10.11.03, 17:00
Tak obiecałem, już jestem i:
W obrębie starego miasta usytułowane są dwie bardzo do siebie podobne budowne
(a może nawen prawie identyczne). Prawie od zawsze mieszkańcy Zamościa
budowle te nazywali "kawalerami". Pytanie sprowadza sie do tego jakie to
budowle i co w nich obecnie się mieści?
Prawda że łatwe:))
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: Zagadka 3 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.11.03, 17:02
      dla mnie trudne, chyba jednak musze się podszkolic z architektury miasta...
      pozdrawiam
      • users1 Re: Zagadka 3 10.11.03, 17:52
        Janusz bardzo Cię proszę nie rób sobie żartów. Takie bydowle są tylo dwie w
        Zamościu prawie identyczne.
        • Gość: mm Re: Zagadka 3 IP: *.zamosc.mm.pl 10.11.03, 18:04
          • Gość: mm-ka Re: Zagadka 3 IP: *.zamosc.mm.pl 10.11.03, 18:08
            Coś mi się zdaje,że na forum jest jakiś postojad,czego dowodem mój wcześniejszy
            wpis.
            A odnośnie zagadki ja tu mieszkam i wstyd się przyznać też nie wiem o jakie
            budowle chodzi.
            M
            • users1 Re: Zagadka 3 10.11.03, 18:19
              Postojad postojadem, a ty nie wiesz? Zapewniam Cię, że przynajmniej w jednej z
              tych budowli często bywasz - przynajmniej tak ni sie wydaje.
              Pozdr.
              • Gość: mm-ka Re: Zagadka 3 IP: *.zamosc.mm.pl 10.11.03, 18:55
                Nie bywam często na starówce.
                • users1 Re: Zagadka 3 10.11.03, 20:11
                  Jak nie bywasz często, to bywasz czasami, a jak bywasz czasami to napewno byłaś
                  w kawalerze(?) u kawalera (?) :)
                  • Gość: mm-ka Re: Zagadka 3 IP: *.zamosc.mm.pl 10.11.03, 20:24
                    Na "kawalery" już nie chodzę:(
                    Jak dlamnie bardzo podobne są:Nadszaniec z Ekonomikiem.Ale czy to te budynki?
                    Głowy nie dam.
                    • users1 Re: Zagadka 3 10.11.03, 21:34
                      I znów FANFARY tym razem dla kogo oczywiście dla mm-ki. Wielkie brawa. Chyba
                      będę musiał pogłówkować o nagrodach !

Mm-ka pomyśl chwilę, czy była to trudna zagadka??????????
                      Przecież nie Kawaler ten Kawaler to akurat Nadszaniec.

Panowie czy Wam nie wstyd, to tylko Panie interesuje Zamość i jego ciekawostki.
                      Musicie zabrać się do roboty i to już od następnej zagadki. Abyście mogli sie
                      nieco wcześniej przygotować, to zagadka będzie łatwa i dotyczyć będzie bram
                      Zamościa. Panowie do przewodników.

Zgodnie z założeniem naszej zabawy, już na poważnie słow kilka na temat
                      rozwiązania.
                      Rzeczywiście chodziło o Nawszańce. Nazwa pochodzi z francuskiego cavalieur
                      znaczy nadszaniec, z angielskiego cavalier, a z włoskiego cavaliere.
                      W Zamościu po stronie wschodniej miasta przy ul. Łukasińskiego dwie budowle,
                      dla Nadszańce, dwa Kawalery, którz ich nie widział, kto ich nie zna. Zostały
                      wzniesione na fortyfikacjach jako dodatkowe stanowiska ogniowe, a działo się to
                      w latach 1825 - 1827. Zamość był twierdzą.
                      Jak słusznie MM-ka zauwałyła w jednym znajduje się "ekonomik", zaś w drugim
                      hala targowa gdzie ostatnio trwały wielkie prace nad renowację (tak można
                      byłoby chyma to określić) "dachu tego Kawalera". To chyba tyle.
                      Pozdrawiam.
                      Jeszcze dzisiaj, jeszcze dzisiaj następna... o bramach Zamościa........
                      • Gość: mm-ka Re: Zagadka 3 IP: *.zamosc.mm.pl 10.11.03, 22:42
                        Aż się sama sobie dziwię.
                        To był strzał bo naprawde nie wiedziałam,że te budynki tak są nazywane.
                        Strasznie mi wstyd i obiecuję poprawę.
                        M
                        • Gość: janusz Re: Zagadka 3 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.11.03, 09:04
                          ciekawa historia z tymi kawalerami...
                          Mmka Brawo
                          Brawo Users
                        • users1 Re: Zagadka 3 11.11.03, 10:33
                          Gość portalu: mm-ka napisał(a):

> Aż się sama sobie dziwię.
                          > To był strzał bo naprawde nie wiedziałam,że te budynki tak są nazywane.
                          > Strasznie mi wstyd i obiecuję poprawę.
                          > M
                          Nie mart się czasami strzyły bywają celne, a teraz już wiesz, że słowo kawaler,
                          szczególnie w Zamościu nie zawsze znaczy to samo. Jednak nie radzę ryzykować
                          mówiąc, gdy będziesz wychodzić po zakupy, że jdę do kawalera. Może to być źle
                          zrozumiane.
                          Pozdr.
                          A tak w ogóle to cieszę się z tej zabawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka