po operacji

(13 wyniki)
  • Witam mój synek jest 1,5 roku po operacji wodonercza prawostronnego,jestem zaniepokojona dzisiejszym usg ponieważ obraz na nim był gorszy niż pół roku temu to znaczy chodzi głównie o miedniczkę która zmniejszyła się z 22 mm z przed operacji do 11mm i właśnie teraz znowu powiększyła się do 17 mm,dodam że syn od zabiegu czuje się doskonale nie miał żadnych infekcji dróg moczowych więc niepokoję się skąd to poszerzenie dodam że przyczyną wodonercza było dodatkowe naczynie biegunowe ,które ucisk...
  • DZIS WŁASNIE WRÓCIŁAM ZE SZPITALA ZE SWOJA CÓRECZKĄ, KTÓRA NIE DŁUGO SKOŃCZY 9 MIESIECY.MIAŁA ODPŁYWY PECHERZOWO-MOCZOWODOWE III i IV STOPNIA REFLUKS.MOGE POMÓC ODPOWIADAJĄC NA WSZYSTKIE PYTANIA.JUZ TERAZ WIEM CO TO ZNACZY.NAJGORSZE BYŁY TRZY DOBY.DLATEGO ZE PO OPERACJI STRASZNIE DŁUGO UTRZYMYWAŁA JEJ SIE TEMPERATURA 39 STOPNI.LEKARZE NIE WIEDZIELI CO SIĘ DZIEJE.TEMPERATURA NIE SPADAŁA TEZ PRZEZ KOLEJNE DNI AZ W KOŃCU ZBILI JEJ DOUSTNYM PŁYNEM "IBUFEN".JEZELI MACIE PYTANIA-PISZCIE...
  • Witam forumowe Mamy! 4 lipca czeka nas kontrolna cystografia, zobaczymy, czy przeszczepienie moczowodów zlikwidowało refluks. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Życzę wszystkim dobrych wyników, bo to najważniejsze!!!!
  • Witam wszystkich, i moze zaczne od poczatku... Moja corka miala pierwsze ZUM w wieku 3 miesiacy, z wysoka goraczka trafilismy w szpitalu, tam postawiono diagnoze: ZUM i przeprowadzono pierwsze badania, nastepne badania miesiac pozniej i diagnoza: po lewej stronie podwojna nerka z refluxem V stopnia, ale wszystkie "trzy" bardzo dobrze funkcjonuja). no i odtad zapobiegawczo antybiotyk... od specjalisty do specjalisty, od chirurga do chirurga, w koncu znalezlismy tego odpowiednie...
  • Jestem w temacie zum dopiero od grudnia bo właśnie wtedy przy okazji infekcji i bakterii proteus vulgaris którą wyleczylismy zrobiliśmy diagnostyke w kierunku wady układu moczowego i okazało się ze dzięki tej infekcji dowiedzieliśmy sie o wodonerczu u mojego 1.5rocznego synka.Mam pytanie ponieważ dostaliśmy skierowanie tylko do chirurga urologa który po obejrzeniu zdjęc podjąl decyzję o operacji i mamy ją za trzy miesiące we wrocławiu u dr Patkowskiego ale nikt nic nie mówił o nefrologu...
  • Witam, czy jest tu ktos, z tym schorzeniem, po operacji plastyki moczowodu lub, przed? interesuje mnie czy sa czeste nawroty zwężeń w innych miejscach, albo inne powikłania??
  • Ja jestem co prawda osobą dorosla, ale wykryto u mnie duze wodonercze i zwezenie moczowodu. Lekarz sugeruje przeszczepić moczowód. Jestem przerażona tą wizją. Czy ktoś to przechodzl i może troszkę przybliżyc temat? Jak wyglada taka operacja, jakie daje efekty, czy nie ma komplikacji? Czy jest to jedyny możliwy sposób pozbycia sie problemu? Bardzo proszę o odpowiedz osoby, które borykaly się z tym problemem.
  • Witam! Dzięki temu forum i stronie www.zum.org.pl zachowałam równowagę psychiczną, podczas wszystkich badań i pobytów w szpitalu mojego synka (dzięki madziulec i chylę czoła!). Maciek obecnie ma 6 miesięcy, miał dwa ZUMy i stwierdzono u niego wadę układu moczowego: obustronnie podwójne układy kielichowo miedniczkowe, podwójne moczowody a po stronie prawej refluks V st. W prawej nerce zmiany pozapalne, 12% czynności nerki prawej upośledzone. Cystoskopia wykazała, że ujścia moczowod...
  • Czy operował ktoś przewężenie podmiedniczkowe moczowodu ? Jeśli tak to w jakim wieku było dziecko i czy po zabiagu jest wszystko Ok ? Najprawdopodobniej czeka nas operacja :( Pozdrawiam
  • Przypomne, że u nas bakterie w moczu występują właściwie ...zawsze. Mieliśmy tylko raz jałowy posiew, nieżle co? Nigdy nie prekreczły 10/5. Najpierw leczyliśmy antybiotkiem - coli 10/5 i proteus 10/5, ale kontrolne posiewy wykazywały, że jedna bakteria znikała a inna się pojawiała na jej nmiejscu? Nefrolog zakazał nam podawać antybiotyki i ... robienia posiewu!!?? Dziwne co? Nigdy nie mieliśmy żadnych objawów zakarzenia i badanie ogólne wzorowe poza niskim ciężarem /1000 do 1005/....
  • Witam wszystkie forumowe Mamy! Jesteśmy z Zuzią (6 m w najbliższy piątek) po operacji przeszczepienia moczowodów (4.01.06), która była przeprowadzona w Dziekanowie Leśnym (odpłym V st. do prawej nerki. Gdyby ktoś potrzebował informacji na taki temat bądź inf. o tym szpitalu, to chętnie służę pomocą.
  • Podczas usg jamy brzusznej (z powodu częstych biegunek) u mojej 1,5 rocznej córeczki lekarka stwierdziła poszerzenie kielicha w lewej nerce (6 mm). Jaka jest norma? Proszę o odpowiedz.Co to oznacza? Jak to się leczy?
  • ziuta74(13)

A jak tam Wasza scyntygrafia? Chyba, ze też czekacie na wyniki i konsultację...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się