nerwowy

(12 wyniki)
  • Panie Pawle, niestety mam taki problem... od dwóch dni zauważyłam niepokojące zachowanie u mojego niespełna 7,5 miesięcznego syna. Mały ma tak jakby tiki nerwowe, wzdrygnięcia. Ciężko mi opisać jak to wygląda, ale zauważyłam że przeważnie w momentach ekscytacji jego ciało czasem się delikatnie usztywnia, wzdryga, a główka jakby "skacze" w lewą stronę. Czasem zaciska przy tym usta. Trwa to bardzo krótko, max sekundę. Powtarza się to kilka razy dziennie. Wcześniej takiego zachowania nie zaobse...
  • Witam moja córka 3,5 miesiąca zaczęła strasznie machać głową przez sen. Przekręca bardzo szybko i nerwowo główkę z boku na bok, nieustannie. Czy to coś znaczy, uspokaja się gdy przyłożę jej rękę do główki.
  • Panie Pawle, nasza 7 - miesięczna córka zaczęła przekręcać się na brzuszek po ukończeniu 4 miesięcy. Robiła to bardzo chętnie, natychmiast po położeniu jej na plecki. Od jakiegoś czasu (kilka tygodni) przed zaśnięciem (na plecach) zaciska razem mocno piąstki na klatce piersiowej, sztywne wyprostowane nóżki unosi i opuszcza i ma mocno zaciśnięte usta. Na chwilę się rozluźnia i potem znowu, aż zaśnie. Od kilku dni położona na plecach wcale nie przekręca się na brzuch tylko właśnie tak si...
  • Panie doktorze podczas snu mój 2 miesięczny synek macha rączkami dość intensywnie a od czasu do czasu płacze podczas prawie każdego snu przez co prawdopodobnie się budzi, czy to jest normalne? jak mogę mu zapewnić spokojny sen? i co jest przyczyną takiego zachowania? bardzo mnie to niepokoi. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Mam pytanie dotyczące drżenia nóżki. Synek ma 7 tygodni. Przy porodzie dostał 10pkt, lekarz na kontroli nie widział u dziecka nic niepokojącego. Martwi mnie jednak ,że synkowi czasami drży nózka (nie potrawię powiedzieć czy tylko jedna czy obie). Wydaje mi się ,że teraz już troszkę rzadziej niż wcześniej. Synek bierze 1/2 tab. wit B1. Czy to jest bardzo niepokojace,czy wymaga wizyty u neurologa?
  • Panie PAwle, drobie forumowiczki, mam prawie półrocznę córkę, która jakieć 6tyg temu zrobiła się bardzo nerwowa. Parę razy dziennie awanturuje się, wpada w histerią choć wcześniej była do "rany przyłóż". Ma to miejsce najczęsciej wtedy kiedy jest zmęczona i nie może usnąć. Staram się uprzedzać jej "ataki" ale nie zawsze się to udaje. Córka dobrze rozwija się ruchowo - pełzając pokonuje duże odległości i generalnie rozwuj ruchowy u niej dominuje. Gorzej z rozwojem mowy. Praktycz...
  • Moja 6 tygodniowa córeczka ma drgające kończyny. Parę do kilku razy na dzień drgają jej nóżki lub rączki, są to ruchy niesymetryczne, tak jakby strzepywanie. Zauważyłam takie ruchy bardzo sporadycznie jeszcze ok3-4 tyg. temu, ale od jakiegoś czasu są prawie codziennie. Czy może to być coś niepokojącego? Z czym związane są takie ruchy kończyn? Dodam, że jest trochę spięta, ale pediatra stwierdziła, że to nie WNM.
  • Moje dziecko ma 6 miesiecy i od kilku dni jak sie denerwuje strasznie trzesa mu sie raczki.chodzilismy do neurologa jak byl mniejszy bo mial WNM.Ostatni raz bylismy w grudniu i lekarz powiedzial ze rozwija sie juz dobrze i kolejne wizyty juz nie beda potrzebne.Jednak niepokoja mnie te jego raczki.Dodam ze jest bardzo nerwowym dzieckiem.A moze to jest normalne u dzieci i ja przesadzam? Czy ktos mial jeszcze taki przypadek?
  • witam jestem mamą 3 tygodniowego maluszka o którego strasznie się boję przed jego urodzeniem w piątym miesiącu ciąży musiałam urodzić martwego synka w tej ciąży też zaczeły się problemy od 34 tygodnia groził mi przedwczesny poród i maluszek zachamował swój wzrost w konsekwencji urodziłam przez cięcie cesarskie w 39 tygodniu bo maluszek w usg wyglądał na 35 tydzień. synek urodził się z wagą 2700 i 53 długi był bardzo okręcony pępowiną i pępowina miała błoniasty przyczep dostał 10...
  • Witam Proszę o pomoc i poradę. Zauważyłam że mojej 3 tygodniowej córeczce drżą rączki i czasem nóżki. Szczególnie jak się ją ubiera, przebiera. Nie jest to odruch Moro. Wygląda to jak by miała dreszcze. Proszę o pomoc bo do neurologa terminy na kwiecień!!!! Z góry dziękuje za pomoc
  • Moja coreczka ma 4,5 tygodnia i od 2 dni zauwazylam ze czasami, przez moze 2 sekundy dgra jej nozka. Czy mam sie niepokoic? czy wynika to z niedojrzalego jeszcze ukladu nerwowego? pozdrawiam
  • Panie Pawle,wyczytałam na jednej ze stron dotyczącej wychowania dzieci, że hustanie maluszków w huśtawce ponizej 2-go roku życia może żle wpływac na rozwój dziecka.Napisano m.in. że nie korzystnie odziaływuje to na układ nerwowy i przedsionkowy maleństwa.Proszę napisac co Pan sądzi na temat huśtania w Huśtawce 6-miesięcznego maluszka.Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się