    • witam, dziewczyny mam prosbe.Jutro ide robic badanie kortyzolu i rozumiem,ze mam byc na czczo i bez euthyrexu.Ale jak z pozniejszym badaniem tzn popoludniu.Moze jutro wcale nie brac tabletki zeby wynik byl prawidlowy?Moze ktoras wie i moze mi poradzic? dziekuje pozdrawiam Klaudia
    • A oto jak było na początku i jak jest teraz: 16 grudnia 2009 TSH > 60,00 norma 0,25-4,50 FT3 0,62 norma 2,6-5,4 FT4 < 0,08 norma 0,7-1,54 21 grudnia 2009 USG Tarczyca bez uchwytnych zmina ogniskowych, o znacznie obniżonej ehogeniczności. Wymiary: płat prawy: 53*25*22 mm, płat lewy: 53*20*24 mm, cieśń: 6 mm, Tchawica bez zmian. 22 grudnia 2009 Przeciwciała anty-TG: > 1000,00 norma 0,00-4,11 Przeciwciała anty - TPO: > 1000,00 ...
    • Odebrałam dzisiaj wyniki badań, które miałam zrobic przed kolejną wizytą. I oto co zastałam: THS 3,9 (0,27-4,2), FT4 15,86 (12,0-22,0), aTPO 69,2 (0-35)- w nawiasach normy podane na wynikach. Czy to oznacza, ze i ja mam hashi??? Muszę się przyznać, że w dniu badania wzięłam tabletkę i nie byłam na czczo - kiedy przygotowywałam się na badania i zapytałam czy muszę być na czczo i czy mam w tym dniu przyjmować hormon - pani z recepcji powiedziałam ze nie musze a tabletkę mogę wziąć....
    • Witam 14 listopada mam wizytę u mojej endo jak ostanio u niej byłam to wspomniała mi coś że mam zrobić bilans cukrowy mam w domu aparat do mierzenia cukru ale zapomniałam co mam dokładnie robic mierzyć po każdym posiłu czy jak ? Gapa jestem a teraz mi głupio do niej dzwonić nie choruje na cukrzyce wyniki mam w normie to nie wiem czemu to wymyśliła . Czy któras może mi podpowiedziec jak to robić czy jednak dzwonic do endo pozdrowionka Roma
    • Proszę o info w sprawie testu oddechowego na nietolerancję laktozy, gdzie w Warszawie można go zrobić, państwowo i prywatnie. Czy trzeba być na czczo , bez leków? Czy w sobotę (jutro dałoby się to gdzieś w Warszawie lub okolicach zrobić? Nasza lekarka endokrynolog uzależnia zmianę leku od wykonania testu. Jeszcze jedno - czy wykonuje się jakieś inne testy- może pewniejsze -(np z krwi) na nietolerancje laktozy, może innych składników euthyroxu np beta - galaktazy? Nic na ten temat...
    • Mam pytanie czy mozna przyjac olej lniany na czczo? I czy ma takie same dzialanie jak w ciagu dnia? Na czczo tzn. np. 30 min po euthyroxie bo ten lek trzeba najpierw, z samego rana. Słyszałam o oleju lnianym od dawna, stosuje go rowniez od dawna choc nie systematycznie. Bedac zupelnie nieswiadoma kupiłam go i mialam racje jak widac! Pozdrowienia
    • witam, zaczełam brać euthyrox przepisany przez endo, mam stwierdzone hashimoto. do lekarza poszłam z takimi wynikami: TSH (3gener.) 1.97 (norma 0,27-4,20) fT3 = 3.67 (norma 2,57-4,43) fT4 = 1,42 (norma 0,93-1,7) tarczyca niepowiększona, ale widać zmiany charakterystyczne dla Hashi. dziś 11 dzień odkąd biorę to pierwszy raz w życiu, wiem że to krótko, ale mam wrażenie że niemal od samego początku odczułam już działanie leku. dziś 11 dzien a ja zaraz oszaleję. Polepszyła się sprawa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się