Dodaj do ulubionych

Nie ma prawdziwych argumentów za UE

21.05.03, 23:23
Byłem na debacie Wielowieyski contra Macierewicz w kinie Wisla w Warszawie
22.05.03 i oglądałem żalosne widowisko jakie zrobił senator Wielowieyski.
Nie bez trudu udało mi się zadać jedno podstawowe pytanie Panu senatorowi:
Proszę przytoczyć choćby jeden rzeczowy niepodważalny argoment wskazujący na
to , że przystąpienie Polski do UE będzie korzystne dla Narodu Polskiego.
Odpowiez jaką dał Pan senator była zenująca i pozbawiona jakiejokolwiek
prawdy. Spotkała się z ripostą posła A.Macierowicza.
Z ciekawostek należy wymienić wyjaśnienie przez A.Macierewicza pochodzenie
jego nazwiska. Przyznał, że jest pochodzenia białoruskiego. Pan poseł
Macierewicz nie uzyskał akceptacji pana senatora Wielowieyskiego aby podjąć
działania celem zabezpieczenia urn do głosowania przed intruzami w czasie
nocy
pomiędzy dwoma dniami glosowan. Pomysł aby urny były nadzorowane przez
komisje
wyborcze albo głosy oddane w pierwszym dniu były przeliczone na koniec dnia
oraz przed rozpoczęciem dnia drugiego referendum nie znalazła aprobaty UW.
Tak
czy inaczej, wezmę udział w referendum i będę głosował NIE dla UE co jest
moim
zdaniem równoznaczne z TAK dla przyszlości Narodu i państwa polskiego.
Obserwuj wątek
    • tygrys01 Akapit z wystąpienia Jana Pawła II 22.05.03, 00:20
      Przypominam akapit z wystąpienia Papieża mówiący o tym na jakich warunkach
      Polska powinna wejść w struktury europejskie:
      =======Dziś, gdy Polska i inne kraje byłego Bloku Wschodniego wkraczają w
      struktury Unii Europejskiej, powtarzam te słowa. Nie wypowiadam ich, aby
      zniechęcać. Przeciwnie, aby wskazać, że te kraje mają do spełnienia ważną misję
      na Starym Kontynencie. Wiem, że wielu jest przeciwników integracji. Doceniam
      ich troskę o zachowanie kulturalnej i religijnej tożsamości naszego Narodu.
      Podzielam ich niepokoje związane z gospodarczym układem sił, w którym Polska -
      po latach rabunkowej gospodarki minionego systemu - jawi się jako kraj o dużych
      możliwościach, ale też o niewielkich środkach. Muszę jednak podkreślić, że
      Polska zawsze stanowiła ważną część Europy i dziś nie może wyłączać się z tej
      wspólnoty, która wprawdzie na różnych płaszczyznach przeżywa kryzysy, ale która
      stanowi jedną rodzinę narodów, opartą na wspólnej chrześcijańskiej tradycji.
      Wejście w struktury Unii Europejskiej, na równych prawach z innymi państwami,
      jest dla naszego Narodu i bratnich Narodów słowiańskich wyrazem jakiejś
      dziejowej sprawiedliwości, a z drugiej strony może stanowić ubogacenie Europy.
      Europa potrzebuje Polski. Kościół w Europie potrzebuje świadectwa wiary
      Polaków. Polska potrzebuje Europy."
      • Gość: terrot Re: Akapit z wystąpienia Jana Pawła II IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 22.05.03, 08:52
        tygrys01 napisał:

> Przypominam akapit z wystąpienia Papieża mówiący o tym na jakich warunkach
        > Polska powinna wejść w struktury europejskie:
        > =======Dziś, gdy Polska i inne kraje byłego Bloku Wschodniego wkraczają w
        > struktury Unii Europejskiej, powtarzam te słowa. Nie wypowiadam ich, aby
        > zniechęcać. Przeciwnie, aby wskazać, że te kraje mają do spełnienia ważną
        misję
        >
        > na Starym Kontynencie.

Uważam , że nie należy komentować tego wystąpienia , gdyż jest ono
        jednoznaczne i przeciwnicy usiłują doczytać się w tym przemówieniu argumentów
        na Nie. Wg mnie przeciwnicy oszukują samych siebie .ale ok. interpretujmy:

Papież mówi: dzis gdy Polska i inne kraje.. wkraczją w struktury Unii
        europejskiej ,powtarzam te słowa . Dalej Ojciec Swięty dostrzega ważna misję
        dla Polski i pozostałych krajów : Powinny jednoznacznei jak podkreśla D Z I Ś
        WEJŚC do Unii Europejskiej a tam mają ważną misję - odnowienie kultury i
        tozsamości religijnej w Europie. Zgadza się z religijnością na zachodzie nie
        jest zbyt dobrze a Jan Paweł II i w związku z tym dostrzega nową misję Polski.

Wiem, że wielu jest przeciwników integracji. Doceniam
        > ich troskę o zachowanie kulturalnej i religijnej tożsamości naszego Narodu.
        > Podzielam ich niepokoje związane z gospodarczym układem sił, w którym
        Polska -
        > po latach rabunkowej gospodarki minionego systemu - jawi się jako kraj o
        dużych
        >
        > możliwościach, ale też o niewielkich środkach. Muszę jednak podkreślić, że
        > Polska zawsze stanowiła ważną część Europy i dziś nie może wyłączać się z
        tej
        > wspólnoty, która wprawdzie na różnych płaszczyznach przeżywa kryzysy, ale
        która
        >
        > stanowi jedną rodzinę narodów, opartą na wspólnej chrześcijańskiej tradycji.

Przecież wuraźnie mówi , ze "D Z I Ś nie możemy wyłączać się tej wspólnoty"

Mamy wchodzic dziś
        Takie są fakty

> Wejście w struktury Unii Europejskiej, na równych prawach z innymi
        państwami,
        > jest dla naszego Narodu i bratnich Narodów słowiańskich wyrazem jakiejś
        > dziejowej sprawiedliwości, a z drugiej strony może stanowić ubogacenie
        Europy.
        > Europa potrzebuje Polski. Kościół w Europie potrzebuje świadectwa wiary
        > Polaków. Polska potrzebuje Europy."

Musimy wejść gdyż Europa nas potrzebuje , gdyz mamy do spełnienia misję .

Ale brawo , że pójdziesz głosować . Dobrze - nie stoisz z boku i nie robisz
        nic Ty chcesz decydować o losach swego państwa. Zgadza sie jesteś po drugiej
        stronie barykady ale juz to lepsze niz obojętność .

pozdrawiam
    • demkel Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE 22.05.03, 20:24
      Odpowiednim miejscem do takich dyskusji jest forum "Unia Europejska",
      więc nie wiem po co zaczynasz tą dyskusję tutaj.
      Tutaj skupmy się na sprawach Zamościa i zamojsczyzny.
      Oczywiście także tych dotyczących integracji z UE, ale jest już założony wątek
      traktujący o tej sprawie, więc lepiej nie mnożmy bytów i ograniczmy się do tego
      jednego.
      • Gość: terrot Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 22.05.03, 21:16
        Demkel a mi tam wszystko jedno, jeśli Tygrys chce mieć swój wątek dla
        przeciwników nie ma problemu nich ma!
        Jesli chodzi o forum -unia europejska- ja tam występuje i rzeczywiście to jest
        miejsce dla ludzi którzy zajmuja, się tą kwestią .
        Jednakże jestem skłonny twierdzić ,ze tu tez możemy o unii pisać , szczególnie
        teraz tuz przed referendum. Ta sprawa jako zywo dotyczy tez naszego miasta.
        A ja po raz kolejny przedstawiam tu swój głos za...
        hejas
        • tygrys01 Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE 22.05.03, 22:03
          Gość portalu: terrot napisał(a):
          Ta sprawa jako zywo dotyczy tez naszego miasta.
          > A ja po raz kolejny przedstawiam tu swój głos za...
          > hejas==================
          Nie tylko miasta ale i regionu.Wejście do UE spowoduje skuteczne wprowadzenie
          podatku kastralnego w wysokości ca 2%, co dla gospodarstw rolnych na
          zamjszczyżnmie będzie istną katastrofa. Kwoty produkcyjne, certyfikaty na
          mięso, mleko etc na które nie wiem czy jakikolwiek rolnik z zamojszczyzny
          będzie miał kasę. A popdatek od ewentualnych dotacji ktory pożre do 20% dotacji.
          W sumie ziemia może znacznie potanieć, gdyż zamojskiego rolnika nie będzie stać
          na obciążenia fiskalne. Znajdą się niewątpliwie przybysze z zewnątrz którzy
          chętnie za wykup długów przewłaszczą gospodarstwa, a wtedy żegnaj polska wsi
          spokojna, polska wsi wesoła. Już teraz warto zacząć ćwiczyć slowa nowego
          hymnu "Jak dobrze nam parobkiem na ziemi naszych ojców być" Podobne zagrożenie
          czeka też ludność miejską. Niepłacony podatek kastralny od mieszkań
          spółdzielczych spowoduje zadłużenie prowadzące do utraty własności i
          przymusowej sprzedaży nieruchomości za ułameek ceny. Na ulicy se mieszkamy i na
          już nie nasze domy spozieramy, hop sa sa, hop sa sa.
          Wyjazdy za granicę dla mlodzieży; a kogo będzie na to stać? To nie chodzi o mój
          wątek, to chodzi o utratę podstaw bytu materialnego i podstaw choćby skromnej
          egzystencji. Raz juz Wernyhora śpiewał: "miałeś Chamie złoty róg, miałeś Chamie
          złoty róg, a teraz ci się ostał jeno sznur..."
          • Gość: terrot Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 22.05.03, 22:19
            tygrys01 napisał:

> Gość portalu: terrot napisał(a):
            > Ta sprawa jako zywo dotyczy tez naszego miasta.
            > > A ja po raz kolejny przedstawiam tu swój głos za...
            > > hejas==================
            > Nie tylko miasta ale i regionu.Wejście do UE spowoduje skuteczne
            wprowadzenie
            > podatku kastralnego w wysokości ca 2%, co dla gospodarstw rolnych na
            > zamjszczyżnmie będzie istną katastrofa. Kwoty produkcyjne, certyfikaty na
            > mięso, mleko etc na które nie wiem czy jakikolwiek rolnik z zamojszczyzny
            > będzie miał kasę. A popdatek od ewentualnych dotacji ktory pożre do 20%
            dotacji
            > .
            > W sumie ziemia może znacznie potanieć, gdyż zamojskiego rolnika nie będzie
            stać
            >
            > na obciążenia fiskalne. Znajdą się niewątpliwie przybysze z zewnątrz którzy
            > chętnie za wykup długów przewłaszczą gospodarstwa, a wtedy żegnaj polska
            wsi
            > spokojna, polska wsi wesoła. Już teraz warto zacząć ćwiczyć slowa nowego
            > hymnu "Jak dobrze nam parobkiem na ziemi naszych ojców być" Podobne
            zagrożenie
            >
            > czeka też ludność miejską. Niepłacony podatek kastralny od mieszkań
            > spółdzielczych spowoduje zadłużenie prowadzące do utraty własności i
            > przymusowej sprzedaży nieruchomości za ułameek ceny. Na ulicy se mieszkamy i
            na
            >
            > już nie nasze domy spozieramy, hop sa sa, hop sa sa.
            > Wyjazdy za granicę dla mlodzieży; a kogo będzie na to stać? To nie chodzi o
            mój
            >
            > wątek, to chodzi o utratę podstaw bytu materialnego i podstaw choćby
            skromnej
            > egzystencji. Raz juz Wernyhora śpiewał: "miałeś Chamie złoty róg, miałeś
            Chamie
            >
            > złoty róg, a teraz ci się ostał jeno sznur..."

Tygrys stwierdzasz, że zostanie wprowadzony podastek katastralny. Jest to
            rzeczywiście bardzo prawdopodobne ale jednocześnie sprawiedliwe
            Oczywiście podatek katastralny jest obliczny na podstawie wartości rynkowej
            nieruchomości.
            Prosto rzecz ujmując jeśli np: dom jest położony w ekskluzywnej dzielncy ,
            jest komfortowo urządzony, znajduję sie w poblizu trasy szybkiego ruchu lecz
            nie za blisko oczywiście , że zostanie zapłacony wyższy podatek i to jest
            sprawiedliwe. Obecny stan prawny nie jest zbyt rozsądny wiec trzeba to zmienić.

Podatek z całą pewnością nie będzie dot. nieruchomości rolnych.
            A zatem twierdzisz, że rolnicy straca na skutek dotacji!!!
            O czym Ty mówisz dotację spowodują , że sytuacja rolników ulegnie poprawie'
            Chłopi to jedyna grupa społeczna , która na skutek akcesji otrzyma konkretną ,
            zagwarantowaną pomoc finansową!
            Nikt inny takiej pomocy nie powienien się spodziewać: ani elektrycy, ani
            mechanicy, ani lekarze. Rolnicy jak najbardziej tak.

Godpodarstwo 10 ha w ciagu roku uzyska ok. 3-4 tyś zł wszelkich dotacji!

Ziemia nie potanieje, jest juz tak tania , że to możliwe nie jest. Za rok dwa
            z pewnościa zdrożeje.

pozdrawiam
            • tygrys01 Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE 23.05.03, 02:46

> Tygrys stwierdzasz, że zostanie wprowadzony podastek katastralny. Jest to
              > rzeczywiście bardzo prawdopodobne ale jednocześnie sprawiedliwe============
              Jest to jeden z wymogów traktatu akcesyjnego. Gdyby nieruchomość mieszkaniowa
              przynoisiła dochód to dałoby się to wytłumaczyć sprawiedliwością, ale w
              przypadku mieszkania powiedzmy w atrakcyjnej dzielnicy posiadanego przez
              emeryta ze średnią emerytura doprowadzi to do zadłużenia mieszkania, co już ma
              miejsce często i bez tego podatku, a następnie wyrugowania tych ludzi z ich
              własności. Może wieś bedzie w stanie ich przyjąć i wyżywić, bo na pracę tych
              ludzi liczyć nie można spowodu wieku i kondycji fizycznej.==========
              Czy to jest sprawiedliwe o czym piszesz niżej.=====
              > Oczywiście podatek katastralny jest obliczny na podstawie wartości rynkowej
              > nieruchomości.
              > Prosto rzecz ujmując jeśli np: dom jest położony w ekskluzywnej dzielncy ,
              > jest komfortowo urządzony, znajduję sie w poblizu trasy szybkiego ruchu lecz
              > nie za blisko oczywiście , że zostanie zapłacony wyższy podatek i to jest
              > sprawiedliwe. Obecny stan prawny nie jest zbyt rozsądny wiec trzeba to
              zmienić. = pachnie to doktryną marksistowską o sprawiedliwości dziejowej ==
              ================== Podatek z całą pewnością nie będzie dot. nieruchomości
              rolnych.======== Nieruchomośći rolnych będzie dotyczyć nie tylko podatek
              kastralny, ale również, ryczaltowy podatek od dochodu, podatek od dotacji o ile
              takie gospodarstwo otrzyma oraz opłaty licencyjne od produkcji oraz kary za
              przekroczenie wielkości produkcji.=============
              > A zatem twierdzisz, że rolnicy straca na skutek dotacji!!!
              > O czym Ty mówisz dotację spowodują , że sytuacja rolników ulegnie poprawie'
              > Chłopi to jedyna grupa społeczna , która na skutek akcesji otrzyma
              konkretną , zagwarantowaną pomoc finansową!=========== nic z tego, nie ma
              żadnej zagwarantowanej pomocy finansowej a jedynie możliwość otrzymania pomocy
              po spełnieniu warunkow niemożliwych do spełnienia z prozaicznej przyczyny braku
              wolnych środków kapitałowych w dyspozycjio rolników.> Nikt inny takiej pomocy
              nie powienien się spodziewać: ani elektrycy, ani
              > mechanicy, ani lekarze. =========Tu się z Tobą zgadzam nikt po prostu nie
              dostanie żadnej pomocy o czym dowiedzą się polacy już 2 tygodnie po referendum
              Odpowiednie dyrektywy unijne są już przygotowane i tylko czekają na ogloszenie
              bezpośrednio po referendum akcesyjnym>
              > Godpodarstwo 10 ha w ciagu roku uzyska ok. 3-4 tyś zł wszelkich dotacji!
              Gdyby przypadkiem jakiś rolnik miał własne kapitały i mógł otrzymać na tej
              podstawie częściowy zwrot poniesionych i udokumentowanych rachunkami nakladów
              inwestycyjnych (zwany dotacjami) to zapłaci jeszcze od tego 20% podatek
              dochodowy.
              > Ziemia nie potanieje, jest juz tak tania , że to możliwe nie jest. Za rok dwa
              > z pewnościa zdrożeje. ======= Ziemia zostanie zadłużona i przymysowo zbyta na
              rzecz tych którzy będa mieli pieniądze na jej zakup ale to już nie będa
              pieniądsze pochodzenia polskiego.
              ========= A propos strony barykady; Nie stoję na barykadzie przeciw własnemu
              Narodowi, a co najwyżej stanę na barykadzie przeciw zagrożeniu zewnętrznemu o
              ile sił mi na to starczy. Nie znam takiego okresu w historii Narodu i państwa
              polskiego, gdzie utrata niezależnoiści ekonomicznej i politycznej przyczyniłaby
              się do rozwoju Narodu i państwa - a może Ty znasz taki okres z historii Polski?

> Z pozdrawieniem
              • tygrys01 Zamierzenia warszawskiego emeryta 23.05.03, 03:16
                PS. Ja sam w niezbyt odległej przyszłośi emeryta zamierzam kupić miniaturowe
                gospodarstwo rolne na zamojszczyżnie, w rodzinnych stronach, za mieszkanie w
                Warszawie ktorego nie będę w stanie utrzymać za głodową emeryturę. Ale ta
                głodowa emerytura jak na stosunki warszawskie , powinna mi zapewnić fundusze na
                opłacenie wiejskich podatków i skromne życie na wsi przy uwzględnieniu
                niewielkich pożytków rolnych z gospodarstwa. Gdybym mógł kupić kawalątek ziemi
                z dostępem do jakiejś wody a może jeszcze na skraju lasu hmmm... może to nie
                jest tylko nierealna mżonka...?
                • Gość: terrot Re: Zamierzenia warszawskiego emeryta IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 23.05.03, 10:35
                  tygrys01 napisał:

> PS. Ja sam w niezbyt odległej przyszłośi emeryta zamierzam kupić miniaturowe
                  > gospodarstwo rolne na zamojszczyżnie, w rodzinnych stronach, za mieszkanie w
                  > Warszawie ktorego nie będę w stanie utrzymać za głodową emeryturę. Ale ta
                  > głodowa emerytura jak na stosunki warszawskie , powinna mi zapewnić fundusze
                  na
                  >
                  > opłacenie wiejskich podatków i skromne życie na wsi przy uwzględnieniu
                  > niewielkich pożytków rolnych z gospodarstwa. Gdybym mógł kupić kawalątek
                  ziemi
                  >
                  > z dostępem do jakiejś wody a może jeszcze na skraju lasu hmmm... może to
                  nie
                  >
                  > jest tylko nierealna mżonka...?

Według mnie jest to jak najbardziej realne. Z pewnościa za mieszkanie w
                  Warszawie kupisz sobie piekny domek pod lasem gdzieś np. pod Krasnobrodem lub
                  też w rodzinnej miejscowości , ciekawy jestem jakiej?
                  I nie ma obaw po wejściu do unii też bedzie Cię stać na taki domek i jego
                  utrzymanie . A czy perspektywa życia na wsi pod lasem nie jest zdecydowanie
                  bardziej kusząca niż spędzanie reszty zycia gdzieś w bloku . Ja uważam , że
                  lepsze wyjście samo się narzuca i tu nie ma sią nad czym zastanawiać!
                  Kupisz sobie domek na wsi i jeszcze zostanie Ci kasa . Chyba zdajesz sobie
                  sprawę jak niedrogie są takie gospodarstwa na wsi .
                  I mimo że nie zgadzamy sie w poglądach politycznych
                  Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
                  • asdf111 Re: Zamierzenia warszawskiego emeryta 26.05.03, 21:56

> tygrys01 napisał:
                    >
                    > > PS. Ja sam w niezbyt odległej przyszłośi emeryta zamierzam kupić miniaturo
                    > we
                    > > gospodarstwo rolne na zamojszczyżnie, w rodzinnych stronach, za mieszkanie
                    > w
                    > > Warszawie ktorego nie będę w stanie utrzymać za głodową emeryturę. Ale ta
                    > > głodowa emerytura jak na stosunki warszawskie , powinna mi zapewnić fundus
                    > ze
                    > na
                    > >
                    > > opłacenie wiejskich podatków i skromne życie na wsi przy uwzględnieniu
                    > > niewielkich pożytków rolnych z gospodarstwa. Gdybym mógł kupić kawalątek
                    > ziemi
                    > >
                    > > z dostępem do jakiejś wody a może jeszcze na skraju lasu hmmm... może t
                    > o
                    > nie
                    > >
                    > > jest tylko nierealna mżonka...?
                    >
                    > Według mnie jest to jak najbardziej realne. Z pewnościa za mieszkanie w
                    > Warszawie kupisz sobie piekny domek pod lasem gdzieś np. pod Krasnobrodem lub
                    > też w rodzinnej miejscowości , ciekawy jestem jakiej?
                    > I nie ma obaw po wejściu do unii też bedzie Cię stać na taki domek i jego
                    > utrzymanie . A czy perspektywa życia na wsi pod lasem nie jest zdecydowanie
                    > bardziej kusząca niż spędzanie reszty zycia gdzieś w bloku . Ja uważam , że
                    > lepsze wyjście samo się narzuca i tu nie ma sią nad czym zastanawiać!
                    > Kupisz sobie domek na wsi i jeszcze zostanie Ci kasa . Chyba zdajesz sobie
                    > sprawę jak niedrogie są takie gospodarstwa na wsi .
                    > I mimo że nie zgadzamy sie w poglądach politycznych
                    > Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

> Ja pozdrawiam Tygrysa 01 i Terrota. Choć wolał bym ich poznać. Bo są fajni,
                    kulturalni i różniący się. Jak jestem sercem za Terrotem /miłośnikiem
                    Zamojszczyzny ale też bliskim mi ideowo/ ...i wiekowo za Tygrysem.. I popieram
                    jego inicjatywę przeniesienia się na Roztocze. Ja też przenoszę się z Zamościa..
                    koło Zamościa - by nie tracić nic /a czerpać/ z Dziedzictwa Kultury i Bogactwa
                    Przyrody.
                    A UE i Zamość - mają taki związek: oczekiwanie,... Oczekiwanie,... na korzyści
                    a także /w wiekszym stopniu/ UE to dla Zamjszczyzny : oczekiwanie ....,
                    oczekiwanie.... na wieksze możliwości. W sumie powinno to ...za kilka lat....
                    dać dobre efekty. Osobiście oczekuję od UE: przyspieszenia rewitalizacji
                    Starego Miasta, inwestycji na Roztoczu z obszaru "ochrona środowiska"
                    oraz "turystyka i uzdrowiska", rozwój handlu miedzynarodowego i przygranicznego
                    wzdłuż drogi W-wa - Lwów, jakichś inwestycji zagranicznych tworzących miejsca
                    pracy dla młodych, wykształconych krajan.

pozdrawiam znajomy
                    • Gość: terrot Re: Zamierzenia warszawskiego emeryta IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 28.05.03, 09:04
                      asdf111 napisał:

>
                      >
                      >
                      > > Ja pozdrawiam Tygrysa 01 i Terrota. Choć wolał bym ich poznać. Bo są fajni
                      > ,
                      > kulturalni i różniący się. Jak jestem sercem za Terrotem /miłośnikiem
                      > Zamojszczyzny ale też bliskim mi ideowo/ ...i wiekowo za Tygrysem.. I
                      popieram
                      > jego inicjatywę przeniesienia się na Roztocze. Ja też przenoszę się z
                      Zamościa.
                      > .
                      > koło Zamościa - by nie tracić nic /a czerpać/ z Dziedzictwa Kultury i
                      Bogactwa
                      > Przyrody.
                      > A UE i Zamość - mają taki związek: oczekiwanie,... Oczekiwanie,... na
                      korzyści
                      > a także /w wiekszym stopniu/ UE to dla Zamjszczyzny : oczekiwanie ....,
                      > oczekiwanie.... na wieksze możliwości. W sumie powinno to ...za kilka lat....
                      > dać dobre efekty. Osobiście oczekuję od UE: przyspieszenia rewitalizacji
                      > Starego Miasta, inwestycji na Roztoczu z obszaru "ochrona środowiska"
                      > oraz "turystyka i uzdrowiska", rozwój handlu miedzynarodowego i
                      przygraniczneg
                      > o
                      > wzdłuż drogi W-wa - Lwów, jakichś inwestycji zagranicznych tworzących
                      miejsca
                      > pracy dla młodych, wykształconych krajan.
                      >
                      > pozdrawiam znajomy

Pozdrawiam Cię Asdf111 . Zamierzasz przenieść się do Zamościa czy też z
                      Zamościa pod Zamość . Rozumiem , że przenosisz się z Zamościa gdzieś pod
                      Zamość by jak piszesz korzystać z dobrodziejstw przyrody.Cóż mogę Ci jedynie
                      zazdrościć , ja tak bardzo lubię kontakt z naturą alę jeszcze narazie muszę
                      przbywać w wielkim mieście . Kiedys w przyszłości tez pojawię się pod
                      Zamościem.
                      A jeżeli możesz to napisz gdzie sie przenosisz , może np. do Krasnobrodu czy
                      tez do jakiejś miejscowości w poblizu Zamościa?

Zgadzam sie z Tobą i tez spodziewam się podobnych korzyści dla Zamoscia po
                      wstapieniu do UE.
                      Na ochronę Srodowiska z budżetu unii kierowane sa duże piniądze, poz tym
                      myślę , że powinna ulec poprawie sytuacja rolnków, których na zamojszczyźnie
                      mamy dostatek.
                      Słyszłem opinie wielu Ukraińców , którzy zdecydowanie wolą abyśmy weszli do
                      Unii . Oni także chcą mieć silnego, także gospodarczo sąsiada , z którym mozna
                      bęzie rozwijać wzajemne kontakty.

Pozdrawiam
              • Gość: terrot Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 23.05.03, 10:29
                tygrys01 napisał:

>
                >

> Jest to jeden z wymogów traktatu akcesyjnego. Gdyby nieruchomość
                mieszkaniowa
                > przynoisiła dochód to dałoby się to wytłumaczyć sprawiedliwością, ale w
                > przypadku mieszkania powiedzmy w atrakcyjnej dzielnicy posiadanego przez
                > emeryta ze średnią emerytura doprowadzi to do zadłużenia mieszkania, co już
                ma
                > miejsce często i bez tego podatku, a następnie wyrugowania tych ludzi z ich
                > własności. Może wieś bedzie w stanie ich przyjąć i wyżywić, bo na pracę
                tych
                > ludzi liczyć nie można spowodu wieku i kondycji fizycznej.==========
                > Czy to jest sprawiedliwe o czym piszesz niżej.=====

Jestem zdania , że osoba , która jest włascicielem duzego domu w atrakcyjnej
                dzielnicy albo :
                a)płaci za nie wszystkie opłaty w tym podatki i jest ją jeszcze stać na
                utrzymanie siebie ,
                b) wynajmuje część domu np. na prowadzenie działalności gospodarczej w ten
                sposób uzyskując dodatkowe dochody konieczne na utrzymanie domu,
                c) lub wreszcie sprzedaje mieszkanie i kupuje sobie np. mały domek na wsi i
                wiedzie sobie spokojny żywot na wsi.

Myslę , że alternatyw jest wiele a sprawiedliwość w tym jest zdecydowanie. Nie
                rozumiem dlaczego osoba , która zajmuje dom gdziś w biednej gminie ma płacic
                taki sam podatek jak gośc , który ma dom takiej samej wielkości np. w
                Wilanowie w Warszawie.???!!!!
                ,
                >
                > >= pachnie to doktryną marksistowską o sprawiedliwości dziejowej ==

Absolutnie sie z Tobą nie zgadzam i nie uważam , żeby ten przepis ułozony
                został zgodnie z doktryną Marksa , do którego zawsze było mi daleko.
                Nieruchomość może przynosić także potencjalny dochód, gdyby została w inny
                sposób zagospodarowana...

> ================== Podatek z całą pewnością nie będzie dot. nieruchomości
                > rolnych.======== Nieruchomośći rolnych będzie dotyczyć nie tylko podatek
                > kastralny, ale również, ryczaltowy podatek od dochodu, podatek od dotacji o
                ile
                >
                > takie gospodarstwo otrzyma oraz opłaty licencyjne od produkcji oraz kary za
                > przekroczenie wielkości produkcji.=============
                > > A zatem twierdzisz, że rolnicy straca na skutek dotacji!!!
                > > O czym Ty mówisz dotację spowodują , że sytuacja rolników ulegnie poprawie
                > '
                > > Chłopi to jedyna grupa społeczna , która na skutek akcesji otrzyma
                > konkretną , zagwarantowaną pomoc finansową!=========== nic z tego, nie ma
                > żadnej zagwarantowanej pomocy finansowej a jedynie możliwość otrzymania
                pomocy
                >
                > po spełnieniu warunkow niemożliwych do spełnienia z prozaicznej przyczyny
                braku
                >
                > wolnych środków kapitałowych w dyspozycjio rolników.> Nikt inny takiej pomoc
                > y
                > nie powienien się spodziewać: ani elektrycy, ani
                > > mechanicy, ani lekarze. =========Tu się z Tobą zgadzam nikt po prostu nie
                > dostanie żadnej pomocy o czym dowiedzą się polacy już 2 tygodnie po
                referendum
                > Odpowiednie dyrektywy unijne są już przygotowane i tylko czekają na
                ogloszenie
                >
                > bezpośrednio po referendum akcesyjnym>

Jeszcze raz powtórzę, rolnicy są jedyną grupa społeczną , która uzyska
                bezpośrednie wsparcie finansowe w postaci dotacji w tym część jedynie na
                podstawie ilości posiadanych hektarów. Inni nie uzyskają bezpośredniej pomocy
                finansowej takiej jak dotację . Nie oznacza to jednak , że nie skorzytają na
                wejsciu w inny sposób.

> > Godpodarstwo 10 ha w ciagu roku uzyska ok. 3-4 tyś zł wszelkich dotacji!
                > Gdyby przypadkiem jakiś rolnik miał własne kapitały i mógł otrzymać na tej
                > podstawie częściowy zwrot poniesionych i udokumentowanych rachunkami
                nakladów
                > inwestycyjnych (zwany dotacjami) to zapłaci jeszcze od tego 20% podatek
                > dochodowy.

Nie znam szczegółów odnośnie podatku ale jestem zdania , że od uzyskanego
                dochodu należy płacić podatek, od wszytkich dochodów , więć także od dotacji
                bezpośrednich. Jego wysokośc jest kwestia wtórną , osobiście jestem za ich
                obniżką .

> > Ziemia nie potanieje, jest juz tak tania , że to możliwe nie jest. Za rok
                > dwa
                > > z pewnościa zdrożeje. ======= Ziemia zostanie zadłużona i przymysowo zbyta
                > na
                > rzecz tych którzy będa mieli pieniądze na jej zakup ale to już nie będa
                > pieniądsze pochodzenia polskiego.

Przesadne obawy . Nie spotkałem sie jeszcze , żeby w regionie wschodnim ziemia
                była masowo wykupywana przez mieszkańców zachodniej europy.Ba z żadnym takim
                przypadkiem sie nie spotkałem. Jestem przekonany , że nie ma zagrożenia .
                Jeśli natomiast przyjedzie obcokrajowiec i bedzie chciał gospodarować na coraz
                częsciej pozostawionych w zapomnienie kawałkach ziemi to tylko dobrze rokuje.
                Cudzoziemiec może jedynie wydzierżawić taka ziemię , jak wiesz doskonale jest
                zagwarantowany okres ochronny na zakup ziemi.

> ========= A propos strony barykady; Nie stoję na barykadzie przeciw
                własnemu
                > Narodowi, a co najwyżej stanę na barykadzie przeciw zagrożeniu zewnętrznemu
                o
                > ile sił mi na to starczy. Nie znam takiego okresu w historii Narodu i
                państwa
                > polskiego, gdzie utrata niezależnoiści ekonomicznej i politycznej
                przyczyniłaby
                >
                > się do rozwoju Narodu i państwa - a może Ty znasz taki okres z historii
                Polski

Cóz widzę ,że mamy zupelnie inne zdanie w tej kwestii. Ja jestem przkonany ,
                że napływ zachodnich inwestycji: pieniędzy ,ludzi jest bodźcem do rozwoju.
                Osobiście byłbym szczęsliwy gdyby jakiś poważny przedsiębiorca zainwestował w
                Zamościu lub okolicach.

Poza tym nie uważam , żeby Polska traciła niezależnośc polityczną czy
                gospodarczą.
                A wszelkiego rodzaju unie , związki z innymi państwami są podstawa do rozwoju.
                Mieliśmy w historii Polski przykład takiej Unii, kiedy to Polska kwitła.'
                Jak słusznie zauważył Jan Paweł II od Unii Lubelskiej do Unii Europejskiej. W
                tamtym czasie Polska bardzo się rozwijała myślę , że podobnie bedzie teraz.

Pozdrawiam
                >
                > > Z pozdrawieniem
                • Gość: Łukasz Re: Nie ma prawdziwych argumentów za UE IP: *.skokowka.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 11:26
                  Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym napisać trochę na temat Unii
                  Europejskiej. Dziwią mnie ludzie którzy nie chcą wejść do Unii Europejskiej,
                  chyba Polacy widzą jaka jest zła sytuacja w Polsce a nie chcą otrzymać pomocy
                  z zagranicy?, to jest dziwne?. Mam trochę znajomych za granicą Szwecja,
                  Niemcy. We wszystkich tych krajach jest dobrobyt po wstąpieniu do Unii np.
                  Portugalia, Irlandia. Przed wejściem do Unii byli przecież biedni jak Polacy.
                  Niktóre osoby krzyczą, iż będzie drożej, może będzie może nie ale i tak będzie
                  Nas stać na produkty, bo zarobki pujdą w górę, a ceny bez wejścia do Unii i
                  tak wzrosną i tak. Co do wykupu ziem nie mogę się doczekać zagranicznych
                  inwestorów w końcu w Polsce powstaną piękne ośrodki, oczywiście są i piękne w
                  Polsce ale poziom jest marny, brud, w końcu powstaną ośrodki dla naturystów.
                  Pokażcie mi choć jeden.
                  • tygrys01 Do naturysty 28.05.03, 00:25
                    Gość portalu: Łukasz napisał(a):

w końcu powstaną ośrodki dla naturystów.
                    ========== Z pewnościa przynajmniej połowa Polaków stanie się naturystami i
                    prawie cała Polska zamienni się w jeden wielki osrodek dla natuyrystow.
                  • tygrys01 Do naturysty 28.05.03, 00:27
                    Gość portalu: Łukasz napisał(a):

w końcu powstaną ośrodki dla naturystów.
                    ========== Z pewnościa przynajmniej połowa Polaków stanie się naturystami i
                    prawie cała Polska zamienni się w jeden wielki osrodek dla naturystow.
                    • Gość: terrot Re: Do naturysty IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 28.05.03, 08:52
                      Czyli spodziwewasz się , że pójdziemy z torbami . Nie obawiałbym sie tak
                      bardzo, damy sobie radę
                      Jednak jakoś sobie nie wyobrażam ośrodka dla naturystów w Krasnobrodzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka