stopnie

(16 wyników)
  • Czy może ktoś z Was spotkał sie w literaturze z informacją na temat rokowania biorąc pod uwage złośliwośc histopatologiczną? Miałam CA COLLI UTERI 1b, złośliwośc hist. G3 Chciałam sie dowiedzieć czy stopeń złośliwości ma duże znaczenie co do rokowania. pozdrawiam
  • W odpowiedzi na moje poprzednie pytanie napisałeś, że w raku jelita grubego stopień złośliwości nie ma istotnego znaczenia (moja mama ma G3), czy mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak jest? Pytam, bo onkolog prowadzący zrezygnował z leczenia uzupełniającego, zważywszy na wiek mamy i znaczne obciążenie innymi chorobami, a wynik histopat wskazał na T2 N0 M0. Gdyby jeszcze jakiś onkolog z tego Forum mógł się wypowiedzieć na temat decyzji naszego onkologa, byłabym wdzięczna. Z góry bardzo ...
  • Witam Was wszystkich!!! Pisze tu po raz pierwszy wiec troche niesmialo. Do tej pory tylko czytalam forum, ale mam coraz wiecej watpliwosci i obaw. Moj dziadek ma raka odbytu: guz 30mm na 30mm i dlugosci 60mm. W poniedzialek zaczyna 5-dniowa radioterapie i tu moje pytanie: otoz jeden z chirurgow powiedzial nam, ze po naswietlaniach w ciagu tygodnia powinna odbyc sie operacja (ze taka jest procedura).Jednak na konultacji z innym chirurgiem uslyszelismy ze w ciagu tygodnia lub po miesiac...
  • Maz bedzie mial wycinany nowotwor niezlosliwy. czy to sie moze odnowic?
  • mój tatuś będzie miał operację usuwania guza w jelicie grubym. Jeśli będzie decyzja, że musi brać chemię, to trzeba sobie samemu szukać dobrego chematologa, czy w szpitalu dostaje się takie namairy? kiedy wiadomo, że trzeba brać chemię: od razu mówią, czy trzeba czekać na jakiś wynik? Tydzień temu po pobraniu małej próbki okazało się, że guz jest złośliwy: groczolakorak brodawkowy (adenocarcinoma papillare). Rozumiem, że po operacji jeszcze raz zrobią badanie, bo nie wiemy jak...
  • co oznacza stopień zaawansowania choroby G-2???????????/
  • Wyniki badania: Carcinoma planoepitheliale invasivum G-2. Czy ktoś z Was cieprpiał na raka trzonka szyjki macicy? Proszę o bliższe informacje co do rozpoznania. Możliwości leczenia. Z góry dziękuje.
  • Moja mama dostała wyniki badań histopatologicznych czy może ktoś mi je przetłumaczyć? ULCERATIO ET INFILTRATIO NEOPLASMATICA MALIGNA - CARCINOMA SOLIDUM ADENOGENES, G3 EXAMINATIO MATERIAE TOTAE-VII FRAGM.,BIS, IN SERIE. MUCICARMIN (-),PAS-D(+)W CYTOPLAŻMIE KILKU KOMÓREK NACIEKU NOWOTWOROWEGO,EMA (+)
  • Już dawno słyszałam coś tam o reiki. Ostatnio jednak coraz więcej czytam, że dzięki terapi reiki prowadzonej równolegle z leczeniem konwencjonalnym można w duzym stopniu zmniejszyć skutki uboczne chemio- i radioterapii oraz lepiej przygotować organizm (i psychicznie, i fizycznie) do operacji, a po niej zmniejszyc bol i ogólnie polepszyć stan zdrowia. A wszystko to w myśl zasady, że człowiek to i ciało i dusza - lekarze leczą ciało, więc trzeba jeszcze zadbać o duszę. Czy ktoś s...
  • U mojej mamy wykryto czerniaka złośliwego III stopień clarka. Po usunięciu zmiany wyniki są dobre lecz następny etap leczenia to pogłębienie miejsca wycięcia zmiany. Bardzo obawiamy się tego zabiegu ponieważ mama jest osobą starszą, z chorym sercem. Proszę o radę.
  • Badzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu: wycinek z guza pęcherza moczowego- opis "Carcinoma urotheliale GII" wycinek z podstawy guza- opis "Carcinoma urotheliale GII" biopsja ze sciany pęcherza- opis"Cystitis chronica". Z góry dziękuję za pomoc.
  • Tyle telefonicznie powiedziano nam o wynikach biopsji... Co to jest? Co to znaczy?
  • Witam, piszę z prośbą o rady jak przetrwać tą straszną chorobę jaką jest rak szyjki macicy. Dowiedzieliśmy się, że mama ma raka stopień zaawansowania IIB. Lekarze mówią, że operacja może tylko pogorszyć jej stan, wyznaczono jej radioterapię i chemioterapię. Jestem załamana mama ma dopiero 43 lata. Czy ktoś był leczony w ten sposób? Czy daje to efekty? Prosze piszcie
  • W czerwcu mój tato miał operowanego złosliwego raka jelita grubego. Dzis rodzice odebrali wynik histopatologiczny, który chciałabym zeby ktos pomógł mi zinterpretowac. rozpoznanie histopatologiczne: 1. płyn z jamy otrzewnej - komórek nowotworu złosliwego nie stwierdza sie 2. odbytnica z guzem: Adenocarcinoma exulcerans G2, parietis totius recti infiltrans. Infiltratio carcinomatosa telae adiposae perirectalis multifocalis. Emboliae carcinomatosae in luminae ceterorum...
  • Tata w piatek skonczyl drugi tydzien radioterapii. Ma jeszcze przed soba piec. Od piatku wlasnie utrzymuje mu sie goraczka . Czy to normalne czy moze to jakis alarmujacy objaw? Moze ktos wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się