rzym

(12 wyniki)
  • ach, tak się domyślam. 726 r. - W Rzymie zaczeto czcic obrazy. - Kosciol rzymski z Dziesieciu Boskich Przykazan usunal drugie, ktore brzmi: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadnej podobizny tego, co jest na niebie w gorze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia. Nie bedziesz sie im klanial ani sluzyl"
  • Demonstracja na pogrzebie najswietszego z najswietszych. Normalnie ide zmakulowac moj polski paszport... Caly swiat o tym mowi. Gratulacje.
  • info.onet.pl/1078148,12,item.html Polska elyta chce sie dopchac do najlepszych miejsc - tzn. zamiast brac przyklad z apostolow odzianych jedynie w kawalek sukna i sandaly, stapajacych po kamieniach, to beda sie prezentowac w gangolkach i siedziec pod namiotami lub nawet w jakis klimatyzowanych klatkach? A druga sprawa - tam bedzie jeden wielki burdel z ta komunikacja:D
  • wiadomosci.onet.pl/1569596,12,item.html Nie ma jak być kardynałem i autorem ramotki o cudach - sława, miejsce wśród klasyków literatury i nagrody literackie zapewnione. Ech, towarzystwo wzajemnej adoracji.
  • Przepraszam, jesli kogos uraze (wlasciwie moje przeprosiny na nic mu sie nie zdadza) ale ja inaczej po prostu nie moge. Podczas podrozy beda dwie mozliwosci: - rodacy zaczna odmawiac rozaniec swiety a ze wzgledu na ograniczona przestrzen i duze zageszczenie osob na tej przestrzeni to dojdzie do odlotu wielu osob w mistyczne rejony ich umyslu, - drugi wariant, wysoce prawdopodobny w drodze powrotnej (wlasnie, te 440 zl to w obydwie czy w jedna strone?), jest taki, ze rodacy nakupia tani...
  • Jakiś czas temu otrzymałem ostrą naganę słowną od bardzo szacownej pani (spotkanej przypadkowo na uroczystości imieninowej u innej osoby), za mój niezbyt poważny stosunek do kanonizacji świętych. Usłyszałem coś w rodzaju - "panie Andrzeju, wydaje się, że jest pan powaznym człowiekiem, a takie głupoty pan wygaduje, nie zna w ogóle postepowania przy rozpatrywaniu cudów. Jest komisja, która rozpatruje te sprawy ze wszystkich stron, najmniejsza wątpliwość jest uwzględniana itd...". B...
  • Najlepsi byli polokatole, ktorzy - jak donosi tv - jeszcze przed zakonczeniem calego pochowku darli sie, ze "swiety juz teraz" :-))) Co prawda, pojawili sie glosy, ze on byl swiety juz za zycia. Hmmm... ciekawa licytacja
  • Skopiowałem z zaprzyjaźnionego forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23383&w=43285283&a=43285283 Umiera papież. U wrót raju św. Piotr go pyta: - Ktoś ty? - Ja? biskup Rzymu. - Biskup Rzymu? Nie kojarzę. - No, namiestnik Pański na Ziemi. - To Bóg ma namiestnika? Nic mi o tym nie wiadomo. - Jestem głową kościoła katolickiego! - A co to takiego? - .... - Dobra. Czekaj tu, idę spytać szefa. (tup, tup, tup) - Panie Boże, masz chwilkę? Jest tu taki jeden, mówi, że jest papieżem, ...
  • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2671759.html
  • Biskup analizuje postać Św. Pawła: [...]Ten najbardziej żydowski z religijnych Żydów, prześladowca chrześcijan i bezwzględny legalista, zawraca w swoim życiu o 180 stopni, zaczynając głosić treści, które dotychczas zwalczał. W jego listach bez trudno można jednak znaleźć wiele dziwnych i trudnych do zrozumienia wątków: niezrozumiała niechęć do kobiet, opisy grzesznych żądz wbrew naturze ,permanentne poczucie brudu i rozdarcia, brak kontroli na własnymi członkami i pożądliwościami...
  • Pozwoliłem sobie skopiować: Powiedzcie jak poslugujac się logiką i doswiadczeniem wyjasnić takie ciekawe zagadnienia jak: 1.Genezę i trwanie grzechu pierworodnego - tego naznaczenia przestępstwem wszystkich nowo narodzonych. Toż przecież rabi Jeszua częściowo zginąl na krzyżupo to, zeby "odkupic" ten grzech. Nie udalo się? Za malo cierpial? 2.Sens śmierci na krzyżu boga zywego w 1/3 calosci - część: "syn bozy". Jak to mozliwe, że dobry "trójjedyny" bóg zamordowal w mękach swo...
  • Co nie co o relikwiach: 1) Szczątków krzyża, na którym umarł Chrystus, doliczono się grubo ponad tysiąc, w tym jeden z nicg znajduje się od niedawna w Klebarku Wielkio pod Olsztynem. 2) Około 150 kościołów wciąż twierdzi, że jest w posiadaniu przynajmniej jednego ciernia z korony, która mogła mieć ich najwyżej 40. Korona cierniowa, bez jednego ciernia, znajduje się w katedrze Notre Dame w Paryżu i pokazywana jest w Wielki Piątek. 3) Krople krwi Chrystusa znajdują się m.in. w baz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się