kuala_lumpur 03.07.04, 18:34 Witam! Jak się odmienia słowo Linux? Linuxa, czy Linuksa? Itd. Czy sprawa w ogóle jest rozstrzygnięta? pzdrw K.L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Linux 03.07.04, 20:12 A jest takie slowo? No, jezeli jest to nie widze powodu do zmieniania linuxa na linuksa. Tylko o LINUKSIE trzeba pewnie bedzie pisac troche inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Linux czy Linuks? 03.07.04, 23:29 Ja proponowałbym pozostawić "iksa" jako "x"- zwłaszcza w kontekście terminologii informatycznej. W innym (kontekście) dozwolona wydaje się być dowolność. Inaczej: odmieniaj jak "pumeks" - będzie prawidłowo. Do efedra: Linux to alternatywny system operacyjny, konkurencja dla Windows'ów Microsoftu. Sam z niego korzystam, obok WinXP i nie narzekam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Linux czy Linuks? 04.07.04, 01:05 Dziekuje, eine (kleine?) Czegos sie dzis nauczylam. Ja nie mam ani linuksa (pumeksa?), ani windows. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Linux czy Linuks? 04.07.04, 15:52 Szczerze mowiac, nie wiem. Chyba obywam sie bez systemu ;). Uzywam mojego I-Maca tak, jak zostal zainstalowany po przyniesieniu ze sklepu. Na pewno nie mam Windows, o Linuksie (ksie) poslyszalam dopiero tu. Odpowiedz Link Zgłoś
mapmuh Re: Linux czy Linuks? 04.07.04, 16:54 eine1984 napisał: > Windows'ów To jakaś ciekawa liczba podwójnie mnoga ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Linux czy Linuks? 04.07.04, 22:32 Dziwie sie, ze sie dziwisz - Windowsy sa calkiem zgodne z polska tradycja. Przypomnij sobie Beatlesow, czy bardzo dawnych amerykanskich Plattersow. A to tylko dwa przyklady z dlugiej listy zagranicznych zespolow, o ktorych sie w Polsce tak mowilo i pisalo. Nie mowiac juz o tym, jak podczas wizyty Busha PAP pisal o staffersach prezydenta. mapmuh napisał: > eine1984 napisał: > > > > Windows'ów > > To jakaś ciekawa liczba podwójnie mnoga ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Linux 04.07.04, 16:53 Linux - Linuksa, Linuksie, Linuksem. W skrótowcach, nazwach firm, jak i w wyrazach pospolitych zakończonych na x w przypadkach zależnych zachodzi wymiana na ks (np. Pewex - Peweksie, Budimex - Budimeksie). Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Linux i nie tylko.. 04.07.04, 20:57 mapmuh napisał (a): > To jakaś ciekawa liczba podwójnie mnoga ;-) Hehe:) No fakt! Liczba mnoga od liczby mnogiej - miałem, rzecz jasna, na myśli słowo Windows jako pojedynczy system operacyjny (NT, 95, 98, 2000, XP czy Me) z rodziny systemów autorstwa Gatesa i Allena z "Microsoft Co."! Ale masz rację, nie pomyślałem o tym i przynaję Ci rację. Jedynym wytłumaczeniem może być fakt, iż słowo Windows tak weszło do codziennego użytku, że zatarło w naszej świadomości samo znaczenie tego słowa w języku polskim. PS. Gwoli ścisłości - systemem operacyjnym, który używa efedra jest kolejna alternatywa dla systemów z rodziny Windows (teraz jest poprawnie) - "Macintosh" firmy Apple i z tego co mi wiadomo, CPU (procesory) produkuje im znany nam producent telefonów, Motorola. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Linux i nie tylko.. 05.07.04, 07:31 Beatles, Beatlesów o Beatlesach - to też liczba mnoga liczby mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Linux i nie tylko.. 05.07.04, 08:29 Po co sięgać do Beatlesów. Są bardziej trwałe pomniki mowy: Eskimosi, Zulusi, dropsy wreszcie. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Linux i nie tylko.. 05.07.04, 19:10 Drodzy chlopcy! zajrzyjcie, co napisalam o tym wczesniej - o Beatlesach, Plattersach i staffersach. Z powazaniem Odpowiedz Link Zgłoś