Forum Na emigracji Matki Polki w UK
ZMIEŃ
      wymiana

wymiana

(16 wyników)
    • Bardzo podoba mi sie zegarek z ponizszego linku, akurat ten z bialym paskiem jest tanszy i zastanawiam sie, czy latwo wymienic go na brazowy. To jest troche nietypowy sposob zaczepienia paska, czy latwo to wymienic? Ktos wie?
    • wrzuciłam kilkanaście książek, może ktoś chciałby się wymienić? www.readitswapit.co.uk/UserBooks.aspx?UserID=12691 Ela
    • Moj maz chce wymienic polskie prawko na angielskie. Do tej pory bylam pewna, ze trzeba wypelnic forme D9, zaczelam jednak czytac na stronach DVLA i pojawily sie watpliwosci, bo tam jest napisane, ze zeby wymienic prawo jazdy na full UK to trzeba uzyc formy D1. Czy ktos juz to przechodzil i moze mi podpowiedziec? I jaka jest roznica miedzy full UK licence, a counterpart licence? Z gory dziekuje za pomoc.
    • Nasza landlady zdecydowala sie w koncu na wymiane okien. Byl juz ktos je ogladac, zrobic kosztorys, ona zaakceptowala kwote. Ale dzisiaj ma jeszcze nas odwiedzic surveyor i ciekawi mnie po co? Czym sie zajmuje? Czy bedzie ogladal cale mieszkanie? Przychodzi akurat w porze drzemki i mam problem w ktorej sypialni polozyc dziecko, dlatego pytam.
    • Czy ktoras z was wymieniala bojler? Jesli tak, prosze o wasze rady, jak sie do tego zabrac. Gdzie szukac cen i firm, ktore by to zrobily i daly jeszcze gwarancje na ten bojler i jego bezawaryjne dzialanie. Dzieki.
    • Zapisałam się do konsulatu w Menchesterze na wymianę paszportu. A teraz w mailu czytam: "Odpis skrócony aktu małżeństwa wydany przez polski Urząd Stanu Cywilnego; przedstawiają osoby, które wymieniają paszport z powodu zmiany nazwiska po zawarciu związku małżeńskiego oraz osoby, które zawierały małżeństwo za granicą; W przypadku posiadania zagranicznego aktu małżeństwa, niezbędne jest uprzednie zarejestrowanie aktu w urzędzie stanu cywilnego w Polsce;" tzn, że muszę się po to wybrać do P...
    • Mam pytanie dotyczace opieki nad naszymi milusinskimi.Wiadomo ze wiekszosc z nas tu mieszkajacych nie ma przy sobie tej armi babci i dziadkow,ktorzy z mila checia zaopiekuja sie malym brzdacem chcocby na 2 godziny.Czy ktos z was ma zaprzyjazniona rodzine z dziecmi i wymieniacie sie opieka od czasu do czasu nad swoimi dziecmi?Wiadomo sa przedszkola itp,itd ale czasami chcialoby sie gdzies wieczorem wyjsc z mezem a nie stac mnie na nanny/babysitter?Jesli tak to powiedzcie jak wam to...
    • Pewnie nie ja jedna mam taki problem, wiec moze ma ktoras z was jakis pomysl, co zrobic z wymiana starego dowodu? W PL bede dopiero w styczniu! Nie moge leciec wczesniej. Wiem, ze obywatele polscy przebywajacy za granica moga ale nie musza wymieniac dow. Pytanie tylko na jakiej podstawie mam udokumentowac, ze mieszkam za granica poniewaz caly czas mam zameldowanie stale w PL i szczerze mowiac nie chcialabym tego zmieniac. Mozecie cos poradzic?
    • Czy trzeba zarezerwować termin spotkania żeby zwrócić paszport tymczasowy dziecka i odebrac 10-letni ? A może mozna to zrobić pocztą ? Na stronie internetowej nie znalazłam nic na ten temat, a dodzwonić się oczywiście nie można. Dzieki.
    • A może ktoś chce się wymienić książkami? Zarejestrowałam się tutaj: www.readitswapit.co.uk Znajdziecie mnie pod "HannaB". Mam parę książek po angielsku i parę po polsku. W wolnej chwili przejrzę półki, może jeszcze coś się znajdzie.
    • Zauwazylam, ze nasza wanna jest peknieta. Nie jest to mocne zniszczenie, ale tez nie rysa tylko wlasnie pekniecie. Nikt jak na razie nie przyznaje sie, ze cos upuscil. Jak by nie bylo, chcialam ja naprawic. Sa zapewne farby do zamalowania uszkodzen. Tyle, ze nie wiem niestety, z czego jest ta wanna. Brzeg, ktory wystaje jest z jakiegos cienkiego materialu, a glowna czesc jest na zewnatrz w jakims materiale zoltawym. Slyszalam, ze mozna to sprawdzic postukujac palcem, ale niestety, nadal nie w...
    • Drogie Matki! Mam małe pytanko do tych matek, które wymieniły sobie polskie prawo jazdy na brytyjskie. Czy ta wymiana wiąże się z koniecznością oddania polskiego prawa jazdy? Podobno po wejściu do uni nasze prawko ważne jest bezterminowo, no już sama nie wiem jak to z tym jest bo nie znam nikogo kto by potwierdził to w praktyce. Czy w związku z tym opłaca się je wymieniać, zakładając że nie wiem jak długo tam pozostanę (w Anglii)? Czy jest to bez znaczenia? A może lepiej wymienić...
    • Jakie sa teraz stawki za cleaning?Mam znajomych z 1-dno pokojowym mieszkaniem.. Chca wynajac kogos do wyczyszcenia mieszkania typu dywany(bardzo ciezkie do odkurzania sa) piekarnik, lodowka i pozniej standardowo, kurze lazienka, wymiana poscieli , okna oraz firany wrzucic do pralki. Czy muszą wynajmowac firme? Czy robia takie -jednorazowe? Pytali mnie o jakas polke czy znam. Ale ja niestety nie znam. A nawet jakby sie ktos nasunal to ile by musieli zaplacic za godzine? Ososba ta powinna...
    • W Poniedzialek pojechalam wymienic 4 opony w samochodzie. Jak maz przyjechal z pracy, zrobil "przeglad" i okazalo sie. ze: 1. tylnie kola nie sa wybalansowane. 2. w jednym z kol brakuje sruby - i to akurat takiej specjalnej, bez ktorej moga mi odkrecic na ulicy kolo. Sruba byla wczesniej na bank, bo moj maz dopiero co sprawdzal (komplet oryginalny do mojego auta jakies 30 funtow) Nastepnego dnia maz pojechal do zakladu: 1.Zrobiono balans tylnich kol. 2. Co do sruby - nie bylo jak pr...
    • zalałam klawiature redsem:/ mimo natychmiastowej akcji susząco-czyszczącej klawiatura działa jak stara maszyna do pisania:/ poradzono mi kupić nowa i wymienic.i tu moje pytanie gdzie taka klawiaturę kupić?i gdzie je wymieniaja ?dziękuję za pomoc.
    • Kolezanka poprosila mnie o ponaprawianie jej spodni (wymiana zamkow, podszycie nogawek,naszycie lat itp) i pyta sie ile chce za robote... Nie jest to jakas moja super kumpela,a i spodni ma par kilka,wiec robic za free to niebardzo chce. Macie pomysly ile moglabym za taka robote chciec kasy??? Nie mam pojecia ile moze cos takiego kosztowac w UK,a zdrugiej strony nie chcialabym zedrzec z tej dziewczyny... Moze jak ona bedzie zadowolona to bede miala wiecej zlecen i troche grosza w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się