Dodaj do ulubionych

dziwna bakteria

17.11.06, 20:09
Dobrze, ze znalazłam to forum, bo sama już nie wiem co mysleć.
Mała ma 7 miesięcy, w posiewie wyszła bakteria klebsiella pneumoniae, ilośc większa niż 10 do 5. Po leczeniu furaginem przez 10 dni badanie nic już nie wykazało, dalej mam podawać podtrzymująca dawkę furaginu i zgłosić się do poradni nefrologicznej na badania, ale to dopiero za dwa tygodnie jak będzie termin. Co to za bakteria? I jakich badań mogę się spodziewać? Jesli potwierdzi się podejrzenie o refluks to jak się go leczy? przyczyną może być nieznaczne poszerzenie miedniczki nerkowej. Aha , pomimo wyleczenia bakterii i tego, ze była ona w organizmie dość krótko ( wiem, bo wcześniejsze wyniki były dobre) mała bardzo wolno przybiera na wadze, ma dopiero 7 kg
Obserwuj wątek
    • anusia_29 Re: dziwna bakteria 17.11.06, 21:55
      Witaj. Ja w poradni nefrologicznej dostałam skierowanie do szpitala w celu
      zrobienia cystografii, ale u nas to było już trzecie zakażenie, zastój moczu w
      nerce. To od nefrologa będzie zależało, jak was pokieruje, każdy przypadek jest
      inny. Refluks leczy się w zależności od stopnia, I,II,III stopień zachowawczo
      furaginem. Natomiast V operacyjnie. Co z czwartym - nie wiem. Nam jeden lekarz
      cały czas mówił o operacji przeszczepienia moczowodów. Przyczyna refluksu była
      zwężona cewka moczowa więc przeszczepiania nie było. Co do wagi - ile ważyła
      Twoja córka przy urodzeniu? Po pół roku powinna podwoic wagę urodzeniową. Czy
      miała inne infekcje?
    • madziulec Badania 17.11.06, 22:03
      Po pierwsze napewno USg. Potem - cystografia mikcyjna. Potem czesto scyntygrafia, badania urodynamiczne. Jesli dziecko siusia czasem przeplyw cewkowy. czasem cystoskopia.
      Wszystko tak naprawde zalezy - zalezy od stopnia i stwierdzenia przyczyn.

Stopien jesli bedzie niski jest duza szansa na wyleczenie przez branie lekow. Wtedy nie trzeba bedzie robic wiekszej ilosci badan i ogolnei narazac dzieck ana stres. Jesli - refluks nie bedzie sie cofal a stopien bedzi eniski - lekarze beda szukac przyczyn, co sie dzieje.
      Przy wysokich stopniach czesto beda probowali odbarczyc nerki - przetoka.
    • madziulec Co do wagi 17.11.06, 22:06
      Nie wiem ile Twoja mala miala wagi urodzeniowej. Myszol mial 3750, byl lekkim wczesniaczkiem. W wieku 7 miesiecy mial 8.360. Specjalnie sprawdzialm w ksiazeczce.

A ja w wieku 6 miesiecy wazylam 8.230 przy wadze urodzeniowej 3.390. To tak informacyjnie
    • sylwia19795 Re: dziwna bakteria 18.11.06, 16:37
      Witam.
      Mój synek miał klebsielle dwókrotnie, ale raz 10/4 i wtedy dostał antybiotyk od
      pediatry, a następnie 10/5 i wtedy tylko furagin. Nasz nefrolog zabronił
      podawać antybiotyki jak nie ma objawów choroby, powiedziała, że leczy się
      dziecko nie wyniki /nie do końca się z nią zgadzam!/. Ale twierdzi, że
      klebsiella jest pod napletkiem u chłopców /nie wiem jak jest z dziewczynkami/.
      Nasz Emil pomimo tych bakterii /mieliśmy jeszcze coli i proteus/ świetnie
      przybiera na wadze ma 8 i pół mieś i waży 9,800 kg. Ale mam znajomych którzy
      mają córcie 7 i pół mieś która waży 6,700 i jest zupełnie zdrowa.Oboje przy
      porodzie ważyli 3,500.Więc z tą wagą różnie to bywa.
      • a.p5 Re: dziwna bakteria 18.11.06, 19:21
        własnie synek skończyl brać antybiotyk bo wyszla klbsiella p. u nas byla z
        objawami. maly 25 bedzie miał pol roku, tydzień temu wazyl 8200, waga
        urodzeniowa 4300. I zgadzam sie, ze z ta waga roznie bywa, zalezy tez od
        aktywnosci dziecka. co do bakterii, to wyczytalam, ze u maluchów, ktore
        zachowawczo dostaly antybiotyk (np moj synek) czesciej sie uaktywnia.
    • anilka Re: dziwna bakteria 19.11.06, 21:07
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. MAła nie ma żadnych objawów choroby, nie miała, wcześniej żadnych infekcji, pierwszy posiew był robiony jak miała 4 miesiące, bardzo płakała i lekarka podejrzewała że to coś z układem moczowym. Badanie wyszło ok, ale na wszelki wypadek kazali powtórzyć za pewien czas. Powtórzyłam i wyszła ta klebsiella. Mała podwoiła wagę bo urodziła się mając 2850. Ale każdy lekarz twierdzi ze waży baaardzo mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka