Dodaj do ulubionych

tarczyca i ból serca

25.09.12, 01:25
witam. od jakiegoś czasu boli mnie serce, czuje tak jakby mi przeskakiwalo. do tego dochadza dusznosci. myslalem ze to problem kardiologiczny. udalem sie na prywatna wizyte lecz pani doktor nie zrobila mi zadnych badan tylko stwierdzila ze to albo astma albo tarczyca. poczytalem na necie i moje objawy bardzo przypominaja tarczyce. chcialem sie udac na kompleksowe badania ale termin mam dopiero na listopad. a te ataki serca sa coraz czestsze i powazniejsze. nie wiem co z tym zrobic. do listopada to sie chyba wykoncze sad moge sam sobie jakos pomoc? nie wiem co robic sad
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: tarczyca i ból serca 25.09.12, 11:26
      Kompleksowe badania? To znaczy?

Tak, możesz sobie pomóc.

Idź już teraz do internisty (lekarz pierwszego kontaktu) i poproś o skierowanie na podstawowe badania: morfologię z rozmazem, jonogram (potas, magnez, sód itd), lipidogram, glukozę, tsh i fT4, mocz, usg tarczycy.

Albo znajdź laboratorium, gdzie zrobisz na własny koszt powyższe badania (plus fT3) z jednej próbki krwi. Polecam lab Diagnostyka ( www.diag.pl/Nasze-placowki.17.0.html ).

Równie dobrze mogłeś złapać Myciplasmę, albo Chlamydię Pneumonia, a to bada się nieco inaczej i u innego lekarza... albo znowu samodzielnie czyli odpłatnie...
    • pies_z_laki_2 Re: tarczyca i ból serca 25.09.12, 11:27
      Poprawka:
      * miało być: Mycoplasmę
    • marianne11 Re: tarczyca i ból serca 25.09.12, 20:17
      marcinmistrz91 napisał(a):

> witam. od jakiegoś czasu boli mnie serce, czuje tak jakby mi przeskakiwalo. do
      > tego dochadza dusznosci. myslalem ze to problem kardiologiczny. udalem sie na p
      > rywatna wizyte lecz pani doktor nie zrobila mi zadnych badan tylko stwierdzila
      > ze to albo astma albo tarczyca. poczytalem na necie i moje objawy bardzo przypo
      > minaja tarczyce. chcialem sie udac na kompleksowe badania ale termin mam dopier
      > o na listopad. a te ataki serca sa coraz czestsze i powazniejsze. nie wiem co z
      > tym zrobic. do listopada to sie chyba wykoncze sad

w niedoczynności mam "potykania się" serca, to bardzo nieprzyjemne, bolesne.

>moge sam sobie jakos pomoc?
      > nie wiem co robic sad

zbadaj (wyklucz) tarczycę
      • martaad Re: do pies z laki 25.09.12, 20:35
        Ja zdiagnozowana zostałam w czerwcu tego roku,ale według pani doktor choruję minimum 5 lat bo tarczyca jest bardzo zniszczona.Mam Hashimoto.Ostatnio do całej gamy objawów doszły właśnie objawy sercowe,uczucie duszności,niemożność nabrania powietrza pełną piersią.Ale najgorsze jest właśnie takie potykanie się serca,wrażenie,że na moment serce zwalnia,własciwie staje w miejscu a potem wraca do własciwego rytmu.Dodatkowo odczuwam ból w okolicach serca.poszłam do lekarza pierwszego kontaktu,dostałam skierowanie na ekg ,które nie wykazało żadnych odchyleń od normy,lekarz kardiolog też nie stwierdził żadnych zaburzeń.Wynika z tego,że problem leży po stronie tarczycy.i tu mam pytanie?co to może oznaczać?za małą dawkę hormonów?teraz biorę eutyrox 62,5,zwiększam stopniowo ale nie wiem do jakiej mam dawki dojść.wizytę u endo mam w październiku więc już całkiem niedługo,jutro idę na badania.dodam tylko,że zaczynałam od poziomu tsh 32,84(norma od 0,4-4,0).Sama już nie wiem co robić,czy zwiększać dawkę eutyroź-u,czekać na wizytę u endo,poczekać na wyniki?
        • pies_z_laki_2 Re: do pies z laki 26.09.12, 11:13
          ZAWSZE dostosowujemy dawkę do poziomu hormonów (wyniki!) i (!) dolegliwości.
          Kiedy będziesz znała poziom hormonów we krwi, będzie w stanie porównać te wyniki ze swoim samopoczuciem i następnym razem łatwiej ci będzie rozpoznać objawy niedo- czy nad- czynności. Dlatego zbadaj się i zapisz datę, wyniki, dawkę i objawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka