Dodaj do ulubionych

Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę?

19.04.04, 17:34
oczywiście chodzi mi dłuższe wycieczki.
Wspomnę tu Bieszczady , które przypominają mi nasze Roztocze i bardzo lubię
te dzikie tereny polskiego Wschodu, szczególnie miło wpsominam kilkudniwoy
wypad do Polańczyka ,kapiele w Zalewie Solińskim i wędrówki pięknymi
trasami...
pozdrawiam
J
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę? 20.04.04, 09:12
      Bardzo lubię, a że lubię to wejezdżam kiedy tylko mam okazję. Niestyty ostatni
      urlop to ciężka harówa na nowej działce, za to wczesniejszy to Pieniny i
      Słowacki Raj na rowerze. Doszedłem jednak do wniosku, że jednak góry na rowerze
      w moim wieku to raczej.....Pisałem kiedyś o tym na forum.
      Plany na urlop tegoroczny to Karkonosze, ale juz bez roweru, oczywiście pod
      namiot.
      Pozdrawiam
      W.2
      • arwen.a Re: Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę? 21.04.04, 12:13
        Takiego tematu było mi trzeba. Myślę, że wszyscy którzy kochają Roztocze
        pokochają również Beskid Niski. Sama sie o tym przekonałam tyle , że w
        przeciwną strone. Najpierw i od zawsze był Beskid a potem wielka miłość do
        Roztocza.
        Beskid Niski - jedyne miejsce w Polce, gdzie naprawdę można odpocząć od
        miejskiego gwary... bezludne bukowe lasy, o których spiewała Wolna Grupa
        Bukowina, drewniane cerkwie, łemkowskie chyże, zagubione w lasach cmentarze
        wojenne... I co dla mnie najwazniejsze - spokój, cisza, kilometry szlaków, na
        których nie spotyka się pielgrzymek turystów jak w innych polskich górach.
        Już nawet w Bieszczadach, zaliczanych ciagle jeszcze tradycyjne do najdzikszych
        zakątków Polski tej dzikości niewiele zostało. Może poza pasmem Otrytu, gdzie
        mieszkają misie :-))
        Przypomniała mi się autentyczna historia - kilka lat temu proboszcz ze Smolnika
        musiał organizować prawdziwą obławę na misie. Na dachu zabytkowej, drewnianej
        cerkwi pszczółki założyły sobie gniazdo. Misie chcąc się do niego dostać
        nieomal doprowadziły do zawalaenia się cerkwi :-))
        A połoniny, no cóz - w sezonie turystycznym przechodząc przez Caryńską i chcąc
        wszystkim powiedzieć tradycyjne na szlaku "cześć" trzeba by gadać bez przerwy.
        A jaka to przyjemność...? Solinę, Polańczyk polecałabym miłosnikom żagli - to
        bieszczadzkie morze jest niestety strzszliwie oblegane, i co się z tym wiąże
        nie brak tu hałasu, śmieci a to już nie nalezy do tego, co chciałabym oglądać.
        W Pieninach byłam ostatnio we wrześniu, poza sezonem. Wtedy naprawdę warto
        przejść przez cude wąwozy, obejrzeć wspaniałą panoramę z Trzzech Koron. Puste
        pole namiotowe w Krościenku - świetne przezycie.
        A czy ktoś z forumowiczów chodzi po Tatrach? Nie mogę się do tych gór
        przekonać. Może ktoś mnie przekona?
        Pozdrawiam.
        Arwen.
        • arwen.a Re: Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę? 21.04.04, 12:40
          Aha, przypomniało mi się jeszcze, że warto przy okazji wiosenno - letnich
          podróży po wschodnich rubieżach odwiedzić Przemyśl. Poza zabytkami sakralnymi
          wydaje mi się, że warto trochę pomęczyć się - pochodzić po lasach, krzakach,
          polach i odnależć wspaniałe forty Twierdzy Przemyśl.
          Ciekawe, czy mi się to da :-))) ?
          A przy okazji może piesze przejście przez Pogórze Przemyskie w Bieszczady?
          Pozdrawiam słonecznie.
          A.66
          • wiloa Re: Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę? 21.04.04, 13:48
            Piekna opowiesc arwen :) , zachecajaca
            Pytalas o Tatry , mysle ze wiekszosc piszacych Tatry zaliczylo ja rowniez
            Nie bede chyba orginalna gdy powiem ,ze lubie Morskie Oko, lubie Doline Pieciu
            Stawow , to sa przepiekne miejsca a glowna ich wada sa tlumy ludzi ale tego
            chyba nie da sie zmienic?
            pozdrownienia wiloa
          • users1 Re: Gdzie lubicie jeżdzić w Polskę? 21.04.04, 13:53
            Arweno, da sie da, napewno się da. Jestem tego pewny, bo juz dziś trzymam
            kciuki za Twój Przemyśl ;-)))
            Pozdrawiam
            W.132
            • januszx W Polskę idziemy drodzy panowie, 21.04.04, 14:57

W Polske idziemy!
              Nim pierwsza seta zaszumi w glowie,
              drugą pijemy!
              Do dna, jak leci,
              Za fart, za dzieci,
              Za zdrowie żony!
              Było, nie było, w to głupie ryło,
              W ten dziób spragniony"

Może ten tytuł wydał się głupi? ale zaczynając ten wątek słowa tej piosenki
              chodziły mi po głowie;-) ))

A kto ją śpiewał ?
              kto był autorem słów?
              pozdrawiam
              J
              • czuk1 Re: Co lubię zwiedzać???? 21.04.04, 15:50
                januszx napisał:

>
                > W Polske idziemy!
                > Nim pierwsza seta zaszumi w glowie,
                > drugą pijemy!
                > Do dna, jak leci,
                > Za fart, za dzieci,
                > Za zdrowie żony!
                > Było, nie było, w to głupie ryło,
                > W ten dziób spragniony"
                >
                > Może ten tytuł wydał się głupi? ale zaczynając ten wątek słowa tej piosenki
                > chodziły mi po głowie;-) ))
                >
                > A kto ją śpiewał ?
                > kto był autorem słów?
                > pozdrawiam
                > J

Zwiedzam na trzeżwo (wiek,przekroczenie zyciowego limitu alkoholowego, slabsze
                zdrowie, dojrzałe myslenie). Lubię Wielkie Jeziora (gdzie zylem w latach48-56),
                Bieszczady, lekkiewycieczki w Tatrach. NO I OCZYWIŚCIE R O Z T O C Z E pzdr
                Mariusz
            • arwen.a Odkryłam forty !!! 26.04.04, 10:20

users1 napisał:

> Arweno, da sie da, napewno się da. Jestem tego pewny, bo juz dziś trzymam
              > kciuki za Twój Przemyśl ;-)))
              > Pozdrawiam
              > W.132

Potwierdzam to co napisałam wczesniej. Naprawdę warto odkryć forty Twierdzy
              Przemyskiej. Są super. I nawet znaleźć je nie jest aż tak trudno.
              Zwłaszcza jeśli Users trzyma kciuki. Dzięki :-))).
              A.

• users1 Re: Odkryłam forty !!! 26.04.04, 10:40
                Cieszę się pomogło trzymanie kciuków ;-))
                Pozdrawiam
                W.2
              • januszx Re: Odkryłam forty !!! 26.04.04, 10:45
                Arwen tak pięknie zachęca ,że pewnie się skuszę, kiedyś:-)
                Nie znam dobrze Przemyśla , a to błąd!, przecież to jedno z ważniejsych,
                ładniejszych miast , połózonych w poblizu naszych granic
                Pozdrawiam wiosennie
                J 36,9;)
                • arwen.a Re: Odkryłam forty !!! 26.04.04, 10:59
                  Tak, miasto naprawde robi wrażenie.
                  Bram czterech ułomki, klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki.
                  To naprawdę o Przemyslu. Pamietacie kto i w czym tak pisał?
                  Klasztory, katedry na wzgórzach, wspaniałe widoki, przytulny Rynek a za miastem
                  tajemnicze ruiny fortów.
                  kolejne miejsce do którego trzeba wrócić na dłużej.
                  A.
                  • stiah Re: Odkryłam forty !!! 27.04.04, 20:43
                    A na pochyłym ryneczku jest ponmik Niedźwiadka, zwanego przez tubylców
                    piszczotliwie "świnią". Słyszałem na własne uszy! Polecam sam Przemyśl jak i
                    okolice!
                    • misia.m MAM WAS ! 28.04.04, 21:43
                      dŁUUGO tu nie zaglądałam!
                      Temat mi bliski, bo ja ciagle jeźdżę gdzie indziej, no i w Polskę oczywiście.
                      Ale fajnie, bo ja w sobotę pod Przemyśl wyruszam i nie tylko.....
                      Może ktoś mi na priv cos wyśle o okolicach dalszych Przemyśla, bo jeszcze cos
                      przeoczę....
                      misia@street.pl
                    • wiloa Re moze morze 29.04.04, 14:13
                      Dla świni warto do Przemysla pojechac?:)
                      Ja polecam wyprawe nad morze , moze ja nieoryginalna ale bylam w zeszylym roku
                      na poczatku wakacji pierwszy raz w zyciu na helu i bardzo mi sie to miejsce
                      podobalo ale moze mialam szczescie akurat slonce swiecilo super pogoda to byla
                      • misia.m Re: Re moze morze 29.04.04, 21:15
                        Mnie sie na samym brzegu morza to i troszkę podobało ale w miejscowości Hel
                        było obskurnie i jacys dziwni ludzie szarzy i mrukliwi byli
                        dookoła.Zobaczyliśmy tam co chcielismy i......jak najszybciej pomknęliśmy w
                        głąb lądu, w strone przepięknych Kaszub( gdzie zreszta mieliśmy swoja kwaterke
                        wypadową)
                        • benia30 Re: moze morze 29.04.04, 21:35
                          Może morze... i owszem... ale bardziej z racji przymusu - inhalowanie na
                          chorowanie (młody mniej choruje, dobroczynne działanie jodu sprawdza się)
                          Poza tym przyjemnie chodzić sobie boso po piasku brzegiem morza, to relaksuje,
                          odpręża, ale... nie ma to jak ROZTOCZE!
                          • misia.m Re: moze morze 30.04.04, 20:23
                            A bo to piasku nigdzie indziej nie ma?!
                            Nad jeziorami czy zalewami tez jest go sporo, no a jod....można podyskutować,
                            góry hartuja najlepiej,na sobie sprawdziłam.
                            • stiah Re: moze morze 01.05.04, 09:28
                              Nad morzem to może jest i zdrowo, ale co tam robić? Tłum Ludzi i piecze jak
                              cholera. Moje problemy polegały głównie na znalezieniu cienia i spokojnego
                              miejsca do cztania prasy (w życiu nie przeczytałem tylu kolorowych tygodników).
                              Tak więc góry! A mówi to wam Góral Stepowy z Roztocza - Stiah
                              • arwen.a Re: moze morze 05.05.04, 10:58
                                stiah napisał:

> Nad morzem to może jest i zdrowo, ale co tam robić? Tłum Ludzi i piecze jak
                                > cholera. Moje problemy polegały głównie na znalezieniu cienia i spokojnego
                                > miejsca do cztania prasy (w życiu nie przeczytałem tylu kolorowych
                                tygodników).
                                >
                                > Tak więc góry! A mówi to wam Góral Stepowy z Roztocza - Stiah

I mówi Wam to samo Arwen - Góralka Pogórska.
                                Myk przez Pogórze Przemyskie w Bieszczady... uciekłam przed obchodami
                                wstąpienia Polski do UE... znalazłam spokój, przemkneło koło mnie stado jeleni
                                (18 sztuk!!!), slady wilka, dziki, wspaniali, zyczliwi ludzie w wioskach -
                                gdzie? oczywiście na Pogórzu Przemyskim, w drodze w Bieszczady...
                                Powiem przekornie - nie polecam - oby jak najmniej turystow było tam nadal, oby
                                to miejsce nie nabrało, jak najpiekniejsze kawałki Bieszczadów, komercynej
                                otoczki, wyścigu za turystami z grubą kasą.
                                Pogórze Przemyskie wciąż jest przyjazne dla turystów wędrujących z plecakami,
                                którym wystarczy stodoła z sianem i owieczkami :-)))) niech tak zostanie.
                                Pozdrawiam.
                                A.
                  • ryza_malpa1 Re: Odkryłam forty !!! 11.05.04, 17:40
                    arwen.a napisała:

> Tak, miasto naprawde robi wrażenie.
                    > Bram czterech ułomki, klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki.
                    > To naprawdę o Przemyslu.

To Monachomachia :)
                    Ale zawsze mi wmawiano, że to o Lublinie :)
                    • arwen.a Re: Odkryłam forty !!! 11.05.04, 17:58
                      ryza_malpa1 napisała:

> To Monachomachia :)
                      > Ale zawsze mi wmawiano, że to o Lublinie :)

" "...Bram czterech ułomki, klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki" pisał w
                      Monachomachii biskup-poeta Ignacy Krasicki urodzony w pobliskim Dubiecku ,
                      niewątpliwie mając na myśli ówczesny Przemyśl."
                      Stanisław Kryciński "Przemyśl i Pogórze Przemyskie - przewodnik" Oficyna
                      Wydawnicza Rewasz, 1997.

Z lekcji polskiego nie pamiętam za wiele za to przewodniki czytam namiętnie :-))
                      Pozdrawiam.
                      Arwen.
              • tomalab1 Re: Odkryłam forty !!! 24.05.04, 13:54
                arwen.a napisała:

>
                > users1 napisał:
                >
                > > Arweno, da sie da, napewno się da. Jestem tego pewny, bo juz dziś trzymam
                > > kciuki za Twój Przemyśl ;-)))
                > > Pozdrawiam
                > > W.132
                >
                > Potwierdzam to co napisałam wczesniej. Naprawdę warto odkryć forty Twierdzy
                > Przemyskiej. Są super. I nawet znaleźć je nie jest aż tak trudno.
                > Zwłaszcza jeśli Users trzyma kciuki. Dzięki :-))).
                > A.
                > Proponuję odwiedzić forty podlaskie(twierdzy Brześć) też są fascynujące
                >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka