nerwowy

(17 wyników)
  • Witam. 5 czerwca urodziła się moja księżniczka. Była okazem zdrowia, dostała 10 pkt, ważyła 3650 i mierzyła 55cm. Wszystko było w normie. Początki były cudowne. Spała praktycznie cały czas. Sama zasypiała. Mogła lezeć godzine sama w łóżeczku i potrafiła bawić się sama ze sobą. Pierwszym sygnałem do niepokoju było kąpane. Po każdej kąpieli tak bardzo się denerwowała i zacikała rączki az jej siniały. Zlekceważyłam to bo przeciez robilam wszystko delikatnie Kąpałam ja nawet w pokoju zeby nie ba...
  • Mam taki problem. Moje dziecko jest dosyć nerwowe. Ciągle płacze, macha rączkiami i nóżkami a przy tym ciągle płacze (wrzeszczy). Nie jest to kolka bo jak ją przystawiam do piersi to się uspokaja (czasami pierś nie wystarcza). Widze jak strasznie się denerwuje i nie mogę na to patrzeć. Co z tym zrobić? Dodam, że córka ma 5 tyg.Proszę poradźcie. Z góry dziękuję.
  • chodzi o mojego 5 mies. synka. Ciezko go czymkolowiek zajac, prezy sie, zaciska piastki, nawet sie trzesie ze zlosci jak mu sie cos nie spodoba np nie moze sobie wsadzic zabawki do buzi. Tupie przy tym z calej sily w przwijak i wydaje rozne dzwieki. Obwiniam sie bo mialam dosc nerwowa ciaze i boje sie ze to zle wplynie na rozwoj mojego synka. Takie chwile pobudzenia zdarzaja sie dosc czesto. Oczami wyobrazni widze juz pasmo porazek, klopoty w przedszkolu, szkole itp. Zastanawiam...
  • Witam, Mam pytanie, mój 8-miesięczny synek podczas siedzenia, gdy jego raczki nie są niczym zajęte, np przy karmieniu, podczas czytania wykonuje nerwowe, szarpane ruchy rączkami - stale są w ruchu, obraca nimi, czasem potrząsa, nie patrzy na nie wtedy - nie ogląda ich, robi to jakby mimowolnie, wygląda jakby to taki tik był, czy coś w tym stylu.. Jak ma zajęcie dla rączek to już tych ruchów nie wykonuje, pojawiają się tylko jak się gdzieś zapatrzy/wyłączy itp. Czy to powinno mnie niepo...
  • Proszę was bardzo o jakąś poradę, wybieram się jutro z córką (3l) do pediatry, ponieważ jestem przerażona zachowaniem dziecka. Od prawie tygodnia zaczęła pokasływać robi to bez przerwy, choć o żadnej infekcji nie może być mowy, jeśli nie pokasłuje do ciężko zdycha. Mówi że ją gardełko nie boli tylko powietrze tak wypycha. Nasila się to przy jedzeniu, potrafi to robić co kilka sekund. Nawet jeśli dobrze się bawi i jest czymś zajęta to i tak ten objaw nie ustępuje. Córka jest dziewczynk...
  • U mojego synka (prawie 3 latka) występują przejściowe (kilka lub kilkunastominutowe) bóle brzuszka, zwłaszcza po jedzeniu. Czasami codziennie czasami co kilka dni, w ciągu dnia- kilka razy dziennie. Do tej pory zrobiliśmy następujące badania: morfologia, mocz, badanie kału na pasożyty + lamblie+ posiew kału. Badania nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Lekarz rozkłada ręce i twierdzi, że być może to na tle nerwowym. Dodam, że mały żadnych stresów nie ma. Co możemy jeszcze zrob...
  • czy ryzyko możliwych (wg producenta na ulotce od szczepionki odra-świnka-różyczka) zaburzeń neurologicznych po szczepieniu w takim samym stopniu dotyczą dzieci 12miesiecznych i 10cio letnich (druga dawka szczepionki). Czy "dojrzałość" ukł nerwowego 10 letniego dziecka w jakiś sposób lepiej chroni przed takim skutkiem?
  • Witam serdecznie! Przez ostatnie dwa tygodnie, a dokladniej dzien lub dwa po szczepieniach, zauwazylam u mojego 4,5 mies. synka drganie raczki, ktoremu potem zaczelo towarzyszyc drganie glowki. Na poczatku nie bylo to tak zauwazalne jak teraz, wiec zaczynam sie martwic coraz bardziej. Mieszkam w Stanach i konsultowalam sie oczywiscie z pediatra dziecka, ktory nie widzial nic dziwnego w takich drganiach i tlumaczyl je niedojrzaloscia systemu nerwowego. Jezeli system nerwowy dziec...
  • Cześć! Mam takie pytanie: moja córeczka czasem (jeśli jest podczas kolkowych boleści to częściej) miewa taką (jak dla mnie - laika) wersję odruchu Moro (mam nadzieję): wyrzuca rączki za chwilkę podnosi wzrok (tzn gałki oczne NIE uciekają "pod oczodół" - tak jakby wiodła za czymś oczkami), czasem dostaje drżenia rączek albo uleje. Trwa to jakieś ładne parę sekund po czym jest albo płacz albo zaczyna się normalnie rozglądać, machać rączkami itp. Byliśmy u neurologa po zakończeniu 4 tygod...
  • Panie Doktorze,mój synek ma 3,5 roku i od 1,5 miesiąca robi małe kupki w majteczki, wcześniej bardzo ładnie się załatwiał do nocniczka. Kupki wyglądają normalnie, nie ma zatwardzenia itp. Zdarzają się kilka razy dziennie i niemal codziennie. Wiem że on zdaje sobie sprawę z tego co robi, ale nie wiem dlaczego nie chce oznajmić mi swoich potrzeb. Czy to może być wynikiem stresu??? jest ostatnio jakiś taki smutniejszy i nerwowy czy to może mieć jakiś związek? co z tym zrobić? nie chcę już ...
  • Witam, Mój synek urodził się z 6 p. Apgar (brak oddechu), po 3 minutach 8p., po 5min. 9p., po 10min. 10p. W szpitalu powiedziano, że wszystko powinno być ok. Nie zrobiono mu USG przezciemiączkowego (nawet nie wiedziałem, że powinno być zrobione). Jesteśmy umówieni na wizytę u neurologa. W tej chwili (syn ma 5 tygodni) wygląda na to, że rozwija się normalnie (jest ciekawy świata, skupia uwagę na poruszających się przedmiotach i ludziach, odpowiada uśmiechem na uśmiech, leżąc na brzu...
  • Moja córka 10 lat ciągle narzeka że ją dusi w okolicach szyi zwróciłam uwage lekarzowi przy badaniu córki ale on stwierdził że jest wrażliwa [teraz jest chora na grype] ale ja już sama nie wiem czy robić coś w tym kierunku [jakieś badania] czy zostawić w spokoju i wierzyć lekarzowi do tego wciąz kołuje się jej w głowie może ktoś miał taki przypadek u swojego dziecka.Myśle o badaniach na tarczyce.
  • Panie doktorze,miesiac temu moja 4,5 letnia corka miala przeziebiony pecherz. Tak przynajmniej nam sie wydawalo. Sikala co kilka minut po kilka kropli ,ciagle miala parcie na pecherz. Brala przez tydzien furagine 3razy dziennie po tabletce. Pediatra kazala po 2 dniach po zakonczeniu kuracji zrobic bad, moczu.Mocz oglolny wyszedl prawidlowo w posiewie nic nie wychodowano. Po kilku dniach parcie na pecherz powrocilo. Zrobilam jej USG (nerki i wszystkie narzady w normie)Dziecko nie skarzy ...
  • co moze byc przyczyna napinania sie dziecka prężenia??? moja corka ma 15 miesięcy robila tak wczesniej i przestala a teraz znowu dziecko rozwija sie normalnie lekarze z przychodni tez nie widza nic niepokojacego. nia po prostu potrzesie tak jakby nerwowa byla i znowu spokój. nie wiem co robic chodze z mala do neurologa bo miala niska mase urodzeniowa potem stwierdzono ze ma asymetrie i ze trzeba na rehabilitacje jezdzilam mala po rehabilitacjach zawsze chorowala wiec przstalam j...
  • Panie doktorze, może jestem przewrażliwiona matką, ale niepokoi mnie oddech mojego 4-tygodniowego dziecka w czesie snu. Miarowy rytm jest zakłócony przez dość regularne (nawet co minutę) westchnienia, takie jak czasem po płaczu: wdech skada się z kilku krótkich, jak gdyby nerwowych wdechów, a wydech jest długi, głęboki. Potem parę, paręnaśnie normalnych wdechów i wydechów - i znowu. Dodam, ze synek urodził sie trochę za wcześnie, na przełomie 36. i 37. tygodnia ciąży, z wagą 25...
  • Chciałabym się zapytać co mozna podać 5 latkowi na uspokojenie go. Synek jest nerwowy czasami dostaje takiego szału że trudno nad nim zapanować. Nie jest agresywny. Podawałam mu melisę w syropie ale moze jest cos innego skutecznego. Chodzi mi o to aby mały troche się wyciszył. Pozdrawiam
  • Moja córcia od wczoraj dziwnie potrząsa główka, wygląda to jak tik nerwowy nie zależny od niej macha głową na "nie nie". Byliśmy u neurologa ale u niego nie dało się uchwycić tego tiku, kazał nam nagrać to kręcenie, a poza tym po badaniu wszystko w porządku rozwija się prawidłowo jak na 8 miesięcy. Co to może byc?, strasznie się martwię, bo to tak z dnia na dzień jakieś potrząsanie głową nie wiadomo skąd. Czy to objaw jakiejś choroby? Proszę o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się