wymiana

(21 wyników)
  • od czego zacząć, dowód osobisty, prawo jazdy, konto w banku, paszport, ubezpieczenie emerytalne, znacie jakieś strony, trochę sie w tym gubię .pozdr
  • jezeli jestesmy zameldowane w miescie A, natomiast mieszkamy, zameldowane jestesmy czasowo, pracujemy i bierzemy slub w miescie B to nie musimy jechac do miasta A zeby wymienic dowod. skladamy wniosek w miescie B i po prostu troche dluzej czekamy na dowod, ale odebrac tez mozemy w miescie B. urzedy sobie go przesylaja. oszczedzamy czas i pieniadze.
  • hej, chcę wymienić dokumenty po zmaianie nazwiska. DO i prawko to wiem jak i gdzie i za ile? ale co z paszportem? gdzie można wymienić ten dokument?
  • Witam, pomyślałam, że można zrobić taką "checklistę" [u][b]jakie dokumenty należy wymienić po zmianie nazwiska oraz jakie urzędy zawiadomić o tej zmianie.[/b][/u] - dowód osobisty - prawo jazdy - paszport - bank - ZUS - Urząd Skarbowy - zakład pracy [b]Dopisujcie proszę swoje pomysły[/b], bo napewno o czymś zapomniałam...
  • Czy nizebedna jest oprócz wymiany dowodu również wymiana prawa jazdy?
  • Może to głupie pytanie, ale ile czasu jest na wymianę dokumentów po ślubie?
  • podania do sciagniecia: dowód osobisty www.wom.warszawa.pl/index_karta.php?adres=204 prawo jazdy www.wom.warszawa.pl/index_karta.php?adres=211&kat=30 paszport www.plembassy.gov.ae/Dokumenty/kwespasz.doc
  • Obecnie mieszkam za granica, slub odbyl sie w Polsce. Jeszcze nie wymienilam dokumetow. Po slubie nie zdazylam nawet zlozyc wnioskow:( Za jakis czas lece do Polski. Bilet do Polski mam na stare nazwisko a z Polski na nowe. Skontaktowalam sie z ambasada i powiedzieli mi ze jak w paszporcie mam stare nazwisko a w bilecie nowe to nie bede mogla przekroczyc granicy jak okaze sie aktem slubu. Czy ktoras z Was przekraczala granice na starym paszporcie, bilet byl na nowe i czy wystarcz...
  • witajcie, mój serdeczny przyjaciel miał nie dawno zaręczyny które przebieły spokojnie, parę dni po przyszła panna młoda stwierdziła że pierścionek zaręczynowy niestety nie jest w jej guście, zarządała wymiany, pierścionek został wymieniony na inny z dopłatą, co sądzicie o całej sytuacji??? dla mnie jest to sprawa dość dziwna i z lekka bulwersująca.
  • po jakim czasie od ślubu się tym zajęłyście?bo podobno trzeba załatwić to w miesiąc po ślubie,nam zaraz minie miesiąc a jeszcze aktu ślubu nie odebraliśmy.do wymiany dowodu pewnie jest potrzebny akt ślubu?
  • Hej.Mam pytanko: chodzi mi o to czy za to ze nie wymienilam paszportu w zwiazku ze zmiana nazwiska grozic moze jakas kara? Przebywam za granica juz 7 lat, od 5 jestem mezatka.Natomiast wszystkie papiery dotyczace pobytu i pracy mam na nazwisko panienskie. Paszport tez. Do tej pory nie bylo zadnego problemu i bylo mi tak wygodniej gdyz nie musialam biegac po tych wszystkich urzedach. Natomiast mam w planach zjechac do Polski i przysluguje mi zasilek w Polsce. I zeby sie zarejest...
  • u mnie jutro minie miesiąc a wszystko się tak ślimaczy, że może przed zimą zdążę? dopiero odebrałam skrócony odpis. może w tym tygodniu uda mi się podjechać i złożyć podanie o wymianę dowodu i paszportu. częściowo mam zmienione nazwisko w pracy, poinformowałam tv kablową i stoen - czekam na odpowiedź. tpsy nie tykam - nie warto. dla banków zbieram dokumenty. a jak u was?
  • Witam, wiem,ze temat byl z poruszany wielokrotnie,ale na konkretne pytanie, ktore mnie nurtuje nie moge znalezc odpowiedzi. Chodzi mi o to, ze do konca czerwca musze wymienic prawo jazdy, slub jest we wrzesniu. W zwiazku z tym, iz bede zminieac nazwisko powinnam wymienic dokumenty, rowniez prawo jazdy. Co robic placic dwa razy co trzy miesiace, jezdzic na starym liczac na laskawosc losu,ze mnie nikt nie zatrzyma, czy nie jezdzic przez 3 miesiace w ogole? Czy ktos jest w podobn...
  • Witam, wiem, ze było juz parę wątków dotyczacych wymiany dokumentów po ślubie i wiem, że jadąc w podróż poślubną można sie nie przejmować tym, że ma się paszport na stare nazwisko, ale jak to jest np. pół roku, rok poslubie? Czy wiecie może jakie bazy danych mają na granicy? Czy tylko osoby na "czarnej liście"? Czy może całą bazę i mogą wiedzieć, że ktoś zmienil nazwisko? Pozdrawiam!
  • Dziewczyny, nasz ślub był 9 września, wczoraj odebrałam odpisy aktu małżeństwa i... No właśnie, co teraz? Przeraża mnie trochę ta papierkowa robota. Najpierw wniosek o dowód. I dopóki nie dostanę nowego, to mieć przy sobie stary z aktem ślubu, bo przecież wszędzie podaję nowe nazwisko, tak? A urząd skarbowy, ZUS (pracuję na umowy o dzieło, wcześniej sama płaciłam składkę zdrowotną, ale teraz ubezpieczenie mam "z męża")? Czy ich muszę powiadamiać dwa razy, bo po zmianie nazwiska d...
  • No właśnie - jak w temacie. Chciałabym jak naszybciej wymienić dowód i paszport. Czy mogę złożyć wniosek o nowy paszport zanim będę miała nowy dowód? Jaki dokument mogę przedstawić zamiast niego? Tymczasowy dowód, akt małżeństwa, jakieś zaświadczenie? Powiedzcie co wiecie. Trochę zależy mi na czasie, nie mogę najpierw czekać miesiąc na dowód, a potem dopiero kolejny miesiąc na paszport. Z góry dziękuję za pomoc :)
  • Witam, mam problem i liczę na Waszą pomoc. Kupiłam już suknię ślubną, zostawiłam w przechowalni salonowej. Im dłużej o niej myśle tym mam więcej wątpliwości czy dokonałam dobrego wyboru. Czy któraś z Was miała podobnie? Czy mogę pójść do salonu i poprosić, że chcę ją wymienić na inną? droższą o 400PLN? Co WY na to? Proszę o pomoc bo nie chcę wyjść na jakąś wariatkę. PS. sama kupowałam i przymierzałam suknie.
  • Mam następujące pytanie. Jak to jest z obowiązkiem wymiany dokumentów przy zmianie nazwiska - czy też, co grozi za niedopełnienie tego obowiązku? Mój problem dotyczy paszportu. Otóż składałam tej zimy papiery na pewien służbowy zagraniczny wyjazd, na który mam nadzieje udać się na jesieni (czyli już po ślubie) i musiałam dostarczyć kserokopie paszportu (oraz całe mnóstwo różnych dokumentów, wniosków - wszystko na panieńskie nazwisko). Obawiam się więc, że mogę mieć problemy jadąc do ...
  • Hej :) Mam takie pytanie o wymiane dokumentow po slubie (chodzi o dowod, paszport, prawo jazdy). Czy w momencie zlozenia wniosku o nowe dokumenty te stare sa odbierane albo w jakis sposob oznaczane? Dzieki z gory za odpowiedzi :)
  • Hej! :) Wlasnie przeszlam sie po urzedach z wnioskami o nowe dokumenty po zmianie nazwiska i mysle, ze moze niektore z was zastanawiaja sie ile to kosztuje i ile trwa, wiec zakladam watek informacyjny;) Prawo jazdy - 70zl + oplata skarbowa 7zl, potrzebne jest 1 zdjecie, czas oczekiwania 3 tygodnie Dowod osobisty - 30zl, 2 zdjecia, czas oczekiwania 6 tygodni Paszport - czas oczekiwania miesiac, 1 zdjecie, a ceny sa nastepujace: * dorosli: 100zl +5zl oplaty skarbowej * mlod...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się