Forum Auto-Moto Prawo jazdy
ZMIEŃ
      obrotu

obrotu

(54 wyniki)
    • Właśnie zaczynam jeździć po odebraniu prawka i musze powiedziec, że początkowo stres jest podobny jak przy egzaminie. Jednak jazda samemu bez "podpowiadacza" z boku wymaga wprawy. Mi np. wszystko chrzani się ze zmianą biegów. Przy jakich obrotach (ok. 3000???) powinno się zmieniać biegi? Pamiętam, że instruktor mi mówił, że jak ruszam z jedynki to przy ok. 3000 a poźniej przy trochę mniejszych. Jak to w końcu jest? Poza tym gdy zmianiam bieg z 1 na 2 to trochę mi żabkuje... czemu ...
    • czy moze mi ktos napisac przy jakich obrotach silnika nalezy zmieniac dany bieg, wiem, ze to glupie pyt. ale bardzo wazne, prosze o odp, pozdrawiam
    • Dzisiaj zawalilem egzamin ... na placu manewrowym. Na jazdach łuk wychodził mi praktycznie za każdym razem i nie miałem z tym większych kłopotów. A dzisiaj, kiedy wykorzystałem sposób "3/4 obrotu, gdy pierwszy słupek znajdzie się między dwoma bocznymi szybami" poprostu nie wypalił. Znalazłem się za łukiem. Nie przywaliłem w żaden słupek, ale wyjechałem za linię (w prawo). Wkurzyłem się maksymalnie. Na siebie najwięcej. Nie wiem czy place Imoli są od placów WORDA, ale zaproponowa...
    • słyszeć je to jedno, a czuć ...:) to znacznie ułatwia jazdę
    • Witam wszystkich. Pierwszy raz jestem na forum za to już trzeci raz nie udało mi się zdać prawa jazdy na kat A. w Tarnobrzegu. Z tego co zaobserwowałem większości zdających przede mną osób, bez problemu udawało się przynajmniej przejechać "ósemkę". Na dodatkowych jazdach w szkole nie mam większych problemów z pokonaniem tego elementu egzaminu jednak w czasie jego trwania nie wiem, mam trudność nawet z włączeniem drugiego biegu w motocyklu. Te 2 motocykle, na których się zdaje egzamin na ...
    • 10km/h - 2 bieg 30km/h - 3 bieg 45km/h - 4 bieg 70km/h - 5 bieg czy takie prędkości są odpowiednie?
    • Czy "górkę" pokonujecie tylko na sprzęgle? Chodzi mi o egzamin. Czytałam nie raz że, ktoś dodaje gazu, silnik zawyje, samochód wystrzeli. Ja robię górkę tylko na sprzęgle i hamulcu awaryjnym (pomocniczym, jakkolwiek się zwie). Odpuszczam sprzęgło do momentu uzyskania odpowiednich obrotów czyli drżenia auta, odpuszczam hamulec i autko łagodnie, bez staczania się, podjeżdża do góry. To samo się tyczy parkowania - sprzęgło, półsprzęgło (no chyba że pod krawężnik lub większe wzniesi...
    • Kto z was oblał egzamnin na łuku w Cz-owie? jaka była tego przyczyna?
    • Witam:) Przede mną egzamin na prawo jazdy, ponieważ podczas kursu jeździłem tylko puntem mam pytanie jeśli chodzi o corsę:) Chodzi mi tutaj o łuk. Kiedy zaczynamy cofać mijamy po prawej 2 słupki blisko siebie, jadąc puntem, gdy ten 2 słupek znajdzie się na środku przednich drzwi robie 1 obrót kierownicą. Auto idealnie bierze łuk, jedyna trudność to wyprostować w odpowiednim momencie (co nie jest trudnościa:) ) Teraz moje pytane dotyczy corsy, jesli ktos spotkał sie z moją metodą...
    • Proszę o odpowiedź - czy zmiana biegu z niższego na wyższy uzależniona jest od prędkości czy od obrotów silnika?
    • egzamin(10)

Powiedzcie, jak to możliwe, że na kursie łuk robiłam idealnie, a na egzaminie nie zrobiłam! Wyjechałam za linie...
    • mam pytanie co do parkowania. czy przy parkowaniu skosnym moge zawrocic, tzn wycofac w lewo i jechac w ta strone z ktorej przyjechalem? jaki macie sposob na prakowanie prostopadle? wydaje mi sie ze najlepiej ustawic sie jak najdalej auta, ktore juz stoi, podjechac pol metra i wtedy na calego skrecic? a w rownoleglym tylem? tyl ustawic na rowni z tylem drugiego czy jak? pozdrawiam!
    • Witam, mam kilka pytań odnośnie filozofii jazdy. może to brzmi głupio ale mój instruktor jazdy nie wytłumaczył mi tego. nie rozumiem działania samochodu w takich kwestiach jak: kiedy powinienem zmieniać biegi ? (instruktor powiedział że na "wyczucie" :/ ), czym się różni diesel od innych silników ? im większa pojemność silnika tym większa wydajność ? jak jeździć ekonomicznie ? jak działa automatyczna skrzynia biegów ? co oznacza napęd na 2 i 4 osie ? jak ruszam samochodem, często to ...
    • Cześć. Chciałam się z wami podzielić moim doświadczeniem, bo na pewno wielu osobom może to pomóc. Ja od kilku dni cieszę się zdanym egzaminem na Odlewniczej w Warszawie. Zdałam za 4-tym razem. Chciałam opowiedzieć o moim 2-gim podejściu. Oblałam wtedy na łuku.Zostałam zaprowadzona na placyk i miałam zrobić jazdę po łuku tyłem. Byłam nauczona, że jak zobaczę drugi słupek w tylnej prawej szybie na środku to wtedy 3/4 obrotu. Metoda w 100% działa. Ale wtedy przeżyłam szok bo nie by...
    • cwiczylam tyle czasu przed egzaminem, luk wychodzil mi prawie prefekcyjnie dzieki metodzie - przy drugim slupku 1 i 1/4 obrotu kierownica. poszlam z nadzieja na egzamin, zastosowalam metode i wyjechalam za linie i to bardzo sporo. luki na egzaminie sa o wiele dluzsze niz te na ktorych sie cwiczy. dodatkowo nic nie widzialam, bo padal deszcz, obraz za szybami byl rozmyty. i sie zalatwilam. tez mi metoda.... nastepnym razem bede juz jechac na wyczucie, ale i tak pewnie jestem beznadziejna...
    • Moje pytanie może trochę dziwne, ale jestem początkującą kursantką i zbijają mnie z tropu określenia "odkręć jeden obrót w parwo, potem jeszcze pół, potem wyprostuj" i w konću pogubiłam się- ile tak naprawdę można zrobić obrotów kierownicą? A nie mam niestety samochodu w domu, żeby nnajzwyczajniej wsiąść i dowiedzieć się sama. Czy ktoś będzie tak miły, żeby mi to wyjaśnić?? pozdrawiam
    • , jestem dopiero po 6 h jazdy , idzie mi calkiem dobrze hmm ale jestem ciekawa jak w temacie. moj instruktor od razu wiedzial jak mi sie zdazylo wrzucic np 4 zamiast 3 , jak to zauwazyc ? po obrotach ? na wyczucie?
    • Niezwykle to wszystko odkrywcze. Brawo panowie;)
    • "gdy PRZÓD* auta widać w połowie szyby skręcić max. w prawo" *no właśnie...PRZÓD czy TYŁ?? ;D pytanie może i głupie, ale byłabym wdzięczna, gdyby jakiś doświadczony kierowca podpowiedział ;)))
    • Oblałam dziś na łuku. Kompletna załamka, bo było to moje drugie podejście, poprzednim razem zaliczylam plac, oblałam na mieście. Przed egzaminem brałam dodatkowe godziny u innego instruktora i ten dał mi nowy "sposób" na pokonanie łuku. Na lekcjach wszystko ok, na egzaminie pierwszy raz w życiu najechałam na linie, a za drugim razem przewróciłam słupek. Proszę raz jeszcze napiszcie sposoby na łuk, bo Ja zaczynam wątpić,czy to kiedyś zalicze. Pierwszy sposób jaki znam to taki, że jak ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się