Dodaj do ulubionych

Tarczyca zjedzona przez mole

20.07.12, 12:49
Witam. Już kilka miesięcy leczę niedoczynność tarczycy. Od pierwszego pobierania leku (eythyrox 25mg) TSH jest w normie. Zaniepokoiły mnie wypowiedzi lekarki podczas robienia USG (dwa razy), że tarczyca wygląda jak zjedzona przez mole. Nigdzie nie znalazłem fachowej interpretacji takiego opisu tarczycy. W gabinecie, gdy poślizg przekracza 1,5 godz., przegapiłem możliwość spytania się co to znaczy. Może ktoś spotkał się na jakiejś fachowej stronie z omówieniem tej sprawy, albo sam miał podobny wynik. Proszę o podanie adresu strony, linku lub inne wyjaśnienie tego określenia. Moja następna wizyta u endokrynologa za 6 miesięcy. Dlatego chcę dowiedzieć się czegoś wcześniej. Z góry dziękuję za informacje. Wojtek.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 15:19
      Na jakiej jesteś obecnie dawce. I jakie masz aktualne wyniki ft3, ft4, tsh? Wpisz też opis owego USG.
      • mpsnt Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 21:29
        Dawka, to jak napisałem - 25mg. Wg niektórych lekarzy uważana nawet za placebo. Mnie pomogła bo TSH weszło od razu w granice normy. Opisów USG nie posiadam bo podczas badania lekarka mówi głośno co widzi ( może to idzie na dyktafon, większości nie rozumiem). Badanie jest przeprowadzane przez mojego endokrynologa w jego gabinecie. Nie dostaję więc opisu do ręki. Jak widać pozostałe badania nie są potrzebne lekarce. Interesuje mnie tylko co oznacza określenie, jak napisałem " tarczyca zjedzona przez mole" i to po obydwu badaniach USG. Znalazłem w necie stronę ze takim zwrotem ale u zwierząt i nie dawała się poprawnie otworzyć. Nic więc tam nie przeczytałem.
        • devilyn Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 21:42
          Misiu wydanie opisu usg jest jego psim obowiązkiem...lekarce badania może nie sa potrzebne ale Tobie tak....

Jaki masz aktualny wynik? To, że TSH jest w normie nie oznacza że będziesz się dobrze czuł.

Zrób badanie prywatnie ft3, ft4, i tsh bez wziecia tabl.
          • mpsnt Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 22:30
            Opis USG jest mi na prawdę nie potrzebny. Obecne TSH to 2,86. Nie wiem z jakich powodów lek. pierwsz. kontaktu zlecił mi badania hormonów tarczycy. Nigdy nie czułem się źle. Na pewno nie będę przerywał brania lekarstwa. Ma ono b. długi okres działania. Jeszcze raz piszę, chodzi mi o interpretację zwrotu "tarczyca jak zjedzona przez mole". W międzyczasie znalazłem na forach ten zwrot, ale nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.
            • hashi-tess Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 22:59
              "tarczyca j
              > ak zjedzona przez mole"

z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć,
              że tak wygląda gruczoł w schorzeniu hashimoto.
              P/ciała niszczą tkankę tarczycy i w obrazie usg
              gruczoł może wyglądać jak powyższy cytat.

w/g mnie najważniejsze jest Twoje samopoczucie.
              Jeśli dobrze się czujesz i nic Ci nie dolega,
              to po co przyjmujesz lewo-tyroksynę.
              Miano TSH 2,86 jest dość wysokie i obawiam się,
              że hormony FT4 i FT3 nie są w najlepszej kondycji.

Choroba autoimmunologiczna jest chorobą postępującą
              i musimy borykać się z nią do końca n/dni.
              Dlatego proponuję uzbroić się w wiedzę n/t i nie olewać
              swojego zdrowia.
            • kratkawpaski Re: Tarczyca zjedzona przez mole 20.07.12, 23:16
              Otóż opis USG jest Ci jak najbardziej potrzebny - choćby dlatego, że w opisie takim miałbyś stwierdzenie, że np. Twoja tarczyca ma nierównomiernie obniżoną echogeniczność (dającą w obrazie czarne plamy na jaśniejszym tle, przypominające właśnie wyżarty przez mole babciny szal). I wtedy zapewne łatwiej byłoby Ci znaleźć w necie informacje na ten temat. A tak, to dostałeś od swojego lekarza – najwyraźniej z marszu traktującego pacjenta jak ćwierćinteligenta – tylko ustne pitolenie trzy po trzy...smile.
            • devilyn Re: Tarczyca zjedzona przez mole 21.07.12, 10:59
              Jeszcze raz napiszemy...opis powinienieś mieć by w ewentualnych dalszych badaniach monitorować samemu co się dzieje z Twoją tarczycą.

Na ładne gadanie nie wierzy się lekarzowi, nigdy!!!

Powinienieś mieć oznaczone Anty TG i Anty TPO.
              I stała kontrola ft3, ft4, i tsh...oczywiście jesli zależy Ci na Twoim zdrowiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka