Dodaj do ulubionych

Poziom cukru

31.10.05, 21:58
Witam 14 listopada mam wizytę u mojej endo jak ostanio u niej byłam to
wspomniała mi coś że mam zrobić bilans cukrowy mam w domu aparat do mierzenia
cukru ale zapomniałam co mam dokładnie robic mierzyć po każdym posiłu czy jak
? Gapa jestem a teraz mi głupio do niej dzwonić nie choruje na cukrzyce wyniki
mam w normie to nie wiem czemu to wymyśliła . Czy któras może mi podpowiedziec
jak to robić czy jednak dzwonic do endo pozdrowionka Roma
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Poziom cukru 02.11.05, 13:54
      proszę może to pomoże forum.gazeta.pl/forum/71,1html?f=13315
    • wiolczers Re: Poziom cukru 02.11.05, 14:07
      A nie chodzi tu czasami nie o bilans, a o krzywą cukrową?
      • iskial Re: Poziom cukru 02.11.05, 14:40
        Witam chyba tak rozmawiałam z moja endo i ona chce wykluczyć utajoną cukrzyce
        mam tez mierzyc cukier w czasie drgawek miesni które mi sie czasem zdarzają
        wartosci cukru u mnie na czczo sa w górnej granicy tzn 105 przy N70-120
        pozdrowienia Roma
        • wiolczers Re: Poziom cukru 02.11.05, 14:57
          No tak, poziom cukru na czczo powyżej 100 może byc podejrzany, chociaż ja
          czasami też taki miewam, ale osttatnio miałam 89 przy normie do 110.

Jeśli miałabyś robić krzywą cukrową, to musisz mieć na to skierowanie, inaczej
          nie da rady tego zrobić, nawet za opłatą. Najpierw mierzą Ci cukier na czczo, a
          potem wypijasz niesmaczny płyn, który jest glukozą i bodajże po 2 godzinach
          mierzysz poziom cukru ponownie.
        • iskial Re: Poziom cukru 02.11.05, 17:25
          Dzięki za info ,idę do mojej endo 14-go listopada to mi da skierowanie na razie
          mam mierzyć rano na czczo i po kazdym posiłku przez siedem dni i zapisywac
          wyniki . Pozdrowienia Roma
          • aagata4 Re: Poziom cukru 04.12.05, 20:33
            ja nie mialam żadneg problemu z uzyskaniem badania krzywej cukrowej za wlasna
            oplata i ... kosztuje smiesznie mało.... raptem 5 zł za jedno pobranie krwi i do
            tego trzeba kupic glukoze 50 gram w aptece bez recepty - koszt 4 zł.

jak masz aparat do mierzenia cukru w domu i kilka pasków do niego i wlasna igłę
            to mozesz sobei sama przeprowadzic to badanie ...

tu masz wiele dokladnych informacji...
            www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=26701&_tc=0C9619BF10584C69A67DEF6EA50A4083

ja postaram sie skrócić te potrzebne dla Ciebie, czyli napisze jak zrobic
            badanie na krzywą cukrową...

test przesiewowy:

1 pobrac krew na czczo z palca i kapnąć krople krwi na pasek od glukometru
            (zgodnie z instrukcją obslugi aparatu) - odczytać wynik i zapisać

2 wypic rozpuszczona w szklance wody (wziac wiekszy kubek aby sie zmiesciło)
            glukoze kupiona w aptece (50 gram) w ciągu 4-5 minut maksymalnie i za godzine
            powtózyc pobranie krwi i zapisać wynik ..

Test Diagnostyczny - robi sie go w przypadku gdy test przesiewowy wyszedl źle -
            czyli za duzo cukru ...

robi sie podobnie jak test przesiewowy tylko ze musisz kupic w aptece glukoze 75
            gram a nie 50 gram i pierwsze badanie robisz na czczo, drugie w godzine po
            wypiciu płynu a trzecie w dzwie godziny po wypiciu płynu.

tak wiec w laboratorium nie ma problemow aby zrobili ci za odplatnoscia -
            zreszta jak sie ma skierowanie od lekarza to i tak glukoze tzeba przewaznie
            kupic sobie samemu w aptece... a mozna to badanie zrobic w domu jak masz
            glukometr....

pozdrawiam

Agata
    • to-ja-007 Re: Poziom cukru 04.11.05, 15:16
      Roma
      watek caly czas jest - nikt watku nie skasowal!
    • iskial Re: Poziom cukru do Uli 04.11.05, 16:17
      Witaj wiem że jest ale jak go zakładałam to ktoś go skasował a po jakiś 15
      minutach sie znowu pojawił nie wiem ufo jakies czy coś smile))) pozdrowienia Roma
      • iskial Re: Poziom cukru do Uli 04.12.05, 15:01
        Witam wszystkich ,chciałam was zapytać jaki macie poziom cukru czy haszi ma na
        wyniki wpływ ja mierzyłam cukier nadczo i moje wyniki to 101 104 105 po posiłku
        ok 1/2godz 120 140 164 ,czy cukier zmierzony po zażyciu eutyroxu może być wyższy
        , endo przy ostatniej wizycie dała mi skierowanie na krzywą cukrową . byłam w
        laboratorium i tam pytanie to ma być dwu stopniowa trzy lub pięcio a ja rybka?
        no i znowu muszę się dodzwaniać do endo co miała na myśli bo w skierowaniu nie
        określiła.Czy robiłyście takie badanie i jak to długo trwa / pozdrowienia Roma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka