Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      nerwowy

nerwowy

(17 wyników)
    • Witajcie, od dłuższego czasu intryguje mnie, czy isnieje związek między nerwowościa dzieci, a okresem ciąży? Mój półtoraroczny syn jest coraz gorszy - jest bardzo niecierpliwy, złosliwy, nerwowy, nie potrafi nic dokończyc, szybko wpada w histeryczna złość. Kiedy byłam z nim w ciąży, to własciwie jedynie przez dwa tygodnie 8 miesiąca miałam troche spokoju. Od 1 do 9 miesiąca mój mąz wykańczał mnie psychicznie. Twraz zastanawiam sie, czy synek jest taki nrwowy, bo "wyrósł" na adrena...
    • Mój brat często klaszcze lub gwiżdże i wykonuje różne,systematycznie- powtarzające się odruchy.Trwa to już rok i martwię się o niego :/ Mój tata jest impulsywnym człowiekiem i często krzyczy na brata,odpycha go gdy "mały" chce się przytulić itd. Nie ma między nimi dobrego kontaktu. Nie wiem co robić-doradźcie...
    • Mój syn ma 8 lat. Tiki nerwowe zaczeły się juz w przedszkolu. Te tiki to mruganie okiem i dziwne otwieranie buzi co chwilę. Ma czasem też różne natręctwa takie jak podciąganie skarpetek (ale juz mniej)Musze dodać, że Emil jest alergikiem z AZS. Więc nerwowe drapanie też się zdarza. Idę za parę dni do neurologa, ale chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem. Innych większych problemów nie mam , może czasem jest trochę za nerwowy.Uczy się bardzo dobrze mimo, że w domu ...
    • Tak sobie czytam posty o klapsach - dawać czy nie dawać, szarpać, czy krzyczeć, o Szwecji, gdzie idzie się siedzieć za bicie dzieci itp. I tak sobie myślę, że tu nie chodzi o zasady, przekonania czy własne doświadczenia ("byłam bita, ale wyrosłam na ludzi"), a raczej o to czy potrafimy nad sobą panować, czy zjadają nas nerwy, mamy stwierdzone medycznie nerwice, czy "tylko" wybuchowe charaktery. I nie ma znaczenia, czy nasze dzieci są "trudne", czy "grzeczne". Osobiście nie była...
    • ------------------------------- ------------------------------- ---------------- -- Jesteśmy po ślubie dziesięć lat. Mamy niewielkie (ale własne mieszkanko) i dwójkę wspaniałych dzieci. Niestety, od jakiegoś czasu w naszym małżeństwie bardzo źle się dzieje. Kłącimy się o drobiazgi. W dodatku coraz częściej. Ja praktycznie nie wychodzę z domu sama. Zawsze zabieram z sobą dzieci lub na 40 min. zostawiam je z teściową która mieszka pod nami. Męża nie ma w domu całymi dniami. Dużo pra...
    • Mój mąż jest bardzo spokojnym i opanowanym człowiekiem, ja natomiast jestem strasznie nerwowa, bardzo łatwo wyprowadzić mnie z równowagi. Moje pytanie brzmi czy z racji tego ze ja jestem nerwowa, moje dziecko w przyszłosci odziedziczy charakter po mnie? Jak to wygląda u Was lub Waszych znajomych? Gdy jedno z partnerów jest bardziej wybuchowe to jest większe prawdopodobieństwo że dziecko tez takie bedzie? Proszę o opinie. Pozdrawiam
    • Witam. Jestem mamą 3 letniej Oli. Ola jest bardzo żywym , spostrzegawczym dzieckiem. Jest wesołą, mądrą dziewczynką. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że nie potrafię sobie poradzić z pewną rzeczą, która cechuje Olę, a mianowicie to, że prawie wszystko ją irytuje. Na przykład karze mi wycierać sobie rączki, które już są wytarte, nie podoba jej się daszek w spacerówce, nie podoba jej się ściągacz w kurtce, nie pasuje jej wiele rzeczy. A najgorsze jest to, że dostaje przy ty...
    • Mój 3-letni synek przygryza dolną wargę. Nie wiem skąd wziął Mu się taki nawyk... W każdym razie skóra poniżej dolnej wargi jest mocno podrażniona. Co gorsze On nienawidzi smarowania siebie czymkolwiek i gdziekolwiek więc tylko w czasie snu smaruję Mu trochę to miejsce i dzięki temu jeszcze nie porobiły się rany. Rzecz w tym że to u Niego taki odruch i On niby rozumie że ma tego nie robić ale ciągle robi. Obiecuje że nie będzie ale nic z tego. A zwracanie uwagi nie przynosi skutku bo ja...
