Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
      wymiana

wymiana

(28 wyników)
    • Witajcie, dziś pierwsza poważna gleba na rowerze i niestety nie obyło się bez strat. Połamałem przednią lampkę, zasilaną prądnicą z piasty. Można taką lampkę wymienić, czy to już "niewymienialne" i muszę kupić diodową na baterię? Help
    • Witam, nabyłam rower z ramą 13" (model jak na zdjęciu: ), max. wysunięcie sztycy podsiodłowej to 20 cm, dla mojego wzrostu 157 jest ok, jednakże odnoszę wrażenie, że bardziej komfortowo czułabym się jakieś 2-3 cm wyżej. Oczywiście kombinowanie z podnoszeniem siodełka poza znacznik sztycy nie wchodzi w rachubę, dlatego rozważam wymianę na dłuższą (na oku mam rower męża z pasującą sztycą 25 cm ;P). Czy taka wymiana jest dopuszczalna i bezpieczna, czy jednak wysunięcie poza ramę nie może przek...
    • witajcie, sledzenie przeze mnie nowych trendow tak naprawde zakonczylo sie wraz z koncem XX wieku, wiec trudno okreslic moja obecna wiedze jako aktualna ;) ale ad rem- niestety przegapilem wymiane lancucha i caly naped sie rozjechal :/ w perspektywie mam wiec jeszcze jakies 500, gora 1000 km na obecnych podzespolach nim zupelnie sie zuzyja, a wiec okolo 4-6 tygodni eksploatacji (po 6 letniej przerwie znowu zaczalem regularnie jezdzic). zastanawiam sie wiec nad wyborem nowych czesci- k...
    • wraz z wymianą baterii, straciłam dane z całego roku ... jest jakaś metoda na wymianę baterii w liczniku i zachowanie wszystkich zarejestrowanych "sukcesów" ???? lubię ostatniego grudnia podsumować rok, wyzerować dystans i od Nowego Roku ... znów liczyć przejechane kilometry :)
    • Rower ma jakieś 9-10 lat sporo przejechał w trudnych warunkach (zima, deszcz, piach, kurz) Wymieniłem przerzutki, linki i łańcuch (przerzutki pogięte, łańcuch powyciągany).Problem jest taki że ciężko zmienia się przełożenia przez co nie mogę dobrze wszystkiego wyregulować. Czym najlepiej nasmarować linki? Czy po takim czasie trzeba tez wymieniać pancerze?
    • Hej, jak w temacie: postanowilam samodzielnie nabyc czesci do "gruntownego" remontu mojego roweru. Wiec tak: musze wymienic kasete, lancuch i korbe. Wiem mniej wiecej jakiej klasy potrzebuje czesci (Deore/DeoreLX - nie koniecznie Shimano) jednek obawiam sie, ze to nie wszystko... np. jezeli chodzi o korby to zupelnie nie wiem jaka dlugosc krorb potrzebuje albo jak sie to ma do osi suportu jaka juz posiadam... lancuch: na co zwracac uwage...? a kaseta to zupelna niewiadoma... pomozcie pros...
    • Mam taki rower: www.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?year=2004&model=10038 Chciałabym wymienić w nim napęd na 8 biegowy. Myślałam o zmianie tylnej przerzutki, (wpadła mi w oko deore lx), kasety (znalzałam 8 rzędową alivio), obęcze z piastami (jeszcze nie wiem jakie), łańcuch bo podobno należy go zmieniać razem z kasetą i jakoś twardość dobierać no i prawą manetkę . Czy muszę coś jeszcze wymieniać aby wszystko sprawnie działało? Proszę o pomoc, gdyż naprawdę nie zna...
    • Witam, Wczoraj dokonałam zakupu roweru marki Giant model sedona w Intersporcie. Wahalam się miedzy rowerem z meska i damska rama. Mam 162 cm wzrostu, przymierzalam sie do ramy S (rower damski) i M (rower meski). W sklepie bardziej spodobal mi sie ten z meska rama (M) i wydawalo mi sie ze rama jest OK. Dzis na spokojnie w domu okazalo sie ze ta rama jest dla mnie za duza:(((( Czy moge wymienic rower na inny model? Czy to juz po ptokach?? Wydalam 1400 zl i chyba w bloto...
    • Witam. W zeszłym roku kupiłem rower, okazało się że z wolnobiegiem. Zamierzam dokonać w najbliższym czasie wymiany całego napędu. Do kupienia mam: 1. kasetę 8-rzędową. Co lepiej kupić - Shimano klasy Alivio za ok.70 zł czy SRAM 5.0 za ok. 80 zł ? Czy jest to sprzęt porównywalny? 2. koło. Mógłbym oczywiście wykorzystać starą obręcz i bawić się w zaplatanie. W sklepie zalecono mi jednak kupno nowego koła. Pokazano mi koło za 217 zł, na bazie piasty za ok. 80 zł(podobno dobrej), obręcz...
