raczki

(25 wyników)
  • Witam.Moja corcia ma juz ponad 17 miesiecy i chcialam ja oduczyc spania z raczka bo zaczyna mnie to bardzo meczyc ,mala jak dostaje moja dlon to zaczyna sie szczypanie i gryzienie ,wigina mi palce i cala reke ,wczesniej tego nie bylo a teraz nie moge wytrzymac 30 minut bo jestem pokiereszowana na dloni .Wogule nie rozumie jak jej tlumacze ze mnie to boli ,a jak nie dam reki to potrafi krzyczec dopuki nie dam jej reki a znowu zaczyna sie szczypanie,to samo mam z innymi rzeczami tlu...
  • mam jeszcze jedno pytanie czym sa spowodowane zimne raczki,coreczka ma2,5roczku.karczek ma cieply
  • Ogolnie tak to naleze raczej do spokojnych osob ale jak po raz kolejny slysze od tesciowej, ze za lekko ubieram corke bo ma zimne raczki to mnie sie cos na trzewiach gotuje. Przeciez jezeli raczki sa na wierzchu no sa narazone za zimny wiatr i czasem sa zimne. Tlumacze o cieplym karku ale nie dociera. A moze sie myle, moze to ona ma racje? (Moze nawet i w tej sprawie, ze za dlugo karmie piersia, 18 m-cy tylko nad ranem po obudzeniu i przez to uzalezniam swoja corke od siebie emo...
  • Jak w temacie. Dzidzia ma 16mcy, za pare dni ruszamy na wakacje, mamy lot z przesiadka, troche czasu bedzeimy wiec w drodze. Wiadomo dziecko wszystko musi dotknac, a jesc tez cos bedzie w miedzyczasie + paluchhy do buzi czasem tez pakuje. No i tu mam problem, toalety na lotniskach niestety sa zazwyczaj malo fajne, wycierac lapki chusteczkami do pupy? Czyms dezynfekujacym sie boje, bo ja po takim plynie mialam wysypke na dloniach. Co radzicie drogie mamy?
  • pytam bo moja rehabilitantka powiedziala ze mozna??
  • Dziewczyny czy Wasze dzieci podczas zabawy lub gdy cos ich ucieszy machaja raczkami. Moj synek ma 15 miesiecy i tak wlasnie czasem robi,a ja mam juz czarne scenariusze :( bo wiem,ze to jeden z objawow autyzmu. Dodam,ze synek rozwija sie bardzo dobrze. Dzieki za odpowiedzi.
  • Jak w temacie. Ja swojego synka podtrzymuje jedna reka nad umywalka, sadzam go na swoim podniesionym kolanie, a druga reka usiluje umyc raczki. Wyrywa sie, jak moze. Czy mozna to robic inaczej? Dodam, ze mycie w miseczce n apodlodze nie wchodzi w rachube - jest zbyt ruchliwy i cala zawartosc miski laduje na podlodze.
  • Dzisiaj zauwazylam, ze mojemu 18 miesiecznemu synkowi powbijaly sie ciupenkie drzazgi w dlonie. Jest ich okolo 5-6 na kazdej raczce i w paru miejscach leciutkie zaczerwienienie. Drzazgi sa widoczne, wiec nie siedza za gleboko, ale jakiekolwiek dziobanie igla odpada. Maly ledwo co daje sobie te raczki obejrzec, choc prawdopodobnie mu te drzazgi nie przeszkadzaja, bo zdaje sie nie dostrzegac dyskomfortu z nimi zwiazanego. No i pozostaje pytanie co robic? Czy one sobie same wyjda wraz...
  • Hej, dziewczyny podpowiedzcie jak dziecku wyciagnąć drzazgi z raczki.... Córcia nie daje nawet dotknąć rączki a ja właściwie nie wiem jak sie do tego zabrac... Pozdrawiam mama Oliwki
  • Witajcie! Zdarzyło sie to rano, naciągnęłam małemu rączkę zbyt mocno pociągnęłam za nadgarstek. Teraz płacze wtedy gdy obraca rączką i kiedy sie podpiera. rusza paluszkami. czy ktos mial podobną sytuację? dziekuje za rady!czy nastawienie rączki odbywa sie pod znieczuleniem?
  • moja córka 20 miesiecy od mniejwięcej końca maja zaczeła samodzielnie chodzic- początkowo bardzo powoli,ostroznie, podkurczała dwie ręce tak jak na temblaku a dłonie zwisały bezwładnie-w miarę nabierania pewności w czynnosci samodzielnego chodzenia jedna reka juz normalnie "zwisa" ale druga nadal podkurczona i czy to w domu czy na podwórku ona jak idzie to ta raczka jak na tym temblaku lezy-dodam że córka ma manualnie sprawna raczke- wszystkie inne czynności sa ok- czy...
  • hej dziewczyny czy wasze dzieci tez tak robia a jesli tak to jak je tego oduczyc bo moj misiu wali sobie po tej glowce dwoma raczkami, jakby robil kosi kosi:( nie wiem czy jest to powod do niepokoju czy tez kolejny etap ich rozwoju. czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi za ktore z gory serdecznie dziekuje pozdrawiam kaska
  • Moja córka ma prawie 3 latka. Od zawsze trzyma rączki w buzi. Jak była mała, wszyscy mnie uspokajali, że pewnie zeby rosną, pewnie w ten sposób poznaje świat, etc, etc. Zgodnie z radami wtedy nerwowo nie reagowałam, żeby nie ugruntować takiego nawyku. Starałam się odwrócic uwagę i zając czymś paluszki. Ale teraz ma już wszystkie zęby, więc to na pewno nie jest powód. Co jakiś czas w buzi pojawiają się stany zapalne - brud na pewno im nie służy. Nie pomagają prośby, groźby ani tłu...
  • Mam problem z moim Maluchem, bo jest dosyc wyrosniety jak na swoje 2 latka i 4 miesiace i na wozek jest za duzy (przymierzalismy go do kilku spacerowek i "wystaje" z nich po prostu a na rowerek jest z kolei jeszcze za glupiutki. Nasz dotychczasowy wozek (z rodzaju tych czolgowatych) sie nieco zdezelowal i jest ciezki, malo zwrotny, mam go juz dosyc... No i nie wiem co zrobic:( Chodzenie na nogach jest ok, ale nie na dlugie dystanse a my czesto wyjezdzamy w teren (dlugi weekend tuz, tuz!...
  • Moj synek za pare dni skonczy 17 mies i od jakiegos czasu (moze 2 tyg.) wszytkiego sie boi. COs stuknie u sasiadow, sasiad drzwi zamknie,kluczem ktos w drzwiach przekreci, no takie norlane odglosy ktore sa na codzien a moj maly juz sie boi i leci z placzem i piszczy, tak kwili i wyciaga rece zeby go na rece wziac.I u mojej mamy jest to samo, nawet lodowk ajak sie wlaczy to on juz sie boi. A przeciez do tej pory tego nie bylo. Czy to mzoe z wiekiem jakos tak ze zaczyna sie bac, zaczyna odkryw...
  • Moj synek -13 miesiecy od poczatku przejawia leworecznosc-tzn tak mi sie wydaje:)o ile to mozliwe bo doswiadczenia w tym temacie nie mam...ale zawsze siegal chetniej lewa raczka niz prawa, jak uklada klocki to powiedzmy,ze dwa razy polozy klocek lewa raczka,raz prawa:) W sumie jest spore prawdopobobienstwo,ze bedzie leworeczny-moja mama jest leworeczna - przestawiona-jak to kiedys bylo...Dziadek podobno byl...I teraz mam maly klopot, jezeli np rysujemy to chce go uczyc trzymania ...
  • Witam, po raz kolejny zwracam się z pytaniem do tych bardziej doświadczonych mam z nadzieją że mi poradzicie coś. Moja mała (14 miesięcy) od pewnego czasu wkłada raczki do buzi, nie było by w tym nic niepokojacego gdyby nie to że wkłada tak głęboko że wymiotuje. Mam wrażenie że robi to żeby zwrócić na siebie uwagę, czasami jest tak że wystarczy odejśc dwa kroki od łóżeczka a ona już zaczyna, nie jest dzisckiem pozostawianym samemu sobie, praktycznie cały czas ktoś z nia jest, bawi sie, rozmaw...
  • Synek ma 15 miesiecy. Paznokcie u raczek obcinamy raz na tydzien, a u nozek raz na 2/3 tygodnie. Uzywam malego obcinaka. Rytual zaczynamy po kapieli. Sposoby odwrocenia uwagi: niunio (piers) melodyjka z telefonu (jak na razie niezawodne) A jak jest u Was? Pozdrawiam. Marta
  • prosilam juz Was o porade i narazie sie sprawdza wiec poprosze o jeszcze jedna.otoz moje dziecko nie chce sie kapac.niewiem co jest tego przyczyna.mala zawsze lubila wieczorne kapiele,a tu pewnego dnia zaprotestowala i nie chciala wejsc do wanny.cudem udalo mi sie ja umyc w brodziku zabawiajac na wszystkie mozliwe sposoby.a teraz pozwala umyc sobie tylko raczki, stopki,tylek,ale za zadne skarby nie pozwoli sie zamoczyc lub posadzic w wodzie.zawsze ja ja kape,nie bylo zadnej sytu...
  • moj roczny syenk jak tylko uslyszy wieczorem dziwk domofonu ustawia sie przy drzewiach i czeka na tate.Po otwrciu drziw wielku usmich na twarzy synka i raczki wyciagniete zeby tata wzial go na rece.Maz nie moze nawet spokoojnie butow zdjac bo maly mu nie pozwala ,od razu na raczki i basta.Jak chce go na chwilke postawic na ziemii zeby chociaz rece umyc to krzyk i lament.I tak do kapili .ciagle na raczkach i pokazywania calego mieszkania,zabawy itp,nie odstapuje go na krok,nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się