-
Witam,
Mam pytanie czy wiecie może, czy adres Frascatii via Galileo Galilei mieści się jeszcze w granicach obowiązywania biletów komunikacji miejskiej (chodzi o bilet tygodniowy) czy jest to już punkt poza tym obszarem? Dojeżdża tam z centrum Rzymu FL6.
Z góry dziękuję.
-
jedną z opcji na tegorocznego sylwka które z przyjaciółmi bierzemy pod uwagę jest rzym - czy spędzaliście tam kiedys sylwka? Może możecie polecić jakieś fajne miejsce w którym moglibyśmy przywitać nowy rok (jakis bal, przedstawienie, cos naprawde odjazdowego). Nie interesuje nas sylwester na ulicy czy placu. dzieki!
-
Bylam bardzo wdzieczna gdyby ktos dal mi jakies namiary na tani nocleg w
Rzymie.
Z gory dzieki
-
Wybierasz się do Wiecznego Miasta? Chcesz zobaczyć coś więcej niż te kilka słynnych zabytków? Czy wiesz, że Rzym to nie tylko Koloseum i Panteon? Zapraszam do internetowego spacerownika po Rzymie:
Zainteresowanym chętnie udzielę informacji i odpowiem na pytania. Służę też poradą i pomocą na miejscu :-)
Pozdrawiam i do zobaczenia w Rzymie :-)--
zagubieniwrzymie.blogspot.com
-
Witam,w pierwszej połowie czerwca wybieram się pierwszy raz z rodziną 2+1 do Włoch samochodem.W planie mamy zamiar zwiedzić Wenecję,Pizę,Rzym.Bardzo proszę o podanie sprawdzonych kempingów z dobrym dojazdem środkami miejskiej komunikacji.Czy branie ze sobą namiotu i sprzętu biwakowego to dobry pomysł?Dziękuję i pozdrawiam! Piotr.
E-mail: pio-mar65@wp.pl
-
Witam, w maju wybieramy się z dwójką małych dzieci (1,5 i 3,5 roku) do rzymu samochodem z pomorza, zaczniemy jazdę wczesnym wieczorem aby dzieci spały, trasa przez Niemcy, Austrię i dalej Włochy, prawdopodobnie w okolicy Bolzano będziemy około 10-11 przed południem, tam nad Gardą planujemy kilku-godzinny przystanek, ale być może mąż będzie zbyt zmęczony by jechać dalej (tylko on będzie prowadził) lae też dzieci niekoniecznie będą w nastroju do dalszej jazdy i pytanie jest takie czy może ktoś ...
-
Witam,
po raz pierwszy wybieram się do Rzymu, w związku z czym mam kilka pytań związanych ze zwiedzaniem do osób obeznanych z miastem. Co prawda mój pobyt przypada dopiero na sierpień (9-14) ale już teraz zaczynam planować swój program zwiedzania.
1. Który dzień (sobota, niedziela, poniedziałek, wtorek) najlepiej przeznaczyć na zwiedzanie Watykanu?
2. O której godzinie należy być pod Muzeami Watykańskimi aby wejść w miarę szybko i uniknąć kolejek?
3. Chcąc zobaczyć: Muzea Watykańskie, baz...
-
Witam, czy polecicie jakieś strony o Rzymie gdzie informacje są rzetelne i aktualne? Chodzi o rozkłady jazdy komunikacji publicznej, ceny biletów wstępu do np. muzeów...Pozdrawiam
-
Witam!
Wybieramy się 4.05 br samochodem z Katowic przez Czechy, Austrię do Rzymu .To ok. 1500km.Chciałbym zrobić postój z noclegiem po przejechaniu ok. połowy trasy. Czy ktoś mógłby mi polecić nocleg (niekoniecznie luksusowy :) )pomiędzy Thörl-Maglern-Greuth, w Austrii a Udine, Mestre czy nawet Ferrara, we Włoszech? Jak radzicie? Czy po przekroczeniu granicy Austria -Włochy warto poruszać się drogami ss którymi jadąc ,w przeciwieństwie do autostrad można coś zobaczyć i ewentualnie zwiedz...
-
Cześć,
Szukam damskiego fryzjera/stylisty w Rzymie. Najlepiej z językiem polskim bądź angielskim. Google nie jest zbyt pomocne. Będę wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam,
Michał
-
Witam
Wybieram sie do Rzymu na trzy dni i chciałabym jak najwiecej zwiedzic. Prosze o wskazówki co warto zobaczyc i ile kosztują bilety wstępu.
Z góry dziekuje i pozdrawiam, Marta
-
Mam plan metra Rzymskiego, stosunkowo łatwo go znaleźć w Google ;-) Ale ja o czym innym. Posiadam super mapkę Londynu na której znajdują się zabytki (w postaci łatwo rozpoznawalnych ikonek z podpisem) oraz naniesiona na mapkę linia metra wraz ze stacjami. Szukam odpowiednika Rzymskiego i jakoś nie potrafię znaleźć a jest to bardzo przydatna rzecz...
-
Witam, szukam na przyszle wakacje miejsca we Włoszech z ktorego organizowane sa wycieczki fakultatywne do Rzymu lub bylby w miare niewyczerpujacy dojazd srodkami publicznego transportu. Planujemy zwykle leniwe wakacje ale tez chcielibysmy to i owo zobaczyc, w tym Rzym. Myslalam o Sardynii, skad jest stosunkowo niedaleko do Rzymu, dalsze dojazdy odpadaja ze wzgledu na towarzystwo dziecka.
-
Lecę z żoną i 6 letnią córką 14 sierpnia do Fiumicino . Mamy rezerwację w Rzymie na pierwsze kilka dni. Potem chcielibyśmy komunikacją lokalną dotrzeć w miejsce nad morzem...ale przeglądając fora nie mam pojęcia na jaką lokalizację się zdecydować. Wracamy 01 września...więc mamy sporo czasu...a żadnego pomysłu. Oczywiście kwestia finansowa (ograniczona) jest dla nas istotna.
Pomocy....co polecacie ?
pozdrawiam serdecznie....
rafał
-
Poszukuję niedrogiego lokum dla grupy ok. 35-40 osób na koniec czerwca/początek lipca 2015r.
-
Chciałbym wybrać się do Rzymu na kilka dni po 25 sierpnia. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiadających mi tematów dlatego mam pytanie -
jaka pod koniec sierpnia jest pogoda w Rzymie? Przeglądając historyczne dane w portalach z prognozą pogody zauważyłem że np rok temu temperatura sięgała 35 - 36 st.C we wcześniejszych latach bywało podobnie choć zdarzył się też deszcz...
Dlatego chciałbym zapytać osób które bywają tam w tym terminie jak odczuwa się tą temp. w samym mieście - czy t...
-
Polecam wybrac sie do Rzymu na zwiedzanie w Listopadzie,Grudniu,Styczniu,Lutym,Marcu - Tansze Noclegi,Bilety lotnicze,Mniej turystow-wiec mniejsze kolejki do muzeum,Pogoda w Rzymie w tych miesiacach - OK (moze jedynie popadac)..
-
Miasto to upada w oczach - ogólny bezład komunikacyjny, wszechobecny bród, żebracy, naciągacze, hinduscy handlarze badziewiem z Chin, parasolkami, świecidełkami, oraz absurdalne ceny. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat to miasto straciło tak wiele, że aż oczy bolą patrzeć.
Kawałek (wielkości kromki chleba) kiepskiej, odgrzewanej pizzy to min. €2, a obiad w drugorzędnym wyszynku, gdzie kucharzami są zazwyczaj nielegalni emigranci z Azji lub Afryki, to wydatek min. €18!
O...
-
Mam pytanko odnośnie wycieczki city break Rzym, czy te 3,5 dnia to nie jest bieganie z wywieszonym jęzorem i jaki jest standart hoteli.
-
Będąc w Rzymie chciałbym "wyskoczyć" na jeden dzień do Asyżu. Czy ktoś pomoże mi jak tam najlepiej dostać się z Rzymu. Jak zorganizować taką wycieczkę? Jeden dzień chyba wystarczy. Nie wiem jak komunikacją publiczną czy prywatną tam sie dostać. Autka wypozyczać nie chcę...