    • Witam, jestem mama 16 miesiecznego Jana. Od jakiegos czasu zadaje sobie pytanie czy jestem zla matka. Wszystko przez to ze moj syn jest strasznie krzykliwym dzieckiem. Oprocz slow mama i czasem tata, nie potrafi nic innego powiedziec. Tylko sobie gada po swojemu. Jesli cos chce to krzyczy, a wlasciwie piszczy. Jak tego nie dostanie to wpada w zlosc i placze lazami jak groch. Nic nie mozna mu wytlumaczyc. Staram sie byc spokojna, ale po paru minutach jego pisku mam dosc. I dostaje ...
    • witam. moja corka ma 14 m-ecy.... od jakiegos czasu jest bardzo nerwowa. jak nie moze isc gdzie chce, to probuje sie rzucic na ziemie. Jak nie chce usiasc do fotelika - wkladam na sile, jest placz, trzaska glowa o oparcie, drapie sie po swojej twarzy, ciagnie za wlosy ( a ma ich sporo). Jak mam ja na rekach i cos jej nie pasuje, to wczoraj machnela na mnie reka. JAK NA TO WSZYSTKO REAGOWAC??
    • Moja córa ma 3 lata i dziwnie się zachowuje- szybko zmienia nastrój, złości się, popłakuje w nocy- od niedawna się tak zachowuje, czy jej coś dolega? W nocy mówiła, że boli ją ucho, a rano była nowo narodzona, w przedszkolu znowu marudziła, ale ją ponoć nic nie boli- nie wiem czemu wydaje mi się, że ona symuluje, a lekarzy zaś panicznie sie boi i nie chcę ją dodatkowo narażać na stres. Byłyście w takiej sytuacji? pomóżcie
    • Mam kłopot. 3 letni Synek od jakiegoś czasu stał się bardzo nerwowy, histeryzuje, płacze i jęczy. Od 3 miesięcy ma siostrzyczke, ale kłopoty zaczęły się wcześniej: miał 2.5 roku. Na początku myślałam, ze to nowa sytuacja, potem, ze mu jakoś przejdzie, ale sytuacja się pogarsza. Dodatkoow zaczęły się problemy z jedzniem, prawdopodobnie na tle nerwowym. Jak maly słszy: jedzenie, to wpada w spazmy i krzyczy,Że "Nie lubie jesć!!!" Ale coś jeśc przecież musi... Próbowałam, go przegłodz...
    • Witam. Mój problem polega na tym, iż mój 4 letni synek co chwila robi różne dziwne rzeczy. Podobno nazywa się to tikami nerwowymi. Teraz jest na "etapie" potrząsania głową, wcześniej było chrząchanie, pociaganie nosem. Trwa to już mniej więcej od 8-9 miesięcy. Myslałam, ze minie samo, ale chyba jednak nie. Czy powinnam się z nim udać do psychologa dziecięcego? Nie wiem czy jest to wynikiem podpatrzenia u kogoś czy "wychodzi to z niego", bo ma na przykład nadmiar nagromadzonych w ...
    • Mam 3-letnią córke, która juz od wielu miesiecy nie uzywa pieluch i bez problemu rozpoznaje swoje potrzeby fizjologiczne. Oczywiście zdarzały jej sie wpadki, kiedy zrobiła siusiu w majtki,ale zdarzyło się to 3-4 razy niechcący. Jednak od około dwóch miesiecy córka zsikuje się w majtki jakby na zawołanie, robi to niemal ostentacyjnie i jestem pewna że złośliwie. Zdarza jej się to najczęściej, gdy na niej coś wymuszam, karzę coś zrobić. Sika w majtki jakby chciała pokazać,że i tak zr...
    • Moja córcia ma 1,5-roczku i ten okropny nawyk brania wszystkiego do buzi. Już nie mam siły, kiedy to minie? Wiele znajomych dzieci już wyrosło z tego etapu a moja ciągle wszystko oblizuje. Jak jest u Waszych maluchów?
    • bylam juz z córeczką u psychologa w zlobku,tzn w jej sprawie,powiedziala,ze mam jej tlumaczyc,mowic-widze ze jestes zla ,powiedz mi co sie stalo itp...tyle ze ona wklada paluchy do buzi i idzie zima,więc nie moge jej pozwolic na lezenie na ziemi,po 1 zimno, po 2 wczesniej dotykalanp. patykow na ziemi(po psach),wywalila sie na ręce,babrala w piachu,wiecie o co chodzi- kupa brudu i zarazków..inaczej pozwalalabm jej na rzucanie sie na ziemie i odeszla,bo w koncu poszlaby za mną,ale w ...
    • Szukam pocieszenia... NIe wiem. Moi mali synkowie kloca sie czesto, bija, gryza, popychaja. NIe caly dzien, ale czesto. maja po 2,5 i 4 lata. Ja jestem strasznie nerwowa. Na poczatku jestem spokojna, probuje jakos pogodzic ich, a potem krzycze, albo lapie ich za reke czy ramie. Czesto na pewno za mocno, co jeszcze poteguje placz lub awanture. Czuje wtedy w sobie taka agresje. NIe moge prawie nad soba zapanowac. Strasznie mnie to meczy. Zaraz tez mam wyrzuty sumienia, zauwazam o ja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się