    • na stronie jakiegoś producenta napojów sportowych przeczytałem, że należy w miarę często zmieniać bidony (tzn. stare zastępować nowymi). Czemu tak jest, czy regularne mycie nie wystarczy?
    • Witajcie, mam korbę Shimano Deore M543 48-36-26 z., a przednia przerzutka to Deore M530. Manetki to też Deore M530. Chciałbym zamienić największą tarczę na 53 zęby. Czy jest wogóle taka szansa? Co musiałbym wymienić? I czy przeskok między 53 zębami, a 36 nie będzie za duży? Dziękuję z góry za wszelką pomoc :)
    • dzisiaj przy wymianie kasety zdziwiłem się nieźle, gdyż okazało się że kaseta 9 biegowa którą kupiłem do swojego roweru w którym oryginalnie miałem też kasetę 9 biegową nie w pełni pasuje. To znaczy po założeniu nowej kasety (pierwsze 7 biegów połączonych razem, potem dwie najmniejsze zębatki luzem i na końcu nakrętka mocująca kasetę do bębenka) okazało się że nie mogę dokręcić nakrętki, kaseta jest jakby zbyt wysoka, tymczasowo musiałem poradzić sobie tak że założyłem tylko jedną na...
    • Witam Czy mozecie sie wypowiedziec czy w mojej sytuacji warto wymieniac opony. W tej chwili mam gumy na drucie Author Wing 26x1,95 600g. Moja jazda to 80% asfalt/kostka reszta to las (dukty, sciezki). Na authorah zrobilem tylko 1k km wiec opony sa jeszcze b.dobre. Ale chcialem sobie odchudzic kola i wypatrzylem opony Maxxis Ignitor 26x1,96 490g (zwijana kevlar) na tych gumach zaoszczedzilbym po 100g na kole. Czy te 100g da sie odczuc, czy raczej nie zawracac sobie glowy (jezdze na kr...
    • wlasnie mnie uswiadomiono, ze mniej wiecej co tyle powinnam wymieniac lancuch. teraz mi sie "przeskoczylo" o 200 km i lancuch razem z wielotrybem do wymiany. niby zadne pieniadze, ale biorac pod uwage fakt, ze ja swojego roweru uzywam jak przecietny zjadach chleba, to cos jest nie halo! i to nie jest marketowiec, tylko kellys -tansza wersja. ps. po wymianie lancucha przyblokowal mi sie hamulec przedni. jest jakis domowy sposob na rozwarcie mu szczek, czy tylko serwis?
    • witam. będę zmieniał amortyzator z rurą 1" z gwintem. Czy potrzebne są jakieś specjalne narzędzia lub umiejętności. Czy coś jeszcze potrzeba, nie chciałbym pozostać z rozbabranym rowerkiem pzdr g
    • Mam wiekowy i rozwalony juz dobrze rower - i strasznie ciezko sie jedzie. Ktos go zobaczyl i polecil wymienic lancuch (faktycznie jest caly zerdzewialy). Czy wymiana łancucha pomoze troche?[1] Na tym rowerze juz prawie nie da sie jezdzic. Jest to rower gorski i nigdy nie byl czyszczony itp. Czy zeby zdjac łancuch i zalozyc nowy potrzebuje jakichs specjalnych narzedzi, czy wystarcza standardowe klucze do roweru?[2] Czy wszystkie lancuchy sa takie same dla gorali, czy musze znac ja...
    • coś mi rower rzęzić zaczął i zdaje mi się że to wina tylniego koła które sie nieco skrzywiło. co bedzie tańsze - naprawa w jakimś punkcie, czy wymiana, co potrafi zrobic kolega? w cenach nie mam bladego pojęcia. jakby jeszcze ktoś napisał jaki mnie wydatek czeka to byłabym bardzo wdzieczna
    • czesc!! wyciągnąłęm mój rower (hipermarketowiec sprzed kilku dobrych lat :) ) z balkonu, na którym spędził 2 lata, i postanowiłem go doprowadzic do stanu używalności :) Przeczysciłem go, nasmarowalem, ale stwierdziłem, że łańcuch jest do wymiany. Obecny, posiadający 108 ogniw musiałem rozciąć Boschem bo... nie miał zapinki. I teraz zaczynają się schody: czy mogę kupić łańcuch o liczbie ogniw większej niż 108? Wydaje mi się że tak, bo na tylnej przerzutce są sprężyny które rozciągną ł...
    • mam dosyc duze luzy na suporcie i wogole jest juz zajechany i chce go wymienic i korbe jako ze to stary rower to tylko na acere i mam pytanie na co patrzec kupujac nowy suport? od kad do kad sie mierzy ta jego dlugosc i czy ma znaczenie pozniej model korby jesli tez bedzie acera?
    • chcę zmienić sztyce z alu na karbon.Czy karbon zwiększy sztywność roweru,czy wręcz przeciwnie,czy może nic się nie zmieni ?i jak to wygląda wagowo(karbon chyba lżejszy?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się