Dodaj do ulubionych

CZY TO HASHIMOTO ?

10.09.10, 22:46
Witam,
jestem tu nowa, oglądając swoje pierwsze wyniki podejrzewam u siebie Hashimoto i subkliniczną niedoczynność tarczycy.
Wizytę u lekarza mam dopiero 16 września, zatem proszę Was o interpretację moich wyników.

TSH 8,35 IU/ml (norma: 0,55 - 4,78 IU/ml)
FT3 3,04 pg/ml (norma: 2,3 - 4,2 pg/ml)
FT4 1,10 ng/dl (norma: 0,89 - 1,76 ng/dl)
a-TPO > 1300,0 IU/ml (norma <60,0 IU/ml)
a-TG 110,40 IU/ml (norma <60 IU/ml)

USG tarczycy
Prawy płat tarczy o wym. 15 x 11 x 34 mm (obj. 3 ml)
Lewy płat tarczy o wym. 11 x 13 x 26 mm (obj. 2 ml)
Cieśń szerokości 1,6 mm
Echostruktura tarczycy jednorodna.
Nie stwierdzam wzmożonego przepływu przez miąższ.
Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych szyi.
Tchawica prawidłowej szerokości.

(Czy te płaty tarczycy nie są za małe - czy to nie jest ich zanik?)

Martwię się, czy te przeciwciała pozwolą zajść mi w ciążę sad

Obserwuj wątek
    • junkersica Re: CZY TO HASHIMOTO ? 11.09.10, 18:30
      Witaj.
      Tak, masz hashi ( przeciwciała+ mała tarczyca).
      Oprócz tego sporą niedoczynność. Nie napisałaś, jak się czujesz.
      Z ciążą się wstrzymaj do ustawienia hormonów.
      Dostałaś leczenie?
      Proponuję zbadać jeszcze ferrytynę, morfologię i B12.
      • milaemalka Re: CZY TO HASHIMOTO ? 11.09.10, 22:12
        Nie czekałabym na wizyte u endo tylko poszła w poniedziałek do rodzinnego.Nie musisz mówić,ze masz w tak krótkim czasie wizyte.Rodzinny na podstawie wyników musi ci dać skierowanie do endo i euhyrox-pewnie 25,które są dawka wprowadzającą. Przydaja sie przy zwiekszaniu dawki bo mozna je dzielic .Od wtorku mogłabyś juz zazywać( na czczo minimum pół godz przed posiłkiem).Endo powinien przepisac Ci dawkę większa. Wtedy -jeżeli nie dostaniesz informacji dla lekarza rodzinnego- skseruj recepte.Bedziesz mogła nastepne dostac od rodzinnego.Gdyby endo należał do zwolenników trzymania człowieka długo na małej dawce i chciał przepisac 25 to nie mów ,ze juz masz tylko bierz
        • alebla Re: CZY TO HASHIMOTO ? 13.09.10, 10:06
          Dziękuję Wam za odpowiedzi smile

Podaję jeszcze wyniki morfologii i glukozy na czczo.

Morfologia:
          % EOS 6,1 (norma 0 - 5)
          % LUC 5,1 (norma 0 - 4,1)
          Reszta w normie.

Glukoza na czczo: 104 (norma 70 - 110)

Moje objawy to wieczne zmęczenie, ale tak już miałam chyba od zawsze. Na wiosnę aż do lata jestem strasznie senna, ale wtedy zwalałam wszystko na pogodę.
          Brak mi energii i ciężko mi jest cokolwiek zrobić, jak już coś robię to dwa razy dłużej niż inni.
          Mało mnie co cieszy, przez co ograniczyłam kontakt ze znajomymi sad
          Ostatnio miewam zaparcia - przed urlopem dopadł mnie taki ból brzucha, że myślałm że skonam, a na urlopie (nad naszym morzem).
          Waga normalna, chociaż mąż mówi że przytyłam od ostatniego roku i faktycznie ze 3 kg - ale to jeszcze nie jest wiele.
          Mam łamliwe paznocie i kłopoty ze wzrokiem (od zawsze), włosy ok.
          Skora sucha na dloniach i stopach.

Dowiedziałam się, że siostrze mojej mamy w czerwcu br. zdiagnozowali hashimoto, ma identyczne objawy, jak ja.

Niestety nie dostalam sie dzisiaj do rodzinnego, zobaczymy jak bedzie jutro.

Pozdrawiam smile

• alebla po pierwszej wizycie u endo 14.09.10, 11:46
      Hej,

jestem po pierwszej wizycie u endokrynologa.
      Dostałam Euthyrox N 75
      I tydzień - po pół tabletce.
      Od drugiego tygodnia po całej tabletce.
      + Selen 100 (2 x dziennie)
      Za 6 tyg. badanie TSH

(Wyszłam od lekarza z mieszanymi uczuciami, bo rzucił na koniec, że mogę mieć bielactwo, świadczą o tym jaśniejsze plamki na rękach. Ja mu na to że to po opalniu, bo byłam niedawno nad morzem i w tych miejscach schodziła mi skóra. On - że to właśnie objawia się w takich momentach. Nie wiem co o tym sądzić, w takiej sytuacji chyba wszyscy chorujemy na bielactwo, naszczęście za dwa miesiące zmieniam lekarza.)
      • junkersica Re: po pierwszej wizycie u endo 14.09.10, 14:00
        Hej.
        Moim zdaniem bielactwo to całkiem prawdopodobna teza. Sama mam takie kropeczki i to może być łagodna forma tej choroby.
        Dostałaś leczenie, super, ale na Twoim miejscu wprowadzałabym lek powoli, to znaczy pierwszy tydzień 25, potem sukcesywnie dodawałabym 12,5, jeśli dobrze zniesiesz zwiększanie dawki.
        Dlaczego chcesz zmienić lekarza? Wydaje się być sensowny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka