Dodaj do ulubionych

Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak

18.04.11, 13:37
W związku z tym, że rok szkolny powoli dobiega końca mam pytanie jakie plecaki/ tornistry kupiłyście swoim dzieciom i czy jesteście zadowoleni (zarówno rodzice jak i dzieci) z wyboru? Moja córka we wrześniu idzie do pierwszej klasy i chętnie poczytam opinie, który plecak warto kupić, a który okazał się totalną pomyłką i dlaczego. Firm jest dużo i rozrzut cenowy też spory, dlatego wszelkie sugestie osób doświadczonych w temacie tornistra dla pierwszoklasisty będą dla mnie cenne smile
Dodam, że córka jest raczej normalnej budowy, wzrost obecnie ok 120cm.
Obserwuj wątek
    • evita-is-me Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 13:42
      Moja córka przez dwa lata nosi taki plecak www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-118/U---Pink/, ale uważam, ze jest za ciężki i często zakłada zwykły Nike, który kupiliśmy z przeznaczeniem na zajęcia sportowe.
      • evita-is-me Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 13:43
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-118/U---Pink/
    • alabama8 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 13:45
      Młody nosi do szkoły tylko drugie śniadanie i picie, i od wielkiego dzwonu jakąś książkę czy zeszyt więc targa niewiele. Ma kilka plecaków - w tym plecak na kółkach jeśli musi coś zatargać extra do szkoły, jakiś wypasiony z bohaterem z kreskówki, a na codzień zadowala się najlżejszym, szmacianym plecakiem z Decathlona. Lekki jak piórko.
      • kanna Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 16:28
        Niestety, szmaciany plecak u mojego to byla porazka - wszystko wygldało jak psu z gęby wyciagnięte uncertain z naciskiem z zeszyty.
    • alabama8 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 13:48
      O .. i znowu jak co roku wszyscy wklejają linki Topgala. Też się kiedyś napaliłam - są śliczne. Ale PUSTY plecak waży 1,3 kg. Czyli na start mamy 1,3 kg + kanapka + picie + piórnik + książka czy zeszyt ...
      Wsadźcie sobie do pustej reklamówki 1,3 kg cukru i powiedźcie czy to jest lekkie?
      • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:37
        alabama8 napisała:

> O .. i znowu jak co roku wszyscy wklejają linki Topgala. Też się kiedyś napalił
        > am - są śliczne. Ale PUSTY plecak waży 1,3 kg.

a to zalezy który model, sa i takie o wadze poniżej 1 kg. Fakt, ze te plecaki sa duże i na przeciętnego I-klasistę za duże. Inna sprawa, że dzieci raczej nie nosza tych plecaków, bo sa przywożone i odbierane przez rodziców, przewaznie samochodami. na pewno sa to pelcaki solidne, moja starsza córka nosi juz drugi rok swojego Topgala i chyba jeszcze ponosi w III klasie. Młodsza ma plecak marki Bagmaster - akurat nasz model nieco słabszy od Topgala, więc nie polecam tak bardzo.
    • dorek3 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 13:49
      Moi mają tigery. Właśnie zostały uprane i są w zasadzie jak nowe jeśli pominąć drobne uszkodzenia rączki. Do szkoły codziennie tachają śniadaniówki, picie i te książki które były pracą domową. Ilościowo to różnie wychodzi. Plecaki okazały się być bardzo trwałe i praktyczne.
      • per-vers Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:45
        Ja też stoję przed podobnym wyborem i również myśleliśmy już o Topgalu, To fakt, że co roku pojawia się o nim mnóstwo opinii i to pozytywnych.

Model, który wybraliśmy waży 900g. Wydaje mi się, że to niedużo...
        Ale sam plecak wydaje się spory.

Zastanawiam się, czy nie wybrać czegoś mniejszego. Ale wydaje mi się, że musi to mieścić minimum książkę A4 ?

A może poczekać z wyborem plecaka do początku roku, kiedy już będzie wiadomo, jakie dzieci mają książki, czy będą je nosić czy też zostawiać w szkole itp?

---
        Tworzymy Listę naprawdę dobrych książek dla dzieci i młodzieży - zapraszam.

Mama KaOwiec
        • magdalenna224 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:47
          i tu przy okazji Pań problemu, przypomina mi się fakt szafek na książki w szkole. dzieci dźwigają nieziemskie ilości i kilogramy na plecach. czy zainwestowanie w szafki, gdzie dzieci zabierają do domu tylko książki, z których uczą się na następny dzień? a nie dźwigają te wszystkie 'gadżety'?
          • jaque Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:51
            U nas są szafki. Idea jest taka, że dziecko zabiera do domu tylko to, z czego ma odrobić zadanie.
            Tylko co z tego, skoro mojej gapie przez pierwsze 2 tygodnie ANI RAZU nie udało się przynieść do domu właściwych zeszytów i książek. Więc nosi wszystko (tzn. my mu nosimy wink).
          • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 19:21
            U nas tez dzieci moga zostawić ksiązki w szkole. I ja tez wole, zeby córka nie zostawiała. Zdarzało jej sie zostawić ćwiczenia do ang., gdy była zadana praca domowa, albo trzeba było przez weekend powtórzyć cos do sprawdzianu. zadnych nieziemskich ilości poza tym nie ma w pierwszych klasach - jest podrecznik (w częściach) do nauczania zintegrowanego + domowbniczek (równiez w częściach), do tego dochodzi angielski (ksiązka + ćwiczenia) 2 razy w tygodniu i religia (jedna książka) tez 2 razy w tygodniu. Do tego strój gimnastyczny na WF, piórnik i śniadaniówka + picie. To nie są "nieziemskie ilości", co nie zmienia faktu, ze dla takich dzieci i tak jest to dużo. Tyle, że piechotą chodzi znikomy procent, przynajmniej w I klasie.
          • olena.s Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 07:41
            He, he u nas też są szafki, służące zresztą wyłącznie składowaniu plecaków, bo podręczników jako takich (w sensie książka przynależąca do ucznia z okładką itd) w szkole nie ma w ogóle. I dostały pudełka do trzymania na stolikach flamastrów, ołówków itd, więc odpada piórnik. Nie nosi z sobą farb, bloków, bo to też dostaje w szkole. Butów nie trzeba zmieniać - odpadają kapcie. W dniach WF mają stawić się od rana w odpowiednim stroju, więc i worka ze strojem nie ma. Teoretycznie córka powinna nosic wyłacznie plastikowy folder z pracą domową z matmy (dwie kartki formatu A4) oraz zeszyt korespondecji plus drugie śniadanie. Czyli pół kilo maks. Raj, nie? Ale to tylko teoria.
            W praktyce, pomijając już nawet książki z biblioteki które wypożycza po 5 na raz, żeby za często nie chodzić, potrafi załadować plecak byle czym co wygląda dorośle (jakieś notatniki, książki po polsku itd) Do tego lunch, butelka z wodą....
            Efekt - ciągnie plecak na kółkach wielkości niewielkiej walizki, i nie jest on bynajmniej pusty.
      • gajmal Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:45
        allegro.pl/mk-plecak-piesek-kotek-love-cats-love-dogs-i1454437645.html#gallery
        Córka miała taki jak szła do zerówki, wystarczył na 1,5 roku. Później dostała od babci drugi taki (z innym rysunkiem) i go wymieniła chociaż nie trzeba było jeszcze tego robić.
        Plecak lekki, wygodny (trzy kieszenie główne, dwie po bokach (świetne na picie), jedna malutka wewnętrzna (np. na numerek w szatni)), wyposażony w elementy odblaskowe.
        Polecam
    • jaque Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 15:47
      Syn ma Tigera, który sprawdził się w 100%.
      Córka też dostałaby Tigera, ale żaden jej się nie podoba sad
      Uparła się na konkretny model Herlitza, więc czekam, aż będzie dostępny.
      • per-vers Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 16:09

U nas też są szafki. Ale ponieważ córka pójdzie do szkoły dopiero od września, to jeszcze nie do końca wiem, co będzie ze sobą nosić. Założenia są takie, że tylko książki z pracą domową, ale już np nie wiem, czy potrzebne będzie śniadanie, bo w szkole można je wykupić.

Ale większość książek do pierwszej klasy jest w formacie A4, a zmieścić się muszą, nawet gdy będzie tylko jedna uncertain

---
        Tworzymy Listę naprawdę dobrych książek dla dzieci i młodzieży - zapraszam.

Mama KaOwiec
        • lilka0408 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 18:43
          Dziękuję za odpowiedzi. Z tego co podpytałam znajomą, której córka obecnie jest w I klasie w tej szkole, do której będzie chodziła moja to okazuje się, że dzieci noszą dość sporo. Książki do angielskiego i do religii 2 razy w tyg., strój na w-f 3 razy w tygodniu, zeszyty (cienkie), ćwiczenia, piórnik, śniadanie, picie, oprócz piórnika muszą mieć codziennie plastelinę oraz w razie potrzeby inne przybory plastyczne. Jakby nie było jest tego sporo, więc do małego plecaczka raczej się nie zmieści sad
          Też myślałam o topgalu, jednak jest bardzo dużo modeli - jedne większe inne mniejsze i nie wiem, który byłby najlepszy. Tiger wygląda na solidny jednak żaden model mojej córce nie przypadł niestety do gustu sad jak możecie podawać linki do konkretnych, sprawdzonych modeli, to będę wdzięczna smile
          Córka tej koleżanki ma taki sztywny tornister diddla i młoda nie chce go nosić, bo niewygodny i bardzo ciężki po zapakowaniu wszystkich rzeczy sad
          • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 18.04.11, 19:25
            oprócz piórnika muszą mieć codziennie plastelinę oraz w razie potrzeby inn
            > e przybory plastyczne.

a tu bym zawalczyła o zostawianie takich materiałów i przyborów plastycznych w szkole. Po co to nosić w te i wewte?

Tigery sa bardzo chwalone, ale, no cóż, właśnie - nie sa zbyt ładne. Może jeszcze dla chłopców są Ok, ale nie ma fajnych dziewczęcych wzorów i kolorów. My mamy Topgala starszy model, chyba juz niedostępny, ale nie oszukujmy się - one wszystkie są duże. Na ich stronie int. sa podane i wymiary i waga i tym możesz sie kierowac przy wyborze.
            • skatka Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 09:38
              Czy ktoś mógłby podać linka do strony z plecakami Tigera? Jak szukam przez Google, to mi wyskakują jakieś głupoty.
              • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 10:15
                Tu masz tigery na Allegro:
                allegro.pl/listing.php/search?sg=0&order=t&string=tiger&category=50673
                Tu w jakiejś hurtowni:
                abro.net.pl/content/view/49/1/
                ale nie podają tu wymiarów, a zdaje mi się, ze te bardziej kolorowe są mniejsze, dla przedszkolaków.
          • analist73 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 11:31
            Dużo musi się zmieścić. U nas książka do religii, przybory plastyczne zostały w szkole. Warto o to poprosić. Myśmy synowi kupili sportowy plecak, tornistry były dla niego za ciężkie i za szerokie. Warto przymierzyć dziecku tornister zanim się go kupi.
          • b0006 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 21.05.11, 11:34
            Moje dziecko kończy 1 klasę. Już w styczniu szperałam w necie informacji na temat plecaków. Założenie miałam proste: musi mieć usztywniane plecy i być praktyczny. Cena? Im niższa tym lepszasmile)) Czytając wypowiedzi innych powoli dokonałam wyboru: na kółkach? Nasza szkoła ma dwa piętra, dzieci miały mieć lekcje na drugim piętrze (wiem, że mają zajęcia tylko w jednej klasie, ale mimo wszystko na to drugie piętro mamusia mu nie zanosiła plecaka). Uznałam, że lepiej by plecak miał kilka komór (lub przegródki), by było miejsce na kanapki i odrębne na picie. No i waga: okazuje się, że plecaki ważą! Coś za coś: albo miękkie plecy, albo większa waga plecaka (bo nie natknęłam się na leciutki plecak z usztywnianymi plecami, usztywniane to nie tylko gąbka!). Inny dylemat: tornister czy plecak z usztywnianymi plecami? Wypowiedzi są proste: jak jest tornister, to dziecko w drugiej klasie już nie chce takiego nosić. I to jest szczera prawda. Uznałam, że plecak. Mam chłopca, więc wybór był dość ograniczony: hama lub topgal. Nie chcę chwalić, ani ganić, ale zdecydowałam się na topgala. Czemu? Bo trafił do mnie argument: na allegro można spotkać plecaki hama, prawie nowe, bo jednak używane, już w październiku/listopadzie, czyli że zadowolenie z plecaka topgal jest stosunkowo większe. Obejrzałam sobie na stronce topgala plecaki, ale w necie wszystko pięknie wygląda. Wybrałam się do baty by "pomacać" ten plecak. Nie miałam zastrzeżeń i zakupu dokonałam przez internet (nawet odczekałam na obniżkę cenysmile. Nie wiem czy te plecaki odpowiadają ci wizualnie, ale mam jedną radę dla wszystkich mam co wybierają plecaki: patrzcie na ramiona plecaka. Jak dziecko jest drobne ramiona plecaka mają być umocowane jakby na krawędzi:
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-184/C---Grey/
            a jak dziecko jest potężne to mają być wszyte jakby poniżej:
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-189/D---Blue-Red/
            Mogę się podzielić opiniami na temat używanego plecaka przez rok czasu, firmy topgal. Plecak wygląda tak samo jak pierwszego dnia po zakupie. Farba na zamkach się trzyma, materiał z jakiego wykonany jest plecak jest solidny, nie przemaka, nie przeciera się, nic nie pruje, ma bardzo dużo kieszonek, które są potrzebne (u nas z przodu to kanapki, później picie, książki, strój na wf, boczne kieszonki: baletki, druga na gormity). Od razu dopowiem, że dno jest sztywne, nie "flakowate", książki nie były pogięte czy zmiętoszone, dużo dodatków odblaskowych, ramiona szerokie, miękkie z możliwością indywidualnego dopasowania - dziecko z chęcią nosiło ten plecak. Naprawdę nie mam do niego zastrzeżeń i z czystym sercem mogę go polecić.

Jeśli idzie o wizualność plecaka, umówiłam się z moim dzieckiem, że zeszyty, piórniki, ołówki wszystko sobie sam wybierze, a plecak wybierze mamunia, bo najważniejsze jest to by był praktyczny, a nie to by miał motyw z bajki. Przekonał go to. Koleżanka kupiła prawie taki sam plecak z malunkiem ben10, nie wiem jakiej firmy, ale można poszukać jakby ktoś chciał.

Powodzenia w dokonywaniu wyboru.
    • bazylea1 a jaki dla malutkiego pierwszaka? 19.04.11, 10:02
      który może do września osiągnie 115cm? Tiger waży 1,1kg, wydaje mi się za ciężki. ze starszym synem przetestowaliśmy Hamę - wielka i ciężka, dopiero teraz gdy kończy drugą klasę nadaje się dla niego - oraz Herlitza - lżejszy ale mniej wygodny
      • agni71 Re: a jaki dla malutkiego pierwszaka? 19.04.11, 10:17
        A syn będzie ten plecak duzo nosił?
        • agni71 Re: a jaki dla malutkiego pierwszaka? 19.04.11, 10:24
          Może Bagmaster? Ten waży 0.9 kg, ale wymiary ma standardowe (40 cm wys.)
          www.plecaki-bagmaster.pl/plecak/plecak-dog-400
          te są niższe (37 cm), ale ważą 1 kg, jak większośc plecaków tej firmy.

Teraz mają atrakcyjne ceny wyprzedażowe na niektóre modele.
          • jamajka1612 Re: a jaki dla malutkiego pierwszaka? 19.04.11, 12:49
            Bagmaster , lecz już młodzieżowy nosi moja starsza córka sześcioklasistka. Plecak rewelacyjny: wygodny i chyba niezniszczalny. Teraz też stoję przed wyborem jakiegoś dla drobnej 6-latki która od września pójdzie do I klasy. Bagmastry ważą kg i więcej , a dla mnie każde deko wagi odgrywa rolę. Zastanawiam się nad Topgalem EFI 120. Ktoś kiedyś polecał tu na forum że pasuje dla drobnych dzieci. Choć muszę przyznać, wzór nie do końca mi odpowiada.
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/EFI-120/H---Pink/
    • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 12:00
      Polecam diddla, ale ten zwykły. Szczególnie dla 6 latków - jest trochę mniejszy, ale mieści A4. i wszystkie potrzebne rzeczy. No i podstawa, jest lekki jak piórko.
      A co myślicie o plecakach GAP?
      • bazylea1 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 12:10
        masz na myśli ten plecaczek nieusztywniany? bo sztywny waży ok 1kg
        • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 12:15
          Tak właśnie. Ma spód, tył i szelki wypełnione - usztywnione czymś miękkim. Nadaje sie do prania w pralce(delikatnego).
    • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 12:03
      Sprawdziłam wagę- 0,2 kg!
      • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 14:07
        Mogłabys zalinkowac tego Diddla?
        • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 14:48
          Dla dziewczynki
          allegro.pl/diddl-plecak-diddlina-nr-5331-i1557776023.html
          Dla chłopca
          allegro.pl/diddl-plecak-nr-5420-i1565210076.html
          Myślę, że nowa kolecja dopiero się pokaże- co roku są nowe i różne wzory.
          Właściwie, kupiłam ten plecak córce do zerówki, a do 1 klasy dostała diddl na kółkach, wszystko fajnie ale jak miała wnieść go po schodach, to dzieci ze starszej klasy musiały jej pomagać.
          • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 15:07
            dzięki za linki. A twoim zdaniem taki plecak nadaje się do klas I - III?
            • znowuniedziela Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 15:24
              Co do Topgal-nam się teraz trafił wadliwy model, niestety, jest to nasz pierwszy plecak tej firmy i nie polecam, bo juz raz reklamowałam sad Poza tym piórnik się też zniszczył,a syn nosi go dopiero od września uncertain
              Dla pierwszaka polacam gorąco

www.krecik.eu/prod_49414_Tornister_Anatomiczny_Krecik.html
              nie jest ciężki, ma doskonałe usztywnienie i po trzech lata używania wygląda jak nowy!
              • alabama8 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 15:33
                Brak informacji o wadze "krecika".
                Po drugie, żaden pierwszak nie pójdzie do szkoły z plecakiem z krecikiem ... toż to obciach.
              • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 16:53
                Tylko czy nie jest zbyt dziecinny z tym Krecikiem? Jeszcze pierwszak może ponosi, ale dziecko w II czy III klasie może nie chcieć takiego plecaka. No i ja osobiście wole zapięcie na zamek.
            • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 15:54
              Córka nosiła ten plecak do połowy klasy 3 (ale poszła do szkoły jako 6 latek). Cena nie jest wysoka ( 60-70 zł)więc w klasie 3 można kupić inny, większy i bardziej dorosły. Teraz ma plecak z Jansport - jest super ale bardzo duży i stosunkowo ciężki. Stary z diddla nosi na zaj. dodatkowe czy zabiera na wycieczki, bo nie jest zniszczony.
              Diddl ma jedną komorę, w środku małą kieszonkę na zamek na np. komórkę,z przodu kieszeń na zamek na np. śniadanie i z boku kieszeń na sok. My mieliśmy jeszcze osobno z diddla lunchbox- taką torebkę na ramię z folią w środku też super ale bardziej np na krótkie wycieczki no chyba że dziecko dużo je w szkole- nie moje, worek na WF i torbę na basen.
              • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 16:50
                Dzięki za informacje. Ja będe miała jeszcze jedna pierwszoklasistkę za ponad rok i tak sie juz powoli rozgladam za plecakiem dla niej. Ona akurat jest milośniczka różu, więc stylistycznie ten Diddl mógłby być. Musze obejrzec go gdzieś na zywo - czy jest wygodny i czy śniadaniówka nasza wejdzie (śniadaniówki kupuję w Tchibo, dobrze sie nam sprawują, chociaz ta torba, o której swspominasz brzmi ciekawie - mogłaby sie przydawać tez na szkolne wycieczki). Szkoda, że w środku jest tylko jedna komora - widzę, że dwie komory jednak sie przydają. Kusi niska waga, chociaz na żadnej aukcji na All. nie znalazłam informacji o wadze ....
                • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 19:04
                  Taka torba na śniadanie:
                  allegro.pl/diddl-torebka-na-lunch-na-ramie-roza-hit-2010-i1530109193.html
                  Zmieści się sok, kanapki i chusteczki.

Całą serię diddla widziałam w smyku i kukartce.
                  A jeśli chodzi o 2 komory to myśle, że dla malucha nie ma takiej potrzeby, a i łatwiej z 1 komorą wszystko znaleźć.
                  pozdrawiamsmile
                  • k1234561 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 21:25
                    Moja córka jest wożona do szkoły samochodem i przywożona również z niej samochodem.Dlatego kupiłam jej plecak na kółkach.Najpierw czyli w I klasie miała jakiś no-name, z Hello Kitty,całkiem niezły i solidny.W II klasie zapragnęła plecak w kwiatki i kupiłam wtedy Roxy.Bardzo porządne wykonanie,jeździ juz nim drugi rok do szkoły.Ale moim zdaniem najlepszym plecakiem na kółkach jest plecak Janssport.W ogóle plecaki tej firmy są bardzo dobrze wykonane,solidne,z dużą ilością kieszeni.
                    Jeśli dziecko nie musi samo pokonywać drogi dom-szkoła-dom,to polecam plecak na kółkach.U nas sprawdził się rewelacyjnie.Córka nie ma okazji nosić plecaka na plecach,a książek ma dość sporo,mimo pozostawiania materiałów plastycznych i worka ze strojem na WF w szkolnej szafce.
                    • balbinka01 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 21:32
                      Polecam ten:

allegro.pl/tornister-herlitz-classic-girls-dla-dziewczat-lodz-i1521337084.html
                      jest lekki - niecały kilogram, wytrzymały i mniejszy niżż większość tornistrówwink moja 6-latka w 1-ej klasie nosi go od wrzesnia i jest oksmile Przymierzałam mnóstwo plecaków, tornistrów - wadą większości jest to, że sa gigantyczne!!!! albo szmaciane... dzieci nie dbają o to, co mają w środku, wrzucają i idąsmile dlatego dla mnie ważne było to, żeby ksiązki i zeszyty przetrwały! polecam gorąco!
                      • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 21:38
                        Czy do tej zewnętrznej kieszeni na przodzie mieści sie śniadaniówka? Bo cos mi sie wydaje mała... Czy na śniadaniówke jest ta wewnętrzna kieszeń?
                        • lidka73 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 19.04.11, 22:33
                          Według mnie totalna porażka to Hama. Może dla komandosa to odpowiednie, ale na pewno nie dla pierwszaka. Z naszym modelem wytrzymaliśmy do stycznia, potem wymieniłam na zwykły szmaciany z minimalnym usztywnieniem.
                          Przy czym syn nie ułomek- ma 140 cm wzrostu, ale Hama z kompletem książek nadaje się tylko do podziwiania, na pewno nie do noszenia na siedmioletnich plecach.
                        • balbinka01 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 20.04.11, 12:23
                          wiesz co? ja małej wkładam śniadaniówkę do środka, spokojnie się mieścismile natomiast bidon w zewnętrznej, bocznej kieszonce... Tornister jest bardzo wygodny - super miekka część na plecki... a plecaków oglądałam i przymierzałam małej chyba z 30wink
                      • gertruda.k Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 21.04.11, 09:47
                        Bardzo ładne te tornistry, ale uważam, że 1kg to bardzo dużo jak dla 6 latka. Właśnie sprawdziłam ile waży jansport mojego starszaka który wydawał mi się taki ciężki -660g!
    • zuzanka79 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 20.04.11, 08:36
      Mój syn ma oczywiście Topgala wink. Topgala nosiła córka kuzynki przez trzy lata a z niej niezły gagatek jest, plecak przetrwał w super stanie i powędrował do innej dziewczynki. Ona miała medalistę młody ma z buźkami
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-104/D---Blue/
      Tornister i piórnik z tej serii przeszły chrzest bojowy w postaci prania w automacie.
      Syn jest tornistrem zachwycony - ja ... trochę mniej, bo gdybym wiedziała w maju lub czerwcu, że oni zmienne, książki, stroje i inne graty będą w szkole zostawiać, to kupiłabym mu taki zwykły lekki plecak.
      Ale moje dziecko nie chce innego tornistra, więc co dzień nosi ( lub wozi) w nim: śniadanie i bidon z piciem, zeszyt kontaktowy oraz książkę z zadaniem domowym o ile było. A przeważnie nie ma, bo on wszystko w szkole robi zanim do domu przyjdzie. Piórnika też czasem nie nosi - piórnik zostawia w klasie.

Wybór tornistra to była droga przez mękę. Dla mnie oczywiście.Przejzałam i sprawdziłam opinie kilkunastu modeli.
      Najpierw napaliłam się na Hamę jak szczerbaty na sucharki a tu zoonk . Przy przymierzaniu okazało się, że mój przeciętny wzrostem ( jakieś 125 cm) siedmiolatek wyglądał z tym
      tornistrem jak z pudłem po mikrofalówce na plecach. Dosłownie i w przenośni. Wielkie to to, sztywne jak drewno. Sześciolatka jakoś sobie w Hamie wogóle nie potrafię wyobrazić .
      Pod uwagę brałam też Herlitz Master z piratem, jednak po oględzinach "na żywo" rezygnowałam w obawie o wytrzymałość tego plastikowego zapięcia z którym młody sobie nie bardzo radził w sklepie a co dopiero pakując go do w wyścigu "kto pierwszy w szatni." Kto to wymyślił plastikowe zapięcie w tornistrze dla dziecka. Jakoś suwak bardziej do mnie przemawia.
      No i wypadło na Topgala.
      • agni71 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 20.04.11, 09:11
        No właśnie, jakby Herlitz wpadł na pomysł zamiany tych zapięć na zamek, to pewnie bym sie zdecydowała dla najmłodszej (na pewno spodobałyby jej się wzory, takie typowo dziewczynkowate). A tak to pewnie będzie kolejny Topgal... Jeszcze te Diddl musze zobaczyć na zywo.
        • lilka0408 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 22.04.11, 12:57
          Mam jeszcze pytanie, w którym sklepie w okolicy Krakowa lub Katowic jest spory wybór plecaków - zwłaszcza Topgal lub Bagmaster? O ile Topgale są dostępne np. na allegro to tych Bagmasterów nie ma w ogóle. Herlitz odpada z powodu tego zapięcia. Wolę zdecydowanie plecak na zamek, bo wydaje mi się łatwiejszy w obsłudze.
          • b0006 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 21.05.11, 11:46
            topgal jest dostępny w sklepach Bata (z butami). Tam się właśnie skierowałam by zerknąć jak się prezentuje na plecach mojej pociechy. A zakupiłam w necie - bo taniej
        • lolinka2 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 22.04.11, 18:51
          o zapięcia z herlitza nie ma się co kłopotać - trzeci rok z nimi młoda żyje...
    • kasiuchna1 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 25.04.11, 23:31
      A co sądzicie o plecakach PASO?
      • iin-ess Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 21.05.11, 12:07
        u na nie ma szafek, ale dzieci zostawiają ćwiczenia w klasie jak nie maja w nich nic zadane, ale nie zawsze. Czytanki nie nosza do szkoly wogóle bo akcja "lekki plecak" zakupila dodatkowy egzemnplarz do szkoly.plecak ma sam w sobie lekki- moja corka jest fanką H2O więc musial byc taki, ale wybralam ładny, lekki i wygodny model. Ale mimo tego wszystkiego plecak jest bardzo cięzki. podręcznik od religii to porażka. ogromny, cięzki gruby i nie wiem po co go musi w kółko dzwigać. do tego w-f( tenisówki i strój), jedzienie, picie. ja jej nosze plecak do szkoly i ze szkoły. a propos u córki w szkole wczoraj było ważenie plecaków. Ciekawe co zrobia z wynikami
        • yazaman Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 22.05.11, 12:32
          Moja córka do 1 i 2 klasy nosiła topgal - taki model różowo-niebieski z duszkiem. Po dwóch latach użytkowania był do wyrzucenia - oderwana rączką (już po roku), potargana siatka na bidon, urwany zamek błyskawiczny. Dodam, że córka nie należy do dzieci, które wloką tornister po chodniku, szanuje swoje rzeczy - zresztą zamek sama jej urwałam, po prostu go zapinając w domu, bez żadnego szarpania czy tym podobnych rzeczy. Moze trafiłam na kiepski egzemplarz...
          Teraz córka ma taki model firmy hama - od roku:
          allegro.pl/plecak-szkolny-all-out-fingerprint-hama-nowosc-i1613985593.html
          Plecak wygląda jak nowy i nic się nie uszkodziło. Ma fajną funkcję przydającą się w dzień kiedy trzeba zapakować rzeczy na basen - po odpięciu zamka zyskuje się dodatkową przestrzeń. Podoba mi się też możliwość przypięcia ważnej rzeczy np kluczy czy portfela w kieszeni organizacyjnej - przydatna sprawa. Nie waży więcej niż poprzedni topgal.
          • yazaman Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 22.05.11, 12:35
            O, zauważyłam, że nowsze modele są jeszcze bardziej zorganizowane niż ten mojej córki - w sumie prawie szkoda, że tornister z zeszłego roku nie nosi żadnych oznak zniszczenia wink
            allegro.pl/plecak-szkolny-all-out-cringle-hama-nowosc-i1613985404.html
            • yazaman Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 22.05.11, 12:38
              Mogę też polecić firmę jansport - córka trzeci rok intensywnie używa plecaka tej firmy (zajęcia sportowe, wycieczki, język i wszelkie inne wyjścia) - niezniszczalny!!!
      • 9-x-2 Re: Do mam pierwszoklasistów - pytanie o plecak 24.05.11, 22:21
        PASO są OK - szczególnie te kupione w REALu za 45 zł - po prawie roku noszenia pękła klamra - oddali pieniądze bez zastanowienia się. Są lekkie i dobrze wykonane. No i kosztują tyle, że nie szkoda wyrzucić po roku noszenia
    • azonka1 tylko nie Topgal 25.05.11, 00:06
      Zachęcona na forach kupiłam córce do V kalsy, porażka, wielki cięzki i po roku wyglada średnio dobrze. W opisie były jakies dodatki które faktycznie nie istniały. Błędna decyzja, teraz do gimnazjum powinnam kupic następny niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka