norma

(12 wyniki)
  • podobno telewizja publiczna posługuje się normą wzorcową jęz. polskiego. przesuwamy więc od dzisiaj akcent na początek wyrazów (obszerniejszy komentarz-"Dzień świra", zawody rozgrywamy na hali (górale zasiali owies-to by się nawet ładnie łączyło z akcentem inicjalnym), a jedne zdarzenia stają się przyczynkiem innych. macie jeszcze jakieś ciekawe przykłady twórczej inicjatywy megamózgów redagujących teksty w tivi?
  • Dlaczego to [ponczo] uwsteczniono do [poncho]? - (1.) (tekst Dyktanda dorocznego w Katowicach). Przyjęło się ono, spolszczyło a zawraca w piśmie jak te [dżinsy] do [jeansów] - (2.) Podobnie jak [lider] fluktuuje nazad do [leader] - (3.) . Czy brać tę tendencję jako dziwaczenie dziennikarzy zmanierowanych demonstracją: "Oto Ja, znam angielszczyznę/ hiszpańszczyznę"? Lepiej niż polszczyznę. hi, hi, hi?.. . Jak normatywnie rozstrzygnąć? Spolszczyliśmy w pismie: (1.)? (2.)? ...
  • Czy w takich przypadkach dopuszczalna jest pisownia rozdzielna: nie znana mi kobieta nie znanych mi ludzi nie odkrytym magikiem odpowiada nie pytana nie odbiegający od norm ???
  • Czy warto, by redakcja pisma, dająca w swoim nekrologowym zakątku miejsce takiemu zapisowi: [zmarł] ...[i]Vice Prezes Zarządu firmy "MLEKPOL" S.A.[/i]... mogła skontrolować nekrologowi, jeśli już nie samą jego treść, to treści tej ortografię? Na np. [odszedł] „...wiceprezes zarządu firmy "MLEKPOL" S.A. ..."? Klient płaci i wymaga?
  • Wiem - ja "po trochu" (a może zapomniane: "po trosze") rodem zza Buga - i nie słyszę u siebie i u mojej połowy stamtąd rodziny takiej wersji tego typu mowy. Mieszkam na ziemiach odzyskanych - tu nawet rezerwat nazwano "Pawski Ług" - nie: "łęg" - tak tu dużo repatriantów, że nie "kłuje" w uszy taki zapis rodem z ruskiego pogranicza. Ergo: jak norma polszczyzny literackiej traktuje zwrot "trochu" np. w tym poniżej: TROCHU się zakałapućkałem w "zzabugizmach"?
  • To griffonage czy ten griffonage?
  • Spotkałam się ostatnio z opinią, że ogólnie używana pisownia "wszechpolak" jest niepoprawna i że prawidłowa forma powinna brzmieć "wszech-Polak", tak samo jak np. nie-Polak. Czy to prawda....?
  • Więc jak?
  • Dziś w radiowej Dwójce zadano konkursowe pytanie: „Gdzie urodził się Rafał Blechacz i jak brzmi nazwa mieszkańca jego miasta.” Na pierwszą część pytania odpowiedź jest prosta, bo dziś już każdy wie, że w Nakle. Jest więc mieszkańcem Nakła – to wybór najprostszy. Ale my tu przecież nie będziemy się zadowalać takimi łatwymi rozwiązaniemi. Wybierzmy formę najciekawszą z tych, na które pozwala – a nawet nie pozwala! – język: nakłanin - naklanin i dal...
  • Wczoraj uslyszałam w telewizji epitet "piłka bezszwowa". Czy to dobre słowo na określenie piłki, która nie ma szwów? Czy w ogóle takie slowo istnieje?
  • Polska Norma dotycząca systemów jakości (odpowiednik ISO 9001) wprowadza pojęcie "auditor", zapewne wzięte wprost z oryginału normy. Czy nie należałoby raczej użyć słowa "audytor" skoro w j. polskim już mamy "audytorium" (z łaciny) i "audycję"?? "Auditor" trochę przy tym kłuje w uszy.
  • dwa radia, trzy radia, cztery radia, a pięć? pięć radii czy pięć radiów ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się