rock

(110 wyników)
  • Co myślicie o rocku historycznym? Zaczęło się chyba od płyty Lao Che "Powstanie Warszawskie". To było nowe, pomysłowe itd. Ale później coraz więcej kapel zaczęło nawiązywać do historii. Ostatnio wyszła płyta De Press "Myśmy rebelianci" z piosenkami żołnierzy wyklętych, wydana przez Muzeum Powstania. Jakieś mam ambiwalentne odczucia. Muzycznie nieźle, ale teksty, które w latach 40. były adekwatne do sytuacji,dzisiaj brzmią jakby pisane przez skina. www.youtube.com/watch?v=6B9I3nzi0Fo
  • Tak mnie ta opinia zafrapowała, że aż postanowiłem zaprezentować ją na forum. Naszym forum. WPROST: Dlaczego jazz miałby być traktowany jako szlachetna odmiana muzyki? Leszek Możdżer: Dzięki Philowi Manzanerze, gitarzyście z Londynu, z którym współpracuję, zrozumiałem, co odróżnia jazz od rocka. Fundamentem jazzu jest niepewność, a fundamentem rocka jest pewność. Pewność tego, co będzie dalej. Dzięki tej stabilności muzyka rockowa jest w stanie przyciągnąć o wiele większą publi...
  • No właśnie. Ciężko sobie wyobrazić rockowe, zwłaszcza cięższe granie bez gitary, ale jednak tacy wykonawcy istnieją... pierwsze co mi przychodzi na myśl, to: Crazy world of Arthur Brown Plebania Wypisujcie innych...
  • taką tezę wysuwa newsweek, a ja w sumie nie wiem dlaczego.
  • Jest. Standard, czyli dosyc nudno. Wkladka o AC/DC. Najbardziej wkurza mnie, ze wciaz w podtytule maja "Jedyne pismo rockowe w Polsce". A Zine - na ten przyklad? Tez traktuje o rocku.
  • Teraz Rock przeczytany - zainteresowały mnie dwa materiały - o New York Dolls (mało artykułów o tym zespole, więc dobrze) i o solowych płytach muzyków Pink Floyd. I nie mogę skumać jak można dać pierwszej płycie Barretta trzy i pół gwiazdki, ta płyta to niestety (co zresztą można wyczytać w recenzji, ale co nie znajduje odzwierciedlenia w gwiazdkach) dzieło chaotyczne, złe i niepotrzebne. Nie słyszałem płyty drugiej, która dostała gwiazdek cztery, czyli jest niemal arcydziełem. Z ...
  • Więc właśnie - co je odróżnia? Czy można znaleźć jakieś cechy rocka brytyjskiego, które nie występują w zespołach amerykańskich i na odwrót? Co jest ich cechą indywidualną? Czy średnio wprawny słuchacz potrafi powiedzieć, słysząc po raz pierwszy jakiś zespół - ten jest z Wielkiej Brytanii? Czy są wreszcie jakieś brytyjskie zespoły grające po amerykańsku i na abarot?
  • No... Przede wszystkim "cudowny" tekst Anny G. o The Darkness(ciekawe że jakiś czas temu wyrażała się o nich per "pajace") - prawdziwy ROTFL miesiąca, nie chce mi się nawet opisywać mądrości i głębi tego artykułu, to trzeba przeczytać:] Poza tym wkładka o Helloween, co mnie akurat cieszy choć większość obecnych czytelników tego pisma będzie psioczyć. Szkoda że ta wkładka jest zrobiona maksymalnie na odwal, sam bym napisał coś w tym stylu w ciągu paru godzin. Dość spore materiały o Kate ...
  • tak jakoś nie zwróciłem na to uwagi ale w teleturnieju dziś padłohasło i pierwszym utworze r'nr w polsce. i faktycznie było to w arizonie w wykoaniu zb.kurtycza. ato już pół wieku temu. szło to jakoś tak w arizonie, w arizonie, w barcelonie, w barcelonie wszędzie taraz brzmi rock, rock, rock n' roll. fajne.
  • muzyka.interia.pl/info/infid/563472 No i bardzo dobrze.
  • Krótka recenzja, bo numer ledwo przejrzany: całkiem sensowna (w zamierzeniu, bo nie wiem jak treściowo) wkładka o Mars Volta i At The Drive-Inn. Szacunek dla pana Brykcego za niepadanie na kolana przed geniuszem Gilmourem (vide: dosyć krytyczna, jak na ten miesięcznik, recenzja koncertu artysty w Gdańsku), wywiad z Karen O. (i dwa zdjęcia z warszawskiego koncertu, panowie - widać to i owo!), trochę o zapowiadanej reaktywacji Genesis (dzisiaj już raczej wiadomo, że jednak bez Gabri...
  • Bo słucham sobie Neil on Impression i tak sobie rózne źródła ten zepsół określają, a jak próbuję znaleźć jakąś definicję to mnie odsyłaja od Zappy do Beefhearta i od Steve Reicha do Totrtoisów i że athypical rythms structures i dissonants, co w sumie mogę powiedzieć o 90% kapel których słucham:) Ktos ma jakąs w miarę jasną definicję może, która mówi więcej niz wiki? P:)
  • elo zakładam wątek bo potrzebuję materiałów dotyczących idoli rockowych, tego jak zmieniali się w poszczególnych dekadach, w jaki kontekst polityczny, obyczajowy byli wpisani, jak zmieniał się obraz idola w poszczególnych dekadach, jakie nurty rocka się z tym wiązały itd. literatura w temacie chyba u nas skąpa. jeśli ktoś z was zna jakieś tytuły, prace, teksty - proszę o podanie. jeśli macie e booki no to jak mi na skrzynkę przeslecie - wcale się nie obrażę:) pzdrv liczę...
  • pozwole sobie zareklamować - bo mysle ze warto plebiscyt ArtRock.pl na album wszechczasów rocka progresywnego. Link na stronie www.artrock.pl/ - prawy górny róg. Przyznam sie ze niektórych nazw nawet nie znam :( - np. myslałem ze lata 70- te znam dośc dobrze.
  • Chyba zasługuje na osobny wątek. 15 lat ! Trochę jednak zawód, bo nie ma właściwie żadnych atrakcji ( dla mnie wkładka o Pearl Jam atrakcją nie jest ) poza galerią sentymentalnych zdjęć... Poza tym rewelacyjny materiał o Iron Maiden, a Peter opowiada o wszystkich płytach Vadera... Niestety, jak zwykle mamy wtopę - mini-wkładka poświęcona jest Afi ( dla niezorientowanych - taki HIM dla przedszkolaków ). Wszystkiego najlepszego !
  • - Zespoły gitarowe już się kończą - członek zarząduu firmy Decca po przesłuchaniu (i odrzuceniu) nagrań zespołu The Beatles dla tej firmy - Ujrzałem przyszłość rock and roll'a, a na imię jej Bruce Springsteen - krytyk Jon Landau po koncercie muzyka w Harvard Square Theatre - Czy pozwoliłbyś swojej córce poślubić/iść na koncert Stonesów? - hasło wymyślone przez menadżera Rolling Stonesów Andrew Loog Oldhama - Clapton jest bogiem - anonimowy napis w londyńskim/paryskim/nowojorskim me...
  • Starzy doradzaja mlodym Taki przedswiateczny watek Przy okazji innego watku o Bardzo Wielkim Zespole (Le Ensamble Grande, czyli LEG), ktory najwieksze koncerty ma dopiero przed soba, okazalo sie, ze wielu z nas LEG, owszem lubi, ale juz nie moze sluchac. Ja ich wycinkowo nadal moge sluchac, ale takiego Jeff Becka z "Truth" juz nie. Najnowszy Beck jest dla mnie duzo ciekawszy. No wiec, mysle sobie, czy sa takie zespoly, czy artysci-solo, mniej znani, ale bardzo dobrzy, ktory...
  • dawać mi tu debeściaki post rockowe... bo chce zapoznać. a znam tylko ikony: Slint , Tortoise, Mogwai i Pajo jako Papa M
  • Pewien czas temu miałem przyjemność wejść w posiadanie albumu zespołu Kong pt. Freakcontrol. Rzuciłem sobie okiem na allmusic dnia dzisiejszego i przeżyłem podwójne zdziwienie. Pierwsze w sumie mało istotne- mianowicie płyta którą posiadam nie została zdaniem ekipy allmusic wydana. Drugie było ciut istotniejsze. Otóż zespół ten figuruje tam jak stricte rockowy. O ile do rockowości jako takiej nie mam w sumie zastrzeżeń, o tyle do zaliczenia go do właściwego rocka jak najbardziej. ...
  • Dzisiaj, będą u wujka, który jakieś 10 lat temu interesował się muzyką tak intensywnie jak ja dzisiaj, wygrzebałem Rock encyklopedię i Rock encyklopedię 2 autorstwa Wiesława Weissa. Nie wiem, pewnie starsi forumowicze znają tę pozycję, ale ja jestem pod wrażeniem. Jest to dla mnie kopalnia wiedzy trochę jak allmusic, tylko nie trzeba tłumaczyć niezrozumiałych słów :P (chociaż AMG i tak jest przystępniej pisane niż pitchfork np.) zabieram się za lekturę i budowanie swojej wiedzy o ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się